Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a pledat vineri pentru adoptarea legii vaccinării, evidenţiind faptul că, în ultimii ani, în România, acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante. Rafila a spus că legea este absolut necesară şi că proiectul a stat prea mult în Parlament fără să existe o decizie finală.
Deputaţii din Comisia de sănătate au probat în 2 martie legea prin care vaccinarea copiilor ar putea deveni obligatorie. Proiectul aşteaptă votul final al Camerei Deputaţilor, transmite G4media.
"Legea vaccinării este absolut necesară. A stat prea mult timp în Parlament fără să existe o decizie finală. În momentul de faţă ea a fost aprobată de Senatul României, a fost adoptată de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor. Este momentul ca ea să fie adoptată de plenul Camerei Deputaţilor", a afirmat vineri Rafila, citat de Agerpres.
El a menţionat că în România se fac de mai mulţi ani demersuri pentru promovarea unei legi în domeniu, după ce, începând cu anul 2009, acoperirea vaccinală a scăzut în mod constant.
"În România, la fel ca în ţări dezvoltate din vestul Europei - mă refer la Franţa, la Germania, la Italia - acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante de-a lungul timpului, iar acest lucru a impus dezvoltarea unei legislaţii care să acopere această inconsistenţă a programelor de vaccinare, încât să ajungem la nivelurile pe care le recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru copii, adică 95% acoperire vaccinală - nivel care asigură protecţia, practic, împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare", a spus el.
Rafila a arătat că ţările nordice, precum Danemarca, nu au astfel de legislaţie, deoarece au o acoperire vaccinală de 95-98%.
"Nici în România nu a fost nevoie de o astfel de lege, dar din anul 2009, în mod constant, acoperirea vaccinală a scăzut cu 10-15 procente şi în ziua de azi, de exemplu, pentru vaccinul rujeolic avem acoperire de circa 85% la doza I, care se administrează la vârsta de un an. Însă la doza a doua, care se administrează la vârsta de cinci ani, avem o acoperire vaccinală în jur de 65%. Acest lucru a determinat în România, de patru ani de zile, să asistăm la o epidemie de rujeolă care a făcut 20.000 de îmbolnăviri, a produs şi 64 de decese şi ne aşteptăm să apară şi complicaţii tardive ale acestor îmbolnăviri de rujeolă", a afirmat Rafila.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a menţionat că este nevoie de o lege a vaccinării pentru că, în momentul de faţă, în România nu este posibilă stocarea vaccinurilor pentru o perioadă mai îndelungată.
"În ciuda faptului că Ministerul Sănătăţii a lansat proceduri de achiziţie publică, nu s-a reuşit achiziţionarea de vaccinuri, pentru că există o criză de vaccinuri la nivel global, mai ales pentru unele dintre ele. Mai mult, chiar s-a schimbat programul de vaccinare, ca să se adapteze la disponibilităţile pieţei, nu neapărat la nevoile de sănătate publică", a arătat el.
Rafila a vorbit şi despre responsabilitatea medicilor de familie, a medicilor pediatri, a medicilor epidemiologi, dar şi a Ministerului Sănătăţii, pentru asigurarea la timp a tuturor vaccinurilor din programul naţional. De asemenea, a menţionat responsabilitatea părinţilor, în condiţiile în care copiii nevaccinaţi riscă să îi îmbolnăvească şi pe ceilalţi, chiar dacă aceştia au fost vaccinaţi.
"Vaccinul nu este unul perfect, nu există un vaccin perfect care să producă imunitate 100% şi, în ciuda administrării vaccinului, va rămâne un mic procent de copii care nu sunt imuni în faţa bolii. Şi atunci, dacă scădem acoperirea vaccinală sub 95% - care reprezintă ţinta OMS - este posibilă răspândirea în focare epidemice a bolii prevenibile prin vaccinare. Cred că acest lucru s-a întâmplat în cazul epidemiei de rujeolă. România înregistrează şi numeroase cazuri de rubeolă, numeroase cazuri de tuse convulsivă, cazuri de tetanos. Difteria este la graniţele României. S-au înregistrat cazuri de difterie în Ucraina şi lucrul acesta trebuie foarte clar ştiut pentru că difteria, la o populaţie care nu este protejată - mai ales populaţie infantilă - este o boală care poate produce ravagii", a spus Rafila.
Rafila a subliniat importanţa vaccinării antigripale, în contextul pandemiei de coronavirus, în special pentru persoanele în vârstă şi care au boli cronice.
"În perioada toamnei vom co-exista cu două virusuri care produc infecţii respiratorii serioase. Este vorba despre noul coronavirus, care va continua să circule şi în toamnă; este vorba despre virusurile gripale. Ambele tipuri de virus se transmit exact pe aceeaşi cale, produc infecţii pulmonare, iar măsurile de prevenţie generală sunt simetrice. Practic, igiena tusei, spălatul pe mâini, utilizarea unei măşti previn atât gripa, cât şi infecţia cu noul coronavirus. În plus, la gripă, avem un vaccin care poate să prevină boala la o proporţie mare dintre cei vaccinaţi şi care este recomandat să fie administrat, pentru că o infecţie simultană atât cu noul coronavirus, cât şi cu unul dintre virusurile gripale reprezintă o provocare, mai ales pentru o persoană vârstnică sau care are boli cronice, şi atunci vaccinarea antigripală este cu atât mai mult recomandată, pentru că practic elimină una dintre cele două ameninţări", a spus Alexandru Rafila.
1. CU CEEEE???
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2020, 15:55)
H2O din șanț??? E secetă mareeeeee!!!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Un cititor în data de 24.04.2020, 17:00)
Poate va ganditi sa accelerati productia Polidinului ,Cantastinului samd. in Institutul CantacuzinoSi poate si a cercetarii romanesti care de_a lungul timpului a produs figuri marcante in domeniu.
2.1. Direct din America (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 24.04.2020, 22:17)
Vaccinurilor se vor aduce direct din America, nu mai abera. Tu nu vezi că se zbate Securitatea din toate încheieturile?
3. Constitutia României
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2020, 16:23)
ARTICOLUL 22
(1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.
(2) Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant
4. Sunt plin de sperante - nu mai e mult
(mesaj trimis de Vali în data de 25.04.2020, 23:56)
m-am gandit sa scriu un mesaj mare de tot cu detalii verificabile.
dupa care mi-am dat seama ca nu are sens. Si nici nu e o idee fericita - ar fi fost detalii prea focalizate.
dar doar o vorba am pentru cei ce vad oameni amendati aiurea, batuti prin comune si sate de politisti turbati, etc... pana trecem la o Romanie cu adevarat libera (nu aparent democratica si libera ca in ultimii 30 de ani) mai e foarte putin.
acesta e un mesaj plin de speranta pentru voi si plin de certitudine pentru mine.
De exact acest tip de abuzuri era nevoie pentru coagularea tensiunii sociale si directionarea sa.
Totul e exact asa cum ar trebui sa fie.
Dumnezeu nu a uitat de Romania. Nu o lasa sa se faramiteze sub mainile stapanilor vanzatori de tara din ultimii 30 de ani.
Tot ce traiti acum e de esenta karmica - doare, dar ce conteaza e ca e pe final pseudo-experienta de "libertate democratica centralizat administrata" (mi-a placut termenul asta cand l-am gasit intr-un document secret cu circulatie controlata la care accidental am avut acces).
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Vali în data de 25.04.2020, 23:59)
Sfatul meu personal este: cand va vaccinati verificati ca vaccinul anti-covid-19 a fost produs in Romania.
Nu importat si ambalat in Romania.
Produs in Romania.
Altfel nu acceptati. Pentru binele vostru. V-ati nascut liberi. Fiti liberi. Ramaneti asa pana muriti.
Toti se nasc liberi. Atat de putini mor liberi. Cei mai multi se pierd pe drum.
5. Nu, nu, nu!!!
(mesaj trimis de Ștefania în data de 02.05.2020, 12:36)
Legea vaccinarii obligatorii încalcă flagrant constituția si drepturile omului! Aveti grija domnul Rafila, sa nu cumva sa regretati mai tarziu ca v-ati facut responsabil de moartea sau handicaparea a sute de mii de copilași nevinovati! Vaccinurile contin mercur si aluminiu, substanțe NEUROTOXICE !!! Este neconstitutional sa obligi oamenii sa isi vaccineze copilul, după care sa ii amendezi ca nu vor sa joace cum le canti tu.
6. Înalta trădare
(mesaj trimis de Ștefania în data de 02.05.2020, 12:44)
Sunteti un trădător, domnul Rafila, trădați interesele românilor pentru niste bani primiți de la companiile farmaceutice ca sa le faceti lobby in Romania, sa isi poata încheia ele contractele cu statul român. Interesul românilor este de a fi sănătoși, de a beneficia de servicii medicale de calitate, de a avea spital sau macar dispensar in cea mai apropiată comuna, de a nu sta ore in sir in săli de așteptare pana ii baga cineva in seama. Interesul românilor nu este sa isi injecteze bebelușii si copilașii cu substanțe neurotoxice, ca sa aiba după aceea motiv sa caute tratamente pentru autism, paralizie, epilepsie etc. Să vă fie rușine!!