Profesorul Alexandru Rafila atrage atenţia asupra faptului că numărul persoanelor care se vaccinează în această perioadă cu prima doză de ser anti-COVID este mai mic decât cel al persoanelor care primesc doza de rapel, fapt ce va duce la o diminuare a ritmului vaccinării în următoarele săptămâni, cu consecinţa că "diversele ţinte nu vor fi atinse", informează news.ro.
"Dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează, o să ne reîntoarcem la restricţii şi lucrul ăsta trebuie să-l înţelegem, asta e realitatea. Lucrul ăsta se poate întâmpla şi nu ar trebui să ne întoarcem la situaţia anterioară", afirmă medicul.
"Dacă reuşim în campania de vaccinare, atunci avem o şansă - şi cred că ăsta ar trebui să fie un mesaj foarte puternic - să nu ne întoarcem la restricţii. Ce observăm pe plan naţional, sigur, creşte numărul de persoane vaccinate, nu e momentul însă să ne bucurăm, pentru că, dacă o să vă uitaţi, din păcate, numărul de persoane care se vaccinează cu prima doză este inferior numărului de persoane care se vaccinează cu cea de-a doua doză şi lucrul ăsta trebuie echilibrat, pentru că dorinţa de a veni la vaccinare, în mod evident este legată de administrarea primei doze de vaccin. Altfel, o să scadă ritmul vaccinării în următoarele săptămâni şi diversele ţinte nu vor fi atinse", a afirmat Alexandru Rafila duminică, într-o conferinţă de presă la Târgu MUreş.
El a arătat că în momentul de faţă "sunt semne îmbucurătoare", însă a evidenţiat că "experienţa" României şi a altor state europene arată că trebuie menţinute unele măsuri de precauţie şi că trebuie mobilizaţi oamenii la vaccinare.
"Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, mesajul ăsta trebuie să fie foarte clar, discriminarea nu trebuie să fie prezentă, trebuie să oferi oamenilor alternative, cei care încă nu s-au hotărât, să se vaccineze, dar trebuie să existe şi accesul la o informaţie credibilă şi din cauza asta cred că rolul profesioniştilor este esenţial, încât oamenii să vină la vaccinare şi să se gândească că reluarea activităţilor sociale, economice normal depinde de succesul acestei campanii de vaccinare", a adăugat Alexandru Rafila.
El a vorbit şi despre testele antigen rapide, arătând că acestea pot fi "o bună alternativă" pentru organizarea unor evenimente, însă consideră că ar fi o greşeală ca vaccinarea să fie înlocuită de utilizarea acestor teste.
"Nu descurajăm vaccinarea pentru că avem o alternativă legată de testare. Asta este cea mai mare greşeală, pentru că trebuie să te testezi tot timpul, pe de o parte, şi pentru că nu oferi o perspectivă de sănătate publică de ridicare permanentă a restricţiilor, pentru că dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează o să ne reîntoarcem la restricţii şi lucrul ăsta trebuie să-l înţelegem, asta e realitatea. Lucrul ăsta se poate întâmpla şi nu ar trebui să ne întoarcem la situaţia anterioară", a mai afirmat Rafila.
Acesta consideră că este nevoie de o campanie de informare a părinţilor cu privire la vaccinarea copiilor cu vârste de peste 12 ani, el arătând că din datele pe care le are "eficacitatea este chiar mai mare la copii decât la populaţia adultă şi este bine ca aceste lucruri să fie cunoscute de către părinţi".
În ceea ce priveşte efectele care ar putea apărea în urma ridicării unor restricţii la nivel naţional, Rafila a afirmat că există riscul ca unii să considere că riscul de îmbolnăvire a trecut şi că nu mai e cazul să se vaccineze, el arătând că "sustenabilitatea ridicării restricţiilor este condiţionată de succesul campaniei de vaccinare". Rafila a atras atenţia şi asupra faptului că definirea spaţiilor aglomerate este "relativă" şi că e nevoie de "educarea populaţiei, el arătând că un spaţiu aglomerat este un loc în care nu se poate menţine distanţa de un metru şi jumătate între două persoane.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 13:09)
Rafila, mincinos patologic.
La copii eficienta nevaccinarii este deja 99%, copiii nefacand boala. Nu mai dezinforma.
Mai bine ai spune ca vaccinul este autorizat DOAR PENTRU UTILIZARE in situatia de urgenta medicala publica.
Hai Rafila, spune.... copiii constituie urgenta medicala publica? Raspuns NUUUUUUU
Copiii nu constituie urgenta medicala publica. Asa ca tu Rafila faci un act criminal atunci cand incurajezi oamenii sa isi vaccineze copiii cu un produs medical CARE NU ESTE AUTORIZAT pentru ei.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 13:21)
Citat de la Agentia Europeana a Medicamentului:
"The European Medicines Agency (EMA) supports the development of medicines that address unmet medical needs. In the interest of public health, applicants may be granted a conditional marketing authorisation for such medicines on less comprehensive clinical data than normally required, whe rethe benefit of immediate availability of the medicine outweighs the risk inherent in the fact that additional data are still required.
Medicines for human use are eligible if they are intended for treating, preventing or diagnosing seriously debilitating or life-threatening diseases. This includes orphan medicines.
Its use is also intended for a public health emergency (e.g. a pandemic). For these medicines, less comprehensive pharmaceutical and non-clinical data may also be accepted."
Acest mandat ne spune ca "vaccinurile" (in fapt terapii genetice) nu sunt complet testate si nu exista documentatie asociata pentru a le putea autoriza complet pe piata. Astfel de autorizari de urgenta se dau doar pentru situatii in care sanatatea publica este in pericol. Ori, Rafila securistule, a fost pusa sanatatea publica in pericol in ultimele 15 luni de catre copii? Au umplut ei salile spitalelor cu Covid? Nu. Problema de sanatate publica a fost creata de grupa de populatie 50+ ani, cu multiple comorbiditati. Copiii nu au avut nicio problema in ultimele 16 luni de pandemie. Tu, Rafila, vrei ca acum, la final de pandemie, sa mai asiguri vanzare pentru big pharma, asta vrei sa faci. Fara niciun criteriu medical de genul istoricului medical, la recomandarea medicului, etc. Tu vrei ca toti copiii sa fie vaccinati cu aceste produse care nu sunt AUTORIZATE (inca o data repet) pentru situatii NON-URGENTA pentru ca nu exista studii asupra efectelor adverse. Mai ce dobitoc mai esti, tu si cu parazitii pfizeristi care misuna ticalosit pe aici si injura lumea.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 13:50)
Iar citezi ca prostuțul fără să înțelegi ce ai citat.
În citatul de tine nici nu apare cuvântul "vaccin". Pe bune dacă nu ești penibil, la cum încerci să minți așa pe față.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 15:00)
Mai prostule, uita-te mai bine,
"Medicines for human use are eligible if they are intended for treating, preventing ..."
Vrei sa mai traduc din engleza in romana iar dupa aceea sa traduc si din romana in romana?
"Medicamente (asta include terapii, vaccinuri) pentru TRATAREA .... sau PREVENIREA".
Vaccinul este un medicament pentru PREVENIREA....
Te du dara si ia-ti medicamentele pentru psihoza.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 15:12)
Nu are sens sa ii dai vaccin pentru psihoza pentru ca o are deja, deci nu mai previi nimic.
EMA explica ce inseamna in engleza termenul "medicines". Inseamna tratamente si vaccinuri, aceste doua categorii fiind numite "medicines".
Treatments and vaccines for COVID-19
---------
Medicines authorised in the European Union (EU) to treat or prevent COVID-19, following a scientific evaluation by the European Medicines Agency (EMA). It provides details on the other potential treatments and vaccines that EMA is evaluating or has provided support to during research and development.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 13:16)
oamenii trebuie fortati sa se vaccineze , pentru ca boala nu mai este si nu mai au motiv sa spuna ca a disparut din cauza vaccinarii .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 13:47)
Tu trebuie să fii forțat să te internezi. Dar nu pentru covid.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 13:31)
de ce sa te vaccinezi la sfarsitul primaverii daca efectul e pe terminate la mijlocul toamnei, cand s-a vazut ca cresc cazurile, sezonier? nu mai bine astepti pana in august-septembrie?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 13:51)
Să aștepți ce? Dacă populația nu se vaccinează știm la ce să ne așteptăm. Nu-i ca și cum ar fi prima toamnă cu covid-19.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 15:01)
Nu mai ai nimic la ce sa te astepti. Peste 40-50% din populatie a trecut deja prin boala. S-au mai vaccinat inca 25%, s-a rezolvat cazul.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 16:22)
De ce 40-50%? De ce nu 70%? Dacă tot le scoatem din burtă de ce nu 110%?
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 17:02)
Pentru ca eu, spre deosebire de tine, analizez studii de seroprevalenta de cand s-au facut primele, in martie 2020, prin Vest.
Iata si confirmarea a cifrelor pe care le inaintam privind prezenta anticorpilor in Romania.
Azi a fost publicat un studiu:
"Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS și OK Medical au realizat in perioada aprilie-mai primul studiu de evaluare a incidenței cumulate a COVID-19.
Conform studiului, care a îmbinat cercetarea sociologică cu cea medicală, 27% din respondenți au avut COVID-19 în trecut dar nu mai au în momentul testării, 2% au COVID-19 în momentul testării iar 71% nu au avut COVID-19 și nu au în momentul testării.
Prin combinarea cercetării sociologice cu cea medicală, studiul a detectat atât persoanele care au fost testate pozitiv în trecut și acum nu mai apar în teste cât și persoanele care nu au foste testate pozitiv în trecut dar care încă pot fi detectate prin testarea medicală.
Dintre aceștia, 2154 au acceptat să fie chestionați privind starea de sănătate în perioada 15.03-15.04."
Deci vorbim de 30% cu anticorpi la mijlocul lui aprilie. adica la doua saptamani dupa varful valului 3. Este destul de probabil ca inca 2-3% sa se fi infectat pana astazi, la mijlocul lui mai. Dar, mai ales, in studiu nu sunt inclusi asimptomaticii care nu au trebuit sa se testeze. Sa zicem ca un muncitor care trebuie sa se testeze periodic dar nu a avut simptome, deci nu a fost testat de DSP, dar acasa mai erau si alte persoane din familie. Omul acesta apare in sondaj, dar familia lui nu, pentru ca ramane acasa. Exista deci un esantion neinclus in studiu.
Daca adaugam la cei 30% si pe cei 2-3% in ultima luna, plus cei familiile celor inclusi in sondaj, foarte posibil sa sarim peste 40%, exact cum am estimat eu pe baza studiilor de acum un an.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 17:16)
Iar citezi fără să înțelegi.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 17:18)
e ca si cum te-ai vaccina acum pt gripa. te vaccinezi cand se apropie sezonul.
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 17:22)
Iar scrii fara sa intelegi nimic. Hai, fa tu lumina.
3.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 17:43)
atita stii sa spui , ca , celalalt nu stie , tu fiind de fapt prostu ' !
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 18:25)
noi toti vedem ca tu esti prostul.
3.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2021, 09:08)
care noi , tu cu ma-ta ?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 17:01)
Liber la intrare in tara fara carantina. Decizia a fost luata. Te poti duce in Grecia si te poti intoarce fara nicio zi de carantina.
Excepții de la carantină pentru zona galbenă
Sunt exceptate de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele care sosesc din țările/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 2 lit. b) următoarele categorii:
w) persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 17:45)
In ciuda unui analfabet functional care crede ca "medicines" in engleza nu se refera si la vaccin (analfabet care a fost corectat de definita de la EMA), ma voi referi acum la vaccinarea copiilor.
Rafila ne spune sa vaccinam copiii, la fel ministrul sanatatii. Este bine sa stiti ca FDA in SUA a dat aprobarea tot in regim de urgenta (o urgenta care de fapt nu exista) si doar pe baza unui studiu al Pfizer facut pe copii.
FDA a dat aprobarea pentru vaccin in categoria 12-15 ani pe baza unui studiu (faza 2/3 din NCT04368728) care a inclus doar 1131 participanti si doar jumatate dintre ei au fost urmariti pentru siguranta timp de doua luni. Cu acelasi doze ca si pentru adulti. Deci in urma unui studiu care a observat 600 de copii, se permite vaccinarea a zeci de milioane.
“Having a vaccine authorized for a younger population is a critical step in continuing to lessen the immense public health burden caused by the COVID-19 pandemic,” said Peter Marks, M.D., Ph.D., director of the FDA.
Când Peter Marks spune că prin această autorizare de urgență, se realizează un pas CRITIC pentru a diminua încărcarea spitalelor, asta pare o dezinformare pentru ca CDC furnizeaza datele din SUA. Sunt 50 milioane de copii cu varsta intre 6 si 17 ani si au fost spitalizate 1821 persoane, in majoritatea lor cu afectiuni pre-existente.
Fiecare sa decida pentru el, dar nu credeti nimic ce va spun autoritatile. Mai ales Rafila, securistul acela care nu a fost in stare sa nu se infecteze. Acest nesimtit venea la TV sa ne spuna cum sa ne protejam, apoi s-a intalnit cu niste prieteni, si-a dat jos masca si au vorbit gura in gura, iar apoi nici nu s-a mai spalat. Ce incredere mai poti sa ai de la Rafila?
Decideti pentru voi daca va vaccinati copiii, dar tineti minte asta. In studiul Pfizer NCT04368728, doar 600 de copii au fost monitorizati pentru efecte adverse. Prin contrast, in alte studii se folosesc zeci de mii de participanti. Eu nu consider un astfel de studiu suficient. Nu. Pot sa imi explic prin aceea ca parintii participantilor nu au vrut sa faca experimente pe copiii lor nici chiar cand erau platiti cu 500-1000 euro (cam atat costa participarea intr-un astfel de studiu).
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 19:59)
Mai vreti detalii interesante din acel studiu clinic al Pfizer?
Intre 9 apr 2021 si 29 apr 2021, studiul a schimbat pe parcurs dozajul participantilor copii de la:
"The candidate sel ected for efficacy evaluation in Phase 2/3 is BNT162b2 (mid-dose)."
... la ....
"The candidate sel ected for efficacy evaluation in Phase 2/3 is BNT162b2 at a dose of 30 µg."
In traducere, au inceput cu intentia de a testa pe copii o jumatate de doza de vaccin. Au schimbat si au bagat o doza intreaga de 30 ug, de parca efectele secundare nu erau de ajuns, aveam nevoie si de miocardita la copii.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 22:44)
până la urmă dumneata ce studii ai domnule?
5.3. Argument fr om authority (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2021, 08:48)
Tu nu ai creier in cap? E mare branza sa faci 1+1=2. Sau e mai comod doar sa te interesezi ce ti se cere sa faci?
Deci lasa-ne cu intrebarea asta in vant.
Daca ai argumente sa-l contrazici pe om vino cu ele.
Noaptea mintii.
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2021, 09:11)
da tu , pina la urma ce studii ai , ca pari a avea aer in cap !