Alexander Adamescu a fost arestat în Marea Britanie

D.I.
Anticorupţie / 29 martie 2018

Alexander Adamescu (Sursa foto: Twitter)

Alexander Adamescu (Sursa foto: Twitter)

Actualizare 16:35 DNA: Alexander Adamescu a fost arestat la Londra după ce avocatul său a prezentat în instanţă un document neasumat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor

Instanţa de judecată din Londra a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive în cazul omului de afaceri Alexander Adamescu, cercetat de procurorii anticorupţie pentru două infracţiuni de dare de mită, şi i-a respins cererea de eliberare pe cauţiune, după ce avocatul acestuia a prezentat în faţa instanţei britanice un document care ar fi fost amis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), neasumat însă de această instituţie, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un comunicat remis Redacţiei.

Procurorii anticorupţie afirmă că în baza mandatului european de arestare emis de autorităţile din ţara noastră încă din 2016 pe numele lui Alexander Adamescu, având în vedere că se află pe teritoriul Marii Britanii, a fost iniţiată procedura de predare a acestuia, astfel încât să fie asigurată prezenţa sa în faţa organelor judiciare.

Potrivit sursei citate, din informaţiile primite de la autorităţile britanice a rezultat că, în cursul judecării procedurii de executare a mandatului european de arestare de către o instanţă din Marea Britanie, la data de 31 ianuarie, apărătorii lui Alexander Adamescu ar fi prezentat în faţa instanţei de judecată din Londra un document care ar fi fost emis, în aparenţă, de o instituţie din ţara noastră, respectiv ANP. Aceeaşi sursă menţionează că documentul respectiv nu a fost însă asumat de ANP.

În aceste condiţii, la data de 2 martie, în cadrul procedurii de executare a mandatului european de arestare, instanţa de judecată din Londra a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive în cazul lui Adamescu. În 23 martie, instanţa britanică a analizat cererea acestuia de înlocuire a măsurii arestării preventive cu eliberarea pe cauţiune dar, nefiind convinsă de explicaţiile oferite în legătură cu prezentarea acelui document, instanţa a respins solicitarea.

În comunicat se mai menţionează că decizia finală privind executarea mandatului european de arestare a inculpatului urmează a fi luată de instanţa din Marea Britanie.

-------------

Actualizare 15:50 Ca urmare a informaţiilor apărute în presă, Alexander Adamescu a transmis, astăzi, o serie de precizări referitoare la cursul anchetei

Fiul omului de afaceri Dan Adamescu precizează, într-un comunicat remis Redacţiei, că instanţa britanică a ridicat cauţiunea de care beneficia, acesta fiind reţinut de autorităţile britanice.

În documentul transmis astăzi presei, omul de afaceri precizează:

"- În acest moment, instanţa britanică a ridicat cauţiunea de care a beneficiat Alexander Adamescu iar acesta este reţinut de autorităţile londoneze.

- În urma unei corespondenţe oficiale între ziarul România Liberă şi Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, jurnaliştii români au trimis un Anglia un înscris a cărui autenticitate a fost contestată de Statul Român. Actul se referă la condiţiile de detenţie din penitenciarele din România. Prin urmare, motivul reţinerii este generat de o situaţie care nu i se poate imputa lui Alexander Adamescu şi nici redacţiei România Liberă.

- Nu a fost deschis un dosar penal şi Alexander Adamescu nu este cercetat penal pentru fals. Ridicarea cauţiunii a fost decisă ca o măsură preventivă până la lămurirea situaţiei legate de actul în cauză.

- Alexander Adamescu este încrezător că această suspiciune va fi demontată, având în vedere că înscrisul în cauză a fost depus aşa cum a fost primit din România, de la Autoritatea Naţională a Penitenciarelor.

- Avem încredere în justiţia britanică că va analiza cu celeritate această chestiune. Timp doi ani, la fiecare termen Statul Român nu a demonstrat că are condiţii pentru cei aflaţi în detenţie".

---------------

Alexander Adamescu a fost arestat preventiv, luni seară, în Marea Britanie, după ce o instanţă londoneză a constatat că acesta a folosit acte false în instanţă în timpul judecării procesului de extrădare, informează Evenimentul Zilei şi Libertatea.

Fiul lui Dan Adamescu ar fi folosit documente pretins emise de o autoritate publică din ţara noastră, iar documentele în sine ar releva condiţiile de arest din ţara noastră.

Instanţa britanică s-ar fi autosesizat şi ar fi sesizat, de asemenea, Serviciul de procuratură al Coroanei din Londra, care ar fi deschis un dosar de cercetare pe numele acestuia pentru folosirea unor documente false în instanţă, în cazul judecării procesului de extrădare.

Potrivit surselor Libertatea.ro actele au fost prezentate ca fiind de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar ele ar fi fost măsluite de către omul de afaceri.

În respectivul caz instanţele britanice ar fi admis solicitarea procurorilor britanici de schimbarea a măsurii eliberării pe cauţiune cu măsura arestării preventive.

Sursele Libertatea.ro afirmă că procedurile de extrădare în cazul acestuia s-au intensificat iar Adamescu jr. ar putea fi adus curând în ţara noastră.

Alexander Adamescu a mai fost arestat în 2016 la Londra. Afaceristul nu a putut fi prezent la înmormântarea tatălui său, Dan Adamescu, din pricina problemelor cu justiţia pe care le are şi la noi în ţară.

Alexander Adamescu susţinea la acea vreme că dacă va pune piciorul pe teritoriul românesc va fi arestat imediat. Dan Adamescu a murit pe 24 ianuarie anul trecut.În respectivul caz instanţele britanice ar fi admis solicitarea procurorilor britanici de schimbarea a măsurii eliberării pe cauţiune cu măsura arestării preventive.

În 25 martie 2016 procurorii DNA au pus în mişcare a acţiunii penale faţă Bogdan Alexander Adamescu, om de afaceri, pentru două fapte de dare de mită.

În ordonanţă anchetatorii arată că în lunile iunie şi decembrie 2013, omul de afaceri, împreună cu tatăl său (decedat - n.r.) a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 de euro, respectiv 23.000 de lei magistraţilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă.

Banii, notau procurorii DNA, au fost oferiţi pentru ca aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Grigore Adamescu.

"Până în prezent, procurorii anticorupţie au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezenţa inculpatului în faţa organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor faţă de el şi în final sustragerea de la urmărirea penală", se arăta la acea vreme în comunicatul DNA.

Acest dosar s-a constituit ca urmare a disjungerii dintr-o cauză penală în care au fost trimişi în judecată patru judecători din cadrul Tribunalului Bucureşti - Secţia a VII-a civilă, în legătură cu pretinderea şi primirea unor sume de bani şi bunuri în schimbul favorizării unor interese de afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb