ALEXANDRU BORCEA, ARIES: "Sectorul IT a crescut cu peste 13%, în 2013"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #IT / 12 februarie 2014

"Sectorul IT a crescut cu peste 13%, în 2013"

Sectorul informaticii şi telecomunicaţiilor a înregistrat o creştere de peste 13%, anul trecut faţă de 2012, după cum ne-a spus Alexandru Borcea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Industrie Electronică şi Software (ARIES).

Domnia sa ne-a precizat că, atât partea de inovare, cât şi cifra de afaceri a firmelor din domeniu au înregistrat creşteri, în 2013.

"Sperăm ca şi în 2014 să se menţină acelaşi trend de creştere şi chiar mai mare".

O evoluţie pozitivă importantă a avut-o partea de suport (cabluri, furnizare de Internet etc.) şi software, ne-a mai spus domnia sa, adăugând că, la această creştere, au contribuit mult şi readaptările sistemelor financiare şi contabile, având în vedere numeroasele modificări fiscale de anul trecut.

Activitatea din domeniul serviciilor informatice şi tehnologiei informaţiei a constituit motorul creşterii înregistrate, în 2013, de cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Acesta a anunţat că, anul trecut, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut, pe ansamblu, ca serie brută, cu 8%, datorită, în principal, creşterilor înregistrate pe piaţa serviciilor informatice şi tehnologiei informaţiei (+13,9%), a celor din transporturi (+10,3%) şi din domeniul altor servicii furnizate (+8,7%), comunicaţiile crescând cu 0,3%.

Activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe au scăzut cu 2,6%.

Alexandru Borcea ne-a declarat, recent, în cadrul unui interviu, că, în domeniul IT, până în anii 1990 a fost o cădere, întreprinderile vechi s-au închis şi au apărut noi firme, însă şi acestea din urmă au avut probleme: "La sfârşitul anilor "90, industria de IT a început să prindă avânt şi pe vectorul de informatizare şi de trecere treptată către societatea informaţională. La începutul primului deceniu al acestui secol, au avut loc progrese importante. Până în 2008, creşterile au fost foarte mari, dar acest lucru s-a întâmplat pe o referinţă foarte scăzută. În perioada 1999-2000, exportul se ridica la circa 30 de milioane de dolari. Acum, exportăm de peste un miliard de euro. Până în 2008, atât importurile, cât şi exporturile au crescut foarte mult, iar după 2008 a urmat un an cu o scădere de 10%, de redresare - modelele de business au fost modificate şi s-au adaptat relativ repede. În 2010, a fost înregistrată o creştere de circa 10%, care s-a menţinut constantă an de an".

Potrivit domniei sale, pe partea de electronică, revirimentul a venit ceva mai târziu, având în vedere că această industrie presupune investiţii foarte mari în momentul demarării unei afaceri.

"A avut loc un colaps când a plecat Nokia, exportul scăzând cu 1,6 miliarde euro. Pentru anul acesta, se preconizează că exportul va avea aproximativ aceeaşi valoare ca cea din perioada în care Nokia era prezentă în România, respectiv peste 4 miliarde euro. Anul trecut, am exportat de circa 4 miliarde euro", ne-a mai spus preşedintele ARIES.

Potrivit ultimului raport disponibil, în 2011, cele peste 18.000 de firme din industria IT&C au realizat o cifră de afaceri 9,4 miliarde euro, producţia depăşind 8,5 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb