• Update 09:28:
Omar Hayssam a fost trimis înapoi la penitenciarul Rahova, după ce a fost audiat, transmit sursele de presă.
----
Omar Hayssam a fost dus, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul privind privatizarea fostei Întreprinderi de Piese Radio şi Semiconductori (IPRS) Băneasa, potrivit surselor de presă.
Omul de afaceri sirian Omar Hayssam, acuzat de acte de terorism şi fraude financiare, a fost extrădat de către autorităţile de la Damasc, acesta ajungând în ţara noastră săptămâna trecută.
Omar Hayssam este om de afaceri sirian cu cetăţenie română născut la 1 martie 1963 în Meij-Dur, Siria.
Domnia sa a fost implicat în criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak în aprilie-mai 2005. Pe data de 13 iunie 2007 a fost condamnat de judecătoria competentă din România la pedeapsa maximă de 20 de ani de puşcărie şi la o despăgubire de câte 2 milioane euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti răpiţi în Irak în 2005.
Modul în care Omar Hayssam a părăsit România în 2006 este unul controversat. Şeful Statului a declarat la acea dată că acesta a fugit din ţară într-o navă care transporta oi, însă Omar Hayssam a spus că de fapt a plecat din ţară "ca un domn", prin aeroport, fără probleme.
După ce sirianul a fost operat de cancer de colon în 2006, instanţa judecătorească a dispus elibererea acestuia din motive medicale. La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar în 30 iunie a fugit din ţară.
Şefii serviciilor de informaţii şi procurorul general al României şi-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam "este bine-merci" şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că autorităţile române cunosc faptul că Omar Hayssam este în Siria, iar acesta este un subiect de discuţie cu partea siriană.
"Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei", a declarat Băsescu la acea dată .
Tratatul de extrădare între România şi Siria a fost ratificat la jumătatea lui 2012.