ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN REPUBLICA MOLDOVA: Socialistul Igor Dodon şi candidatul pro-european Maia Sandu, în turul al II-lea

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 octombrie 2016

Igor Dodon (Sursa foto: Facebook)

Igor Dodon (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 11:12 Theodor Paleologu: "Mai e o şansă - mică, dar reală - ca Maia Sandu să cîştige alegerile prezidenţiale"

Deputatul Theodor Paleologu consideră că Maia Sandu, candidatul pro-european la preşedinţia Republicii Moldova, are o şansă ''mică, dar reală'' de a câştiga alegerile.

''Slavă Domnului că nu a cîştigat Dodon din primul tur! Slavă Domnului că mai e o şansă - mică, dar reală - ca Maia Sandu să cîştige alegerile prezidenţiale din Republica Moldova! De-acum sper ca basarabenii să se mobilizeze contra politicii reprezentate de Dodon'', a scris astăzi deputatul, pe pagina sa de Facebook.

----------

Actualizare 10:53 Gorghiu: "Turul al doilea de scrutin, o şansă pentru păstrarea orientării pro-europene"

Alina Gorghiu, liderul PNL, consideră că organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale în Republica Moldova reprezintă o şansă pentru păstrarea direcţiei strategice şi a orientării pro-europene a ţării.

"Îi felicit pe moldovenii care, după 20 de ani, au mers la vot pentru viitorul preşedinte şi mă bucur că alegerile s-au desfăşurat fără incidente. Este o veste bună că va exista un al doilea tur de scrutin, reprezintă o şansă pentru păstrarea direcţiei strategice şi a orientării pro-europene. Prin urmare, va fi nevoie, în turul doi, de o mobilizare puternică a tuturor pro-europenilor", a scris astăzi liderul liberal, pe pagina sa de Facebook.

-----------

Actualizare 10:45 Adrian Năstase: "Primul tur al alegerilor de la Chişinău ne-a arătat că există o fractură în Republica Moldova"

Fostul premier Adrian Năstase consideră că primul tur al alegerilor de la Chişinău a arătat că există o fractură în Republica Moldova, iar opţiunea pro-rusă a luat amploare şi din cauza exceselor de tip unionist din România.

"Primul tur al alegerilor de la Chişinău ne-a arătat că există o fractură în Republica Moldova. Pare că opţiunea pro-rusă s-a dezvoltat în ultimii ani şi datorită exceselor de tip unionist de la Bucureşti. Pentru unele câştiguri de politică internă, electorale, în România, au fost create reflexe de respingere în unele din zonele nehotărâte de la Chişinău. Mă bucur însă că unii dintre candidaţii pro-europeni au înţeles nevoia concentrării voturilor pe un singur candidat. Următoarele două săptămâni vor fi decisive. Poate că tinerii îşi vor exprima, în sfârşit, opţiunea. Poate că nu doar 8.500 de cetăţeni cu dublă cetăţenie din România vor vota în al doilea tur de scrutin. Succes Maia Sandu!", a scris astăzi Adrian Năstase, pe blogul său.

-----------

Actualizare 09:42 Băsescu: "Maia Sandu va câştiga alegerile prezidenţiale cu 53%"

Fostul preşedinte Traian Băsescu anticipează că Maia Sandu va câştiga alegerile prezidenţiale din Republica Moldova cu 53%, iar ţara vecină va rămâne Pro-Europa şi Pro-România, dacă prezenţa la vot va depăşi 55%.

"Republica Moldova este PRO WEST, PRO ROMÂNIA. Igor Dodon nu a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur, în condiţiile în care electoratul său rusofon a fost mobilizat total să meargă la vot. Maia Sandu reuşeşte intrarea în turul doi cu un scor bun, de 38 la sută, în condiţiile în care o bună parte din tineri nu a fost la vot în primul tur, dar cu certitudine va merge la vot în turul doi. Duminică 13 Noiembrie, Maia Sandu va câştiga alegerile prezidentiale cu 53 la sută şi Republica Moldova va rămâne Pro-Europa şi Pro-România în condiţiile în care prezenţa la vot va depăşi 55 la sută. Bravo Maia, bravo cetăţeni ai Republicii Moldova", a scris Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

-----------

Noul preşedinte al Republicii Moldova va fi decis pe 13 noiembrie, când se vor confrunta, în al doilea tur de scrutin, candidatul pro-rus, Igor Dodon, şi candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

După numărarea a 99,5% din voturi, candidatul socialist a primit 48,5% din voturi, în timp ce candidatul pro-european a obţinut 38,2%, informează agenţia Reuters.

Pentru a fi declarat câştigător din primul tur, Igor Dodon trebuia să obţină cel puţin 51% din voturi.

Candidatul pro-rus a afirmat înainte de închiderea numărătorii voturilor că mai sunt şanse să fie declarat câştigător din primul tur.

"Aceste alegeri au demonstrat că liderul opoziţiei socialiste se bucură de cea mai mare susţinere printre cetăţeni, iar cumulate, voturile de pe stînga ne-ar fi putut asigura o victorie covârşitoare. Există şanse mari să obţinem victoria şi din primul tur, suntem în aşteptarea datelor finale. Le mulţumesc tuturor alegătorilor, le sunt recunoscător pentru încredere şi susţinere", a scris Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook.

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău va anunţa rezultatele finale ale primului tur de scrutin în maxim cinci zile.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Victoria Maiei in aceste alegeri ar da un semn ca romanii moldoveni vor sa scape din labele ursului rus. Romanii moldoveni nu au nici o sansa de a scapa de oceanul de mizerii amestecate cu mari nenorociri alaturi de rusi, fapt dovedit cu prisosinta in ultimele doua sute de ani. Si, acum, ar putea fi simplu!

    Se pune intrebarea daca romanii de peste Prut, distrusi fizic, material si mai ales spiritual, de agresiunea rusa si continuatorii ei, vor fi in stare sa realizeze acest lucru... simplu: sa mearga la vot si sa voteze Maia Sandu. 

    Dar, intelegem ca este greu ca romanii moldoveni, raspinditi prin toate colturile Europei, sa realize aceasta minune.

    Romani, care cum puteti, faceti un mic efort si lamuriti-i pe fratii moldoveni sa mearga la vot si sa voteze Maia Sandu. Acum! Pe urma orice ati face, este prea tirziu! 

    1. Faptul ca dl. Dodon nu a castigat din primul tur e semn ca se intampla ceva bun in mintea si sufletul poporului din Republica Moldova! Ca vor intoarce spatele TRECUTULUI cenusiu, plin de saracie , umilinte si lipsa de speranta si vor merge si vor VOTA masiv pt VIITOR , adica pt MAIA SANDU !

      MIRACOLELE EXISTA daca CREDEM in ele si avem sufletul si credinta curate ! 

      DIASPORA moldoveneasca si tinerii VOR SALVA REPUBLICA MOLDOVA si tara se va indrepta spre prosperitate , civilizatie si speranta unei vieti mai bune pt copiii, parintii si bunicii intregii Rep.Moldova !

      DIASPORA si TINERII FRUMOSI si DESTEPTI modoveni TREBUIE sa-si convinga parintii si bunicii ca TRECUTUL e trecut si ca CONTEAZA doar VIITORUL si acolo , in singuratatea cabinei de vot, decizia corecta va fi VOTUL pt MAIA SANDU ! Suntem cu totii la o CUMPANA A ISTORIEI iarasi - n-o ratati , nici VOI, dar nici NOI pt ca vom regreta amarnic multe generatii de-acum incolo !...Viitorul il decidem VOTAND pt VIITOR !... 

      Daca Usatii isi retragea candidatul, Dodon castiga cu 54% din primul tur.

      Pribeagule, Maia Sandu nu are o platforma unionista ci una anti-oligarhica. Daca avea o platforma unionista nu trecea de 10-20%. Exista un candidat unionist, pe nume Mihai Ghimpu și a mai fost unul Andrei Năstase, restras pentru a nu lua voturi lui Sandu. Fals. Sandu nu are o platforma unionista. Cei doi nu ar fi adunat peste 5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb