Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recomandat astăzi ca, în perspectiva valului cinci al pandemiei de COVID-19 generat de varianta Omicron, fiecare persoană să aibă la domiciliu un pulsoximetru şi un termometru, pentru eventuala monitorizare a bolii, potrivit Agerpres.
"Important este ca fiecare cetăţean să aibă o mică trusă la domiciliu care să facă posibilă monitorizarea bolii. Este foarte simplu, un pulsoximetru şi un termometru, care sunt utile să le avem la domiciliu", a spus Rafila, astăzi, într-o conferinţă de presă.
Ministrul Sănătăţii a pledat din nou pentru vaccinarea împotriva COVID-19.
"Continui să susţin şi eu şi toţi colegii mei, profesionişti din sistemul de sistemul de sănătate publică - vaccinarea previne formele severe şi decesele. Avem dovada că numărul deceselor este de zece ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate, faţă de persoanele nevaccinate, transmiterea este mai mică, chiar dacă este posibilă", a spus Rafila, la Ministerul Sănătăţii.
Rafila a arătat că "este vitală" respectarea măsurilor de distanţare, igiena personală şi portul corect al măştii, ca şi testarea.
"Testarea este un element esenţial, îl încurajăm în toate felurile, fie că discutăm de persoanele simptomatice sau contacţi, fie că discutăm de testarea voluntară; poţi să te testezi şi singur dacă urmează să ai contact cu o persoană vulnerabilă, mai ales nevaccinată", a susţinut Rafila.
Ministrul a mai explicat că este importantă "discuţia rapidă" cu medicul de familie în cazul oricăror simptome care ar putea să sugereze această boală şi a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă automedicaţia cu antivirale.
"Nu tratamentului cu antibiotice, nu tratamentului cu antivirale, care pot fi toxice, ci doar la recomandarea medicului. (...) Antiviralele pot fi administrate pentru o perioadă limitată numai persoanelor eligibile", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Totodată, Alexandru Rafila a afirmat că angajatorii sunt, alături de medici, "cei mai credibili vectori" în ceea ce priveşte respectarea măsurilor sanitare.
"În ceea ce ce priveşte angajatorii, triajul zilnic al angajaţilor: orice persoană care prezintă simptomatologie poate fi îndrumată către un serviciu medical, unde poate fi testată. E foarte importantă monitorizarea permanentă a stării de sănătate a angajaţilor, organizarea programului de lucru decalat pentru a evita aglomerarea spaţiilor comune şi a mijloacelor de transport, implicit, încurajarea muncii la domiciliu sau telemuncii în această perioadă, existenţa materialelor dezinfectante şi a măştilor în spaţiile unde oamenii îşi desfăşoară activitatea, încurajarea vaccinării, evident, pentru că angajatorii sunt, alături de medici, cei mai credibili vectori în ceea ce priveşte respectarea unor măsuri sau vaccinarea. Aşa spun studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este foarte important pentru următoarele două luni de revizuire a acestor planuri de continuare a activităţii în cazul apariţiei sau posibilităţii apariţiei unui absenteism masiv", a încheiat Alexandru Rafila.
Printre măsurile enumerate de ministru pentru gestionarea valului cinci al pandemiei de COVID se numără: înfiinţarea în cadrul Ministerului Sănătăţii a Grupului de Managemement al Informaţiilor Operative în Sănătate (GMIOS), extinderea capacităţii de testare şi a rolului asistenţei medicale ambulatorii, tratament accesibil şi adaptat noilor resurse terapeutice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2021, 14:18)
bravo, acum cand probabilitatea de afectare a plamanilor e de 10 ori mai mica :)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2021, 15:51)
Iar voi, un morcov. Pupici!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2021, 16:38)
Un morcov în poponeț pentru tovarășul Rafila și circarii certificatului nazist.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2021, 19:04)
Pt o banala raceala, alogenule Rafila? Eu, din contra, iti recomand sincer sa ai tot timpul langa tine, o pastila cu cianura de potasiu, pt eventualitatea in care vei fi inconjurat de romanii furiosi si rasculati!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2021, 19:09)
Aloo domnu xenofob ruman verde, shi dl Make e alogen, dupa teoria ta neaosha de derbedeu cu valentze legionare. Il felicit ca a trasformat un ziar serios, din doemniul economic, care m-a ajutat sa fac bani, intr-o tribuna a analfabetzilor functzionali!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2021, 19:24)
In prmul rand, invata sa scrii, fatalaule! In al doilea rand, esti mai cretin decat prevede chiar si legea romaneasca, dar si mai grav este, ca vrei sa epatezi cu prostia in stare pura de care dai dovada! In al treilea rand, nu ti-ai mai luat demult pilulele de cap, iar epilepsia de care suferi s-a agravat, si ai ajuns sa faci spume peste tot, inclusiv pe acest site!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2021, 23:35)
Analfabetule functional, nicio varianta de SARS-CoV-2 nu este o banala raceala. Invata, mai tontule, ce poate face proteina spike si apoi mai comenteaza. Pleaca cu jegurile tale de comentarii de aici pentru ca faci antivaccinismul de ras. Esti o rusine.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2021, 02:01)
Pederastule oligofren, tu nu esti altceva decat un excrement facut la betie! Apropo, la cate luni te-a avortat ma-ta?
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2021, 05:38)
"ce poate face proteina spike si apoi mai comenteaza"
-
Care proteina spike?
Proteina spike din SARS-CoV-2?
Proteina spike produsa de celulele tale dupa ce te-ai vaccinat cu mRNA sau cu vector adenoviral?
In fine, proteina spike din vaccinul subunitar Novavax?
-
La care dintre ele te refereai ca ... e multe, desi daca ne luam dupa o lege fundamentala a biochimiei (''structure dictates function''), ar cam trebui ca, indiferent de provenienta, proteina spike sa faca acelasi lucru odata ajunsa in organism, nu?
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2021, 12:01)
De una singura - nimic. In combinatie cu restul virusului - ii permite intrarea in celula ce urmeaza a fi infectata