ALERT O grupare jihadistă revendică răpirea românului în Burkina Faso

Elena Deacu
Internaţional / 19 mai 2015

Actualizare 21:19 MAE: "Celula de criză a solicitat sprijinul partenerilor internaţionali în cazul românului răpit"

MAE precizează că reprezentanţii instituţiilor care fac parte din Celula de criză au analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi au examinat acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român luat ostatic, solicitând, totodată sprijinul partenerilor internaţionali, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

"În cursul zilei de astăzi, 19 mai 2015, Celula de criză interinstituţională care funcţionează conform Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României, aprobată în şedinţa CSAT din 3 aprilie 2013, a avut, încă de la primele ore ale dimineţii, o serie de reuniuni privind situaţia actuală legate de cetăţeanul român răpit în Burkina Faso. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a participat, imediat după revenirea în ţară, la activitatea Celulei de criză reunite la sediul MAE. Celula de criză interinstituţională continuă demersurile de verificare a veridicităţii informaţiilor şi a materialului audio apărute în presă în cursul zilei de astăzi. În acest scop, a fost solicitat şi sprijinul partenerilor internaţionali ai României", se arată în comunicat.

În cadrul reuniunilor de astăzi, reprezentanţii instituţiilor care fac parte din Celula de criză "au analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi au examinat acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român luat ostatic", potrivit MAE.

"Celula de criză îşi va continua activitatea în acelaşi regim şi va colabora, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României. Cele mai recente evoluţii înregistrate în acest caz, precum şi concluziile de etapă ale reuniunilor de astăzi ale Celulei de criză interinstituţionale au fost transmise spre informarea operativă a preşedintelui României şi prim-ministrului României. De asemenea, Celula de criză interinstituţională este în legătură permanentă cu familia cetăţeanului răpit", mai precizează sursa citată.

Celula de criză interinstituţională reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia.

Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a fost constituită la 4 aprilie 2015, atunci când situaţia cetăţeanului român a fost cunoscută autorităţilor române, conform hotărârii CSAT din 3 aprilie 2013 privind Metodologia de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României. În prezent, din Celula de criză fac parte reprezentanţi ai MAE, SIE, SRI, MApN şi ai Administraţiei Prezidenţiale.

(Alexandru Costea)

-------------

Actualizare 12:08 MAE continuă să verifice autenticitatea mesajului audio

Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso continuă procedurile de verificare a autenticităţii mesajului audio difuzat în presă, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind aşteptat un rezultat imediat, potrivit Ministerului.

"În cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se încadrează în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen", se arată într-un comunicat transmis redacţiei.

---

Actualizare 07:53 MAE verifică veridicitatea informaţiilor, inclusiv a mesajului audio

Ministerul Afacerilor Externe ne-a transmis că autorităţile române competente, reprezentate în Celula de criză interinstituţională convocată după răpirea românului din Burkina Faso, verifică în regim de urgenţă veridicitatea informaţiilor prezentate în ştirea de presă, inclusiv a mesajului audio.

"Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso, constituită conform «Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României», aprobată de CSAT în şedinţa din data de 3 aprilie 2013, analizează ştirea de presă cu privire la mesajul audio privind-ul pe cetăţeanul român, se arată într-un răspuns al MAE transmis redacţiei.

Potrivit acestuia, celula de criză convocată de MAE, din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială, lucrează în permanenţă pentru gestionarea situaţiei. "Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale, SIE, SRI, MApN, depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor stabilite prin Metodologia aprobată de CSAT", arată MAE.

---

Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi "îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului", relatează postul Vocea Americii (VOA) în pagina electronică.

Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Afirmând că vorbeşte în numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei înregistrări audio în arabă "îndeamnă Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de către grupare".

"Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul", adaugă el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureştiul.

Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.

Înregistrarea difuzată de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicări jihadiste, se încheie cu o reiterare a jurmântului de credinţă faţă de reţeaua teroristă Statul Islamic (SI), prestat săptămâna trecută în numele grupării salafiste Al-Mourabitoune de către Adnan Abou Walid Sahraoui şi dezminţit imediat într-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

"Gruparea dezminte apartenenţa la Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) şi orice legătură organizaţională cu fraţii din această grupare, de la înfiinţarea sa şi până în prezent", dă el asigurări.

Această revendicare apare, deci, ca un nou episod în lupta pentru influenţă în interiorul Al-Mourabitoune. Gruparea a fost înfiinţată în 2013 prin fuziunea între gruparea lui Mokhtar Belmokhtar şi Mişcarea pentru Unicitate şi Jijad în Africa de Vest (MUJAO), una dintre formaţiunile jihadiste din nordul Mali vizate de Operaţiunea franceză Serval, lansată în 2013.

În comunicatul care-i este atribuit, Mokhtar Belmokhtar considera actul jurării credinţei către SI şi "califului musulmanilor Abu Bakr al-Baghdadi" nul şi neavenit şi reafirma credinţa grupării Al-Mourabitoune în liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri.

Specialişti în aceste probleme din cadrul agenţiei mauritane au interpretat aceste declaraţii contradictorii ca semnul ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui în ierarhia grupării şi disensiunile care ar putea conduce la scindarea acesteia.

Un expert mauritan în jihadismul din Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede în declaraţia atribuită lui Adnan Abou Walid Sahraoui o "creştere a puterii" acestui rival al lui Belmokhtar.

Adnan Abou Walid Sahraoui s-a pronunţat în mai multe rânduri în numele Mujao, dar şi al Al-Mourabitoune, pentru a revendica răpiri, atacuri sau atentate sinucigaşe în nordul Mali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb