ALERT PE cere o anchetă internaţională independentă privind asasinarea lui Boris Nemţov

Elena Deacu
Internaţional / 12 martie 2015

Deputaţii Parlamentului European cer o anchetă internaţională independentă privind asasinarea politicianului rus din opoziţie Boris Nemţov care strângea probe despre implicarea Rusiei în războiul din Estul Ucrainei şi care a fost ucis cu două zile înainte să conducă o demonstraţie împotriva acestui război, arată o rezoluţie votată astăzi.

Aceasta este "cea mai semnificativă crimă politică din istoria recentă a Rusiei", se arată în textul deputaţilor. PE avertizează că propaganda de la Kremlin transformă Rusia într-un "stat al represiunii, al discursului instigator la ură şi al fricii".

Deputaţii îl recunosc pe Nemţov ca pe o persoană care "şi-a dedicat viaţa unei Rusii mai democratice, mai prospere şi mai deschise, precum şi unei relaţii de parteneriat între Rusia şi vecinii săi".

Parlamentul susţine şi faptul că unii dintre deputaţi şi diplomaţi care au dorit să participe la funerariile lui Nemţov nu au fost primiţi în Rusia.

Rusia se îndreaptă într-o direcţie "contrară unei democraţii funcţionale", spun deputaţii, care cer Kremlinului să oprească "presiunile, actele represive şi de intimidare" împotriva liderilor, societăţii civile şi mass mediei, precum şi să elibereze prizonierii politici, cum ar fi deputatul ucrainean Nadia Savchenco şi poliţistul estonian Eston Kohver, transmit deputaţii PE.

Aceştia condamnă şi eşecul Rusiei de a coopera cu ancheta internaţională privind doborârea avionului companiei Malaysia Airlines MH17 deasupra Ucrainei, în iulie 2014.

Deputaţii exprimă sprijinul Parlamentului pentru forţele democratice din Rusia şi cer reuniunii Consiliului European să angajeze statele membre într-un mesaj puternic, unitar privind drepturile omului şi nevoia de a elimina presiunile asupra libertăţii de exprimare şi de întrunire. "Este nevoie de un program mai puternic şi de mai multă finanţare pentru a sprijini societatea civilă din Rusia şi din Crimeea ocupată", mai spun ei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb