ALERT/ ZIUA Z PENTRU BREXIT  Două zile până la votul decisiv pentru rămânerea Marii Britanii în UE/ Actualizare permanentă

Internaţional / 21 iunie 2016

Sursă foto: EPA

Sursă foto: EPA

George Soros a prezis o "vineri neagră" în caz de Brexit, anticipând o devalorizare cu cel puţin 15% a lirei sterline

-------

Vă ţinem la curent cu cele mai noi informaţii despre referendumul din Marea Britanie privind ieşirea din Uniunea Europeană.

Actualizare 18:40 Joachim Gauck: "Mi-aş dori ca încrederea românilor în UE să se regăsească şi în alte state"

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a declarat, astăzi, că şi-ar dori ca entuziasmul şi încrederea românilor în Uniunea Europeană să se regăsească şi în alte state, amintind că UE este într-o situaţie specială, având în vedere referendumul din Marea Britanie.

"Ne aflăm într-o situaţie de-a dreptul specială, dat fiind referendumul din Marea Britanie, dar şi fără această situaţie problematică din Marea Britanie, Europa ar trebui să se gândească cum îşi doreşte viitorul structurii, relaţiile între societate, cetăţeni cu UE", a spus preşedintele Germaniei, potrivit unor surse din presă.

Joachim Gauck a mai declarat că şi-ar dori ca entuziasmul şi încrederea românilor faţă de Uniunea Europeană să se regăsească şi în alte state membre şi a apreciat faptul că partidele antieuropene nu joacă aproape niciun rol în ţara noastră.

"Mi-aş dori ca această încredere în Uniune, ca acest entuziasm pentru proiectul european să se regăsească mai puternic şi în alte state membre, dar după eurforia anului 2007 în multe ţări din Europa a urmat un oarecare realism. (...) Mulţi oameni au reuşit aici în România să îşi păstreze ceva din entuziasmul anului 2007. Până astăzi puţini sunt cei care în ţara dumneavoastră se îndoiesc de Uniunea Europeană, un lucru care în alte ţări se prezintă altfel. Partide critice la adresa Europei nu joacă aproape niciun rol, nu contează", a spus preşedintele german.

(G.F.)

--------

Actualizare 18:27 David Beckham a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că votează pentru rămânerea în UE.

"Trăim într-o lume dinamică şi conectată unde, împreună, ca popor, suntem puternici. Pentru copiii noştri şi copiii lor, trebuie să facem faţă problemelor lumii împreună şi nu singuri", a scris Beckham.

(M.I.)

--------

Actualizare 18:25 Klaus Iohannis: "Cred că Uniunea este mai puternică cu Marea Britanie şi Marea Britanie are nevoie de UE"

Preşedintele României a declarat, astăzi, că este optimist cu privire la rezultatul referendumului din Marea Britanie, în condiţiile în care Marea Britanie are nevoie de UE.

"Eu în această chestiune mă număr printre optimişti. Am fost de la început de când a apărut chestiunea Brexit-ului, dintre şefii de stat care am spus că trebuie să fim de partea Marii Britanii şi de partea Europei şi am încurajat întotdeauna să se voteze pentru rămânerea în UE. Vă amintiţi că am mai spus, eu chiar cred că Uniunea este mai puternică cu Marea Britanie şi Marea Britanie are nevoie de UE. Ultimele sondaje arată că s-a reechilibrat din nou intenţia de vot şi din acest motiv îmi permit să rămân optimist. Putem să numărăm orele până la începerea Referendumului şi sper să se termine în acest sens", a precizat Klaus Iohannis, potrivit unor surse din presă.

(G.F.)

------------

Actualizare 17:55 Janet Yellen: "Un vot pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea repercusiuni economice importante"

Janet Yellen, preşedinta Băncii Centrale Americane (Fed), a declarat astăzi că un vot pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea repercusiuni economice importante.

"O evoluţie care ar putea schimba sentimentul investitorilor este viitorul referendum în Regatul Unit. Un vot pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea repercusiuni economice importante. Din aceste motive, Comitetul monitorizează îndeaproape evoluţiile economice şi financiare mondiale şi implicaţiile acestora pentru activitatea economică internă, pieţele forţei de muncă, şi inflaţia", a declarat Janet Yellen, potrivit BBC.

Yellen a indicat Brexit, drept una dintre principalele preocupări cu privire la o potenţială ameninţare pentru economia Statelor Unite.

Înainte de înăsprirea politicii monetare, a spus ea, Fed trebuie să fie sigură de creşterea economică a SUA şi că nu există un şoc ca urmare a rezultatului referendumului din Marea Britanie.

(G.F.)

---------------

Actualizare 17:36 Raport ING Bank: "Leul s-ar putea apreciat vineri la 4,5 lei/euro, dacă Marea Britanie decide să rămână în UE"

Leul s-a putea aprecia brusc, vineri, în cazul în care Marea Britanie decide să rămână în Uniunea Europeană, cursul urmând să încheie săptămâna la valoarea de 4,5 lei pentru un euro, arată un raport al ING Bank România.

Potrivit sursei citate, în cazul în care cetăţenii britanici votează în favoarea Brexitului, moneda naţională ar putea avea o evoluţie mai bună decât a zlotului polonez şi a forintului unguresc.

"În perioada premergătoare Referendumului de joi privind aderarea Marii Britanii la UE, cursul de schimb EUR/RON a fost supus unei presiuni de apreciere, ajungând aproape de maximumul din ianuarie. Dat fiind faptul că ING încă se aşteaptă ca Marea Britanie să rămână în UE, ne aşteptăm ca leul să se întărească brusc, vineri, şi posibil să închidă săptămâna aproape de 4,50 lei/euro. Dacă se întâmplă Brexit, ne aşteptăm ca leul să continue să aibă performanţe mai bune decât HUF (forintul unguresc, n.r.) şi PLN (zlotul polonez, n.r.), dar este posibil ca nu toate consecinţele să fie vizibile imediat, iar evenimentul să se răsfrângă pe tot parcursul anului. În urma unui astfel de scenariu, EUR/RON ar putea testa maximele din ianuarie din jurul 4,55-4,56 (lei/euro, n.r.), la sfârşitul săptămânii, dar am putut vedea BNR acţionând în a reduce presiunile, făcând din aceasta un vârf temporar", se arată în raportul realizat de ING Bank.

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:42 Cameron: "Gândiţi-vă la visele şi speranţele copiilor voştri"

Premierul britanic David Cameron le-a cerut astăzi britanicilor să se gândească la "visele copiilor lor" la votul de joi.

"Rămânând în UE, avem ce este mai bun din cele două lumi. Gândiţi-vă la visele şi speranţele copiilor voştri", a spus acesta, într-o declaraţie susţinută în faţă biroului său din Downing Street, potrivit Hotnews. "Dacă votăm să ieşim, s-a terminat", a spus premierul britanic, avertizând că un Brexit echivalează cu un "risc enorm" pentru economia ţării.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:25 Sondaj IG: Tabăra proeuropeană pierde avansul în faţa taberei pro-Brexit

Tabăra care militează pentru rămânerea Marii Britanii în UE a pierdut o parte din avansul pe care îl avea în faţa taberei ce susţine Brexitul, arată un sondaj de opinie realizat de firma IG, transmite Reuters.

Potrivit sondajului Survation, tabăra "IN" este susţinută de 45% dintre intervievaţi, în timp ce tabăra "OUT", de 44%.

Noul sondaj a fost realizat telefonic pe 20 iunie, a precizat IG.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:12 Hollande vrea răspunsul "cel mai încrezător în viitorul Europei" la referendumul privind Brexitul

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi-a exprimat astăzi dorinţa pentru "cel mai încrezător răspuns în viitorul Europei" la referendumul de joi din Marea Britanie, precizând că "în caz contrar, vom suferi cu toţii consecinţele", informează AFP.

"Marea Britanie este în Europa, Marea Britanie face parte din Europa, Marea Britanie poartă valorile Europei. Iată de ce ne dorim cel mai încrezător răspuns în viitorul Europei alături de Marea Britanie", a declarat preşedintele francez într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko la Palatul Elysee.

"Am reamintit în mai multe rânduri cât de ataşaţi am fost ideii ca poporul britanic, prin alegerile sale făcue de-a lungul anilor, să poată să rămână pe deplin în Europa", a mai afirmat Hollande.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:20 Lira sterlină, la maximul ultimelor săptămâni faţă de dolar

Lira sterlină a atins astăzi maximul ultimilor şapte săptămâni în raport cu dolarul, pe fondul speranţelor că Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană, anunţă Reuters.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:11 Analiză Saxo Bank: Brexitul va face lira sterlină să plonjeze în gol, spre nivelul cel mai jos din 2016

Steen Jakobsen, economist-şef şi CIO al Saxo Bank, atrage atenţia că Brexitul va face lira sterlină "să plonjeze în gol", spre nivelul cel mai jos din 2016, iar în cazul în care vor câştiga cei care doresc ieşirea, băncile vor subperforma, potrivit unei analize trimise redacţiei.

"Mai e foarte puţin până la referendum, iar mişcarea lirei se va produce - în sus sau în jos - în funcţie de poziţiile nete ale investitorilor în această valută. Acum, opinia mea: dacă «ieşirea» din UE continuă să câştige teren, piaţa va dori cu disperare să facă hedging. Din perspectiva riscului, cel mai bun scenariu ar fi ca pariorii şi institutele de sondaj să se fi înşelat.(...) Riscul principal, acum, este distanţa dintre pieţele financiare şi politicieni care îşi asumă (în mod eronat) că va avea câştig de cauză rămânerea Marii Britanii în UE. Realitatea e că, pentru fiecare indecis care alege o opţiune, doi din trei se duc în tabăra «plecării», de unde şi creşterea în sondaje", consideră Jakobsen.

Potrivit acestuia, chestiunea importantă în momentul votului va fi răspunsul Băncii Angliei şi al Băncii Centrale Europene. "Dacă indicele FTSE şi GBP vor fluctua mai mult de 5%, vom putea asista la o reducere de dobândă de cel puţin 25 de puncte de bază, dacă nu 50, însoţită de influx masiv de lichidităţi din partea BCE şi a Rezervei Federale a SUA", anticipează economistul.

Acesta mai consideră că dacă reducerea de dobândă a Băncii Angliei nu opreşte pieţele, ne vom afla într-un scenariu de tip "1992".

Potrivit lui Jakobsen, scenariile probabile, în acest caz, ar fi următoarele:

- Sondaje: "Plecarea" va continua să câştige teren, determinându-i pe pariori să se gândească la şanse 50-50;

- GBP: Cum sondajele încep să arate semne de nervozitate, lira va continua să coboare spre 1,38 (versus dolarul SUA);

- FTSE: Indicele va părea performant în raport cu lira sterlină, dar va fi de fapt în cădere;

- Băncile: Subperformanţă masivă;

- Vot: Cei care doresc "plecarea" vor câştiga;

- Sesiunea de deschidere a pieţelor pe 24 iunie: GBP scade cu 5% chiar la deschidere, apoi se întoarce la 1% pierdere până la finalul zilei de tranzacţionare; FTSE deschide cu 5% minus şi începe cumpărarea, odată ce Banca Angliei anunţă tăierea de dobândă.

Dacă Marea Britanie votează să rămână în Uniunea Europeană, atunci raportul istoric al fluctuaţiilor este de 1:2 sau 1:3. "Cu alte cuvinte, dacă aşteptaţi la o fluctuaţie de 10% a preţurilor în cazul unui «Nu», un eventual «Da» ar genera o fluctuaţie de 3-5%", notează economistul şef al Saxo Bank.

Jakobsen precizează că a trăit mai multe "evenimente cu risc" - 1992, 1998, 2000, 9/11, atentatele de la Londra şi Madrid etc. şi subliniază ce "a învăţat" din aceste evenimente: "Piaţa cade cu maximum 5%. Aşa s-a întâmplat la 9/11, când pieţele au fost închise o săptămână. După aceea, se reechilibrează - dacă nu în 24 de ore, în 72 de ore cu siguranţă. Asta înseamnă că iubitorii de risc se vor mişca în marja unei zile de tranzacţionare, pentru că riscul de la o zi la alta e mult mai mic decât dintr-o singură zi".

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:15 Boomberg: Vacanţe mai ieftine, facturi mai scumpe la telefon - posibile în cazul unui Brexit

Vacanţe mai ieftine, plaje mai murdare, facturi mai scumpe la telefon? Toate acestea sunt posibile în cazul unui Brexit, comentează Bloomberg.

Toţi ochii sunt îndreptaţi către Uniunea Europeană pe măsură ce Marea Britanie se apropie de controversatul vot Brexit. Ramificaţiile referendumului vor fi de mai mare anvergură decât oricare altele de pe continent, notează Bloomberg.

Având în vedere faptul că Londra este cea mai mare poarta de acces pentru traficul internaţional de călători în Europa, o separare a Marii Britanii ar putea crea o serie de dureri de cap, de la imigraţie şi protecţie a consumatorilor până la companiile aeriene. Iată ce trebuie să ştie titularii de paşapoarte înaintea votului de joi.

Cozile înaintează rapid pe aeroportul Heathrow din Londra, şi asta în mare parte pentru că cetăţenii UE pot intra printr-o linie separată, fără nici o restricţie. În cazul în care Brexit trece, aceşti călători ar putea adera americanilor şi altor călătorii internaţionali, într-o coadă pentru cetăţenii non-U.K.

Charlie Leocha, preşedintele unui grup de consum de călători din Marea Britanie, a declarat că, dacă Brexit se produce, "intrarea si iesirea din Marea Britanie, va fi un spectacol de groază".

Luca Petherbridge, manager al Asociaţiei Britanice de agenţi de turism (ABTA) şi co-autor al raportului "Ce ar putea însemna Brexit pentru Marea Britanie," nu este deosebit de îngrijorat cu privire la acestă situaţie. "Nu putem vedea dacă acestea o să aibă un impact semnificativ", a spus el despre potenţialele controale vamale extinse.

UE a făcut progrese mari în reducerea costurilor de date mobile în roaming - în prezent, există cerinţe stricte cu privire la tarifele de roaming, iar până în aprilie 2017, conceptul de roaming va fi complet învechit pe întreg continentul, mai scrie Bloomberg.

Plajele sunt o alta preocupare, pentru călătorii şi rezidenţii U.K. deopotrivă, deoarece UE are o serie de cerinţe exigente care se referă la eforturile de curăţare a coastei. Se va vedea dacă acestea vor fi menţinute în faţa declinului economic.

---------

Actualizare 12:40 Miliardarul britanic Peter Hargreaves: "Brexitul ar fi bun pentru Marea Britanie"

Londra şi lira ar beneficia de pe urma ieşirii Regatului Unit din UE, consideră miliardarul Peter Hargreaves. "Brexit"-ul ar putea doborî iniţial lira, dar moneda britanică va fi în stare să se redreseze, spune co-fondatorul Hargreaves Lansdown, cel mai mare broker de retail din Marea Britanie, într-un interviu acordat Bloomberg pe 17 iunie, potrivit zerohedge.com.

(S.A.)

---------

Actualizare 12:25

Referendumul asupra menţinerii Regatului Unit în Uniunea Europeană pare să încline numărul intenţiilor de vot când spre susţinătorii pro-Brexit când spre cealaltă, cele două tabere fiind cvasiegale pe ultima linie dreaptă a campaniei, marcată prin uciderea deputatei Jo Cox, comentează AFP.

Ultimele sondaje de opinie anunţă un rezultat foarte strâns la capătul acestui scrutin hotărâtor pentru viitorul politic şi economic al Marii Britanii.

Cele două tabere vor încerca să-i convingă pe ultimii indecişi în cursul unei dezbateri în această seară, pe Wembley Arena, în cadrul căreia se vor confrunta - în faţa a 6.000 de persoane - liderul adepţilor pro-Brexit (British Exit, ieşirea din UE), Boris Johnson, ex-primar al Londrei, şi succesorul său, Sadiq Khan.

O anchetă de opinie a ORB pentru Daily Telegraph acorda luni un avans de două puncte susţinătorilor anti-Brexit, cu 49 % din intenţiile de vot. Institutul YouGov constatase, dimpotrivă, pentru Times, un uşor avantaj în favoarea taberei adverse, cu 44 % (faţă de 42 %).

Sondajele au fost realizate în mare parte după uciderea ferventei opozante faţă de Brexit, Jo Cox, pe care parlamentul britanic a omagiat-o luni.

Primul ministru David Cameron a lansat un apel la uniune "împotriva urii care a ucis-o" pe deputată.

Unul dintre susţinătorii proeminenţi ai taberei Brexit, Nigel Farage, şeful partidului eurofob UKIP, i-a acuzat pe David Cameron şi tabăra menţinerii Marii Britanii în UE că instrumentalizează uciderea deputatei pro-UE.

O ex-secretară de stat în Ministerul Afacerilor Externe, conservatoarea Sayeeda Warsi, a abandonat tabăra pro-Brexit, declarându-se înspăimântată de campanie, într-un interviu publicat luni în Times.

"Suntem pregătiţi să spunem minciuni, să răspândim ura şi xenofobia doar pentru a câştiga o campanie? După părerea mea, s-a mers prea departe", a spus ea.

Warsi denunţă în special un afiş de campanie al lui Farage, care arată o coloană de refugiaţi cu menţiunea "Breaking point" (Punct de ruptură).

Acest afiş a incitat disensiunile în tabăra pro-Brexit, Michael Gove, ministru al justiţiei şi unul dintre liderii campaniei "Votaţi Leave!", mărturisind că s-a simţit "înfiorat".

Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, i-a chemat pe britanici "să schimbe cursul istoriei europene" în editorialul său săptămânal publicat în Daily Telegraph.

Boris Johnson îi îndeamnă pe cei care sunt hotărâţi să meargă joi la urne să "preia controlul asupra destinului acestei mari ţări", prin ieşirea din Uniunea Europeană. El face apel la alegătorii din Regatul Unit şi le transmite "să creadă în ei şi în ceea ce Marea Britanie poate face ". De asemenea, Boris Johnson îl acuză pe David Cameron că insultă alegătorii sugerând că cei care doresc să plece sunt " într-un fel împotriva spiritului Marii Britanii moderne ".

În tabăra proeuropeană, şeful diplomaţiei britanice, Philip Hammond, l-a avertizat din Luxemburg că "Marea Britanie nu va mai putea niciodată să se alăture UE ulterior decât eventual în nişte condiţii inacceptabile".

Susţinătorii menţinerii au primit sprijin şi din partea a 10 laureaţi ai premiului Nobel pentru economie, care - într-o scrisoare adresată cotidianului The Guardian - au avertizat că un Brexit ar fragiliza economia britanică pe durata unor "ani numeroşi".

În acelaşi jurnal, miliardarul american George Soros a prezis o "vineri neagră" în caz de Brexit, anticipând o devalorizare cu cel puţin 15% a lirei sterline.

"Atunci, în mod ironic, lira va valora aproape un euro", a relevat Soros, care s-a îmbogăţit speculând împotriva valutei britanice în cursul unei "miercuri negre" în 1992.

În partea europeană, ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron, a afirmat că Londra nu va putea acţiona ca "pasager clandestin" al UE în caz de ieşire din Uniune.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a recunoscut - la Lisabona - că referendumul în sine este un "semnal de alarmă" pe care UE nu-l poate ignora.

----------

Cu două zile rămase până la refendumul de joi, 23 iunie, pentru rămânerea sau ieşirea Marii Britanii din UE, George Soros a avertizat asupra consecinţelor dureroase ale unui Brexit. Multimiliardarul a spus pentru The Guardian că UK se poate trezi într-o Black Friday daca votează pentru ieşirea din UE. Ultimele sondaje prezentate de The Telegraph arată că tabăra In (cei care votează pentru rămânerea în UE) a luat un avans de 7 puncte în faţa taberei Out, potrivit hotnews.ro.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Știe cineva, oare, care ar fi consecințele "Brexit-ului" asupra României?!?

    Noi nu avem, încă, o analiza serioasa a eventualelor câștiguri sau pierderi pentru Romania, după aderarea la UE !  

    1. consecintele brexitului vor fi in principal pentru anglia, franta si germania. Asupra efectului, parerile sunt impartite .Pe noi ne va afecta o scadere economica, pentru ca se va vedea direct in cee ce exportam

      un efect f sigur este scaderea considerabila a schimburilor comerciale care nu este neaparat un lucru rau pentru tarile care sint piete de desfacere precum romania iar situatia ar tinde spre normalitate desi cu pagube imense , prefer o realitate urita decit o minciuna frumoasa

    Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a insistat joi că Uniunea Europeană „nu va fi în pericol de moartea”, dacă Marea Britanie votează să părăsească blocul comunitar prin referendumul din 23 iunie.  

    parca juncker a zis ca 'atunci cind situatia devine disperata trebuie sa minti'  

    1. Jean-Claude Juncker a avut singele sa o si spuna; ceilalti o fac, doar.

      Cred ca Juncker se imbata atit de tare si atit de zilnic, pentru ca, pur si simplu, nu se suporta - ceea ce este un paradoxal semn de moralitate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb