ALERT / DUPĂ DISCURSUL ANUAL AL LUI PUTIN, Rubla şi-a revenit în raport cu dolarul

V.B., A.C.
Internaţional / 18 decembrie 2014

Rubla şi-a revenit în raport cu dolarul

URMĂRIŢI MAI JOS DECLARAŢIILE.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a răspuns astăzi în direct la întrebările ziariştilor ruşi şi străini. Această conferinţă de presă anuală este a zecea pe care o susţine Vladimir Putin.

Pentru prima dată, şeful statului rus a susţinut o conferinţă de presă în anul 2001. Apoi astfel de întâlniri cu jurnaliştii au devenit tradiţionale. Excepţie a făcut doar perioada în care Vladimir Putin a ocupat postul de premier.

Conform tradiţiei, la început, şeful statului face bilanţul anului, după care microfonul este dat în sală celor care doresc să-i pună întrebări. Acreditare pot primi angajaţii oricărui organ de presă înregistrat în Rusia sau peste hotare. Jurnaliştii au posibilitatea să pună orice fel de întrebări: de la politică şi economie până la viaţa personală a preşedintelui.

În medie, conferinţa de presă durează aproximativ 4 ore.

Actualizare 20:25 Rubla închide şedinţa de astăzi pe trend pozitiv

Moneda americană a închis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în scădere faţă de rublă. Dolarul încheia astfel şedinţa în coborâre cu 0,45%, la un nivel de 61,3178 ruble, moneda rusească apreciindu-se ca urmare a declaraţiilor ţinute astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către Vladimir Putin, cu privire la situaţia în care se află Rusia.

---

Actualizare 17:38 General Motors, Audi şi Jaguar îşi suspendă vânzările în Rusia, din cauza declinului rublei

Producătorii auto General Motors (GM), Audi şi Jaguar Land Rover şi-au suspendat, în această săptămână, vânzările de automobile în Rusia, ca o măsură de protecţie împotriva colapsului rublei, scrie Bloomberg.

Cele trei companii sunt afectate de scăderea cu peste 40% a rublei din iunie până în prezent, Rusia confruntându-se cu cea mai gravă criză monetară de după 1998.

Astfel, GM şi-a întrerupt marţi livrările de automobile către distribuitorii ruşi, "ca să îşi ţină sub control riscurile de afaceri", subsidiara locală a producătorului american informând că modelele deja comandate de Chevrolet, Opel şi Cadillac vor fi livrate la preţurile stabilite.

Şi producătorul german Audi şi-a întrerupt, tot marţi, vânzările de maşini în Rusia, plănuind să le reia după ce compania va stabili o nouă listă de preţuri în viitorul apropiat, a declarat Aleksei Kojuhov, un purtător de cuvânt al diviziei Audi din Rusia.

De asemenea, Audi (divizia de maşini de lux a companiei germane Volkswagen) va sista, între 22 decembrie şi 12 ianuarie, producţia la uzina din Kaluga (vestul Rusiei), dar aceasta este o măsură obişnuită pentru perioada Sărbătorilor de iarnă.

Ieri, Jaguar Land Rover (divizie a grupului indian Tata Motors) şi-a întrerupt şi ea vânzările auto în Rusia până la 19 decembrie, nemulţumită de situaţia economică actuală.

GM, Audi şi Jaguar nu sunt singurele companii auto care se confruntă cu pierderi din cauza deprecierii rublei. Astfel, BMW ar putea raporta o pierdere de 100-150 milioane euro în ultimul trimestru, dacă rubla scade cu 50% faţă de euro, estimează Arndt Ellinghorst, analist al Evercore ISI. Specialistul a precizat că pierderile Renault, Daimler, Volkswagen şi Hyundai ar putea fi chiar mai substanţiale.

---

Actualizare 17:19

Rubla rusească şi-a revenit în raport cu dolarul după discursul anual al preşedintelui Vladimir Putin. Astfel, în jurul orei 16:45, moneda americană era cotată la puţin peste nivelul de 59 ruble, faţă de 60,2766 ruble în deschiderea şedinţei.

Anterior, în jurul orei 14:25, la sfârşitul conferinţei de presă ţinute de Putin privind situaţia în care se află Rusia, un dolar era puţin peste 61 de ruble, în scădere cu 0,92% faţă de închiderea şedinţei de ieri.

---

Actualizare 14:21 Conferinţa de presă a lui Vladimir Putin s-a încheiat

În încheierea conferinţei de presă, preşedintele rus Vladimir Putin le-a mulţumit jurnaliştilor pentru participare şi le-a urat tuturor "un An Nou fericit".

----

Actualizare 14:19 Putin, despre actuala situaţie economică:

"Per ansamblu, guvernul şi celelalte autorităţi au rezultate bune în confruntarea cu problemele noastre din prezent. Acum, trecem printr-o perioadă dificilă. Poate că ar fi trebuit să luăm unele decizii mai repede. Strategia Băncii Centrale este adecvată. Categoric, economia se va adapta noilor condiţii, acum, când preţul resurselor de energie a coborât. Economia noastră se va diversifica şi va continua să crească. Putem fi siguri că vom depăşi dificultăţile. Vom fi mai puternici pe plan internaţional şi în economia globală. Preţurile resurselor de energie vor creşte, inevitabil".

----------

Actualizare 14:16 Putin, despre participarea la alegerile prezidenţiale din 2018:

"Este prea devreme pentru o astfel de decizie. Trebuie să consultăm şi opinia publică. Şeful statului este totdeauna responsabil de mersul ţării, iar eu nu am încercat să mă eschivez de asumarea răspunderii privind greşelile".

--------

Actualizare 14:11 Putin, despre reablitarea tătarilor din Crimeea:

"Tătarii nu sunt singurul grup etnic din Peninsula Crimeea. Toate grupurile etnice sunt egale".

---------

Actualizare 14:09 Putin dă asigurări că va sprijini "mamele-eroine"

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că sprijină şi va sprijini proiectul de lege care le ajută pe "mamele-eroine", cu mulţi copii, acordându-le diverse facilităţi.

"Noi, bărbaţii, avem treburile noastre, dar, fără femeile care ne stau alături, nu am reuşi în viaţă", a afirmat Putin.

----

Actualizare 13:57 Putin, despre relaţiile cu Iran:

"Volumul schimburilor dintre Rusia şi Iran a scăzut puţin. Am discutat această problemă cu preşedintele iranian. Iran este un producător de petrol şi gaze naturale. Economia iraniană este şi ea dependentă de preţurile la petrol.

Preţurile la petrol sunt în cădere acum. Nu putem spune cu siguranţă care sunt motivele. Căutăm oportunităţi ca să ne diversificăm cooperarea cu Iran. Avem unele succese şi unele eşecuri. Contractele privind petrolul ar trebui să fie benefice pentru ambele părţi, din punct de vedere al afacerilor. Vom lucra cu partenerii noştri din Iran pentru a rezolva problema nucleară. Suntem foarte aproape de a rezolva problema. Vizita mea la Teheran este foarte posibilă. Suntem în discuţii prin canale diplomatice. Voi continua contactarea preşedintelui iranian. Nu există presiune externă. Am semnat un nou contract. Am construit şi o centrală nucleară".

------

Actualizare 13:55 Putin susţine că nu are apropiaţi printre oficialii de stat

"Nu am oficiali în cercuri apropiate. Sunt colegi. Nu sunt apropiat de nimeni şi nu voi fi. Sunt funcţii guvernamentale ce nu pot fi îndeplinite dacă eşti apropiat de cineva. Am înţeles de mult asta. Încerc să am faţă de oamenii de stat relaţii distante, dar colegiale şi de lucru, centrate pe obiectivele ce trebuie îndeplinite".

Putin despre veniturile politicienilor şi al lui Igor Secin:

"Nu ştiu ce salariu are Secin. Nu ştiu nici măcar ce salariu am eu pentru că cineva mi-l aduce".

---------

Actualizare 13:50 Putin, despre situaţia sa din sondajele ruse:

"Nu trebuie să ne gândim la sondaje, ci la ce avem de făcut. Dacă te gândeşti la cum stai în sondaje, procentajele îţi vor scădea imediat. Sper să îmi păstrez acest stil de lucru pe viitor".

-------

Actualizare 13:48 Putin, despre veteranii de război:

"Toţi veteranii, începând cu cei care au luptat în Marele Război, împotriva naziştilor, merită ajutorul statului. Dar, când am început să le acordăm locuinţe, ne-am dat seama că sunt zeci de mii de astfel de veterani, astfel încât cei din Al Doilea Război Mondial trebuia să fie prioritari".

--------

Actualizare 13:40 Putin, despre o posibilă alianţă între popoarele slave:

"Aceste ţări mai mici se confruntă cu presiuni. Cu toate acestea, este imposibil de distrus unitatea spirituală dintre noi".

-------

Actualizare 13:32 Putin, despre relaţiile cu Georgia, Abhazia şi Osetia de Sud:

"Problema este similară cu cea din sud-estul Ucrainei: ar trebui să avem convorbiri cu oamenii care trăiesc în acele zone. L-am îndemnat pe Saakaşvili să nu înceapă ostilităţile (ruso-georgiene din 2008 - n.r.). Înţeleg durerea poporului georgian. Situaţia de acolo este ca o rană sângerândă.

Noi am recunoscut independenţa acelor republici. În primul rând, trebuie să stabilim contact direct. Ar trebui să existe dialog. Noi suntem cei care ar trebui să demareze acest proces, dar nu ştiu unde ne va conduce. În prezent, se desfăşoară o luptă internă pentru putere în Georgia".

-------

Actualizare 13:24 Putin despre relaţiile ruso-chineze:

"OCS (Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai- n.r.) a fost stabilită ca o structură cu obiectivul rezolvării problemelor de graniţă după dizolvarea URSS. Din fericire, toate problemele au fost rezolvate cu succes. Această structură a trecut dincolo graniţele sale în noi domenii. Este nevoie de această organizaţie. Există un interes în a lucra împreună. India, Pakistan şi alte state şi-au exprimat dorinţa de a se alătura OCS. Avem în vedere candidaturile lor. China este principalul nostru partener.Facem paşi în sensul diversificării şi intensificării comerţului cu China. Ne extindem participarea la tehnologiile de nivel înalt. Participăm la proiecte comune din sfera aviaţiei, spaţiul cosmic şi alte dimensiuni promiţătoare. Avem multe interese care se intersectează în arena internaţională. Cooperăm strâns cu ONU şi Consiliul de Securitate al ONU cu scopul stabilizării situaţiei din lume".

-------

Actualizare 13:22 Putin afirmă că există alternative la produsele de import:

"Coca-Cola este dăunătoare, spre exemplu, faţă de copii. Avem şi băuturi produse la nivel naţional...nonalcoolice" (cei din sală încep să râdă).

-------

Actualizare 13:21 Putin, despre relaţia cu Turcia, Grecia şi Cipru:

"Daţi-mi voie să încep cu Cipru de Nord. Încercăm să menţinem o poziţie echilibrată. Dorim ca această problemă să fie rezolvată. Avem relaţii bune cu Grecia şi Turcia. Ne dorim ca oamenii (din Cipru şi din regiune - n.r.) să ajungă la un acord pe cont propriu. Nu ar trebui să le fie impuse aranjamente din exterior.

Franţa şi Germania s-au luptat de-a lungul timpului (în Primul Război Mondial, în Al Doilea Război Mondial, în secolul al XIX-lea) şi, totuşi, au reuşit să cultive bune relaţii. Rusia şi Turcia trebuie să urmeze astfel de modele. Unele probleme regionale nu pot fi rezolvate fără Turcia şi asistenţa ei".

-------

Actualizare 13:16 Reporter: "Simţiţi iubire pentru cineva?"

Putin: "Da, iubesc pe cineva. Totul este cât se poate de bine - nu vă faceţi griji. Am păstrat bune relaţii cu Liudmila (fosta soţie - n.r.). Totul este în regulă cu copiii, chiar dacă nu îi văd prea des".

-------

Actualizare 13:10 Putin, despre agricultură:

Preşedintele rus susţine că embargoul pe produsele agro-alimentare provenite din Vest "le-a făcut loc pe piaţă producătorilor ruşi şi a oferit oportunităţi pentru fermierii din Rusia".

---------

Actualizare 13:05 Putin, despre economiile membrilor Uniunii Economice Eurasiatice:

"Kazakhstan se confruntă cu aceleaşi probleme economice din cauza preţurilor actuale la petrol. Este mai uşor să lucrăm împreună într-o sferă economică, putem crea un singur spaţiu. De-a lungul existenţei Uniunii Vamale, cifra noastră de afaceri a crescut de 50 de ori".

---------

Actualizare 12:58 Putin, despre ameninţarea unui nou Război Rece:

"Rusia a contribuit, într-o anumită măsură, la recentele tensiuni - mai precis, în ceea ce priveşte exerciţiile noastre militare şi dezvoltarea trupelor. Dar numai în măsura în care ne-am protejat interesele într-un mod mai dur. Nu suntem agresivi. Bazele militare americane se află peste tot în lume. Şi dumneavoastră susţineţi că NOI suntem agresivi? Bugetul Pentagonului este de zece ori mai mare decât cel al Rusiei.

Noi suntem cei care ne deplasăm structurile militare mai aproape de graniţele altor ţări? Tot ce auzim acum este: «Vedeţi-vă de treburile voastre!» Cine s-a retras unilateral (în 2002 - n.r.) din Tratatul privind limitarea numărului de rachete balistice (semnat în 1972 între SUA şi URSS - n.r.)? Statele Unite. Acest fapt generează noi ameninţări la adresa noastră. Credem că noi avem dreptate în ceea ce priveşte criza ucraineană".

---------

Actualizare 12:51 Putin, despre amnistia celor care îşi repatriază capitalurile în Rusia:

"Problema constă nu în repatrierea banilor în Rusia, ci în legalizare. Amnistia nu este o măsură fiscală. Voi monitoriza personal acest mecanism şi mă voi asigura că nu va fi încălcat. Presupun că nu ar trebui să fie criterii şi filtre. Consider că ar trebui să permite legalizarea proprietăţilor care au fost ascunse pe teritoriul Rusiei".

Putin a propus pe 4 decembrie, în cadrul discursului său anual privind starea naţiunii, acordarea amnistiei totale persoanelor care îşi repatriază capitalul în Rusia.

"Propun să introducem amnistia totală pentru repatrierea capitalurilor în Rusia. Totală. Să o facem acum, o dată", a afirmat Putin, adăugând că legalizarea banilor şi proprietăţilor în Rusia "va oferi garanţii legale solide" persoanelor cu bunuri în zone off-shore.

"Sunt convins că trebuie să întoarcem definitiv pagina off-shore-urilor din istoria economiei şi ţării noastre", a precizat el.

----------------

Actualizare 12:44 Putin răspunde reporterului Reuters despre posibiltatea unei "revoluţii colorate" în Rusia:

"Stabilitatea Federaţiei Ruse se bazează pe sprijinul poporului rus. Nu se poate baza pe altceva. Oamenii simt, în inimile şi sufletele lor, că noi acţionăm în interesul majorităţii cetăţenilor ruşi. Rusia nu este o republică bananieră.

Am spus, în repetate rânduri, că a existat o lovitură de stat în Ucraina şi că a fost o greşeală. A existat un acord semnat între opoziţie şi autorităţile de la Kiev. Miniştrii de Externe din Germania, Polonia şi Franţa aveau rolul să garanteze că acele acorduri urma să fie implementate. Colegii noştri occidentali au început să împartă biscuiţi în Maidan (aluzie la Victoria Nuland - n.r.) şi au continuat cu promisiuni către Ucraina. Dacă s-ar forma un guvern de uniune naţională după acordurile din Februarie, nu ar mai exista un război civil în Ucraina.

Elita Rusiei este formată din muncitori şi ţărani. Toţi oamenii din Rusia sunt egali în faţa legii. Principalul apărător al cetăţenilor Rusiei poate fi doar statul rus".

------------

Actualizare 12:29 Putin, despre Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci:

"Am realizat tot ce ne-am propus. Am câştigat Jocurile Olimpice şi le suntem recunoscători atleţilor şi sportivilor paralimpici (paratleţilor), adevăraţii eroi ai evenimentului. Desigur, suntem satisfăcuţi de rezultatele Jocurilor Olimpice. Sunt folosite echipamente olimpice, de exemplu la Formula 1. Cetăţenii Rusiei au un nou centru recreaţional. Vom găzdui acolo şi alte evenimente sportive.

Cupa Mondială (de fotbal - n.r.) este un eveniment costisitor. Dar, dacă dorim ca poporul rus să fie sănătos şi să trăiască mai mult, atunci trebuie să avem infrastructură sportivă. Avem nevoie de noi săli de sport. Trebuie să creăm cultura educaţiei fizice. Se vor dezvolta, de asemenea, sistemul de sănătate şi infrastructura de transport".

------------

Actualizare 12:24 Putin, despre Hodorkovski:

"Mihail Hodorkovski a solicitat graţierea şi a trimis documente în care scria că nu intenţiona să se implice în politică. Dar aceasta este alegerea lui. Am luat această decizie pentru că mama sa avea probleme de sănătate. Îmi menţin ideea că am făcut ceea ce trebuia să fac".

Sancţiunile împotriva Rusiei, ca stat, sunt o "uriaşă greşeală politică", potrivit declaraţiilor lui Mihail Hodorcovschi, fondator al organizaţiei civile "Rusia deschisă" şi figură reprezentativă a Rusiei. Acesta a vorbit, marţi, în faţa membrilor Parlamentului European.

"Consider că sancţiunile împotriva Rusiei ca stat sunt o uriaşă greşeală politică. Sancţiunile împotriva economiei Rusiei în general îmi par fără rost", a declarat Hodorcovschi.

Potrivit fostului magnat al industriei energetice este "absolut inacceptabil" gândul că vieţile poporului rus se vor înrăutăţi, aceştia înţelegând ce lideri ineficienţi au ales.

"Este mai bine să nu alienăm populaţia Rusiei de Europa", a continuat acesta.

Hodorcovschi, fostul şef al uriaşului dezmembrat al energiei Yukos, a fost eliberat pe 20 decembrie 3013, printr-o amnistiere prezidenţială, după ce a petrecut mai mult de un deceniu în închisoare pentru evaziune fiscală şi fraudă. De atunci, acesta a relansat organizaţia sa pentru a pune presiune asupra reformelor politice în Rusia.

-------------

Actualizare 12:15 Putin, despre opoziţia din Rusia:

"Toate acţiunile mele au drept scop consolidarea societăţii. Anul acesta a fost unul al culturii. Am sărbătorit aniversarea celebrului nostru poet Mihail Lermontov. El se opunea guvernului, dar eu îl consider patriot. Diferenţa dintre opoziţie şi «a cincea coloană» (de sabotori şi de agenţi infiltraţi - n.r.) este foarte greu de perceput din afară. Cei din «a cincea coloană» sunt simple instrumente pentru ca alte state să-şi atingă scopurile".

-------------------

Actualizare 12:05 Putin, despre situaţia economiei ruseşti şi măsurile Băncii Centrale:

"Banca Centrală trebuie să fie cu o jumătate de pas în faţă. Speculatorii de pe pieţele valutare pot fi străini, fonduri sau chiar companiile noastre".

-------------------

Actualizare 12:01 Putin despre cooperarea cu partenerii asiatici:

" În ceea ce priveşte contractul cu Republica Chineză, este profitabil, preferinţele au fost acordate atât de către China cât şi de către Rusia. Formula preţului la gaze nu diferă mult de cea care o folosim cu Europa. Acest contract va permite Rusiei să se concentreze pe marile resurse, să creeze o conductă de gaze, pentru a lega gazoductul vestic de cel estic şi va redistribui fluxul de gaz. Este un mare sit de construcţii. Economia va beneficia de pe urma acestuia. Turcia are nevoie de resurse energetice. Partenerii noştri din Turcia ne întreabă dacă putem mări rezervele lor. Intenţionăm să facem acest lucru. Problema este că nu există rezerve de gaze care să fie mai ieftine decât rezervele de gaze ale Rusiei".

--------------

Actualizare 11:52 Putin, despre situaţia din sud-estul Ucrainei şi despre convoiul umanitar pentru regiunea Donbas:

"Credem că această criză va trebuie rezolvată mai devreme sau mai târziu. Trebuie rezolvată prin mijloace politice, nu numai presiune. Totuşi, vom ajuta populaţia. Kiev-ul trebuie să respecte persoanele care trăiesc în estul Ucrainei.

Trebuie refăcute legăturile economice cu Ucraina. Ni s-a cerut să punem presiuni pe Donbas. Dar cărbunele din Donbas nu este adus la Kiev, din cauză că toate abatajele au fost închise. Nu văd altă cale decât rezolvarea paşnică a crizei. Consider că Poroşenko se concentrează pe soluţionarea paşnică a crizei ucrainene - nu am dubii în această privinţă. Eu am fost unul dintre cei care au iniţiat reuniunea de la Minsk. Poroşenko doreşte să obţină rezolvarea crizei. Trebuie să aibă loc chiar acum schimburi cu prizonierii de război. Oamenii ar trebui să se întoarcă la familiile lor înainte de Crăciun şi de Anul Nou. Ar trebui să existe o dinamică pozitivă în implementarea acordurilor de la Minsk. Autorităţile de la Kiev trebuie să îşi respecte promisiunile. De exemplu, legea amnistiei, care încă nu a fost adoptată. Trebuie să înţelegem că, dacă Ucraina doreşte să îşi păstreze integritatea teritorială, este necesar să îi respecte pe toţi cei care trăiesc pe teritoriul ei".

----------------

Actualizare 11:49 Reporter: Se vor relaxa relaţiile Rusiei cu Occidentul?

Putin: "Imaginaţi-vă un urs care păzeşte taigaua. Poate că ursul ar trebui să se relaxeze şi să îşi dea mierea? Probabil că atunci îl vor lăsa în pace. Însă ei vor să pună ursul în lanţuri. Faptul că noi ne administrăm propriile teritorii este un lucru rău pentru ei."

-------------------

Actualizare 11:46 Putin:

"Jurnaliştii care au murit în Ucraina nu luau parte la nicio acţiune militară. Pilotul-femeie ucrainean Savcenko este bănuit că ar fi ucis jurnaliştii. Ea va fi eliberată dacă va fi dovedită nevinovată. În caz contrar, ea îşi va ispăşi sentinţa".

--------

Actualizare 11:44 Reporter: "La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, un nou "zid" este construit - un zid al criticilor reciproce. Credeţi că vom trăi într-o lume divizată?"

Putin: "Partenerii noştri au decis că ei au câştigat Războiul Rece şi nu s-au oprit. Nu au încetat să construiască noi ziduri, în ciuda tuturor încercărilor noastre de cooperare în Europa şi în lume. Cea mai bună modalitate este să inaugurăm un spaţiu unic de securitate şi de libertate economică".

---------

Actualizare 11:36 Jurnalist: "Ce credeţi că i se întâmplă statului rus? Credeţi că este momentul potrivit pentru relaxare?

Putin:

"Ceea ce trebuie să facem este să muncim. Condiţiile actuale ne împing să continuăm reformele. Condiţiile externe trebuie să ne facă doar să muncim mai mult. Trebuie să lucrăm la sectorul industrial şi la sănătatea mediului de afaceri".

---------

Actualizare 11:31 Reporter: "Va reuşi Rusia să-şi restructureze economia folosind criza actuală?"

Putin:

"Trebuie să implementăm politicile macroeconomice adecvate. Timp de mai mulţi ani am încercat să îmbunătăţim climatul mediului de afaceri în Rusia. Sper ca situaţia actuală să ne ajute pentru diversificarea economiei ruseşti".

---------

Jurnalist: "În Rusia, este criză monetară. În următorii 2 ani, vom avea o criză financiară şi economică?"

Putin: "Nimeni nu poate prevede ce se va întâmpla. Este posibil să nu avem o criză. Poate că situaţia se va rezolva chiar în următoarele luni. Guvernul şi Banca Centrală trebuie să acţioneze. Dobânda a fost majorată de la 10 la 17%, economia se va adapta la această situaţie. Va avea loc restructurarea economiei. Acest lucru se va produce inevitabil. Mai trebuie, pentru stabilizarea valutei, să fie restrâns volumul de ruble. Nu trebuie să umblăm la rezervele de aur".

------

Putin: "PIB-ul Rusiei a crescut cu 0,7% în 2014, iar producţia industrială cu 1,7%"

PIB-ul Rusiei a crescut, în 2014, cu 0,7%, iar producţia industrială cu 1,7%. Volumul rezervelor monetare ale guvernului valorează 8 trilioane de ruble, susţine Putin.

---

Vladimir Putin:

"Din străinătate trebuie să procurăm doar produse şi tehnologii cu adevărat unice. Trebuie să ne concentrăm asupra producătorilor interni din toate domeniile, inclusiv în sectorul imobilului, cât şi la întreprinderile mici şi mijlocii. Desigur, produsele de la furnizorii noştri trebuie să respecte standardele de calitate şi preţ. Nu putem permite monopolizarea".

Vladimir Putin:

"Este necesar să reducem dependenţa tehnologică de celelalte ţări străine. Industriaşii noştri ne pot ajuta companiile cu resurse naturale. Acestea ar trebui să stimuleze cererea pentru produsele autohtone. Eu propun să se creeze un centru special în cadrul Guvernului pentru a crea un set de proiecte de acest gen".

Vladimir Putin:

"Înţelegem cu toţii că originea banilor este diferită, sumele sunt câştigate în diferite moduri. Sunt convins că avem nevoie de a închide pagina off-shore-urilor din ţara noastră. Dar problemele au fost deja abordate, există progres. În parteneriat cu mediul de afaceri trebuie să utilizăm noi instrumente. Pentru dezvoltarea afacerilor, pentru a se potrivi noua producţie avem nevoie de noi platforme şi infrastructură de transport".

Vladimir Putin:

"Şi oportunităţi şi soluţiile inovatoare sunt disponibile în Rusia. Obţinerea unei superiorităţi militare asupra Rusiei nu va fi posibilă. Armata rusă este modernă, puternică, aşa cum se spune adesea - amabilă, dar periculoasă. Vom susţine suveranitatea şi imaginea Rusiei. În niciun caz nu ne dorim să rupem relaţiile cu Europa sau America".

Vladimir Putin:

"Securitate internaţională. Terorismul. Vom participa şi vom depune efort de combatere a terorismului. Voi spune un singur lucru: noi nu intenţionăm să ne implicăm într-o cursă a înarmării, dar vom oferi o apărare eficientă în condiţii moderne".

Vladimir Putin:

"Sancţiunile sunt dăunătoare, dar dăunătoare pentru toată lumea, inclusiv cei care le-au impus. Este important să înţelegem că Rusia trebuie să rămână unită. Ne amintim cum cineva în anii 90 a sprijinit separatismului în Rusia - în Cecenia".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Toate mesajele sunt stiute, nimic nou. Dar gestul conteaza. Nu il vom vedea niciodata pe basescu macar 2 ore in conferinta de presa.

    1. Ai dreptate. Base a fost dat cu capu de masa pentru ca directia nu era a lui ci a germaniei.

      Asta inseamna sa fii tare ca Putin sa nu vorbesti din genunchi ca Base. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb