ALERT / DOSARUL "GALA BUTE": Kovesi cere urmărirea penală şi arestarea Elenei Udrea pentru noi acuzaţii de luare de mită

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 16 februarie 2015

Kovesi cere urmărirea penală şi arestarea Elenei Udrea pentru noi acuzaţii de luare de mită

Dinu Pescariu este audiat la DNA în dosarul Microsoft

Procurorul General a transmis către Camera Deputaţilor şi MJ cererile DNA

-------------

Actualizare 16:16 Udrea: "Această morişcă s-a pus în funcţiune după denunţul împotriva lui Coldea"

Într-un mesaj publicat pe Facebook, echipa de comunicare a Elenei Udrea transmite că "se doreşte «îngroparea Elenei Udrea în dosare», iar această morişcă s-a pus în funcţiune după denunţul făcut la DNA pe 30 ianuarie împotriva generalului Florian Coldea şi după interviul acordat la Hotnews".

Redăm mai jos mesajul integral:

"Noua cerere formulată de DNA către Parlament pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea reprezintă un exces. Avem de-a face cu o situaţie fără precedent în istoria juridică a României că, pe numele aceleiaşi persoane, să se ceară atâtea mandate de arestare.

Spectacolul generat astăzi, prin noua cerere de arestare, face parte dintr-o strategie de a pune presiune pe completul de judecată de la Înalta Curte care va judeca mâine contestaţia depusă de avocaţii Elenei Udrea, în contextul în care există şanse foarte bune ca aceasta să fie aprobată.

În absolut toate cazurile în care s-a cerut arestarea preventivă - o măsură cu caracter excepţional -, există doar denunţuri, nicio probă concretă. Mai mult, absolut toţi cei care fac denunţuri împotriva Elenei Udrea sunt liberi, mulţi având doar calitatea de martor - denunţător (nici măcar de suspecţi). Ceea ce poate crea impresia că, dacă faci declaraţii împotriva lui Udrea (indiferent dacă sunt adevărate sau nu), eşti scutit de a răspunde în faţa Justiţiei.

Pare evident că se doreşte «îngroparea Elenei Udrea în dosare», iar această morişcă s-a pus în funcţiune după denunţul făcut la DNA pe 30 ianuarie împotriva generalului Florian Coldea şi după interviul acordat la Hotnews. Nu există nicio altă explicaţie pentru această desfăşurare abruptă a evenimentelor în condiţiile în care faptele imputate s-ar fi produs în urmă cu mai mulţi ani".

Mesajul este semnat "Echipa de comunicare".

(Alexandru Costea)

-----------

Actualizare 14:10 Dinu Pescariu este audiat la DNA în dosarul Microsoft

Dinu Pescariu este audiat, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie, în calitate de martor în dosarul Microsoft, transmit surse din presă.

Potrivit acestora, cererea DNA din urma căreia a fost arestată preventiv Elenei Udrea a fost formulată tocmai pentru acuzaţia privind mită luată de la Dinu Pescariu. Elena Udrea a fost denunţată de omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft, de la care Udrea ar fi pretins şi primit 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justiţie", se arată în referatul prin care procurorii cer arestarea deputatei.

---

Actualizare 13:30 Procurorul general a transmis către Camera Deputaţilor şi MJ cererile DNA

În urma solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie de urmărire penală şi arestare a Elenei Udrea pentru trei noi acuzaţii de luare de mită în Dosarul Gala Bute, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a trimis către Camera Deputaţilor şi ministrul Justiţiei cererile formulate de procurorii anticorupţie.

În conformitate cu prevederile legale, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat preşedintelui Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Elena Udrea, fost ministru al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi actual membru al Camerei Deputaţilor, sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de luare de mită, în perioada în care avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Totodată, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis ministrului Justiţiei cererea însoţită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de luare de mită, în perioada în care avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

---

Actualizare 13:18 Avocatul Striblea confirmă faptul că Udrea a cerut renovarea celulei

Marius Striblea, unul dintre cei doi avocaţi ai Elenei Udrea, a confirmat, în urmă cu puţin timp, informaţiile apărute în presă, potrivit cărora fostul ministru a cerut rezugrăvirea celulei de arest în care se află şi schimbarea mobilierului din încăpere.

Întrebat ce o nemulţumeşte pe Udrea în celulă, Striblea a răspuns: "Probabil condiţiile", adăugând că încă nu ştie dacă a fost dat vreun răspuns la solicitarea fostului ministru.

"Încă nu ştim dacă s-a dat un astfel de răspuns. Condiţiile sunt cele pe care le ştiţi", a spus Marius Striblea.

Avocatul a mai afirmat că Udrea se aşteaptă să fie eliberată, dar a precizat că nu a discutat cu clienta sa eventualitatea formulării unor denunţuri, în încercarea Elenei Udrea de a-şi înlesni situaţia din anchetă.

---

Actualizare 11:43 Udrea a ajuns la DNA

Elena Udrea a fost adusă, în urmă cu puţin timp, la sediul central al DNA, fiind coborâtă din duba Poliţiei cu cătuşe la mâini. Fostul ministru va fi audiat în legătură cu noile acuzaţii aduse de procurorii anticorupţie în dosarul "Gala Bute".

---

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, cere procurorului general al P.I.C.C.J să transmită către Camera Deputaţilor şi Ministerul Justiţiei cereri de urmărire penală şi arestare a Elenei Udrea în dosarul "Gala Bute", fostul ministru fiind acuzat de noi fapte de luare de mită.

Potrivit DNA, procurorul general trebuie să sesizeze Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de deputatul UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, în perioada în care avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). De asemenea, procurorul trebuie să sesizeze Ministrul Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Elena Udrea, pentru săvârşirea infracţiunilor sus menţionate.

Astfel, DNA o acuză pe Udrea de luare de mită în legătură cu: finanţarea, de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT (Unitatea Administrativ-Teritorială) Cavnic şi UAT Borsec; plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii către S.C. Consmin S.A.; finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani.

Potrivit comunicatului procurorilor, în 2010, Udrea ar fi primit indirect, pentru sine şi pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanţii S.C. Termogaz Company S.A., pentru a aproba finanţarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului "Schi pentru România".

Anchetatorii relatează: "La 24.08.2010 şi 20.12.2010, S.C. Termogaz Company S.A. a transferat suma totală de 695.367,06 lei în patrimoniul inculpatului Lungu Ştefan, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziţie, prin care o societate controlată de intermediar a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia. Suma menţionată reprezintă 10% din valoarea plăţilor efectuate de minister către UAT Cavnic şi UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A."

Ştefan Lungu ar fi folosit banii astfel obţinuţi parţial în interes personal, iar parţial la cererea ministrului Elena Udrea, pentru plata unor servicii de publicitate şi monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta şi PDL partidul din care făcea parte Udrea, punctează DNA.

DNA o mai suspectează pe fosta şefă a Dezvoltării Regionale că, în perioada 2010 - 2011, împreună cu Ana-Maria Topoliceanu (şefa de atunci a Companiei Naţionale de Investiţii şi suspectă în prezenta cauză), ar fi primit aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A., pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii (CNI). Astfel, după ce CNI realiza plăţile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societăţii dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Ştefan Lungu, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanţă fictive.

"În acest mod, s-au realizat 5 plăţi, în valoare totală de 335.486 lei. La rândul său, Lungu Ştefan dădea banii primiţi lui Breazu Liberiu Tudor, persoană apropiată atât de Udrea Elena Gabriela, cât şi de Topoliceanu Ana Maria. Plăţile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei. O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferenţa a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria", mai arată procurorii.

Nu în ultimul rând, DNA o acuză pe Udrea că, în 2011, ar fi cerut şi primit de la Adrian Gardean (inculpat în dosar), pentru sine şi pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

"Astfel, la data de 7 februarie 2011, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Gardean Adrian ca din sumele primite de la minister să facă mai multe «sponsorizări», transmiţându-i că trebuie să discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Nastasia Gheorghe să îi comunice lui Gardean Adrian că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăţilor efectuate şi care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011", detaliază DNA.

Ca urmare acestei solicitări, în vara anului 2011, Gardean i-ar fi înmânat 200.000 euro lui Ştefan Lungu, care i-ar fi predat suma lui Gheorghe Nastasia, "însă banii au fost restituiţi de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunţată organelor de urmărire penală".

Pe 6 octombrie 2011, Gardean i-ar fi remis 900.000 euro în numerar lui Nastasia, în contul încasărilor care urma să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. şi de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile MDRT.

Cu acelaşi prilej, Nastasia i-ar fi transmis lui Gardean, la cererea Elenei Udrea, că suma remisă nu acoperea procentajul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăţilor care urma să fie efectuate către cele două societăţi, iar pentru diferenţă i-a cerut virarea a 3 milioane lei în conturile unei societăţi controlate de Rudel Obreja.

"Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferenţa de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate", mai arată procurorii.

DNA precizează că faptele descrise în această ultimă speţă reprezintă "modalităţi alternative de săvârşire ale aceleiaşi infracţiuni de luare de mită pentru care Camera Deputaţilor a cerut începerea urmăririi penale şi a încuviinţat arestarea preventivă" a Elenei Udrea pe 9 februarie.

"În condiţiile în care aceste fapte completează latura obiectivă a infracţiunii, este necesară o nouă cerere de urmărire penală şi o nouă încuviinţare a arestării care să se raporteze la forma completă a acuzaţiei aduse deputatului", explică DNA.

Anchetatorii mai arată că, după ce Camera Deputaţilor a încuviinţat cererile de urmărire penală şi arestare a Elenei Udrea, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârşirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării forului inferior al Parlamentului. "Unele dintre aceste fapte intră în conţinutul infracţiunii de luare de mită pentru care a fost obţinut avizul Camerei Deputaţilor şi completează latura obiectivă a acesteia, iar celelalte fapte întrunesc elementele constitutive a două noi infracţiuni de luare de mită", detaliază DNA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vine si ziua cind va spune Nutzi ce frumos era pe plaja din Nisa...colegele de celula se vor uita in ochii ei si vor plinge impreuna pentru multe zile frumoase pierdute...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb