Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că o treime dintre medicii de familie din România vor ieşi la pensie în următorii cinci ani, ceea ce reprezintă o problemă pentru sistemul de sănătate, transmite news.ro.
Rafila a explicat că, pentru a compensa retragerea medicilor de familie care ies la pensie în următorii ani, Ministerul Sănătăţii a crescut semnificativ numărul de rezidenţi în medicina de familie în ultimii doi ani.
"Avem o problemă legată de medicina de familie. Cei care vor ieşi la pensie în următorii cinci ani reprezintă circa o treime din medicii de familie. Sunt, în total, aproximativ 11.000 de medici de familie în momentul de faţă. Noi trebuie să putem să pregătim un număr de medici de familie, încât să existe o rată de înlocuire de unu la unu. În ultimii doi ani, am crescut substanţial numărul de rezidenţi în medicina de familie, dar lucrul ăsta nu se poate face decât în colaborare cu universităţile de medicină. Fiecare universitate are o anumită capacitate de pregătire. Dacă ai nevoie de o mie şi tu nu poţi pregăti decât 200, nu poţi peste noapte să rezolvi. E nevoie de cadre didactice, de spaţii", a declarat ministrul Rafila.
Ministrul a precizat că pregătirea medicilor rezidenţi trebuie să fie adaptată nevoilor reale ale României. El a insistat că nu este suficient să existe doar specializări precum chirurgia plastică, dermatologia sau oftalmologia şi a accentuat că toate specialităţile medicale trebuie să fie acoperite.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 16:57)
Pentru corelarea numarului de medici cu pacientii trebuie reluata urgenta vaccinarea anti-covid. Eficienta este garantata.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 17:10)
nu-i nici o paguba , dau trimiteri si atat , o sa ma duc la specialist mai repede fara sa mai trec pe la ei
3. Nu se grăbesc la pensie.
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 17:39)
Lucrează mulți după vârsta standard de pensionare.