ALEGERI PREZIDENŢIALE Ungureanu vrea, Ponta mai aşteaptă, Antonescu şi Boc se lasă propuşi

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 11 ianuarie 2013

Crin Antonescu se bucură de susţinerea USL, chiar dacă popularitatea sa este într-o uşoară descreştere.

Crin Antonescu se bucură de susţinerea USL, chiar dacă popularitatea sa este într-o uşoară descreştere.

Desemnarea candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale reprezintă principala miză a scenei politice din 2013. Fiecare formaţiune politică ar dori să-şi impună propriul candidat, dar în balanţĂ sunt puse susţinerea din sânul partidului sau alianţei, dar şi popularitatea de care se bucură în rândul electoratului.

Sorin Oprescu, Emil Boc, Victor Ponta, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungureanu sunt cele mai importante nume care au apărut în acest context. Primarul Capitalei încă nu şi-a manifestat direct dorinţa de a candida şi nici nu a fost propus de un partid, dar stă foarte bine în sondajele de opinie. Crin Antonescu se bucură de susţinerea USL, chiar dacă popularitatea sa este într-o uşoară descreştere. Victor Ponta a încercat să pună capăt zvonurilor din sânul PSD anunţând că o candidatură a sa la alegerile pentru Preşedinţie este posibilă în 2019 sau 2024. Emil Boc revine în forţă în PDL fiind propus pentru alegerile de anul viitor de mai mulţi membrii marcanţi ai partidului. Mihai Răzvan Ungureanu încearcă să construiască un profil al candidatului dreptei, fiind evident că acesta îi seamănă destul de mult: "Nu poate fi contestat de nimeni faptul că în momentul în care există un proiect articulat al tuturor forţelor politice din dreapta, el trebuie să conţină şi definirea nominală a candidatului la prezidenţiale pentru 2014 (...). Forţa Civică se va pronunţa pe aşa ceva, PDL se va pronunţa pe aşa ceva, sunt convins că şi PNŢCD, care are reprezentanţi în Parlament, se va pronunţa pe aşa ceva. Ceea ce contează din punct de vedere tactic este ca numele candidatului la prezidenţiale să întrunească majoritatea opţiunilor celor care se află şi votează curent cu dreapta şi se află cu preferinţe în centru dreapta. Nu poţi merge spre candidatură cu persoane care nu au o pregătire cât de cât relevantă faţă de atributele constituţionale ale preşedintelui. Ce se remarcă în atributele constituţionale ale preşedintelui: politica externă şi politica de securitate naţională. Cred că în momentul de faţă în România nu mai este nevoie de a avea un şef al statului care să nu ştie ce trebuie să facă în calitate de preşedinte. Nu poţi învăţa să fii preşedinte la locul de muncă, şi pun ghilimele de rigoa­re".

Pentru vicepreşedintele PDL Traian Igaş un potenţial candidat la Preşedinţie în 2014 din partea partidelor de dreapta este Emil Boc: "Om de o integritate morală deosebită, care se bucură şi de apreciere la nivelul Europei şi în PPE". Pe culoarele PDL se vorbeşte şi de o posibilă candidatură independentă a lui Mugur Isăres­cu, care să fie susţinut de toate partidele de dreapta din opoziţie.

De cealaltă parte a eşichierului politic, Victor Ponta pare convins că opoziţia nu poate propune un candidat care să aibă şanse reale la câştigarea alegerilor: "Eu cred că domnul Antonescu, candidatul USL, pleacă în mod clar cu prima şansă. Nu mă uit foarte mult în ograda celorlalţi, dar dacă el candidează cu domnul Boc, doamna Udrea sau domnul Ungureanu poate să plece în vacanţă liniştit". De asemenea conducerea PSD a anunţat că nu-l va susţine pe Sorin Oprescu în cazul în care acesta va candida la alegerile prezidenţiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb