ALERT PIB-ul a crescut, anul trecut, cu 3,5%

G.S.
Macroeconomie / 14 februarie 2014

PIB-ul a crescut, anul trecut, cu 3,5%

Update 16:01 Guvernul: România îndeplineşte în acest an toate criteriile de aderare la Zona Euro

România îndeplineşte în acest an toate criteriile de aderare la Zona Euro, precum inflaţia, rata dobânzii la obligaţiuni, stabilitatea cursului de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB şi datorie publică sub 60% din PIB, fiind în grafic în ce priveşte creşterea convergenţei reale, a anunţat premierul Victor Ponta.

"România îndeplineşte în 2014 toate criteriile de aderare la Zona Euro: rata inflaţiei, rata dobânzii la obligaţiuni, stabilitate curs de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB şi datorie publică sub 60% din PIB. Suntem în grafic în ceea ce priveşte creşterea convergenţei reale. Ţinta EURO - 2019", se arată în prezentarea Guvernului privind "Rezultatele economice în anul 2013 - Ţintele pentru 2014-2015".

----

Update 15:55 Ponta: "Cel mai neaşteptat succes e evoluţia radical îmbunătăţită a ratei de absorbţie a fondurilor"

Premierul Victor Ponta a menţionat că cel mai neaşteptat succes în 2013 e evoluţia radical îmbunătăţită a ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi coeziune.

"Dincolo de rezultatul de creştere economică, poate cel mai neaşteptat succes e evoluţia radical îmbunătăţită a ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi coeziune. Mediul şi Transporturile au avut cea mai mare rată de creştere. România este la un procent dublu faţă de următoarea ţară din UE în ce priveşte creşterea sumelor atrase raportat la primii şase ani ai exerciţiului financiar. Acest lucru a fost posibil şi pentru că avem foarte mult de recuperat", a declarat premierul.

Domnia sa a precizat: "Subvenţiile directe pentru agricultură au crescut în fiecare an, în plan real, la 139 euro/hectar în 2013 şi 153 de euro în 2014. În 2015 va continua tendinţa de creştere a subvenţiilor, iar rezultatele sunt evidente în ce priveşte revirimentul agriculturii. Pentru prima oară în 20 de ani, România a exportat mai multe produse agricole decât a importat, cu un excedent de 300 milioane euro la 11 luni. Această tendinţă de creştere poate căpata o viteză şi mai mare şi România să devină unul din marii exportatori de produse agro-alimentare".

----

Update 15:45 Ponta: "Creşterea economică, peste aşteptări"

Creşterea economică de 3,5% a ţării noastre este o performanţă extraordinară a României, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că aceasta mult peste estimarea iniţială de 1,6%, "mult peste convingerea noastră a celor care ne gândim că viaţa economică e cea mai mare provocare şi mult peste media majorităţii ţărilor europene".

"Aş vrea doar să reliefez că această creştere e meritul tuturor celor care în România au muncit, pentru o creştere record a producţiei industriale, exporturilor, agriculturii. Agricultura a contribuit, dar nu a dat toată creşterea economică", a mai spus Ponta.

Domnia sa a precizat că acesta este un trend pozitiv pe care trebuie păstrat în perioada următoare.

"Efectivul salariaţilor reprezintă mai departe cea mai mare provocare. După căderea abruptă din 2009, există un reviriment, care trebuie însă accentuat prin susţinerea firmelor care fac peste 20 de locuri de muncă, prin reducerea CAS şi susţinerea IMM-urilor. Cu excepţia Germaniei şi Marii Britanii, celelalte ţări din UE au pierdut din numărul de locuri de muncă stabile. În ce priveşte şomajul, România este în partea - nu e neapărat bine 7,1%, dar e sub media europeană, alături de ţări cu economii mult mai performante - Olanda, Danemarca, Austria, Cehia", a menţionat Victor Ponta.

---

Produsul intern brut (PIB) a crescut anul trecut, comparativ cu anul 2012, cu 3,5%, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul patru 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,7% comparativ cu trimestrul III 2013 (date ajustate sezonier).

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,2% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier, menţionează INS.

Fondul Monetar Internaţional a estimat că România va înregistra, în 2013, o creştere economică de 2,8%.

Datele reprezintă "estimările semnal" ale INS. Produsul intern brut pentru trimestrul IV 2013, în variantă provizorie (1), va fi publicat prin comunicat de presă în data de 5 martie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Iata ca avem crestere 3,5% care nu se vede deloc la populatie ci dimpotriva (au crescut taxele, au scazut locurile de munca, s-au pierdut IMM-uri) iar beneficiarii cresterii sunt bancile si bugetul de stat!

    1. "Update 16:01 Guvernul: România îndeplineşte în acest an toate criteriile de aderare la Zona Euro......" Aceasta remarca este cea mai puternica lovitura pe obrazul cetateanului platitor de taxe. Conventia de la Viena din 2009 a avut in centrul ei indeplinirea acestor parametri, care apoi nu au fost utilizati decat pentru a calauzi nemultumirea legata de curbele de austeritate si focalizarea acestora pentru a froma premizele unei noi guvernari. Cele 10 miliarde parcate in depozitele Bancii Nationale au permis bancilor comerciale sa-si poata retrage in liniste rezervele minime obligatorii valutare cu scadenta mai mare de 2 ani.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb