Alertele de atacuri cibernetice înregistrate în ţara noastră au depăşit, ca număr, 78 de milioane anul trecut, fiind cu 80% mai multe decât în 2013, conform celor afirmate ieri, în cadrul unei conferinţe, de preşedintele Centrului de Studii pentru Securitate, Managementul Crizelor şi Prevenirea Conflictelor, Alexandru Groşeanu.
Domnia sa a adăugat că unul dintre motivele acestei creşteri este faptul că România se află într-o zonă de instabilitate, astfel că riscurile la adresa securităţii cibernetice sunt din ce în ce mai mari.
La rândul său, domnul Augustin Jianu, director al CERTro, a declarat: "Acest război nevăzut este foarte grav. Senzori ai partenerilor noştri din ţară sau din afară au semnalat peste 78 de milioane de alerte de atacuri ca pornind de la IP-uri din România".
Domnul Jianu a precizat că 50% din aceste alerte au fost generate de sisteme vulnerabile, ceea ce evidenţiază o lipsă de pregătire a IT-iştilor care au generat acele sisteme. Restul alertelor provin de la calculatoare infectate, conform domnului Jianu.
Augustin Jianu a menţionat: "România este atacată zilnic de hackeri organizaţi în structuri de tip «black hat» din afara ţării sau chiar din interior. Atacurile au ca ţintă instituţii publice, companii private sau de stat, bănci. Nu pot să detaliez astfel de atacuri pentru că există clauze de confidenţialitate şi nu pot divulga identitatea victimelor, dar atacuri au loc zilnic din interiorul şi din afara ţării".
Participanţii la evenimentul de ieri au atras atenţia că deţinătorii de mici afaceri din ţara noastră nu investesc în securitate cibernetică şi, tocmai din acest motiv, este necesară o pregătire complexă, la care să participe toată lumea, astfel încât să fie puse bazele unei reale culturi a securităţii cibernetice.
Daria Catalui, ENISA: "Un pilon de bază în lumea online este educaţia specialiştilor, dar şi a utilizatorilor, în general. În lumea virtuală este nevoie de o atenţie sporită pentru cunoaşterea mediilor pe care le folosim".