ALEGERILE DE LA BURSĂ, CU CERTURI, ÎN BUNA TRADIŢIE Scandal cu "steluţe" la BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 noiembrie 2015

Scandal cu "steluţe" la BVB

Asociaţia Brokerilor a solicitat vot cumulativ

Spiritele s-au încins în Consiliul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), luni seară, după afişarea listei candidaţilor pentru alegerile pentru noua conducere, pe care BVB a însemnat trei concurenţi cu o steluţă, scriind în dreptul lor că aceste "candidaturi sunt văzute drept riscante".

Cei trei însemnaţi au fost Stere Farmache, fostul preşedinte BVB, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi vicepreşedinte BVB şi Octavian Molnar, şeful IFB Finwest.

În dreptul lor, BVB a scris: "În cazul în care Consiliul Bursei este compus dintr-o persoană care nu are dreptul de a fi membru al Consiliului Bursei, conform articolului 41 alineat (1) din Actul Constitutiv al Societăţii, BVB ar fi expusă unui risc legal major în ceea ce priveşte validitatea deciziilor Consiliului Bursei.

În acest caz, există motive, susţinute de opinii legale, care ne determină să considerăm că persoana în cauză nu mai are dreptul de a fi membru al Consiliului Bursei sau, cel puţin, că există dubii serioase asupra acestui drept, care nu pot fi înlăturate în prezent".

Reprezentanţii BVB nu au răspuns, ieri, solicitării ziarului "BURSA" să spună cine a emis opiniile legale, pe baza cărora BVB a pus asteriscuri anumitor candidaţi înscrişi la alegeri, cine a solicitat emiterea acestor opinii legale şi în ce bază şi ce cheltuieli a avut BVB în acest an pentru consultanţă juridică. De asemenea, ziarul "BURSA" a solicitat BVB să consulte aceste opinii legale sau principalele argumente.

În schimb, BVB a scos ieri steluţele din dreptul celor trei candidaţi şi a venit cu o nouă precizare: "Referinţele juridice cu privire la unii dintre candidaţi au fost scoase deoarece procesul de aprobare de către Consiliul Bursei a formei finale a Listei candidaţilor pentru poziţiile de membru sau membru şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al BVB este în curs de desfăşurare".

BVB nu a făcut această modificare în mod trasparent, ci pe şest, fără să publice vreun comunicat sau să dea o erată.

Modificarea se pare că a venit după scandalul monstru care s-a iscat în Consiliul Bursei, din cauza interpretărilor diferite alocate articolului din Actul Constitutiv al BVB potrivit căruia mandatul de administrator poate fi înnoit o singură dată.

Surse din piaţă spun că a fost solicitată şi opinia ASF în această privinţă.

Se pare că nimeni din funcţionarii BVB, nici măcar directorul general Ludwik Sobolewski, nu îşi asumă să fi cerut opiniile legale sau să fi scris notele din subsolul listei de candidaţi şi, cu atât mai puţin, nu pot preciza în ce bază legală au purces la acest demers, nemaiîntânit.

Deşi unii sunt de părere că acţionarii trebuie să fie informaţi dacă există riscuri legate de anumite candidaturi, faptul că BVB nu îşi asumă transparent acest lucru ridică semne de întrebare privind legalitatea demersului. Opiniile legale invocate de reprezentanţii Bursei de Valori ar fi trebuit să conţină inclusiv documentarea bazei legale, astfel că răspunsurile solicitate BVB ar fi trebuit să vină natural, şi nu să constituie teste de olimpiadă.

Amintim că BVB nu a considerat că sunt necesare opinii legale atunci când a susţinut patru candidaţi incompatibili la alegerile pentru conducerea Depozitarului Central, care au fost respinşi, ulterior, de ASF.

Art. 41 (1) al Actului Constitutiv al BVB prevede: "Consiliul Bursei este format din 9 membri, persoane fizice, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit o singură dată".

Brokerii cer vot cumulativ la alegerile BVB

Asociaţia Brokerilor, alături de un grup de SSIF-uri şi investitori, cu o deţinere cumulată de peste 10% din capitalul BVB, au solicitat completarea convocatorului Adunării Generale din 14 decembrie cu propunerea aplicării, în mod obligatoriu, a metodei votului cumulativ pentru alegerea administratorilor BVB.

Convocatorul actualizat al Adunări Generale Ordinare a Acţionarilor BVB din 14/15 decembrie 2015 va fi comunicat şi expediat acţionarilor în condiţiile legii, potrivit raportului BVB.

Acţionarii care au cerut completarea convocatorului sunt Finaco Securities (cu o deţinere de 1,5436 % din capitalul BVB), Asociaţia Brokerilor (0,1285%), Interfinbrok Corporation (1,4811%), Confident Invest Bucureşti (1,4811%), Muntenia Global Invest (0,5448 % ), Paul Dan Viorel (0,0358%), Rombell Securities (0,2367%), SSIF Vienna Investment Trust (0,98%), Toma Constantin (0,28%), Oltenia Grup Invest (0,6385%), IFB Finwest (1,04%), Molnar Octavian (0,01%), Nova Invest (1,045%), Mobinvest (0,3062%), Bocioc Marius - Ioan (0,3780%), Ciorba Ioan (0,0372%).

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Dane paule te ai expirat de tot tati. Esti penibil! Nu i frumos puiule.

    1. "Tati"?

      "Puiule"? 

      Cine vorbeste asa?

      Ce-i Sorinule vantule, ti s-a trezit din nou interesul pentru bursa? 

    Din cur..a gospodina niciodata. E kes si bvbica

    *Stelutele* au fost puse pentu ca situatia este reala. Ce trebuie sa analizeze CA al BVB? O prevedere clara si fara echivoc? Domnilor Doamnelor de la ASF, ce supravegheati daca nu respectarea drpturilor actionarilor ?

    ok...stelute..dar individul de la sif2...nu i retin numele...nu merita o steluta?...el nu e incompatibil ?el nu e 'un risc major'? ... sobo cand a canditat pt depozitar..si a pus steluta ?

    Dintr-odata, CA-ul BVB devine aparatorul legalitatii :)

    Asa, in treacat, putem spune ca CA-ul nu trebuie sa-si dea cu parerea pe lista de candidati. El doar o compileaza si completeaza convocatorul cu ea. Asta e rolul lui, nu sa-si dea cu parerea. Sau sa cheltuie bani pe opinii juridice. S-a ales ala incompatibil, nu-l valideaza ASF si gata. Sau actionarii pot ataca AGA, daca ASF e orb/prost. Dar CA-ul nu trebuie sa-si dea el cu parerea 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb