Medicul Alexandru Rafila, a declarat, referindu-se la explicaţiile ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, privind raportarea deceselor de COVID-19, că nu a înţeles nimic şi că bazele de date unde se raportează decesele sunt la Ministerul Sănătăţii. "Am înţeles că trebuie să fie bine ca să nu fie rău", a afirmat parlamentarul social-democrat, potrivit news.ro.
"Am înţeles că trebuie să fie bine ca să nu fie rău, adică n-am înţeles nimic. N-am înţeles sensul declaraţiei şi motivul declaraţiei, pentru că trebuiau nişte lucruri concrete oferite opiniei publice dacă s-a hotărât să se facă o conferinţă de presă. Trebuia să aflăm exact care este modul de raportare în cele două baze de date gestionate de Ministerul Sănătăţii, care au fost motivele pentru care au apărut diferenţe în această raportare şi care sunt lucrurile concrete pe care le-a făcut sau intenţionează să le facă Ministerul Sănătăţii. Or, aceste trei elemente eu nu le-am sesizat în declaraţia doamnei ministru", a declarat Alexandru Rafila, la B1TV, joi seară, comentând declaraţiile ministrului Ioana Mihăilă pe tema raportării deceselor de coronavirus.
Întrebat dacă e tolerabil să se spună că unii nu au înţeles şi alţii nu au ştiut, Rafila a explicat ca cele două baze de date sunt la Ministerul Sănătăţii.
"Nu e tolerabil, dar aceste două baze de date sunt la Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii are un centru de comandă care coordonează aceste două baze de date. Or, inadvertenţele se puteau observa în fiecare zi. Mai mult, pot să vă spun în cunoştinţă de cauză că s-au făcut intervenţii asupra uneia dintre cele două baze de date în mod sistematic în ultimele patru luni şi atunci înseamnă că cineva din conducerea Ministerului Sănătăţii intra, modifica câmpurile de raportare", a declarat Alexandru Rafila.
Rafila crede că era vorba de "modificări ale modului de raportare, ale câmpurilor sau ale tipurilor de date care erau introduse în această bază de date".
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat, joi, concluziile comisiei care a verificat raportarea deceselor COVID-19, afirmând că în sistemul CoronaForms s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în Alerte MS - 18.948 de decese.
"Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct miocardic acut este 18.670", a afirmat Mihăilă.
Ea consideră oportună actualizarea datelor în CoronaForms cu datele de la INS.
"Cred că trebuie să acceptăm faptul că sunt două surse de date, sursele provenite din certificatele medico-legale, dar aceste date ne vor fi furnizate cu oarecare întârzire pentru prelucarea datelor, şi o sursă de date care ne dă o privire în timp real a numărului de decese. Această privire în timp real trebuie actualizată cu numărul de date din certificatele medico-legale", a explicat ministrul Sănătăţii.
"În raport nu sunt precizate aspecte care fac referire la o posibilă rea credinţă a celor care au raportat", a susţinut Mihăilă, răspunzând unei întrebări.