ALERT: REMUS VULPESCU ŞI-A DAT DEMISIA DIN POZIŢIA DE ŞEF AL OPSPI Oltchim are, deocamdată, doar director general

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 octombrie 2012

Mihai Bălan

Mihai Bălan

UPDATE ORA 18:29:

Procurorul Ramona Bulcu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), a declarat că plângerea împotriva lui Dan Diaconescu a fost depusă, urmând a fi examinată şi a se stabili competenţa în raport de obiectul ei şi valoarea prejudiciului, transmite Antena3.ro.

UPDATE ORA 17:11:

Dan Diaconescu ezită să mai depună plângere penală împotriva lui Victor Ponta şi Remus Vulpescu, relatează sursele de presă.

---

UPDATE ORA 15:56: Plângerea penală împotriva lui Dan Diaconescu refuzată la Parchet

Plângerea penală împotriva lui Dan Diaconescu nu a putut fi depusă astăzi la Parchet deoarece reprezentantul OPSPI a ajuns prea târziu, după închiderea programului, realatează presa centrală.

----

UPDATE ORA 11:52: Valoarea acţiunilor Oltchim continuă să scadă

Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au depreciat cu 14,98%.

---

UPDATE ORA 11:25: Vulpescu îşi exprimă public regretul pentru insuccesul privatizării Oltchim

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în lndustrie, Remus Vulpescu, îşi exprimă public regretul pentru insuccesul licitaţiei de privatizare a Oltchim, arată un comunicat remis redacţiei.

Procedura de licitaţie a fost organizată fără încălcarea vreunei dispoziţii legale şi a fost destinată să stimuleze participarea unor investitori români sau străini care, în colaborare cu Statul Român, să asigure redresarea S.C. Oltchim S.A. şi soluţionarea urgentă a problemelor sociale generate de ruinarea Olchim prin administrarea defectuoasă din ultimii ani.

Intenţia numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin înşelăciune publică şi uz de fals, în scopul de a obţine notorietate şi, eventual, în alte scopuri ce urmează a fi stabilite de autorităţi, nu era previzibilă şi nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de luni, 01 octombrie 2012, când activitatea infracţională a numitului Diaconescu Cristian Dan a şi fost stopată.

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în lndustrie, Remus Vulpescu, şi-a inaintat demisia către Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, cerând totodată scuze publicului şi conducerii Statului Român pentru insuccesul licitaţiei organizate la data de 21 septembrie 2O12 pentru privatizarea S.C. Oltchim S.A.

Remus Vulpescu a sesizat, astăzi, Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cu privire la savârşirea de către numitul Diaconescu Cristian Dan a infractiunii de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în forma continuată, prin inducerea în eroare a Statului Român şi opiniei publice în ce priveşte existenţa la dispoziţia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200.000.000 lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la S.C. Oltchim S.A. Râmnicu-Vâlcea de Statul Român prin M.E.C.M.A. - O.P.S.P.l.

Se apreciază că activitatea infracţională reclamată a fost săvârşită prin multiple acţiuni deliberate, având drept scop dobandirea fără drept a calităţii de adjudecatar al licitatiei organizate pentru privatizarea S.C. Oltchim S.A. şi a drepturilor decurgând din aceasta calitate, de catre numitul Diaconescu Cristian Dan.

Se apreciază de asemenea că activitatea infracţională reclamataă prezintă elemente transfrontaliere.

Se apreciază că, în cadrul activităţii infractionale reclamate, numitul Diaconescu Cristian-Dan a utilizat înscrisuri false, pe care le-a întocmit sau obţinut de la terţe persoane.

Se apreciază că prin activitatea infracţională reclamată a fost produsă o perturbare deosebit de gravă a activităţii S.C. Oltchim S.A. si O.p.S.p.l.

---

UPDATE 11:15: Remus Vulpescu a demisionat din funcţia de şef al OPSPI

Remus Vulpescu şi-a dat demisia din poziţia de şef al OPSPI, potrivit surselor de presă. Domnia sa a înaintat în această dimineaţă o plângere penală împotriva lui Dan Diaconescu, pentru că a dat documente false în cadrul privatizării Oltchim.

---

UPDATE 11:00: Acţiunile Oltchim scad cu 13,29%

În urma eşecului privatizării, titlurile Oltchim coborau la ora 10:48 cu peste 13 procente.

-----

UPDATE 10:55: Noul director al Oltchim:"În termen de două săptămâni trebuie să repornim instalaţiile şi să plătim salariile"

Mihai Bălan, noul director general al Oltchim, a declarat în această dimineaţă că în două săptămâni se vor plăti salariile şi va fi repornită activitatea, potrivit surselor de presă.El a precizat că va discuta cu băncile pentru ca acestea să deblocheze conturile combinatului.

În plus, Mihai Bălan a promis că în următoarele şase luni nu se vor face restructurări şi că va încerca să recâştige pieţele pierdute.

----

UPDATE 09:05: Dan Diaconescu ar fi fost sprijinit de TISE

Dan Diaconescu a precizat aseară la un post de televiziune că ar fi fost sprijinit, în timpul procesului de licitaţie pentru Oltchim de compania rusă TISE, alături de care va participa şi în ianuarie la a doua încercare de privatizarea a combinatului vâlcean, relatează sursele de presă

Acesta a declarat că pregătise, împreună cu avocaţii săi, ca luni, să iniţieze, la ora 23:55, prin sistem electronic, plata celor 45 de milioane de euro şi să semneze contractul.

Jurnalistul a precizat că luni, în timpul negocierilor, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a cerut o pauză, la ora 11 şi s-a întors la ora 19.

---

UPDATE 08:54: OPSPI a notificat oficial că a închis privatizarea Oltchim

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu a transmis o informare Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în care precizează că negocierile derulate de Ministerul Economiei, prin OPSI, pentru 54,80% din capitalul social al Oltchim, cu adjudecatarul Dan Diaconescu s-au desfăşurat în perioada 24 septembrie - 1 octombrie, se arată într-o informare transmisă în această dimineaţă BVB.

La data de 1 octombrie, procedura de privatizare a combinatului Oltchim a fost declarată închisă, fără a se semna un contract de vânzare cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei la Oltchim sau pentru creanţele deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Acţiunilor Statului (AVAS) şi societatea Electrica asupra Oltchim, se mai precizează în informarea OPSPI transmisă BVB.

-----

UPDATE 08:41: Guvernul va cere acordul FMI să vândă Oltchim prin negociere cu un investitor, nu la licitaţie deschisă

Guvernul va solicita Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a combinatului Oltchim să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă la care să vină oricine, a anunţat, aseară, premierul Victor Ponta, informează sursele de presă.

Ponta a precizat la un post de televiziune că investitorul strategic va trebui să îşi asume datoriile combinatului, păstrarea locurilor de muncă, realizarea investiţiilor şi derularea negocierilor pentru Arpechim. El a admis că problema datoriilor Oltchim către AVAS va trebui rezolvată înainte de a iniţia noul proces de privatizare.

---

UPDATE 08:34: Tranzacţionarea acţiunilor Oltchim va fi reluată la ora 9:30

Tranzacţionarea acţiunilor Oltchim va fi reluată în această dimineaţă, începând cu ora 9.30, conform unui anunţ al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

----------

Consiliul de Administraţie al Oltchim a decis, ieri, doar numirea în func-ţia de director general al Oltchim pe actualul şef al CET Govora, Mihai Bălan, ne-au spus surse din Ministerul Economiei.

Autorităţile nu au decis, încă, cine va fi administratorul special şi care va fi planul de adminis-trare al Oltchim până la reluarea procesului de privatizare, deşi păreau "înarmate până în dinţi" cu soluţii salvatoare pentru combinat, înainte să constate, oficial, că Dan Diaconescu nu are banii pentru preluarea Oltchim.

Sursele noastre susţin că astăzi este posibil să fie anunţat şi administratorul special şi că mâine Minis-terul Economiei şi Minis-terul Finanţelor va anunţa rezultatul discuţiilor cu băncile finanţatoare şi planul concret de repornire şi reorganizare a combinatului.

Autorităţile poartă negocieri cu băncile finanţatoare ale Oltchim despre posibilităţile de a susţine financiar redeschiderea combinatului, mai spun sursele noastre. Capitalul de lucru necesar repornirii Oltchim a fost estimat la circa 40 milioane euro.

Cine este Mihai Bălan

Mihai Bălan conduce CET Govora de aproximativ zece ani. CET Govora este deţinută de Consiliului Judeţean Vâlcea, societatea având ca obiect principal de activitate producerea energiei termice şi energiei electrice pe bază de cărbune.

Pe plan local, CET Govora este o societate apreciată pentru că are unul din cele mai mici preţuri din ţară la gigacaloria oferită populaţiei municipiului Râmnicu Vâlcea. CET Govora funcţionează tot în cadrul parcului industrial Râureni şi mai produce şi aburi industriali pentru Oltchim şi Uzinele Sodice Govora.

Decizia autorităţilor de a-l numi pe Mihai Bălan, specializat doar în conducerea unui CET, la cârma unui colos ca Oltchim, pare cel puţin pripită având în vedere situaţia foarte dificilă în care se află combinatul.

Presa locală a relatat, ieri, că numirea domniei sale a fost susţinută de sindicate şi este agreată şi de Consiliul Judeţean Vâlcea, astfel că, cel mai probabil, autorităţile au dorit în principal pacea socială la Oltchim. Astăzi, ar urma ca Mihai Bălan să se întâlnească cu salariaţii combinatului şi să discute despre plata salariilor restante şi a planului de repornire a combinatului, afirmă surse sindicale.

Potrivit datelor publicate pe site-ul companiei, rezultatul brut al CET Govora a fost de 15,6 milioane lei în 2010 şi de 12,1 milioane lei în 2011 (date de la Minis-terul Finanţelor). Veniturile totale au scăzut de la 409,9 milioane lei în 2010 la 383,6 milioane lei în 2011.

"Alvarez&Marsal" sau o persoană agreată de minister?

Ministerul Economiei a purtat discuţii cu Alvarez&Marsal pentru preluarea administraării speciale a Oltchim, numai că, susţin sursele noastre, onorariul companiei (vehiculat la peste un milion de euro pe lună) determină autorităţile să ezite în semnarea unui contract, mai ales că nu există bani, deocamdată, nici măcar pentru plata salariilor restante. Alternativa mai ieftină luată în calcul de minister este desemnarea cuiva de încredere din interior, care să administreze şi să restructureze compania în vederea unei noi privatizări.

Posibilul administrator special al Oltchim a falimentat un partener american al Tractorul SA

Compania Alvarez&Marsal, cu care Guvernul României ar fi în negocieri pentru preluarea administrării speciale a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, s-ar face vinovată, potrivit unor surse din conducerea fostei societăţi braşovene Tractorul SA, de distrugerea unui partener american al fostei fabrici de tractoare. Este vorba despre compania Long Manufacturing din Carolina de Nord, companie căreia Tractorul Braşov îi furniza tractorul tip SKD, adică pe bucăţi, iar aceasta proceda la montarea pe linia sa din Tarboro.

Compania Long Manufacturing a produs primele sale tractoare în 1948. La începutul anilor '70, societatea a încheiat un acord cu Universal Tractor, compania prin care fabrica de tractoare realiza exporturile, şi a importat tractoarele Universal 350, 445 şi 550, care pe piaţa americană erau redenumite Long 350, 445 şi, respectiv, 550. Aceeaşi colaborare au avut-o şi cu Zetor din Cehoslovacia şi cu italienii de la Landini.

Compania a intrat prima dată în insolvenţă în 1985, dar după doi ani de reorganizare judicară a reuşit să iasă din această situaţie. În anii '90, însă, compania a intrat din nou în insolvenţă, fiind preluată în administrare de Alvarez&Marsal. În 1998, administratorul special a fost de acord cu cedarea societăţii către compania Escorts Ltd din Faridabad India, fabrica de tractoare intrând în faliment la mijlocul anilor 2000. Indienii făceau acelaşi lucru pe care îl făcea Long Manufacturing cu Tractorul - preluau tractoarele tip SKD şi le montau pe liniile din Carolina de Nord. Grupul indian Escorts era un conglomerat de inginerie, focusat pe maşini agricole, transport, echipament de manevrat, dar şi pe componente auto.

În 2008, activele companiei au fost achiziţionate de Montana Tractors cu 14,1 milioane de dolari, iar anul acesta, când ele au fost demolate, mai valorau doar 1,399 milioane de dolari.

Alvarez & Marsal (A&M) a administrat activele de 639 miliarde de dolari ale Lehman Brothers după falimentul răsunător al băncii de investiţii americane în septembrie 2008 şi restructurarea băncii americane Washington Mutual, o altă victimă a crizei financiare. A&M a încasat, până în prezent, de pe urma serviciilor oferite Lehman Brothers circa 500 milioane de dolari şi continuă să managerieze banca de investiţii şi după ieşirea acesteia din faliment în debutul acestui an.

Administrator special al Oltchim ar urma să fie, potrivit unor surse, Antonio Alvarez III, fiul lui lui Tony Alvarez, care în 1983 a pus bazele companiei împreună cu Bryan Marsal. Cei doi sunt şi astăzi principalii acţionari ai Alvarez & Marsal. Braşovenii spun că atâta timp cât administratorul special al Long Manufacturing a fost David Walsh, "situaţia se îndrepta", dar după ce această funcţie a fost preluată de fiul lui Tony Alvarez, compania a mers din rău în mai rău, ajungându-se la faliment. (OVIDIU VRÂNCEANU)

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. cu relativ putin timp in urma in intreprinderea dansului aniversau o cifra rotunda de funtionare si demonstrau ca se poate si fara briz-brizuri manageriale , insa cu mult bun simt si know how al scolii energeitice romanesti. Este un continuator demn al directorului blajin Roibu care pana si la cele mai jignitoare cuvinte ale contestatarilor domniei sale a reusit sa le raspunda politicos si fundamentat. Poate ca este inceputul unui concern in care vom reusi sa ne invingem teama ca s-ar putea sa reusim.Si nu in cele din urma sa-i multumim celui care anul trecut ne-a permis sa avem prilejul de a aniversa cei 45 de ani de la piatra de temelie a complexului Oltchim-Arpechim. Insa asa cum spune prietenul nostru Goethe adevarata recunostiinta nu poate fi exprimata din pacate in cuvinte, dar poate fi ,bineintels dupa umila mea parere,reliefata in intelegerea nu numai superficiala a unei politici manageriale pe care nu am reusit sa o apreciem la adevarata ei valoare. Multumim , domnule Oltchim.

    1. BASCALIIA CONTINUA CU CERNEV SI ALTI GUVIZI

      ce sa facem, daca ne speriem de succes ca mita de apa, trebuie sa invatam sa suportam consecintele. Ceva insa nu inteleg. Cu ani in urma se pornise o idee potrivit careia angajatii sa participe la preluarea pachetului majoritar. A fost atacata in instanta si firma respectiva a fost dizvoltata. Astazi acea propunere , privind unele dintre oferte , ne face sa fim mai ganditori decat cetateanul de onoare de la Hamangia. Pentru a inlatura orice suspiciune legata de maruntis vin cu o idee traznita, poate reusesc sa ajung la emisiunea tizului meu Iantu. Ce-ar fi ca angajatii sa accepte in locul salariilor actiuni. Ar prelua de asemenea si riscul, astfel in cazul in care intreprinderea nu se dezvolta corespunzator pentru a putea inapoia datoriile si ajunge in caz de lichidare sa nu fie indreptatiti sa primeasca ajutoare compensatorii. Atunci poate ar intelege mai bine ca numai a da vina pe altii ca sunt responsabili pentru situatia financiara nu este solutia optima. O sansa enorma insa in acelasi timp o responsabilitate uriasa. Ideea cu investitorul strategic si povestea nemuritoare cu plata datoriilor in aceasta constelatie cred ca ar fi cel mai bine incadrata in programul Noapte buna copii de la ora 7:50 Timpuri Vechi. In cazul in care o astfel de oferta ar fi respinsa de catre angajati ca fiind prea riscanta poate intr-adevar convingerile unor actionari minoritari referitoare la valoarea combinatului au inclus si factorul uman. Ramane de vazut cat reprezinta fier vechi si cat vointa de a invinge. Si inca ceva draga Angajat Oltchim, cu cat din colegii dumneavoastra isi vor indrepta atentia asupra letoppisetului financiar al di Make cu atata mai repede si mai bine veti intelege sansa unica pe care o aveti de a da viata unor instalatii industriale care fara talentul dumneavoastra nu ar fi nimic mai mult decat niste aglomerari inerte.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb