ALERT/ ZIUA Z PENTRU BREXIT Astăzi are loc votul decisiv pentru rămânerea Marii Britanii în UE/ Actualizare permanentă

I.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iunie 2016

Astăzi are loc votul decisiv pentru rămânerea Marii Britanii în UE/ Actualizare permanentă

George Soros a prezis o "vineri neagră" în caz de Brexit, anticipând o devalorizare cu cel puţin 15% a lirei sterline

---------

Vă ţinem la curent cu cele mai noi informaţii despre referendumul din Marea Britanie privind ieşirea din Uniunea Europeană.

Actualizare 19:10 Bursa din Londra a închis în creştere

Bursa de la Londra a închis în această seară în creştere, principalul indice londonez, FTSE 100, apreciindu-se cu 1,23% faţă de închiderea anterioară, ajungând la 6.338,1 puncte.

(S.A.)

---------

Actualizare 18:02 Nigel Farage a votat în localitatea Biggin Hill

Nigel Farage, liderul formaţiunii naţionaliste Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), a votat în localitatea Biggin Hill, o suburbie a Londrei.

"Oamenii care au decis să voteze pentru ieşire (din UE, n.r.) au o convingere şi o pasiune autentice", a declarat Farage, după ce a votat, informează agenţia EFE.

"Eu personal am venit aici pe jos şi aş fi venit chiar şi de-a buşilea, peste cioburi, pentru a vota", a precizat liderul UKIP.

În campania electorală, Farage a susţinut părăsirea comunităţii europene, centrându-şi discursul pe ideea respingerii imigraţiei.

"Am încercat să lansăm mesajul că există ceva greşit în relaţia noastră cu UE şi că trebuie să avem un referendum pentru a schimba acest lucru", a mai declarat Farage, la secţia de vot.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:21 Angela Merkel: "Consultările după votul britanic vor include toţi cei 28 de membri ai Uniunii"

Indiferent de rezultatul referendumului britanic, consultările Uniunii Europene începând de mâine vor include toate cele 28 de state membre, inclusiv Marea Britanie, a afirmat astăzi cancelarul german Angela Merkel, potrivit agenţiei DPA.

"Consultările trebuie să continue cu toate cele 28 de state membre. Noi vom discuta împreună calea care trebuie urmată, într-un mod calm", a declarat cancelarul Germaniei.

Merkel şi-a reafirmat astăzi sprijinul pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

"Nu cred că trebuie să repet sprijinul meu pentru o decizie a alegătorilor britanici care să permită Regatului Unit să rămână parte a Uniunii Europene", a precizat Merkel.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:22 Inundaţii şi furtuni puternice în partea de est a Marii Britanii

Estul şi sud-estul Marii Britanii, acolo unde se aşteaptă un vot predominant în favoarea Brexitului, sunt afectate astăzi de inundaţii şi furtuni puternice, informează The Telegraph.

(I.S.)

---------

Actualizare 14:56 Sondaj: Avans de 10% al taberei care susţine rămânerea în UE

Tabăra favorabilă rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană este creditată cu 55% din voturi, în timp ce pentru Brexit ar urma să opteze 45%, potrivit unui sondaj comandat de cotidianul The Independent.

Sondajul a fost realizat marţi şi miercuri, informează Digi24.

(I.S.)

---------

Actualizare 14:14 Ultimul sondaj dinaintea votului: 52% dintre britanici doresc rămânerea în UE

Lira se apreciază faţă de euro şi dolarul american

Tabăra favorabilă rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană este creditată cu 52% din voturi, în timp ce pentru Brexit ar urma să voteze 48% dintre alegători, arată un sondaj Ipsos MORI publicat astăzi, informează Reuters.

După publicarea sondajului, lira sterlină s-a apreciat faţă de euro şi de dolar, atingând cel mai înalt nivel din ultimele şase luni.

În jurul orei 10:35, lira sterlină a urcat până la cotaţia de 1,4947 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat de la sfârşitul lunii decembrie 2015, în condiţiile în care miercuri seara moneda britanică era cotată la 1,4737 dolari. În raport cu moneda euro, lira sterlină a urcat până la 76,23 pence pentru un euro, cea mai ridicată cotaţie din ultimele săptămâni, faţă de 76,77 pence pentru un euro miercuri.

Sondajul a fost realizat marţi şi miercuri pe 1.592 de persoane, până la ora 20:00 GMT, la comanda ziarului Evening Standard.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:38 Pagină antologică a ziarului german Bild: "Rămâneţi în UE şi vom recunoaşte golul de pe Wembley, din 1966"

Ziarul german Bild i-a îndemnat astăzi pe britanici să voteze pentru menţinerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, promiţându-le că germanii "vor înceta să facă glume despre urechile Prinţului Charles" şi vor "recunoaşte golul de pe Wembley", din finala Cupei Mondiale din 1966.

"Dragi britanici, dacă veţi rămâne în UE, vom recunoaşte golul de pe Wembley", scrie Bild pe prima pagină în ediţia de astăzi, publicând şi o fotografie cu controversatul gol marcat de britanicul Geoffrey Hurst, în finala campionatului Mondial de fotbal din 1966.

(I.S.)

----------

Actualizare 12:47 Om de afaceri român, editorial anti-Brexit în "The Times"

George Iacobescu, preşedinte şi director executiv al companiei Canary Warf din Marea Britanie, se poziţionează în tabăra anti-Brexit şi scrie că imigraţia este o falsă problemă, care a fost exploatată şi vândută propagandistic euroscepticilor.

Într-un editorial publicat în The Times, George Iacobescu explică faptul că 47% dintre străinii ajunşi anul trecut în Marea Britanie sunt tineri studenţi care au venit să studieze pe banii lor la universităţile din Regat, informează Digi24. George Iacobescu denunţă şi atmosfera politică otrăvită creată de dezbaterea pe referendum şi îl critică prieteneşte pe fostul primar al Londrei pentru că a ales tabăra pro-Brexit.

George Iacobescu a scris: "Într-o zi, cât de curând, prietenul meu Boris Johnson se va trezi şi îşi va spune: «Ce am făcut acestei ţări? Cum de am ajutat la crearea unei societăţi divizate de la un capăt la altul? Cum de am ajuns să susţin aceeaşi platformă ca Nigel Farage şi extrema dreaptă, avându-i ca aliaţi pe Marine Le Pen, tabăra Britain First şi pe Donald Trump?» Şi mai profund, s-ar putea întreba: «Ce ar spune eroul meu, Sir Winston Churchill, dacă m-ar putea vedea acum?»"

(I.S.)

---------

Actualizare 12:28 Fostul premier grec Papandreou: "Grecia a decis să rămână în UE, iar Marea Britanie ar trebui să facă la fel"

Grecii au ales mereu să rămână în Uniunea Europeană, în ciuda "suferinţei şi sacrificiilor din ultimii ani şi a unor politici ale UE prost concepute", prin urmare şi Marea Britanie ar trebui să decidă la fel în cadrul referendumului de astăzi, a afirmat fostul premier elen George Papandreou, la CNBC.

"Am decis să rămânem. În pofida suferinţei şi a sacrificiilor din ultimii ani, în pofida unor politici ale Uniunii Europene prost concepute în ultimii câţiva ani, grecii au ales, iar şi iar, să rămână şi să evite un «Grexit»", a declarat George Papandreou, potrivit agenţiei de presă MIA.

"Dezbaterea din Marea Britanie nu este unică. Avem cu toţii întrebările noastre legate de viitorul UE. Însă haideţi să avem tăria să le abordăm frontal şi împreună. Asta înseamnă să rămânem şi să luptăm pentru o UE mai bună", a mai afirmat fostul premier grec.

(I.S.)

---------

Actualizare 12:11 Premierul Cameron a votat la Londra

Premierul David Cameron, liderul Partidului Conservator, şi soţia sa, au votat la o secţie din Londra, transmite BBC.

(I.S.)

---------

Actualizare 11:38 Renate Weber: "Aşa cum un Brexit ar însemna automat demisia Guvernului de la Londra, aşa ar trebui să însemne şi la nivelul UE"

Preşedintele Comisiei Europene ar trebui să îşi dea demisia dacă Marea Britanie decide să iasă din Uniunea Europeană, a afirmat astăzi europarlamentarul Renate Weber, membră a grupului ALDE din Parlamentul European.

Aceasta a spus că ţara noastră a fost "tăcută" în privinţa referendumului din Regatul Unit, ''aşa cum tăcută, din păcate, ne-am obişnuit să fie pe multe alte subiecte care ţin de viitorul Uniunii Europene''.

"Eu sunt foarte decepţionată de performanţele Comisiei conduse de domnul Juncker şi aşa cum un Brexit ar însemna automat demisia Guvernului de la Londra, aşa ar trebui să însemne şi la nivelul Uniunii Europene, cu toate consecinţele, pentru că asta ar însemna o perioadă de oarecare instabilitate, până se numeşte o altă Comisie nu mai poţi să ai continuitate în activitate, într-un moment în care Uniunea Europeană e într-o situaţie destul de critică, nu sunt rezolvate nici criza refugiaţilor, nici alte crize care ţin de domeniul economic şi social în UE, dar cred că o responsabilitate politică ar trebui să existe şi la nivelul UE. Dacă mă întrebaţi însă dacă aşa ceva se va întâmpla, o să vă spun că nu, nu cred sub nicio formă că se va întâmpla. Nu cred că o să existe o presiune din partea grupurilor politice atât de puternică încât să determine demisia Comisiei Juncker", a afirmat Renate Weber, la RFI.

(S.A.)

----------

Actualizare 11:30 Boris Johnson: "Brexitul va fi un punct de cotitură în istoria ţării"

Boris Johnson, fostul primar al Londrei şi principalul susţinător al Brexitului, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei The Telegraph, că votul de astăzi va fi un "punct de cotitură" în istoria Marii Britanii.

Johnson a afirmat că Marea Britanie poate "prospera masiv" în afara Uniunii Europene şi a arătat că este pregătit să-şi sacrifice cariera pentru a vedea realizat Brexitul.

Acesta a lansat, de asemenea, un atac dur la adresa premierului David Cameron şi a campaniei în favoarea rămânerii în UE, acuzându-i că "dăunează" Marii Britanii printr-o campanie bazată pe teamă, "complet inutilă". Johnson le-a cerut alegătorilor "să facă ceea ce trebuie, să credem în noi înşine şi să preluăm din nou controlul".

"Campania noastră este despre încrederea în sine. Este despre instinctele poporului britanic, încrederea în democraţia noastră, încrederea în instituţiile care au evoluat de-a lungul timpului. Campania noastră este despre responsabilitate. Campania noastră a fost despre optimism şi încredere în sine. Este un punct de cotitură în istoria ţării noastre, deoarece cred că, dacă vom continua să rămânem prinşi în plasa UE, acest lucru ne va eroda democraţia. Este ceva ce mă îngrijorează", a mai spus Johnson.

Fostul primar al Londrei a precizat că un Brexit l-ar aduce "în culmea fericirii", deoarece "ar fi un moment în care britanicii ar vorbi pentru milioane de persoane împotriva unui sistem care este pur şi simplu în cădere, mulţumit de sine şi izolat".

Johnson a adăugat că acest vot este mai important pentru el decât viitorul său în politică. "Am fost opt ani primar al Londrei, mi-a plăcut enorm, a fost un privilegiu uriaş. Sincer, dacă acesta este sfârşitul carierei mele politice, aşa să fie!", a mai declarat acesta în interviul acordat The Telegraph.

(S.A.)

----------

Actualizare 11:02 Cameron, o ultimă pledoarie ca britanicii să voteze pentru rămânerea în UE

Premirerul David Cameron a făcut o ultimă pleoarie pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Euroepană, anunţă ediţia online a publicaţiei The Guardian.

Cameron s-a alăturat foştilor premieri Gordon Brown şi John Major în campania pentru menţinerea Regatului în UE şi i-a îndemnat pe britanici să respingă "neadevărurile" susţinute de tabăra pro-Brexit în campanie şi să pună "locurile de muncă şi economia pe primul plan".

(S.A.)

---------

Actualizare 10:45 Secretarul general al NATO: "Rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană este esenţială pentru combaterea terorismului"

Rolul Marii Britanii în Uniunea Europeană este crucial pentru combaterea terorismului şi a migraţiei ilegale masive, a afirmat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, într-un interviu publicat în ediţia online a ziarului The Guardian.

"Nu am o preferinţă de vot. Britanicii sunt cei care decid. Însă ceea ce pot să fac este să spun ce contează pentru NATO, iar o Mare Britanie puternică într-o Europă puternică este deopotrivă în beneficiul Marii Britanii şi al NATO, deoarece ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent, cu terorismul, cu instabilitatea şi cu un mediu de securitate impredictibil", a declarat secretarul Alianţei Nord-Atlantice, care a precizat că "o Europă fragmentată ar amplifica instabilitatea şi impredictibilitatea".

"Marea Britanie este cel mai mare furnizor de forţe militare dintre aliaţii europeni din NATO. Prin urmare, contează ce face Marea Britanie, şi este în avantajul NATO să aibă în interiorul UE conducerea Marii Britanii, care este un susţinător puternic al cooperării transatlantice şi al cooperării UE-NATO", a mai afirmat Stoltenberg în interviul pentru The Guardian.

Acesta a punctat că Marea Britanie a acţionat ca o punte de legătură între UE şi NATO şi a susţinut schimburile de informaţii privind ameninţările teroriste. Cooperarea UE-NATO a fost indispensabilă în limitarea mişcărilor masive de persoane în Marea Egee, a adăugat el.

"Pentru a lupta împotriva ameninţării teroriste, avem nevoie deopotrivă de UE şi de NATO şi de o cooperare mai puternică între cele două. Iar Marea Britanie susţine ferm obţinerea acestor lucruri atât din interiorul NATO, cât şi din interiorul UE. Dacă vecinii noştri sunt mai stabili, şi noi suntem mai în siguranţă", a mai declarat Stoltenberg.

(S.A.)

----------

Actualizare 09:10 S-au deschis secţiile de vot

Secţiile de vot s-au deschis astăzi în Marea Britanie pentru referendumul privind rămânerea sau ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmite France Presse.

46,5 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne în cadrul referendumului. Urnele se vor închide la 22:00 (24:00 - ora României, n.r.), informează Digi24.

Potrivit Comisiei Electorale, în Anglia, numărul alegătorilor este de 38,96 milioane, în Scoţia - 3,99 milioane, în Ţara Galilor - 2,27 milioane, în Irlanda de Nord - 1,26 milioane şi în Gibraltar - 24.117 alegători, transmite Reuters.

Experţii se aşteaptă la o rată de participare la vot care va varia între 60 şi 80%, relatează DPA.

Alegătorii vor primi un singur buletin de vot pe care este scrisă întrebarea: ''Regatul Unit ar trebui să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană'' ("Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?"). Ei vor trebui să marcheze cu o cruciuliţă fie ''Să rămână membru al Uniunii Europene'' ("Remain a member of the European Union"), fie ''Să părăsească Uniunea Europeană'' ("Leave the European Union").

Rezultatele finale vor fi anunţate la Manchester de către Jenny Watson, ofiţerul şef pentru numărare (Chief Counting Officer). Potrivit AFP, rezultatele ar urma să fie anunţate mâine dimineaţă.

(M.I.)

----

Actualizare 07:53 Tabăra "In" şi-a recăpătat avansul înaintea referendumului asupra UE

Campania pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană şi-a recăpătat avansul asupra taberei rivale "Out" (afară) înaintea referendumului de astăzi asupra apartenenţei la UE, potrivit unui sondaj YouGov pentru ziarul The Times, informează Reuters.

Tabăra "In" conduce asupra "Out" cu 51%, faţă de 49%, respectiv, după un calcul al prezenţei la vot şi intervievarea persoanelor care au răspuns iniţial "nu ştiu" cum probabil vor vota, a declarat Sam Coates, redactor politic adjunct la The Times într-un mesaj pe Twitter, conform sursei citate.

(M.I.)

------

Actualizare 20:30 (22.06.2016) Francois Hollande: La referendum nu doar viitorul Marii Britanii în UE este pus în joc, ci şi cel al UE

Viitorul Uniunii Europene este cel pus în joc la referendumul de joi din Marea Britanie privind rămânerea sau ieşirea acestei ţări din UE, a estimat miercuri preşedintele Franţei, Francois Hollande, informează AFP.

"Nu doar viitorul Marii Britanii în UE este pus în joc (la referendum), ci şi cel al UE", a declarat şeful statului francez. Potrivit lui Francois Hollande, "plecarea unei ţări care este geografic, politic, istoric în UE ar avea neapărat consecinţe extrem de grave".

El a avertizat că Parisul consideră o eventuală "plecare" a Londrei ca fiind "ireversibilă" şi a atenţionat împotriva "riscului foarte serios" pentru britanici de a "nu mai putea accede la piaţa unică europeană" în caz de Brexit.

Şeful statului francez şi-a exprimat intenţia de a veni, "a doua zi după votul britanic, cu iniţiative împreună cu toţi partenerii noştri", în special cu Angela Merkel, cancelarul federal german.

"Indiferent ce se va întâmpla mâine, iniţiative vor fi luate şi vom evalua construcţia europeană", a conchis preşedintele francez.

(G.F.)

---------

Actualizare 19:58 (22.06.2016) Donald Trump înclină pentru ieşirea Marii Britanii din UE

Donald Trump, candidatul Partidului Republican în cursa pentru Casa Albă, s-a declarat astăzi înclinat spre Brexit, admiţând totodată că nu cunoaşte prea bine problema referendumului din Regatul Unit, transmite AFP.

"Nu trebuie ca oamenii să mă asculte, pentru că eu nu sunt foarte interesat de problemă", a afirmat Trump, la Fox News.

(I.S.)

---------

Actualizare 19:45 (22.06.2016) Jean-Claude Juncker nu va demisiona dacă Marea Britanie va ieşi din UE

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, nu va demisiona în cazul în care britanicii vor vota împotriva rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, la referendumul de mâine, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al forului european, potrivit AFP.

Întrebat cu privire la posibilitatea unei demisii a lui Juncker în caz de Brexit la votul de mâine, Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a răspuns cu un scurt "Nu", în timpul unui briefing de presă la Bruxelles.

(S.A.)

---------

Actualizare 19:39 (22.06.2016) Tabăra favorabilă Brexitului, conduce în sondaje, cu 1%

Tabăra favorabilă ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană are un avans de 1% faţă de susţinătorii rămânerii ţării în comunitatea europeană, potrivit celui mai recent sondaj de opinie, realizat de Institutul Opinium, informează Reuters.

Astfel, tabăra care militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE are o susţinere de 45%, în timp ce mişcarea care doreşte rămânerea ţării în blocul comunitar este creditată cu 44%.

Sondajul precedent, efectuat sâmbătă, arăta un scor de 44% pentru ambele tabere.

(S.A.)

---------

Actualizare 18:07 (22.06.2016) Purtătorul de cuvânt al Executivului despre Brexit: "Guvernul aşteaptă rezultatul referendumului, sigur că există o îngrijorare"

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a afirmat astăzi că Executivul de la Bucureşti aşteaptă rezultatul referendumului din Marea Britanie, el precizând că există "o îngrijorare" la nivelul autorităţilor cu privire la acest subiect.

"Guvernul României aşteaptă în acest moment rezultatul referendumului. Sigur că există o îngrijorare şi Ministerul de Externe priveşte cu atenţie acest referendum. În momentul în care vom avea un rezultat, vom avea şi o poziţie oficială pe tema referendumului din Marea Britanie", a declarat Iolu, la Palatul Victoria, potrivit unor surse din media.

(S.A.)

----------

Actualizare 17:59 (22.06.2016) Liviu Dragnea: "Pentru întreaga UE este foarte bine ca Marea Britanie să rămână în Uniune"

Pentru întreaga Uniune Europeană, inclusiv pentru România, este foarte bine ca Marea Britanie să rămână în UE, a afirmat astăzi liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Este important echilibrul din Uniunea Europeană, este important pentru noi toţi. O ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană poate avea consecinţe pe care poate mulţi dintre noi nici măcar nu le bănuim acum - economice şi nu numai. Este un echilibru acum care ar fi bine să rămână şi eu sper ca referendumul să confirme rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. PSD susţine cu toată tăria ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană", a declarat Dragnea, potrivit unor surse din media.

(S.A.)

---------

Actualizare 17:30 (22.06.2016) O deputată britanică anti-Brexit, ameninţată pe Twitter că îi vor fi ucişi copiii

Deputata laburistă Yvette Cooper a primit un mesaj pe contul său de Twitter în care era ameninţată că îi vor fi ucişi copiii şi nepoţii, ca urmare a campaniei făcute de aceasta în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, relatează astăzi pagina online a publicaţiei The Independent.

Cooper a reclamat conţinutul unui Tweet care includea următorul mesaj: "Bună, Yvette, am primit de cinci ori mailurile tale de propagandă (în favoarea rămânerii Marii Britanie în Uniunea Europeană, n.r.). Te rog încetează sau îţi voi omorî copiii şi nepoţii".

Deputata a retransmis mesajul pe pagina sa de Twitter, adăugând următoarele cuvinte: "Mi-a venit acest mesaj azi pentru că pledez în favoarea Remain... Asta trebuie să înceteze".

(S.A.)

--------

Actualizare 17:10 (22.06.2016) Comisia Electorală din Marea Britanie: 46,5 milioane de britanici au drept de vot

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord are un total de 46,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot care sunt chemaţi mâine la urne în cadrul unui referendum privind rămânerea sau ieşirea ţării din Uniunea Europeană, a anunţat astăzi Comisia Electorală, potrivit Reuters.

''Datele strânse de la 382 de centre locale arată că numărul alegătorilor din Regatul Unit şi Gibraltar este de 46.499.537 de alegători'', a afirmat Comisia într-un comunicat.

Potrivit Comisiei, în Anglia, numărul alegătorilor este de 38,96 milioane, în Scoţia - 3,99 milioane, în Ţara Galilor - 2,27 milioane, în Irlanda de Nord - 1,26 milioane şi în Gibraltar - 24.117 alegători.

(S.A.)

---------

Actualizare 16:40 (22.06.2016) Ifo: Cei mai mulţi reprezentanţi ai companiilor din Germania cred că un posibil Brexit nu le va afecta afacerile.

Aproximativ două treimi din reprezentanţii companiilor din Germania cred că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu le va afecta adacerile, conform unui studiu publicat astăzi de institutul economic Ifo, citat Reuters.

Conform sondajului, 61% din respondenţi spun că Brexit nu va avea consecinţe negative pentru afacerile lor, în timp ce 38% susţin că retragerea Marii Britanii din Uniune produce efecte nefavorabile.

Companiile mari, cu peste 500 de angajaţi sunt mult mai îngrijorate, în condiţiile în care 53% din reprezentanţii acestora declară că ieşirea Marii Britanii va avea efecte negative.

(G.F.)

---------

Actualizare 15:50 (22.06.2016) Jean-Claude Juncker: "Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un act de automutilare"

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a considerat marţi că Brexit-ul ar fi un "act de automutilare" pentru britanici, cu două zile înaintea referendumului privind menţinerea Marii Britanii în UE, informează AFP.

"A vă întoarce cu spatele la vecinii dumneavoastră şi retrage în izolare ar fi împotriva a tot ceea ce Europa şi Regatul Unit reprezintă, ar fi un act de automutilare", a declarat Juncker, potrivit sursei citate.

Construcţia europeană nu ar fi fost posibilă "fără poporul britanic", a notat el, adăugând că "am construit pacea, libertatea, prosperitatea şi un stil de viaţă pentru care toată lumea ne invidiază".

"Ieşirea din UE ar pune toate acestea în pericol. Ar deteriora ceea ce am reuşit până acum şi ar diminua ceea ce am putea realiza mâine", a pledat el.

"Europa este mai puternică împreună, suntem mai puternici când ne unim forţele, mai siguri atunci când avem grijă unul de celălalt şi mai prosperi când facem comerţ împreună", a insistat el.

(G.F.)

--------

Actualizare 13:40 (22.06.2016) Premierul italian îi îndeamnă pe britanici să rămână în Uniunea Europeană

Şeful guvernului italian, Matteo Renzi, a estimat astăzi, într-un interviu în The Guardian, că Marea Britanie, dacă doreşte să rămână un bastion internaţional important, cu viziune, al lumii libere, atunci cetăţenii săi ar trebui să voteze pentru rămânerea ţării în cadrul Uniunii Europene, relatează agenţia DPA.

Renzi a difuzat, în cotidianul britanic, un apel în ajunul referendumului crucial la care britanicii vor trebui să aleagă mâine între ieşirea din UE (aşa-numita opţiune Brexit) şi rămânerea în blocul comunitar, potrivit unor surse din presă.

''Nu faceţi aceasta pentru noi. Suntem bucuroşi să fim în Uniune împreună cu voi. Faceţi aceasta mai degrabă pentru voi înşivă, pentru ceea ce reprezentaţi: atât istoria unei naţii, care a privit întotdeauna mai departe de ea, cât şi un viitor ca platformă de inovaţie, pentru care noi toţi vă invidiem şi vă admirăm'', menţionează Renzi.

Liderul italian i-a sfătuit pe britanici - care se opun în general unei Europe federale - să profite de ocazia referendumului pentru a cere o reformă reală a Uniunii Europene şi să înceteze a mai considera UE drept ''un superstat''.

(L.B.)

-----

Actualizare 12:40 (22.06.2016) Cele două tabere depun ultimele eforturi pentru a-i convinge pe cei indecişi

Cele două tabere pro şi contra menţinerii Regatului Unit în Uniunea Europeană aruncă astăzi ultimele forţe în bătălia pentru a încerca să-i convingă pe cei indecişi în ajunul referendumului de mâine privind locul Marii Britanii în blocul comunitar, relatează AFP, citat de surse din presă.

(M.I.)

-----

Actualizare 11:30 (22.06.2016) 1.300 de directori de companii din Marea Britanie sunt pentru rămânerea în UE

Aproape 1.300 de directori de companii din Marea Britanie au trimis o scrisoare cotidianului The Times în care se pronunţă în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, înaintea unui Referendum istoric care va avea loc mâine, transmite AFP, citat de surse din presă.

"O ieşire a Marii Britanii din UE ar însemna incertitudine pentru firmele noastre, mai puţine schimburi comerciale cu Europa şi mai puţine locuri de muncă, în timp ce apartenenţa la UE este favorabilă activităţii muncii şi locurilor de muncă. Iată de ce în data de 23 iunie susţinem rămânerea Marii Britanii în UE", se arată în scrisoarea publicată astăzi de cotidianul britanic.

Printre semnatarii acestei scrisori se regăsesc preşedinţi ai consiliilor de administraţie, directori generali, administratori şi fondatori de companii de diverse mărimi care angajează un total de 1,75 milioane de persoane. Printre ei se numără şi directorii a 51 din cele 100 de companii incluse în FTSE-100, principalul indice al Bursei de la Londra.

De asemenea, scrisoarea este semnată şi de o serie de personalităţi influente din lumea afacerilor precum fondatorul Virgin, Richard Branson, sau Michael Bloomberg, fondatorul agenţiei de informaţii financiare Bloomberg News.

La rândul său, cotidianul The Times şi-a anunţat sprijinul pentru menţinerea Marii Britanii în UE. În schimb, tabloidul The Sun, care este pentru "Brexit", a publicat ieri o scrisoare semnată de 10 directori de companii mici şi mijlocii care fac un apel pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Cu două zile înainte de referendum, media ultimelor şase sondaje făcută de site-ul WhatUKThinks plasează cele două tabere la egalitate perfectă (50-50) în acest scrutin determinant pentru viitorul Marii Britanii, dar şi pentru restul Europei.

(L.B.)

----------

Actualizare 10:00 (22.06.2016) George Soros: "Brexit ar avea un impact imediat şi dramatic asupra pieţelor financiare, investiţiilor, preţurilor şi locurilor de muncă"

Într-o scrisoare trimisă cotidianului The Guardian, Soros susţine că în eventualitatea unui Brexit lira sterlină va scădea cu cel puţin 15% şi posibil cu peste 20% până la un curs de 1,15 dolari pentru o liră de la nivelul actual de 1,46 dolari pentru o liră.

George Soros este de părere că Brexit ar avea un impact imediat şi dramatic asupra pieţelor financiare, investiţiilor, preţurilor şi locurilor de muncă. Mă aştept ca această devalorizare să fie mai mare şi mai distrugătoare decât devalorizarea de 15% care a avut loc în luna septembrie 1992, când am fost norocos să fac un profit substanţial pentru investitorii fondului meu", se arată în scrisoarea trimisă de George Soros. De asemenea, acesta avertizează că speculatorii vor căuta să profite de Brexit. "În prezent, există forţe speculative pe piaţă care sunt mai mari şi mai puternice. Şi acestea sunt interesate de profite de orice greşeală a Guvernului şi a a alegătorilor din Marea Britanie", adaugă Soros, potrivit unor surse din presă.

(L.B.)

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Atentie! astazi joi, la mijloc de saptamana, nu duminica sau in zi de sarbatoare cand eu cetateanul platitor de taxe si impozite am dreptul la odihna; cam ce credeti ca i-a determinat/obligat pe politicienii englezi sa nu-i deranjeze pe cetatenii/votanti in zi libera: teama de reactia/atitudinea cetateanului deranjat sau respectul fata de cei care le dau votul? 

    1. asa sunt alegerile acolo in t sapt.

      cred ca si in us e asa

      nu mai fiti conspirationisti. 

    Oare nu li se prabuseste economia pentru ca "chiulesc" la mijloc de saptamana? 

    Alo Bursa! 

    * ACTUALIZARE 09:10 S-au deschis secţiile de vot 

    Secţiile de vot s-au deschis astăzi în Marea Britanie pentru referendumul privind rămânerea sau ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmite France Presse. 

    46,5 de alegători sunt aşteptaţi la urne în cadrul referendumului................ ..... 

    Din curiozitate: din primul sau din ultimul din cei 46!!!! de alegatori au sectionat o jumatate. Si cat va conta votul acelui 0,5 alegator?

     

    George Soros a prezis o "vineri neagră" în caz de Brexit, anticipând o devalorizare cu cel puţin 15% a lirei sterline.

    Eu prezic o vineri caniculara. Eventual cu ploi, fulgere, furtuna. Pariati?

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb