ALERT/ PROTEST ÎN CENTRUL CAPITALEI 15.000 de persoane scandează "Jos Ponta!", "Jos Oprea!", "Toate partidele, aceeaşi mizerie!", "Demisia!", "Asasinul!"

Ioana Dogaru
Miscellanea / 3 noiembrie 2015



sursa foto: Facebook/ Rezistenţa Urbană

sursa foto: Facebook/ Rezistenţa Urbană



Bilanţul după incendiul din Colectiv a ajuns la 32 de morţi

Actualizare 22:11 Patronii de la clubul Colectiv, arestaţi preventiv

Cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu - au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, a decis în această seară Judecătoria Sectorului 4, transmit surse din presă. Decizia nu este definitivă, însă este executorie, astfel încât cei trei vor fi duşi în Arestul Poliţiei Capitalei.

(A.C.)

-------------------

Actualizare 21:30 Piedone anunţă că va face un monument la Colectiv

Primarul Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, anunţă, în această seară, în timp ce oamenii îi cer demisia în Piaţa Universităţii, pentru tragedia din Clubul Colectiv, că în rondul din zona localului va fi ridicat un monument în memoria victimelor - "monumentul celor fără de vină".

"În urma lor ne-a rămas tuturor o durere imensă, care ne-a împietrit. Şi tot în piatră vom săpa pentru totdeauna un monument închinat lor, celor care au pierit atât de tragic, brutal şi absurd, pentru ca noi să deprindem, din păcate, prea târziu, că, întotdeauna când e vorba de vieţile oamenilor, nu este suficient să faci doar ceea ce îţi revine, ci mult, cu mult mai mult, infinit, până la a-ţi da viaţa, aşa cum au făcut-o unii dintre aceşti copii, care astăzi sunt alături de îngeri. După bunul obicei creştin, atunci când un suflet se stinge într-un loc, departe de casă şi de cei dragi, întru pomenirea sa, locul este marcat cu o troiţă sau o cruce, pentru ca familia să aibă unde să se reculeagă, să aprindă lumânări şi să-şi plângă durerea", arată Primăria Sectorului 4 într-un comunicat.

"Cu sprijinul unor oameni inimoşi, care au înţeles întotdeauna să sprijine proiecte de suflet, cu lacrimi şi o suferinţă adâncă, respectăm de-a pururi memoria acestor tineri nevinovaţi, ridicând spre Cer ruga noastră şi MONUMENTUL CELOR FĂRĂ DE VINĂ, pe care care vom grava numele tuturor celor care au pierit în urma tragediei din data de 30 octombrie. Foarte curând, în rondul situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, MONUMENTUL CELOR FĂRĂ DE VINĂ va fi edificat, prin aportul unor personalităţi ale vieţi publice, care au răspuns acestei iniţiative a Primarului Cristian Popescu - Piedone", mai arată comunicatul transmis de Primărie.

În comunicat este citat şi primarul Sectorului 4, care se declară "prăbuşit sufleteşte".

"Ca om sunt prăbuşit sufleteşte, cu gândul la drama familiilor care îşi plâng acum oamenii dragi pe care i-au pierdut. Mă rog pentru răniţii care luptă acum pentru viaţa lor pe patul de spital. Condoleanţe familiilor, pentru imensa pierdere, iar nouă, tuturor, înţelepciunea de a deprinde învăţămintele necesare şi de a judeca drept!" (Cristian Popescu - Piedone, Primarul Sectorului 4)", încheie comunicatul transmis de primărie.

(A.C.)

--------------------

Actualizare 20:25

Aproape 15.000 de oameni participă marţi la un protest în memoria victimelor de la clubul Colectiv, transmite HotNews. Mitingul, care a pornit de la un apel pe Facebook pentru demisia primarului Sectorului 4, s-a transformat într-unul împotriva Guvernului, miile de manifestanţi deplasându-se în Piaţa Victoriei, unde scandează "Ponta, Demisia", "Oprea, demisia", "Asasinii".

(A.C.)

--------------

Actualizare 19:56 Surse: Poliţia Rutieră nu gestionează traficul

Poliţia Rutieră a Capitalei nu gestionează traficul care se intersectează cu principala coloană de protestatari, ne-au spus surse apropiate situaţiei.

(A.C.)

-------------------

Actualizare 19:39 Digi24: Peste 13.000 de oameni prezenţi la protest

Actualizare 19:18 Digi24: Peste 8.000 de oameni în stradă

Actualizare 19:00

Un miting pentru demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, anunţat pe Facebook, are loc în această seară în Piaţa Universităţii, de la ora 18:00. Un manifestant a declarat pentru HotNews.ro: "Acum am ieşit de la serviciu împreună cu colegii. Suntem mulţi care terminăm târziu jobul şi venim direct la miting".

Circa 6.000 de persoane sunt prezente la miting, conform estimărilor din faţa coloanei, transmite HotNews. Bulevardul Magheru e plin până la Biserica Italiană, apoi restricţionat doar pe un sens. Coloana de manifestanţi care se îndreaptă spre guvern se întinde din Piaţa Universităţii până aproape de Piaţa Română.

Se scandează "ne-am săturat" şi "Jos Oprea". Coloana de manifestanţi creşte de la moment la moment, vin grupuri din toate părţile

(A.C.)

-------------------

Actualizare 17:25 Transparency România solicită o anchetă de profunzime în cazul incendiului din club

Transparency International România reacţionează la tragedia din clubul Colectiv şi solicită, prin intermediul unui comunicat de presă, o anchetă de profunzime, cu abordarea integrată a tuturor responsabilităţilor, dar şi luarea de măsuri preventive, astfel încât "corupţia să nu mai pună viaţa în pericol".

"Este evident că tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia 32 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alte zeci de persoane au fost rănite, s-a produs din cauza corupţiei din sistem, din cauza mecanismelor prin care cei implicaţi, actori economici şi autorităţi deopotrivă, se absolvă de responsabilitate, ocolesc legea şi normele în vigoare, iar cei care au de suferit sunt cetăţenii. Un control din partea Primăriei Sectorului 4 a avut loc chiar cu câteva zile înainte incendiului, dar nu s-a constatat potenţialul pericol. Din păcate, avem dovada că într-adevăr... corupţia ucide", se arată în comunicat.

De asemenea, Transparency solicită "o analiză de profunzime pe toate palierele, care să includă toate instituţiile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii de autorizare, avizare, supraveghere şi control". Potrivit ONG-ului, autorităţile de sancţionare vor putea, astfel, să stabilească clar tipurile de responsabilităţi ale agenţilor economici şi ale funcţionarilor publici în domeniu, precum şi modalitatea de responsabilizare juridică şi evitare pe viitor a unor accidente similare.

(S.A.)

-------------

Actualizare 17:11 Gunther Krichbaum: "Autorităţile trebuie să vegheze ca tragedii ca cea din Colectiv să nu se repete"

Preşedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, Gunther Krichbaum, transmite compasiunea sa familiilor victimelor incendiului din Colectiv şi precizează că autorităţile trebuie să vegheze ca astfel de tragedii să nu se mai repete, conform unui comunicat trimis redacţiei.

"Doresc să transmit profundele mele condoleanţe tuturor familiilor şi prietenilor victimelor cumplitei tragedii care s-a întâmplat în noaptea de vineri spre sâmbătă. Este îngrozitor că în câteva clipe atâtor oameni tineri le-a fost curmată viaţa. Condoleanţele şi sentimentele mele de compasiune se adresează, în aceste momente şocante, întregului popor român", spune oficialul german.

Preşedintele comisiei de afaceri europene a Bundestagului menţionează că a fost duminică la locul tragediei, în faţa Clubului Colectiv. "Atmosfera pe care am simţit-o acolo şi valul de solidaritate provenit atât din România, cât şi din străinătate m-au impresionat profund. Şi Germania va fi alături de România. Părerea mea este că foarte mulţi oameni în ţară îşi pun întrebarea cum a putut să se întâmple aşa ceva", precizează Krichbaum.

Acesta afirmă că executivul şi instituţiile corespunzătoare trebuie să depună toate eforturile pentru a clarifica motivele care au determinat producerea unei astfel de tragedii înfiorătoare şi să vegheze astfel încât pe viitor să nu se mai poată repeta.

(S.A.)

---------------

Actualizare 17:00

Cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu - au fost aduşi marţi la sediul Judecătoriei Sectorului 4, unde magistraţii vor dezbate propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(A.C.)

----------------

Actualizare 16:55 Arafat: "Guvernul a aprobat HG prin care ISU poate închide localurile ce nu respectă securitatea la incendiu"

Inspectorii ISU vor putea aplica amenzi, cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei, şi vor putea dispune închiderea localurilor care încalcă legislaţia în privinţa măsurilor de securitate la incendiu, potrivit unei hotărâri adoptate marţi de Guvern, a declarat secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, conform unor surse din presă.

"Au fost adoptate două acte normative care ne vor permite să desfăşurăm controalele care vor aplica modificările legislative ce au fost efectuate în cursul acestui an în luna iunie - iulie. (...) Au fost luate unele măsuri de către departament (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, n.r.) şi de către MAI, ca Legea 307 să fie modificată. (...) Modificările care au dus la înăsprirea amenzilor şi la crearea condiţiilor de a putea opri pe cineva dacă nu respectă regulamentele. Şi, mai ales, de a nu permite să continue fără autorizaţie, transformând faptul că, dacă ai continuat fără autorizaţie sau după ce ţi s-a retras autorizaţia de la Pompieri, atunci devine infracţiune", a explicat Raed Arafat, într-o conferinţă la Palatul Victoria.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI a arătat că hotărârea adoptată de Executiv vizează două situaţii în care se pot regăsi obiectivele ce urmează să fie supuse controlului.

"Avem două cazuri. Cazul unu: obiective care deţin autorizaţie de securitate la incendiu, dar la care se constată încălcări grave. Atunci se dispune sancţiunea complementară de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor. Deci, în această situaţie, ei au autorizaţia de securitate, dar la control se constată că au făcut modificări sau s-a întâmplat ceva care se traduce în încălcare gravă. Atunci - amendă şi sistarea activităţii până la remediere", a afirmat Arafat.

Acesta a explicat că un caz particular în aceste reglementări este cel referitor la "construcţiile din zona comerţ, cultură sau turism, unde se prevede pentru prima oară în legislaţia noastră nedepăşirea numărului de utilizatori pentru care a fost autorizată construcţia".

"Discoteci care trebuie să rămână în numărul de persoane pentru care au fost autorizate, cu depăşire de maximum 10% care este prevăzută în lege. (...) Deci, la o autorizaţie se dă o cifră maximă, la care legea zice că în plus până la 10% este posibil. În cazul în care, în cadrul unui control, se descoperă peste cifra admisă, inclusiv cele 10% permise prin lege, atunci aceasta duce la retragerea autorizaţiei, temporară, bineînţeles, pentru 60 de zile", a precizat Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI a explicat că autorizaţia sau avizul de securitate la incendiu sunt aprobate în funcţie de numărul de ieşiri de urgenţă.

"Se calculează câte persoane vor fi înăuntru şi câte ieşiri de urgenţă. (...) În momentul în care această cifră se depăşeşte, dacă se întâmplă o urgenţă, nu neapărat un incendiu, (...) riscăm să se calce în picioare unii pe ceilalţi pentru că nu pot intra, ieşi, prin aceste ieşiri de urgenţă, şi atunci această prevedere a fost inclusă în hotărâre aşa cum este inclusă şi în alte ţări", a afirmat Raed Arafat.

Acesta a precizat că HG prevede şi un al doilea caz în care sunt luate în calcul trei variante posibile în care ISU poate aplica sancţiuni.

"Cazul doi: obiective care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu şi atunci o să fie trei variante. Dacă nu are autorizaţie de securitate la incendiu, însă şi-a obţinut toate actele de autorizare necesare de la certificat de urbanism la aviz de securitate la incendiu, adică are totul, dar nu are hârtia care se numeşte autorizaţie, să o afişeze, în această situaţie se dă amendă între 50 de mii de lei şi 100 de mii de lei şi se dă o perioadă de intrare în legalitate fără închiderea amplasamentului. (...) Termenul poate fi stabilit la o lună, două luni de zile, este stabilit după ce se dă amenda. (...) Aceasta este amendă fără închidere", a adăugat Arafat.

O a doua variantă prevăzută de HG, a spus oficialul MAI, este cea în care agentul economic "nu are autorizaţie de securitate la incendiu, însă şi-a obţinut toate actele şi avizele necesare, dar are încălcări grave descoperite în timpul controlului".

"Atunci se aplică amendă şi închiderea activităţii. (...) Ca exemplu, dacă ţi s-ar fi spus că trebuie să ai două ieşiri de urgenţă şi tu ai închis una şi ai lăsat una, sau nu ai făcut decât una", a completat Arafat.

Un al treilea scenariu luat în calcul în HG este cel în care entitatea vizată de control "nu are documentul de autorizaţie de securitate la incendiu, nu are niciun alt act obţinut. "Atunci se aplică amendă şi închidere", a spus oficialul MAI.

Raed Arafat a precizat că noile prevederi vor fi aplicate imediat ce se vor publica în Monitorul Oficial, iar controalele ISU vor viza prioritar cluburile şi localurile unde sunt organizate evenimente cu mulţi participanţi.

"Ordonanţa de urgenţă introduce o singură modificare făcută la lege: închiderea propriu-zisă şi sigilarea nu se mai fac de către administrator sau de alte persoane. Se fac direct de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Asta înseamnă că cel care constată aceste încălcări grave trece inclusiv la închidere. (...) Pentru remediere se solicită ridicarea sigiliului temporar - să vină constructorii sau cine trebuie să facă lucrarea -, după care vin pompierii, constată şi din nou va putea să activeze după ce obţine autorizaţia nouă", a explicat Arafat, la Palatul Victoria.

El a apreciat că prin modificările introduse marţi "va fi mult mai rapidă şi mai corectă aplicarea legii".

Potrivit lui Arafat, până acum pompierii puteau să sesizeze neregulile şi să recomande patronilor cluburilor remedierea lor.

"Nu puteau să sigileze şi să închidă. Plecau şi persoana putea să continue activitatea. Acum două motive vor opri această persoană (să continue activitatea - n.r.): că va deveni infracţiune şi riscă un proces penal. Acum pompierii vor închide cu sigiliu (...) şi înseamnă că, dacă rupe sigiliul pompierilor, e o încălcare gravă a legii şi este penal", a mai declarat secretarul de stat în MAI.

(S.A.)

---------------

Actualizare 16:00 Universitatea Politehnica Bucureşti: "A fost ars buretele din Colectiv, gazul rezultat - un amestec extrem de toxic"

O echipă de chimişti de la Univeristatea Politehnică a analizat gazul rezultat prin arderea buretelui cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din Colectiv, depistând un gaz foarte toxic - monoxid de carbon, acid cinahidric, acid clorhidirc, mono şi dioxid de azot, dar şi substanţe inflamabile, potrivit Mediafax.

"Am luat o bucată de burete. Am ars-o în instalaţii speciale şi am analizat gazul rezultat în urma arderii. Ne-am şocat, nu ne-am imaginat să găsim atât de multe substanţe toxice, puternice la un loc. Se ştie că orice arde consumă oxigen. Din gazul analizat am putut constata că ponderea cea mai mare era a monoxidului de carbon. Acesta se leagă de hemoglobina din sânge şi formează carboxihemoglobina, care omoară fără să simţi. Este cazul celor care mor din cauza improvizaţiilor la instalaţiile de gaz, spre exemplu. Apoi, acidul cinahidric care prin descompunere formează cianurile. Nu cred că mai este cazul să spunem că aceste cinauri sunt ortăvuri foarte puternice. Monoxidul şi dioxidul de azot sunt alţi produşi foarte toxici - îi putem vedea ieşind pe coşurile combinatelor chimice, este gazul de culoare roşiatică", a explicat Ecaterina Andronescu, specialist în chimie organică.

De asemenea, în gazul inhalat de victimele din Clubul Colectiv mai erau acid clorhidric şi doi solvenţi foarte toxici - toluen şi xilen -, substanţe infamabile, cu care este posibil să fi fost spălat buretele cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din local.

"Despre cei doi solvenţi putem spune că fie a fost spălat cu ei buretele, fie că este rezultatul în urma arderii. Este un amestec foarte toxic în sine, de aceea au murit foarte mulţi. Au fost unele persoane care au ieşit afară din club, se simţeau bine, au intrat în club să ajute alţi oamni, dar nu s-au mai întors. Pentru că s-au intoxicat cu monoxid de carbon, care, aşa cum am spus, blochează hemoglobina şi mori fără simptome, pe loc", a mai spus profesorul universitar Ecaterina Andronescu.

Aşadar, cei din club au suferit, pe lângă efectul temperaturii ridicate, şi pe cel al agresiunii chimice extreme. Mai mult, înainte să ardă, buretele s-a topit, iar picături fierbinţi de substanţe toxice au căzut pe pielea tinerilor.

Aerul din clubul Colectiv conţinea o combinaţie de otrăvuri greu de imaginat care a cauzat intoxicaţie şi arsuri cum medici cu o îndelungată experienţă nu au mai văzut, au spus, ieri seară, şi medicii Ioan Lascăr şi Dan Enescu.

-------------------

Actualizare 16:10 CNA cere posturilor TV să nu difuzeze imagini de la ceremoniile funerare ale victimelor din Colectiv

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) recomandă televiziunilor să nu filmeze şi să nu difuzeze imagini de la priveghiurile şi de la ceremoniile funerare ale victimelor tragediei din clubul Colectiv, transmite un comunicat remis redacţiei.

"Întruniţi în şedinţa publică din data de 03 noiembrie 2015, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului, solidari cu apelul public lansat de familiile victimelor tragediei din clubul Colectiv, recomandă posturilor de televiziune şi de radio să trateze cu maximă responsabilitate, decenţă şi prudenţă ceremoniile funerare ale victimelor, respectând totodată dreptul la intimitate al familiilor îndoliate. Ca o dovadă de respect pentru memoria victimelor tragicului eveniment, cât şi pentru durerea familiilor acestora, CNA împărtăşeşte dorinţa familiilor victimelor ca presa audiovizuală să se abţină de la a filma, transmite, prelua sau afişa imagini de la ceremoniile funerare", arată sursa citată.

Consiliul Naţional al Audiovizualului va monitoriza dacă televiziunile respectă această recomandare.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:50 Arafat: "88 de răniţi în incendiul din Colectiv sunt în stare critică şi gravă"

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat astăzi că 88 de răniţi în incendiul din clubul Colectiv sunt în stare critică şi gravă, transmit surse din presă.

"Avem acum 88 care sunt în stare critică şi stare gravă. Din informaţiile pe care le avem de la colegii noştri medici, sunt stabili, sunt îngrijiţi. Rămâne valabil că, dacă la un moment simt că e o problemă şi solicită să fie transferaţi în alte spitale în ţară sau cum decid ei, - rămâne valabilă şi această posibilitate, Ministerul Apărării are avioanele puse la dispoziţie", a anunţat Arafat, într-o conferinţă la Palatul Victoria.

Acesta a mai spus că Ministerul Sănătăţii şi cel al Apărării discută cu medici din străinătate care doresc să ajute spitalele româneşti pentru gestionarea situaţiei răniţilor în incendiu.

"Natura ajutorului va fi discutat. Poate că unii vor trimite colegi să-i ajute pe colegii noştri aici, poate unii ne vor spune: 'pot să vă preiau 2-3 aici', să vedem ce o să spună şi o să aflaţi la timp care sunt ofertele pe care le avem. (...) Israelul are deja medici aici şi a trimis şi medicamente, Franţa a avut şi doi profesori aici şi sunt încă şi s-au oferit să trimită colegi care să ajute pe colegii noştri (...) nu pentru că ar fi incompetenţi, ci pentru că volumul este imens pentru ei, (...) mai ales când intră în perioada în care trebuie să facă grefe de piele, operaţiile devin mai complexe şi atunci avem, într-adevăr, oferte şi ofertele nu se refuză", a mai declarat Arafat.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:35 Costin Mincu (patron Colectiv): "Sunt împietrit de durere; regret enorm ce s-a întâmplat"

Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, a postat un mesaj pe pagina de Facebook a avocatului său, Vlad Hosu, prin care transmite că regretă enorm ce s-a întâmplat vinerea trecută.

Costin Mincu a scris pe pagina de Facebook a avocatului său, Vlad Hosu: "Sunt împietrit de durerea din mine şi din jurul meu. Am pierdut colegi şi prieteni dragi în noaptea care ne-a îndoliat pe toţi. Alţii se zbat la margine de viaţă, pe paturi de spitale. Sunt cu ei, cu toţi, în gând, în fiecare clipă de acum şi până când voi închide ochii. Am vrut să fac din Colectiv o poveste frumoasă, pentru că am crezut mereu în pasiunea mea cea mai mare: muzica. Povestea s-a sfârşit printr-un coşmar. O parte din mine a murit pe 30 octombrie la Colectiv. Aş vrea să pot şterge lacrimile de pe obrajii celor care-i plâng pe cei care s-au dus. În schimb, nu pot decât să stau cu capul plecat în faţa judecăţii. Regret enorm tot ce s-a întâmplat".

(I.D.)

----------

Actualizare 15:21 Ponta: "Guvernul va adopta o OUG care dă dreptul ISU să închidă localurile"

Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă care dă dreptul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă să închidă, pe loc, localurile care nu respectă legislaţia privind protecţia la incendii, a anunţat premierul Victor Ponta, astăzi, la începutul şedinţei Executivului, potrivit unor surse din presă.

"Astăzi, din punct de vedere legislativ, vreau să modificăm prin ordonanţă de urgenţă şi să clarificăm competenţa legislativă. (...) Adoptăm ordonanţa de urgenţă prin care dăm putere direct celor de la ISU, nu autorităţi locale, nu altcineva, să verifice aceste localuri în care au loc acţiuni care implică foarte multă lume, să le verifice din punctul de vedere al respectării condiţiilor privind protecţia împotriva incendiilor şi a catastrofelor şi să ia pe loc măsura închiderii acestora, sigilare, până la momentul la care îşi îndeplinesc condiţiile", a declarat prim-ministrul.

"O să punem la dispoziţie şi textul ordonanţei. (...) Este un singur articol care dă dreptul legal celor de la ISU să închidă, cu sigiliu, cum ştie să facă ANAF-ul când e cazul, acele localuri şi cluburi care pun în pericol viaţa celor care participă (la diverse evenimente - n.r.), până la momentul la care îşi îndeplinesc condiţiile. Şi le îndeplinesc, foarte bine, se redeschid. Nu vrea nimeni să oprească cluburile şi discotecile din România. Vrem să oprim cluburile şi discotecile care au potenţial de a deveni cimitire, cum s-a întâmplat vineri seara", a subliniat premierul.

El a precizat că în cazuri speciale trebuie luate măsuri speciale.

"Pe de o parte, avem iresponsabilitate şi lăcomie din partea celor care desfăşoară activităţi comerciale în care sunt implicaţi foarte mulţi oameni. Pe de altă parte, măsurile dure nu putem să le lăsăm doar la autorităţile locale, pentru că nu au capacitatea de a le implementa", a susţinut Ponta.

(A.L.)

-----------

Actualizare 15:06 Guvern: Ajutoare de urgenţă pentru familiile persoanelor decedate în incendiul din clubul Colectiv

În urma tragediei produse în clubul Colectiv din Bucureşti, Guvernul a decis acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru familiile persoanelor care şi-au pierdut viaţa în acest incendiu, transmite un comunicat de presă al Executivului.

Ajutorul, în cuantum de 5.000 de lei, va fi acordat familiei fiecărei persoane decedate.

"Identificarea beneficiarilor şi plata ajutoarelor de urgenţă se efectuează de către agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, în funcţie de domiciliul familiilor. Ajutorul va fi acordat în baza unei cereri adresate agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială din raza teritorială a domiciliului şi a unei copii a actului de identitate", precizează Guvernul.

În plus, Executivul va acorda un ajutor în valoare de 10.000 de lei pentru familia femeii decedate în incendiu care îşi întreţinea singură cei cinci copii cu vârste cuprinse între 11 ani şi 23 de ani, precum şi tatăl paralizat, după ce soţul acesteia a decedat în urmă cu 8 ani.

Potrivit sursei citate, titularul acestui ajutor de urgenţă va fi fiica cea mare, Camelia, singurul copil major al familiei.

(S.A.)

--------------

Actualizare 9:59 Circa 200 de poliţişti din Dolj donează sânge pentru victimele incendiului de la Colectiv

Circa 200 de poliţişti din Dolj donează sânge pentru victimele incendiului din Capitală în semn de solidaritate cu acestea, potrivit unui comunicat de presă al IPJ Dolj.

Cei circa 200 de poliţişti îndeplinesc condiţiile pentru a fi donatori şi doresc să ajute tinerii aflaţi internaţi la unităţile medicale, motiv pentru care la sediul inspectoratului a fost amenajat, marţi, un centru provizoriu de recoltare, unde vor fi primiţi 50 de poliţişti. De asemenea, începând de marţi, în fiecare dimineaţă la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova vor fi aşteptaţi câte 10 poliţişti.

"Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj îşi manifestă din nou solidaritatea cu persoanele care au nevoie de ajutor şi suntem alături de cei aflaţi în suferinţă pe patul de spital, de această dată fiind vorba despre victimele incendiului din acest sfârşit de săptămână. Având în vedere faptul că în urma tragicului eveniment zeci de persoane se află internate în stare gravă la unităţi medicale din municipiul Bucureşti şi au nevoie urgentă de sânge, începând de mâine dimineaţă, în semn de solidaritate faţă de aceşti tineri, poliţiştii doljeni se vor alătura campaniei umanitare şi sperăm să contribuim la creşterea şanselor de supravieţuire a persoanelor care depind de transfuzii de sânge", precizează conducerea IPJ Dolj într-un comunicat de presă.

Acţiunea IPJ Dolj este organizată cu sprijinul medicilor şi specialiştilor din cadrul Centrului Medical Judeţean Dolj şi al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova care vor asigura logistica necesară, precum şi întreg procesul de recoltare şi conservare.

(I.D.)

--------

Actualizare 09:50 Băsescu: "Guvernul poate da o soluţie. Tinerii au nevoie de cluburi"

Fostul preşedinte Traian Băsescu scrie, pe pagina personală de Facebook, că tinerii au în continuare nevoie de cluburi pentru a-şi petrece sfârşitul de săptămână şi că prima reacţie autorităţilor de a le închide este o greşeală, adăugând că o soluţie ar fi acordarea de credite ca la programul Prima Casă pentru modernizarea acestor localuri.

"Tineretul are nevoie de cluburi. Prima reacţie a autorităţilor este să le închidă. Greşit. Plecând de la comanda socială, ele trebuie să existe. Soluţia este finanţarea modernizării acestor cluburi cu credite garantate de stat, la fel ca la Prima Casă. Dacă le vom închide cluburile, ce alternativă dăm tinerilor pentru petrecerea sfârşitului de săptămână, mai ales iarna? Credeţi că vor umple sălile de teatru? Nu vreau să-mi imaginez cât de riscante ar fi nişte cluburi clandestine. Sunt convins că Guvernul României poate da o soluţie inteligentă pentru prezent şi viitor. Tinerii au nevoie de cluburi", a scris Traian Băsescu pe pagina de socializare

(A.L.)

----------

Actualizare 09:32 ISU Bucureşti-Ilfov: Cetăţenii să facă sesizări despre cluburile care nu respectă normele de securitate la incendiu

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti-Ilfov solicită sprijinul cetăţenilor pentru identificarea barurilor şi cluburilor care nu figurează în evidenţele sale, informează ISU, într-un mesaj postat pe site-ul propriu.

"Solicităm sprijinul tuturor cetăţenilor pentru a ne informa despre existenţa unor astfel de clădiri/amenajări aflate pe teritoriul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov. Această măsură este necesară pentru a întreprinde acţiunile specifice de verificare a îndeplinirii normelor de securitate la incendiu conform prevederilor legale", precizează sursa citată.

Reprezentanţii ISU aşteaptă sesizări şi despre alte tipuri de clădiri care ar putea pune în pericol viaţa cetăţenilor ca urmare a nerespectării măsurilor de securitate la incendiu.

Informaţiile pot fi trimise pe adresa de e-mail a instituţiei, contact@isubif.ro.

(A.L.)

--------

Actualizare 09:17 Pompierii care au intervenit la incendiul de la Colectiv primesc consiliere psihologică

Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti-Ilfov primesc consiliere psihologică după intervenţia de vinerea trecută de la clubul Colectiv, potrivit unei informaţii publicate pe site-ul ISU.

Asistenţa psihologică, dar şi religioasă este asigurată de cinci psihologi şi de preotul militar al inspectoratului, conform sursei citate.

"Însoţirea psihologică a misiunii a fost realizată în timp real de un psiholog al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Dealul Spirii' Bucureşti-Ilfov. De asemenea, preotul inspectoratului a fost solicitat la finalul intervenţiei pompierilor, oficiind o scurtă rugăciune pentru cei decedaţi. Echipa de psihologi de la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Dealul Spirii' Bucureşti-Ilfov a oferit suport psihologic salvatorilor încă din noaptea intervenţiei, demersul continuând şi în prezent, având în vedere numărul foarte mare al personalului implicat în operaţiunile de salvare. Totodată, în incinta bisericii de la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Dealul Spirii' Bucureşti-Ilfov, preotul a oferit suport pentru păstrarea echilibrului sufletesc al cadrelor şi al familiilor victimelor", menţionează sursa citată.

Întrucât intervenţia a avut un caracter "înalt psiho-traumatizant", spun cei de la ISU, compartimentul Psihologie a demarat o campanie de psihoeducaţie şi suport psihologic adresată întregului personal, campanie care se va prelungi şi pe parcursul anului 2016 până la acoperirea nevoilor psihologice ale cadrelor.

Reprezentanţii instituţiei reiterează disponibilitatea psihologilor inspectoratului de a oferi suport şi asistenţă de specialitate tuturor celor afectaţi de acest incident.

(A.L.)

---------

Actualizare 8:22 Numărul morţilor a ajuns la 32 de persoane

Încă o tânără s-a stins din viaţă, în urma incendiului de la clubul Colectiv, transmit televiziunile de ştiri. Pacienta era internată la Spitalul Sf. Pantelimon şi avea 27 de ani, potrivit sursei citate.

Tânăra avea arsuri de gradul trei şi patru, pe 50% din suprafaţa corpului şi grave arsuri pe căile respiratorii.

---------

După aproape nouă ore de audieri, Costin Mincu a fost scos din sediul Parchetului General cu cătuşe la mâini şi urcat într-o maşină a Poliţiei. Anterior, ceilalţi doi acţionari ai clubului, Alin George Anastasescu şi Paul Gancea, au fost reţinuţi şi duşi în Arestul Poliţiei Capitalei, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului General.

Prin ordonanţa din data de 31 octombrie 2015, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, fiind sesizaţi cu privire la faptul că în incinta clubului Colectiv a avut loc un incendiu în urma căruia au murit mai multe persoane, iar altele au suferit vătămări corporale, au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi distrugere calificată, în vederea stabilirii circumstanţelor şi împrejurărilor săvârşirii faptelor, potrivit sursei citate.

Din datele şi probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club.

În comunicatul precizat se mai arată că: "Având în vedere împrejurările în care fapta a fost comisă, după cum rezultă din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale, se relevă forma de vinovăţie a culpei, şi nu a intenţiei, astfel încât, prin ordonanţa din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor din infracţiunea de omor calific în infracţiunea de ucidere din culpă".

Ulterior, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu Costin, administratori ai SC Colectiv Club SRL, sub aspectul infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Basescule am votat cu tine dar aici dai cu m*u*c*i*i*-n fasole ; cluburile sunt cel mai mare RAHAT din Romania, din toata lumea asta si Becali are 100% dreptate...

    Cat de idiot poti sa fii sa asculti o MUZICA DE JEG prin care tu ROCKER iti exprimi frustrarile vietii tale de LOSER si in fiecare clipa , cu DOUA DEGETE RIDICATE IN AER, doresti DE FAPT SA BAGI CUTITUL IN CEI CE NU ITI IMPARTASESC OPINIILE ! Te declari rockeri , recte razvratit, dar de fapt URASTI societatea si nu te poti integra in ea ! Pe deasupra te declari SUPERIOR celorlalti , asa ca BA DESPOT ITI BAG UN BOCANC IN GURA , cum ti-am scris si pe facebook, asa cum tu ai MESERIA SA URLI CA IDIOTUL, asa si cameramanul are MESERIA LUI si nu e paparazzi, cum nici tu nu esti DOBITOCUL DE BRAD PITT si nici regizorul TARANTINO ! Hai sictir, IDIOTULE DESPOT ! 

    1. Domnule Anonim, Comandantul Basescu este singurul politician care ii pasa de LOOSERI, IMBECILI, printre care cel dintai sunt eu.Avem nevoie de cluburi

      pentru a privi societatea din subsolul ignorantei noastre pentru a deveni inteleptii din lona operei Cu intelegere, un LOOSER IMBECIL 

      Matale ai nevoie, dar nu de club, ci de spitalul 9!

      EU sunt Basescu. Tu esti Ponta. Daca nu vrei , atunci esti Bond.James Bond. Scenariul SI Regia Cozmin Guse

    Romania a ajuns o tara condusa de toti spalatii pe creier care, indrumati de intelepciunea facebookului si ideologia de club, ies in strada pentru a face presiune sociala. Vai de capul vostru!

    1. Dar întrebarea mea pentru clubberi ăștia supărați din piață: ați cerut, bre, vreodată un bon fiscal în cluburile alea? Ce aud? Vreodată? Un bon? Ceva? Cereți servicii de urgență dar vă plătiți taxele ioc.

      It s not about the money, it s about the game. Cine a zis?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb