ALERT / PROIECTUL NOULUI COD FISCAL: Ministerul Finanţelor propune eliminarea impozitului pe dividende

Valentin Busuioc
Macroeconomie / 18 februarie 2015

Ministerul Finanţelor propune eliminarea impozitului pe dividende
  • document ataşat Proiectul Codului Fiscal şi al celui de Procedură Fiscală
    apasă aici pentru a descărca.

    MFP doreşte scăderea accizelor la carburanţi

    Cota unică de impozitare ar putea fi redusă de la 16% la 14%

    Taxa pe stâlp, de 1%, ar putea fi eliminată

    Vâlcov: "Noul Cod Fiscal poate deveni motorul creşterii economice în România"

    Microîntreprinderile ar urma să fie impozitate în funcţie de numărul de salariaţi

    Guvernul ar putea impune CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri

    TVA ar urma să fie redusă la 20%

    Unele alimente ar putea beneficia de TVA diminuată până la 9%

    ------------------

    Actualizare 21:33 Ponta, despre Codul Fiscal: "Nu e forma finală, Guvernul nu impune nimic"

    Premierul Victor Ponta a declarat că proiectul noului Cod Fiscal şi de procedură fiscală nu reprezintă forma finală, fiind discutat cu mediul de afaceri, societatea civilă şi contribuabili şi că Guvernul nu impune nimic, iar dacă va fi adoptat, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, potrivit surselor din presă.

    "În primul rând, Codul Fiscal şi Codul de Orocedură fiscală care le-am prezentat astăzi, în niciun caz nu sunt în formă finală. Vedeam pe undeva că impune Guvernul, nu, Guvernul nu impune nimic, este o minciună. Guvernul a construit această propunere care încă 30 de zile se discută cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, cu contribuabilii care plătesc taxe şi impozite. După aceea Guvernul trimite proiectul la Parlament, se dezbate şi în Senat şi în Camera Deputaţilor, deci este o procedură lungă până la sfârşitul sesiunii, sfârşitul lunii iune. După aceea, dacă se aprobă şi preşedintele promulgă, să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016", a precizat Ponta.

    El a spus că, dacă aceste proiecte vor fi adoptate, va însemna pentru România debirocratizare, stabilirea unor reguli clare din punct de vedere fiscal.

    "Din punct de vedere politic, pentru mine şi coaliţie este ultima promisiune de îndeplinit pe care am avut-o în programul de guvernare încă neîndeplinită. Celelate lucruri, pensii, salarii, salariu minim, de reducerea CAS, scutirea impozitul reînvestit, le-am îndeplinit, rămăsese reducerea TVA. Putem după 4 ani cu creştere economică să avem de la 1 ianuarie TVA de 20%", a spus premierul Ponta.

    (Alexandru Costea)

    ---

    Actualizare 14:00 MFP doreşte scăderea accizelor la carburanţi

    Finanţele propun diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorină, benzina fără plumb şi cea cu plumb), astfel: cu 20% la motorină, cu 18,62% la benzina fără plumb şi cu 16,28% la cea cu plumb.

    Astfel, acciza ar urma să scadă, pe mia de litri, de la 1.897,08 lei la 1.518,04 lei în cazul motorinei, de la 2.035,40 lei la 1.656,36 lei la benzina fără plumb şi de la 2.327,27 lei la 1.948,23 lei în situaţia benzinei cu plumb.

    De asemenea, propunerea se referă la eliminarea din sfera de impozitare atât a ţiţeiului din producţia internă, cât şi a produselor care în prezent se regăsesc la Capitolul II "Alte produse accizabile": cafea, bijuterii, confectii din blănuri, autoturisme etc.

    Ca argumente pentru susţinerea măsurii, Finanţele enumeră: scăderea consumului la carburanţi, băuturi alcoolice, etc cu influenţe negative asupra veniturilor bugetare, dar şi asupra indicatorilor macroeconomici; apariţia fenomenului de alimentare cu combustibil de către transportatori în alte state membre cum ar fi Ungaria şi Slovenia (unde se restituie o parte din accize) sau Bulgaria, care are un nivel redus de taxe; discrepanţele constatate între veniturile bugetare colectate şi costurile de conformare din partea operatorilor economici, respectiv cheltuielile de administrare ale autorităţilor.

    MFP estimează un impact bugetar brut de 2,87 miliarde lei în 2016, sume care rămân la dispoziţia populaţiei şi a agenţilor economici.

    Ca beneficiu pentru buget, ministerul menţionează recuperarea veniturilor din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii etc. în valoare de 1,53 miliarde lei.

    Printre avantajele pentru economie, pe termen mediu, Ministerul de Finanţe enumeră: creştere economică suplimentară de circa 0,3 puncte procentuale; estimare de creştere a numărului locurilor de muncă cu circa 36.000 în 2016; reducerea inflaţiei cu 0,4 p.p.; contracararea alimentării cu combustibil în alte state din UE; reducerea evaziunii fiscale.

    ---

    Actualizare 13:47 Vâlcov: "Noul Cod Fiscal poate deveni motorul creşterii economice în România"

    Noul Cod Fiscal, aplicabil din 2016, aduce schimbări importante pentru cetăţeni şi poate deveni motorul creşterii economice în ţara noastră, a declarat astăzi ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

    Demnitarul a afirmat: "Beneficiul pentru economie al noului pachet fiscal este unul major, mergând de la creşterea veniturilor clasei de mijloc şi la crearea de noi locuri de muncă (scăderea TVA şi reducerea fiscalităţii pentru microîntreprinderile active), până la creşterea veniturilor la bugetul de stat şi la creşterea eficienţei ANAF. Proiectele celor două Coduri cuprind puncte de vedere ale tuturor părtilor interesate şi merită susţinerea tuturor forţelor politice, întrucât România are nevoie de o viziune fiscală unitară şi de o foarte bună pregătire a economiei pentru momentul intrării în zona euro. Noile Coduri pot deveni motorul creşterii economice nu doar în 2016, ci în următorii 4 ani".

    ---

    Actualizare 13:11

    MFP propune eliminarea, de la 1 ianuarie 2016, a impozitului pe dividende, aflat în prezent la nivelul de 16%, motivând că, astfel, companiile listate la Bursa de valori Bucureşti (BVB) ar deveni mai atractive, iar indicele de referinţă BET ar reveni la valorile înregistrate înainte de criza financiară, putând chiar să atingă noi maxime.

    Prin această măsură, Finanţele vizează, totodată, eliminarea dublei impuneri economice, la nivelul companiei şi acţionarilor. Ministerul estimează că se va îmbunătăţi guvernanţa corporativă, acţionarii urmărind reflectarea reală a rezultatelor economice şi financiare.

    Totodată, companiile mari nu-şi vor mai externaliza profitul, iar IMM-urile vor renunţa la "tendinţele de comportament evazionist (diminuarea bazei de impozitare prin înregistrarea de cheltuieli fictive)", se mai arată în propunerea MFP.

    În plus, eliminarea impozitului pe dividende va conduce la creşterea încasărilor din impozitul pe profit, susţin reprezentanţii ministerului.

    Ministerul de Finanţe estimează un impact bugetar brut de 1,86 miliarde lei al eliminării impozitului pe dividende, sumele urmând să rămână la dispoziţia populaţiei şi a agenţilor economici. De asemenea, MFP estimează că, printre beneficiile pentru buget, se va număra recuperarea veniturilor din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii etc. în valoare de 1 miliard lei.

    La categoria "beneficii pentru economie pe termen mediu", Finanţele enumeră: stimularea pieţei de capital din ţara noastră; creşterea interesului din partea investitorilor locali şi străini pentru ofertele publice iniţiale (IPO) ale companiilor de stat; stimularea mediului de afaceri datorată îmbunătăţirii sursei alternative de împrumut de pe piaţa de capital.

    ---

    Actualizare 12:52 Microîntreprinderile ar putea fi impozitate în funcţie de numărul de salariaţi

    Proiectul noului Cod Fiscal are în vedere, în cazul microîntreprinderilor, stabilirea unei cote de impozitare diferenţiate, în funcţie de numărul de salariaţi, astfel: 1% pentru microîntreprinderile cu cel puţin 2 salariaţi; 3% pentru cele care au un salariat; 3% + 1.530 lei trimestrial, pentru microîntreprinderile fără salariaţi; 3% pentru cele care nu se încadrează în prevederile anterioare şi care se află în dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară sau nedesfăşurarea de activităţi.

    ---

    Guvernul ar putea impune CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri

    Contribuţiile de asigurări sociale (CAS) şi cele de sănătate (CASS) ar putea fi impuse la plată tuturor persoanelor fizice care realizează venituri, iar din 2017 cota de asigurări sociale va scădea atât la angajat (de la 10,5% la 7,5%), cât şi la angajator (de la 15,8% la 13,5%), prevede proiectul noului Cod Fiscal.

    Din 2016, va fi eliminată deducerea contribuţiei de asigurări de sănătate de la calculul impozitului pe venit, se mai arată în iniţiativa de act normativ.

    ---

    Taxa pe valoarea adăugată (TVA) ar putea fi redusă, de anul viitor, de la 24% la 20%, potrivit noului Cod Fiscal, prezentat, astăzi, în Guvern, de ministrul Finanţelor Darius Vâlcov.

    Printre altele, proiectul prevede că, pentru carne, peşte, legume şi fructe, diminuarea TVA ar putea fi operată până la 9%.

    Mai mult: documentul are în vedere scăderea TVA de la 20% la 18% începând cu 1 ianuarie 2018.

    De astăzi, vor fi supuse dezbaterii proiectul Codului Fiscal şi cel al codului de Procedură Fiscală, urmând să intre în vigoare la începutul anului viitor.

    Opinia Cititorului ( 8 )

    1. Imaginați-vă impozitul la dobânzile bancare: 16% CAS+CASS + 16% impozit pe venit. Așa ceva nu s-a mai întâlnit în lumea civilizată. Măcar de le-ar trece prin cap să pună plafon.

       

      MFP este o trupă de cretini care vor facilita scurgerea de capital din companii în afara țării prin eliminarea impozitului pe dividende. Dacă argumentul este că fiscalitatea duce persoanele juridice la evaziune, de ce să credem că excesiva impozitare a persoanelor fizice va duce la altceva. 

      Evident că despre depozite bancare, nicio vorbă. Spuneți-mi unde să arunc cu piatra că mă duc. 

      1. Deci și fondurile mutuale (care sunt venituri) vor fi impozitate (profitul din ele) cu 32% (16+16)? Evident, de persoanele fizice. O persoană juridică ce primește dividende va fi bine merci. Repet, unde dau cu piatra.

      Scrieți că "Guvernul ar putea impune CAS şi CASS pentru toate veniturile realizate de persoane fizice".

       

      Nuuuuu. 

      În prezentarea MF se scrie: 

      "Introducerea obligației de plată a CAS și CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri" 

       

      Se observă, sper, URIAȘA diferența. Sunt "toate persoanele" nu "toate veniturile" 

      Deci, acum să și râdem.... nu mă mai duc să dau cu piatra că pare că sunt sănătoși la cap. 

      1. Am corectat. Vă mulţumim.

      daca trec toate orevederile astea e super. inseamna ca guvernul Ponta e pe duca si ca a murit cota unica.

      si microintreprinderea cu ce ramine?

      doar 3% +1530 lei/trimestru? 

      Pai isi face toata lumea IMM-uri fara numar 

      si plateste 3% +510 lei/luna

      decit impozite fara numar 

      O tampenie de constructie a noului cod fiscal.

      Nu impozit 0(zero pe dividende) ci uniformizarea lui la 10% si sa plateasca toti cei care incaseaza dividende ! 

      Cum adica eliminarea impozitului din titeiul extras intern ? Adica redevente 0(ZERO)! 

      TVA ar trebui redus pana la 10% pentru ca este o sursa de evaziune si de finantare a unui stat corupt! 

      Impotriva evaziuniii fiscale se schimba ceva ???? 

      In conditiile in care inflatia a scazut la 3% taxele locale au crescut in ultimii ani cu cate 10-15% pe an !? 

      Puneti impozit si pentru cei care intra in puscarie sa nu le mai platim "concediile" din banii nostri !

      este ca nimic sa nu ramina nemodificat, chiar daca modificarea-i atit de mica ca nu conteaza.

      Daca se face o modificare sa fie o modificare care conteaza, nu sa se faca un balamuc total, doar de dragul balamucului. 

      Taxele pe carburanti sunt in general la nivel european. Ce rost are sa fie reduse? Sa reduca capitalul din profit. 

      Ce rusine cu taxa pe stilp! Cit au tinut la ea! Stupid.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb