Actualizare 17:16
Procurorii DIICOT au început urmărirea penală faţă de toţi cei 28 de suspecţi din dosarul BRD, printre care se găseşte Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase.
DIICOT i-a pus sub control judiciar pe Truică şi pe şoferul său, Aparaschivei Cristian-Relu.
În dosar, Lucian Cojocaru, fost director BRD, şi Remus Truică sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal şi complicitate la spălare de bani.
De asemenea, Claudiu Cercel, Gabriela-Ştefania Gavrilescu, Dana Băjescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceauşu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu, sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.
Pe Cristian-Relu Aparaschivei, şoferul lui Truică, DIICOT îl acuză de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la înşelăciune, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.
Gabriela-Cristina Mazilu, Soţia Lui Aparaschivei, Ioana-Irina Truică, Ilie-Marius Coconete, Ştefan Muntean, Ionuţ Victor Nicoreşteanu, Niculae Ciumeti, Constantin Eugen Pop, Giorgiana Mirela Pop, George Gabriel Lişu, S.N.E, sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani.
Pe Andrei-Mihai Bejenaru, Dan-Octavian Harabagiu, Marian Gheorghe, procurorii îi acuză de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la înşelăciune şi complicitate la spălare de bani.
Sorin Roşca-Stănescu şi Adrian Sârbu sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani, Minola-Alexandra Şerban, Dumitru Diaconescu, de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual, iar Dorin Cornel Drulă, de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit procurorilor, există suspiciunea că la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD - Group Societe Generale, a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 Euro în dauna BRD - Group Societe Generale.
Membrii grupului infracţional organizat au acţionat în mod concertat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, aceea de a obţine importante beneficii financiare, potrivit contribuţiei infracţionale pe palierele execuţionale din cadrul grupării.
În cadrul grupării infracţionale organizate, fiecare membru a desfăşurat activităţi specifice interesului, poziţiei, pregătirii şi profesiei sale, în vederea fraudării sistemului bancar, cu desfăşurare pe termen lung.
Astfel, doi dintre liderii grupării infracţionale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD - Group Societe Generale, au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonat şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui nr. de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru nici unul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă
Pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii infracţionale suspecţii şi-au asigurat sprijinul celorlalţi membrii ai Comitetului de Credit din Centrala BRD - Group Societe Generale, respectiv suspecţii Claudiu Cercel şi Gabriela Gavrilescu, care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate în mod fraudulos în principal de către Agenţiile Europa şi Primăverii ce funcţionează în interiorul Sucursalei Dorobanţi a BRD- Grup Dorobanţi.
În acelaşi scop, suspecţii i-au atras în activitatea infracţională pe suspecţii Dana Băjescu director Executiv în cadrul BRD , Mihai Andrei Nanu director comercial în cadrul BRD, Alice Monac director la Agenţia Europa, Elena Duhominicu director al Agenţiei Primăverii, Monica Ceauşu director la Agenţia Europa după avansarea lui Alice Monac şi Alexandru Anghelescu director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanţi.
Cel de-al treilea lider al grupului infracţional organizat inculpatul Remus Truică, a fost şi principalul beneficiar al activităţii infracţionale, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD - Group Societe Generale, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct, obţinând astfel suma de 35.000.000 Euro, care a fost în ceea mai mare parte externalizată prin includerea acesteia în circuite financiare prin conturi deschise în Monaco, Elveţia, Austria şi Cipru, conturi controlate direct de către inculpaţii Remus Truică şi Cristian Relu Aparaschivei şi apoi folosite de aceştia pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile.
Pentru punerea în executare a activităţilor infracţionale inculpatul Remus Truică s-a folosit în principal de inculpatul Cristian Relu Aparschivei, omul său de încredere, care l-a rândul său a atras în cadrul grupului infracţional organizat alte persoane, respectiv suspecţii Ilie Marius Coconete, Ştefan Muntean, George Lişu, Ionuţ Victor Nicoreşteanu, S.N.E, Georgiana Mirela Pop, Constantin Eugen Pop şi Niculae Ciumeti.
În acelaşi sens, inculpatul Remus Truică a coordonat şi înfiinţarea a cinci societăţi comerciale reprezentate şi administrate de către inculpatul Cristian Relu Aparschivei şi suspecţii Ilie Marius Coconete şi S.N.E, care de asemenea au obţinut în mod fraudulos credite de la BRD - Group Societe Generale.
La grupul infracţional organizat iniţiat de cître liderii grupării au aderat şi suspecţii Sorin Roşca Stănescu şi Sârbu Adrian care au contractat în folos personal credite în aceleaşi condiţii frauduloase ca şi cele din cazul creditelor contractate în favoarea inculpatului Remus Truică.
În realizarea activităţii infracţionale membrii grupului infracţional organizat au fost sprijiniţi de către suspecţii Dorin Drulă, Eugen Breazu şi Florin Mihai Socol, evaluatori agreaţi de BRD - Group Societe Generale, care au stabilit, în urma evaluărilor făcute pentru terenurile ce au fost ipotecate în favoarea băncii pentru obţinerea creditelor, valori mult supraevaluate faţă de valoarea reală de piaţă, valori care să acopere formal acordarea creditelor prin raportare la cerinţele impuse de normele de creditare.
În acelaşi scop liderii grupului infracţional organizat au atras în activitate infracţională pe suspecţii Minola Alexandra Şerban şi dumitru diaconescu, notari publici, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat pe de o parte circulaţia juridică formală a imobilelor ce au fost folosite pentru garantare creditelor, iar pe de altă parte la încheierea unor contracte de ipotecă cunoscând că valoarea imobilelor menţionată în contractele de ipotecă este nereală.
DIICOT precizează că nici unul din cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute în categoria creditelor neperformante, BRD - Group Societe Generale constituind provizioane în cuantum de 20,2 milioane euro, după ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobânzilor şi comisioanelor.
Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.
(E.D.)
---
Actualizare 16:29
Toate creditele luate ilegal de către inculpaţii din dosarul al cărui prejudiciu se ridică la 43,5 milioane euro au fost neperformante iar niciunul nu a fost rambursat, a declarat Şeful interimar DIICOT, Giorgiana Hosu. Aceasta a mai declarat că s-a dispus controlul judiciar asupra a doi inculpaţi din dosar, însă nu a precizat cine sunt aceştia.
(Alexandru Costea)
---------------
Actualizare 12:09 Procurorii au pus sechestru pe terenuri ale lui Remus Truică
Numai Remus Truică şi apropiaţii săi, inclusiv fosta soţie şi fostul sofer, au contractat credite de aproximativ 35 de milioane de euro, în total, potrivit surselor judiciare.
---
Actualizare 11:58
Remus Truică nu a dorit să facă declaraţii, la ieşirea de la DIICOT, precizând doar că i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile din dosar şi că la momentul potrivit va clarifica situaţia. Întrebat de presă dacă este capul grupării, Truică a spus că nu este vinovat şi se ştia deja că are credite la BRD. Domnia sa a refuzat să comenteze relaţia dintre el şi Sorin Popa.
Avocatul lui Remus Truică, însă, a declarat că a solicitat procurorilor o reaudiere, care a fost programată la începutul lunii iunie, pentru ca Truică să se poată apăra şi pentru a face clarificări cu privire la relaţia cu celelalte persoane din dosar.
Domnia sa a spus că în dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii. Astfel, DIICOT a dispus sechestru asigurător pe terenuri aflate în posesia lui Truică până la concurenţa sumei pe care procurorii o consideră prejudiciu în dosar.
Avocatul a menţionat că nu s-a dispus, deocamdată, împotriva lui Remus Truică, măsura controlului judiciar, dar situaţia va fi clarificată până la finalul zilei.
Avocatul lui Truică a dorit să precizeze, referitor la speculaţiile din presă, că banii luaţi de Udrea de la BRD nu fac obiectul acestui dosar, el fiind disjuns către DNA.
---
Actualizare 11:43
Remus Truică a părăsit, în urmă cu câteva momente, sediul DIICOT.
---
Actualizare Dosarul este disjuns din cel al "Fraudelor Bancare" din 2012
Dosarul BRD anchetat de DIICOT este unul disjuns din "Dosarul Fraudelor Bancare" iniţiat în anul 2012, în care 56 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, printre care omul de afaceri Marius Locic, fraţii Vasile şi Ioan Creştin şi mai mulţi directori de sucursale bancare. În această cauză, procurorii DIICOT au descoperit că Adrian Martiş în calitate de director general al BRD - Grup Unirea şi Andrei Nanu, în calitate de director comercial al BRD - Grup Dorobanţi, au coordonat o activitate infracţională din interiorul instituţiei pe care o conduceau, ce a dus la fraudarea a 85 de milioane de euro.
(E.D.)
---
Actualizare 11:11 Sorin Popa nu s-a prezentat la audieri
Sorin Popa a fost citat astăzi la audieri, însă nu s-a prezentat până acum, au declarat surse judiciare, care susţin că procurorii nu ştiu unde se află. În cazul în care Sorin Popa nu vine astăzi la DIICOT, urmează să fie adus cu mandat.
---
Actualizare 11:05
Alteţa Sa Regală Prinţul Paul este citat ca martor în dosarul BRD, potrivit surselor judiciare.
---
Actualizare 10:46
Claudiu Cercel a ieşit de la DIICOT şi nu a dorit să facă declaraţii în această etapă a procesului.
---
Actualizare 10:20 Gabriela Gavrilescu a părăsit sediul DIICOT
Gabriela Ştefania Gavrilescu, director general adjunct al BRD Groupe Societe Generale, a fost recent aleasă membru al Consiliului Director ai Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
---
Actualizare 09:49 Lucian Cojocaru, fost director BRD, a părăsit sediul DIICOT şi nu a făcut nicio declaraţie
Surse judiciare ne-au precizat că li se vor aduce la cunoştinţă celor 28 de audiaţi că sunt puşi sub acuzare. Potrivit surselor, capetele de acuzare sunt diferite.
---
Actualizare 09:39 Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD, a sosit la DIICOT
Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD, a ajuns în această dimineaţă, la sediul DIICOT, pentru a fi audiat.
(E.D.)
---
Actualizare 09:36 Gabriela Gavrilescu a venit la audieri
Gabriela Gavrilescu, Director General Adjunct în BRD, a sosit la audieri, cu puţin timp înainte de venirea lui Remus Truică.
(E.D.)
---
Actualizare 09:33
Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, a intrat în urmă cu puţin timp la DIICOT, spunând că nu ştie de ce a fost chemat la audieri.
Truică nu a vrut să facă alte declaraţii.
(A.T.)
---
Actualizare 09:18 Lucian Cojocaru, fost director BRD, la DIICOT
În urmă cu scurt timp, la audieri la DIICOT a sosit şi Lucian Cojocaru, fost director BRD.
La finalul lui 2012, Cojocaru s-a numărat printre bancherii cercetaţi într-un dosar privind o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiul fiind de 85 milioane de euro.
(E.D.)
---
Actualizare 08:56 Urmează să fie audiate 28 de persoane
Surse judiciare ne-au spus că 28 de persoane urmează să fie audiate astăzi în dosarul BRD, printre care şi fosta soţie a lui Remus Truică, Ioana Irina, precum şi şoferul său, dar şi foşti angajaţi ai băncii.
(A.T.)
---
Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, şi Sorin Popa, fost vicepreşedinte al BRD, sunt aşteptaţi, în curând, la audieri la DIICOT, în dosarul în care au fost puşi deja sub acuzare Adrian Sârbu şi Sorin Roşca Stănescu, ne-au spus surse judiciare.
Patronul grupului de presă Mediafax, Adrian Sârbu, a fost audiat, vineri, de procurorii DIICOT, care au descoperit că acesta face parte dintr-un grup infracţional organizat, care a prejudiciat BRD cu suma totală de circa 45 milioane de euro. Şi Sorin Roşca Stănescu a fost audiat vineri în acest dosar.
Sursele noastre au afirmat: "Există o grupare de 28 de persoane care au luat credite fără garanţie de la BRD, fiind considerate clienţi privilegiaţi. Din această grupare face parte şi Adrian Sârbu, care a împrumutat circa 4 milioane de dolari de la BRD, în urmă cu mai mulţi ani. Acuzaţiile care i se aduc sunt de constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani".
Din gruparea identificată de procurorii DIICOT mai fac parte opt angajaţi ai băncii la data faptelor, Sorin Roşca Stănescu şi Remus Truică - liderul "ţepei" date BRD, după cum ne-au mai spus sursele noastre.
Reprezentanţii BRD nu au dorit să comenteze aceste informaţii.
Potrivit surselor citate, Sorin Roşca Stănescu a împrumutat de la BRD 3 milioane de euro. El se află după gratii, la Rahova, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul Rompetrol.
Adrian Sârbu se află de aproape trei luni în Arestul Central al Poliţiei, fiind cercetat într-un dosar de evaziune fiscală, în care este acuzat de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare.
Sârbu şi Stănescu nu au făcut declaraţii nici înainte şi nici după audierile de vineri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2015, 13:01)
cum au luat oamenii astia atatia bani? ce a primit creditorul in schimb?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2015, 16:58)
Creditorul a primit un telefon de la Adrian Nastase, simplu: executarea ca de nu va ridic licenta de la banca. Asta este functia politicianului INTERLOP.