ALEXANDRU COMBEI, DIRECTORUL DE INVESTIŢII AL BRD ASSET MANAGEMENT: "Este absolut necesar ca oamenii să înceapă să investească diversificat"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 decembrie 2021

"Este absolut necesar ca oamenii să înceapă să investească diversificat"

"Diversificarea nu este neapărat o cale spre un câştig potenţial mai mare, ci mai ales o strategie de mitigare a riscului de depreciere a puterii de cumpărare" "De la BRD Diverso, un investitor ar trebui să se aştepte pe termen lung la randamente superioare unui fond de obligaţiuni şi inferioare unuia cu expunere ridicată pe acţiuni"

Ţinând cont de faptul că inflaţia devine un fenomen din ce în ce mai agresiv, atât la nivel naţional cât şi extern, este absolut necesar ca oamenii să înceapă să investească diversificat şi să-şi aloce o parte din economii şi către alte produse decât conturile curente, unde în termeni reali acestea suferă pierderi importante, ne-a spus Alexandru Combei, Directorul de Investiţii al BRD Asset Management, care a avut amablitatea să ne ofere un interviu despre fondul BRD Diverso şi investiţii în general.

BRD Diverso este un fond ce se bazează pe o strategie de tipul Constant Proportion Portfolio Insurance (CPPI), ce implică atât expunerea pe o clasa de active cu potenţial mai ridicat de apreciere, dar mai riscantă, cât şi expunerea pe o clasă mai puţin riscantă, ce ajută la limitarea pierderilor în cazul unei dinamici negative a clasei cu risc mai ridicat.

Conform directorului de la BRD Asset Management, primăvara anului trecut a reprezentat un adevărat stress test pentru această strategie, ce a fost trecut cu brio.

"Investitorii au reacţionat foarte matur, nu s-au înregistrat răscumpărări masive şi intempestive, şi au fost chiar investitori care au considerat că este un moment bun de a investi", spune Alexandru Combei, despre perioada februarie - martie 2020, când pieţele de acţiuni au scăzut puternic în urma şocului Covid-19.

Reporter: Fondul BRD Diverso se bazează pe o strategie de tipul Constant Proportion Portfolio Insurance (CPPI). Puteţi să explicaţi, în detaliu, cum funcţionează această strategie ?

Alexandru Combei: Strategia este consacrată în literatura de specialitate şi are în vedere atât o anumită expunere pe o clasa de active cu potenţial mai ridicat de apreciere, de exemplu acţiuni, dar acordă o atenţie deosebită limitării pierderilor potenţiale. În cazul BRD Diverso, administratorul va urmări, fără a garanta, ca valoarea activului net al clasei în RON să nu scadă sub 90% din valoarea maximă înregistrată în ultimele 12 luni anterioare datei curente. Pentru a implementa această strategie, activele BRD Diverso sunt împărţite în două mari segmente: (i) segmentul cu risc scăzut, compus din depozite, titluri de stat şi unităţi în fonduri care investesc preponderent în astfel de active şi (ii) segmentul cu risc ridicat, alcătuit în principal din acţiuni şi unităţi în fonduri cu expunere principală pe acţiuni. Practic, fondul are un buget de risc, şi atunci când acesta este la nivelul maxim, expunerea BRD Diverso pe segmentul cu risc ridicat este la un nivel maxim (de la lansare acesta a fost 30% - din portofoliu n.r.), iar când piaţa bursieră înregistrează scăderi şi bugetul de risc scade, se va diminua şi expunerea pe segmentul cu risc ridicat, concomitent cu o majorare a expunerii pe segmentul cu risc scăzut. Într-un scenariu foarte nefavorabil, atunci când acţiunile înregistrează corecţii semnificative, expunerea pe segmentul riscant poate să fie redusă până la 0% şi toate activele fondului să facă parte din clasa cu risc scăzut, în vederea diminuării pierderilor posibile înregistrate de către fond.

Dacă ulterior bursele înregistrează o dinamică pozitivă, ceea ce înseamnă şi o majorare a bugetului de risc, BRD Diverso va creşte expunerea pe segmentul cu risc ridicat, în detrimentul segmentului cu risc scăzut. O creştere a bugetului de risc (însoţită de majorarea expunerii pe segmentul cu risc ridicat) poate avea loc şi ca urmare a trecerii timpului, atunci când un maxim al activului net iese din perioada de referinţă de 12 luni. Putem concluziona că în mare parte, nivelul expunerii BRD Diverso pe segmentul cu risc ridicat (acţiuni) este pe auto pilot. Ar trebui menţionat şi faptul că eficienţa CPPI este mai redusă atunci când au loc mişcări foarte brutale ale segmentului cu risc ridicat, deoarece ajustarea portofoliului e posibil să nu ţină pasul cu viteză acestor mişcări.

Reporter: Cât de eficace a fost această strategie la căderea puternică şi rapidă a pieţelor din februarie - martie anul trecut ? Cum au reacţionat investitorii ?

Alexandru Combei: Putem spune că acea perioadă din primăvara anului 2020 a reprezentat un adevărat stress test pentru strategia aplicată, pe care BRD Diverso l-a trecut cu brio. Fondul şi-a îndeplinit misiunea principală, astfel că valoarea activului net nu a scăzut sub nivelul de 90% din nivelul maxim înregistrat în ultimele 12 luni.

Ca nivel de sfârşit de lună, expunerea minimă pe acţiuni a BRD Diverso s-a înregistrat la sfârşitul lui aprilie 2020, 2,6%. Am putea spune că investitorii au reacţionat foarte matur, nu s-au înregistrat răscumpărări masive şi intempestive, şi au fost chiar investitori care au considerat că este un moment bun de a investi.

Reporter: Care sunt aşteptările pe care ar trebui să le aibă un investitor al fondului, în termeni de rentabilitate şi risc ?

Alexandru Combei: În principiu, de la BRD Diverso un investitor ar trebui să se aştepte pe termen lung la randamente superioare unui fond de obligaţiuni şi inferioare unuia cu expunere ridicată pe acţiuni, dar cu un risc de downside semnificativ mai redus faţă de acesta din urmă.

Reporter: Care sunt principalele criterii sau metode pe care le utilizaţi pentru a identifica acţiunile companiilor adecvate pentru a fi incluse în portofoliul BRD Diverso ? Puteţi detalia ?

Alexandru Combei: În prospectul de emisiune este menţionat faptul că majoritatea acţiunilor din cadrul segmentului cu risc ridicat este formată din acţiuni listate în România.

În consecinţă, BRD Diverso se va concetra pe acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi dintre acestea, în principal pe cele cu lichiditate crescută, deoarece strategia fiind într-un anumit fel pe auto pilot, fondul trebuie să facă mişcări rapide şi semnificative în portofoliu. Dintre acţiunile externe, BRD Diverso se orientează către cele din regiunea Europei Centrale şi de Est, cele care au expunere semnificativă pe România prin modelul de business sau au în general o volatilitate mai redusă. În ceea ce priveşte acţiunile de la BVB, pe lângă lichiditatea menţionată mai sus, o expunere mai mare sau mai mică pe o anumită acţiune se realizează în funcţie de viziunea administratorului privind acţiunea respectivă (de exemplu analiză fundamentală, tehnică, etc).

Reporter: Potrivit rapoartelor BRD Asset Management, în activul fondului BRD Diverso, o pondere deloc de neglijat aparţine unităţilor de fond (6,4% din portofoliu în noiembrie). Ce avantaje aduce investiţia în unităţile de fond ale altor fonduri, faţă de achiziţia directă a titlurilor în care investeşte fondul respectiv ?

Alexandru Combei: Fondurile de acţiuni în care BRD Diverso investeşte o parte din activele segmentului cu risc ridicat sunt în general fonduri care se concetrează pe acţiuni de la BVB. Un avantaj al acestei abordări este că se pot realiza operaţiuni extrem de rapid, practic printr-o singură tranzacţie se poate lua expunere pe întreaga piaţă. De asemenea, în cazul unor operaţiuni de vânzare aceste fonduri oferă flexibilitate crescută.

Reporter: La finele lunii noiembrie, fondul BRD Diverso Clasa A avea aproape 3.150 de investitori, cu peste o mie mai mulţi decât cei de la finele anului trecut. Pentru BRD Diverso Clasa E (denominat în euro), numărul investitorilor era de circa 790, faţă de aproape 500 la finalul anului trecut. Care ar fi, în opinia dumneavoastră, factorii care pot explica aceste dinamici ?

Alexandru Combei: Clasa A are o istorie mai îndelungată şi, nu în ultimul rând, există mulţi clienţi care folosesc clasa A pentru planurile de investiţii prin care investesc lunar, în momentul încasării salariului. Astfel, Clasa A care este denominata în RON are o cerere naturală mai ridicată.

Reporter: Ce sfaturi aveţi pentru cineva care nu a investit niciodată? Care sunt primii paşi pe care ar trebui să îi facă?

Alexandru Combei: Având în vedere faptul că inflaţia devine un fenomen din ce în ce mai agresiv, atât la nivel naţional cât şi extern, este absolut necesar ca oamenii să înceapă să investească diversificat şi să-şi aloce o parte din economii şi către alte produse decât conturile curente, unde în termeni reali acestea suferă şi probabil vor suferi pierderi importante. Diversificarea este, aşadar, nu neapărat o cale spre un câştig potenţial mai mare, ci mai ales o strategie de mitigare a riscului de depreciere a puterii de cumpărare.

Reporter: Vă mulţumesc !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb