ALERT Petrom: Cresterea pretului titeiului a majorat vanzarile pe R&M cu 14%

A.T.
Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2010

Vanzarile Petrom pe Rafinare si Marketing (R&M) au crescut, in primele 9 luni, cu 14% fata de perioada similara a anului trecut, datorita cresterii preturilor la titei si la produsele petroliere. EBIT (profit inainte de taxe si impozite) CCA excluzand elementele speciale s-a imbunatatit considerabil (129 milioane lei fata de -454 milioane lei in primele 9 luni din 2009) datorita operarii flexibile a rafinariilor (Arpechim operand in functie de contextul pietei) si a optimizarii aprovizionarii in activitatea de rafinare.

Potrivit unui comunicat al Petrom, rezultatul a fost influentat pozitiv si de ajustarea in regimul preturilor de transfer intre E&P (explorare si productie) si R&M, aplicabila de la inceputul anului 2010, pentru reflectarea corecta a valorii de integrare ridicate a rafinariilor Petrom.

Rezultatul activitatii de rafinare s-a imbunatatit considerabil comparativ cu primele 9 luni din 2009 datorita controlului eficient al costurilor obtinut prin optimizarea activitatii operationale mentionate anterior. In plus, rezultatul a fost influentat pozitiv si de vanzarea activelor legate de activitatea de petrochimie de la Arpechim.

Indicatorul marjelor de rafinare a fost mai mic fata de nivelul inregistrat anul trecut din cauza costului mai mare cu consumul propriu de titei, ca urmare a cresterii pretului titeiului.

In primele noua luni ale anului 2010, utilizarea rafinariilor a fost mentinuta de Petrom la un nivel scazut, de 49%, in principal ca urmare a opririi din motive economice a rafinariei Arpechim pe aproape intreaga perioada. Vanzarile totale de produse rafinate au fost cu 30% mai mici fata de primele trei trimestre din 2009.

Rezultatul activitatii de marketing excluzand elementele speciale a scazut semnificativ comparativ cu nivelul inregistrat in primele 9 luni din 2009 din cauza scaderii marjelor si a cantitatilor vandute in special in segmentul comercial ca urmare a contextului economic nefavorabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb