ALIMENTAREA CU APĂ CALDĂ A CAPITALEI NU VA FI ÎNTRERUPTĂ, CEL PUŢIN ŞAPTE ZILE Romgaz nu se pierde cu Firea

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 septembrie 2016

Romgaz nu se pierde cu Firea

Primarul general: "Având în vedere că Romgaz este în proprietatea statului în procent de 70%, iar ELCEN este în proprietatea statului în procent de 90%, statul român taie gazul statului român"

------------

Actualizare 17:35 Gabriela Firea nu se sperie de ameninţarea Romgaz privind întreruperea alimentării cu gaze

Gabriela Firea a anunţat, la Adevărul Live, că nu se lasă intimidată de ameninţările celor de la Romgaz, care au anunţat că vor întrerupe alimentarea cu gaze din cauza datoriilor Elcen.

Aceasta a cerut rezolvarea cât mai rapidă a problemei dintre Elcen şi Romgaz şi le-a garantat bucureştenilor că nu vor rămâne fără căldură la iarnă.

"Reprezintă o faptă penală să întrerupi livrarea de agent termic. Problema este acum la Guvern care încearcă să găsească o soluţie tehnică prin care aceste sume să fie folosite anticipat dar şi acordul Elcen care va pierde sumele de Radet. Elcen poate să cumpere şi de la alte societăţi gaze. Nu este Romgaz singura societate de unde se poate cumpăra gaz. Am achitat inclusiv luna august, vom plăti şi pe luna septembrie. După aceea, se va plăti conform calendarului administratorului judiciar", a spus Gabriela Firea, la Adevărul Live, potrivit Stiripesurse.ro.

(S.A.)

----------

Alimentarea cu apă caldă a Capitalei nu va fi întreruptă în următoarele şapte zile, întrucât ELCEN a identificat resurse financiare pentru a plăti gazele furnizate de Romgaz, a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Energiei Corina Popescu, la finalul unei întâlniri de urgenţă cu conducerea Romgaz şi ELCEN.

Termenul de şapte zile nu este unul încurajator pentru bucureşteni, în condiţiile în care urmează iarna.

Cu toate acestea, Primarul general Gabriela Firea nu conteneşte cu asigurările că totul va fi bine: "Îi asigur pe bucureşteni că nu se pune problema opririi apei calde. Ar fi o faptă penală. Agentul termic este infrastructură critică naţională".

Semn că situaţia este dramatică stau, însă, criticile aduse de primarul general companiei Romgaz, care, chiar dacă este deţinută majoritar de stat, este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi nu este la cheremul statului. Omiţând acest aspect, Primarul General a spus, după ce Romgaz a anunţat că sistează gazele pentru Elcen: "Având în vedere că Romgaz este în proprietatea statului în procent de 70%, iar ELCEN este în proprietatea statului în procent de 90%, statul român taie gazul statului român, pedepsindu-i pe români.

Aceasta este concluzia, pentru că cele două entităţi Romgaz şi ELCEN sunt în subordinea Guvernului României, au în consiliul de administraţie reprezentanţi ai guvernului României şi unul dintre consiliile de administraţie, cel al Romgaz, a decis să taie gazele către ELCEN, doar pentru că acesta a intrat în insolvenţă, procedură necesară în actuală situaţie economică".

Totodată, Primarul General a explicat că RADET, care este în subordinea Primăriei Generale, a solicitat intrarea în insolvenţă pentru a-i proteja pe locuitorii din Bucureşti, "deoarece ELCEN solicită plata unei datorii istorice care nu este inclusă în contabilitatea Primăriei Generale şi nu aveam nici o formă legală şi nici o justificare să plătim acele penalităţi la penalităţi, exact cum a fost pe timpul bulei imobiliare a creditelor care erau făcute din pix".

În ceea ce priveşte oprirea gazelor furnizate de Romgaz către Elcen, edilul şef a explicat: "ELCEN a mai achiziţionat gaze în perioada anterioară, mai are şi pe stoc, îi asigur pe bucureşteni că nu se pune problema să nu mai aibă apă caldă, conform ameninţărilor din partea Romgaz.

Până la sfârşitul anului, Primăria Capitalei va plăti către RADET, iar RADET va putea plăti în continuare către ELCEN şi ELCEN către Romgaz, Distrigaz şi Transgaz suma de 193 milioane lei, adică 42 milioane euro, sume care sunt prevăzute în buget la capitolul subvenţie.

Populaţia a plătit la zi factură, deci nu are de ce să fie pedepsită din cauza unor litigii comerciale sau neînţelegeri dintre două companii ale statului. Problema acum este de competenţă Guvernului".

Secretarul de stat din Ministerul Energiei Corina Popescu a spus, ieri: "Situaţia de azi este o rezultanta a blocajului financiar între RADET şi ELCEN de multă vreme, nu este o situaţie de astăzi. Este o problema complexă, care presupune discuţii şi dialog între toţi factorii implicaţi şi nu se poate rezolva dintr-o singură perspectiva. Trebuie toată lumea să stea la aceeaşi masă".

Potrivit acesteia, ELCEN a asigurat Romgaz că va plăti 6 milioane de lei, adică o mică tranşă din datoria de 316 milioane de lei.

Secretarul de stat a explicat, într-un interviu, decizia Romgaz să sisteze gazele pentru Elcen: "Romgaz a încercat să forţeze şi să-şi recupereze banii pe marfă pe care o livrase. E un comportament de bun administrator, nu doreşte să se adâncească şi mai mult această datorie. Romgaz este listată pe bursă, inclusiv la Londra. Investitorii trebuie să fie asiguraţi că Romgaz desfăşoară o activitate corectă, în interesul Romgaz".

Şi secretarul de stat dă asigurări că bucureştenii nu vor rămâne fără apă caldă şi căldură.

"Am înţeles că primăria e dispusă să plătească o suma de bani care să permită funcţionarea pe viitor. Poate duce la restartarea activităţii dintre cele două companii", a spus Corina Popescu.

Reprezentanţii Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) au cerut conducerii Romgaz să continue furnizarea gazelor, urmând că ELCEN să plătească o parte din datorie pe dată de 30 septembrie, au declarat, ieri, surse de la producătorul de energie termică, citate de Agerpres.

"ELCEN a cerut Romgaz o păsuire până la 30 septembrie, când ar urmă să primească o suma de bani de la Transelectrica drept bonusuri pentru cogenerarea de înalta eficientă. Suma nu este mare, dar ar acoperi o săptămâna sau două din necesarul de gaze", au spus sursele.

Potrivit comunicatului Romgaz, în cazul intrării ELCEN în insolvenţă, Romgaz va înscrie creanţele la masă credală, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei. Datoria actuală a ELCEN către Romgaz se ridică la 319 milioane de lei.

Romgaz a semnat în luna iulie 2016 două contracte de furnizare gaze naturale către ELCEN aflate în derulare până la dată de 30 septembrie 2017, în valoare cumulată de 935,5 milioane de lei. De asemenea, cele două companii au convenit în luna august o reeşalonare a datoriilor restante ale ELCEN către Romgaz pentru o perioada de 36 de luni.

Romgaz susţine că, în calitatea să de companie de interes naţional, cotată la bursă, are datoria de a proteja, în egală măsură, interesele tuturor clienţilor şi pe cele ale acţionarilor, în deplină respectare a legii şi a angajamentelor contractuale.

Opinia Cititorului ( 49 )

  1. Am spus-o si altadata, bucurestenii vor plati cu 40% mai mult daca vor caldura...

    1. Daca administratorul judiciar va fi un profesionist ... pe caldura se va plati MAI PUTIN

      Cred ca tu gresesti. Bucurestenii platesc caldura la un pret stabilit in 2010 , pret din care 52% este "teoretic" subventionat de Primarie. De atunci , costurile au mai crescut cu 24 %. Bucurestenii platesc probabil cea mai ieftina gigacalorie din tara. La Constanta pretul este dublu, si orasul este mult mai mic deci probabil ca s-a mai si modernizat ceva din reteaua de transport si sunt pierderi mai mici.

      Pe de alta parte inteleg ca este absurd sa-i lasi pe bucuresteni fara caldura pt ca primaria nu a platit in anii trecuti ceea ce s-a angajat sa subventioneze si s-a ajuns acum in situatia in care toti banii incasati de Radet se duc pe plata penalitatilor ( care probabil ca sunt exagerat de mari) si nu pe plata datoriei catre Elcen.

      Este o situatie tipic romaneasca , in care incerci sa fii smecher pe termen scurt (adica hai sa "subventionam" caldura pt ca vin alegerile) si te trezesti dupa cativa ani ca nu mai stii pe unde sa scoti camasa. 

    Cind primarita noastra a alocat 50 milioane catedralei neamului nu stia situatia disperata a Radet? Dar nu ia pasat, si acum striga la Elcen! Total deplasata atitudinea si plina de ipocrizie. Atunci nu sa gindit ca bucurestenii vor ramine fara apa calda? Suma de 50 milioane era foarte buna pentru plata gazelor pe timp de iarna, si consilierii puteau sa ii voteze alta destinatie, si anume pt plata gazelor!

    1. Guvernul Ciolos vrea sa plateasca 11 milioane euro pe o piatra slefuita.

      ELCEN nu cere bani de gaze, vrea doar niste prime pentru case de vacanta si vacante exotice. 

      a mai rezolvat o problema stringenta a Bucurestiului: "problema e a Guvernului. care apropo, e de tehnocrati, si astia va lasa fara apa calda, ca daca era Liviu sau VVPonta se rezolva imediat, vorbeam cu ei si aveati caldura pe viata, gratis". Dna Gabi Gurista de la A3 a bagat RADET in insolventa, dar ce sa vezi.. dominoul a inceput sa cada. Cel mai mult nu-mi place cum incearca sa ne faca din vorbe,

      Primarita le face din pix. 

      D-na FIREA ...mata stiai ca atunci cand candidezi pe o functie de conducere..idiferent ca e pentru o societate sau primarie...ca trebuie sa preiei si ACTIVUL si PASIVUL.primariei . Nu ti-a explicat ...Pandele ????

      Nu mai ameti ..pe bucuresteni...ai preluat functia de Primar General.. ai in totalitate..fara a acuza pe cineva ..RESPONSABILITATEA. 

      ..De ce nu l-ai intrebat pe Dragnea sau pe Ponta...ce fac ,,,cu PASIVUL ????daca v oi prelua aceasta functie ??? In campania electorala....ce-ai promis???? 

      Scoate bani FIREA ...sau dati demisia daca nu esti in stare sa rezolvi aceasta problema. 

      Intradevar problema RADET este veche....dar si aceasta solutie de rezolvare de moment...nu rezolva situatia din Bucuresti pe termen mediu /lung. 

      Cat priveste ROMGAZ sunt intrutotul deacord cu hotararea lor...Aceasta societate este pe bursa....ne plangem in fel si fel de articole...scrise pe bursa ca nu merge BVB...dar nu scriem ..care sunt motivele... ???

      Firea, scoate banii, ELCEN are de dat prime de vacanță și spor de existență.

    Cam ciudata treaba asta , noi consumam caldura dar nu platim, bagam compania in insolventa si pt ca este "infrastructura critica nationala" gata, Romgaz trebuie sa ne dea gaze cat timp dureaza insolventa , 2-3 ani.

    Pe Hotnews.ro : Criza Radet- Elcen: Cat de mari sunt riscurile ca 1,2 milioane de bucuresteni sa ramana fara apa si caldura la iarna. Cat de bine intelege Gabriela Firea principiile unei economii de piata si o relatie comerciala intre doua societati ? 

    1. Gabriela Firea am vrut, trompeta nesimtita avem...decisi prin urmare bucurestenii isi vor spala pacatele in catedrala neamului, putind a jeg.

      Băsiștii plantați la vârful companiilor de stat au ales să intre în insolvență pentru a da apă la moară propagandei securiste, care la rândul ei asmută wasteurile de pe net.

      Niste boi imbecili care le face viata grea la doamna Firea. Huo

      Cum îi fac ei viața grea? Bucureștenii vor fi un pic mai nespălați, trece campania electorală și va fi apă caldă. E destukl de simplu, nu-i nevoie să fii imbecil.

    buna ziua,

    pe calea Grivitei NU este apa de 8 (opt) zile! 

    ... NU sunt de acord ca Romgaz sa furnizeze gaze catre ELCEN , pana ce nu-si plateste LCEN datoria !

    Restul e telenovela ! Bucuresteni , ati votat-o pe Shirea , descurcati-va !!!

    ROMGAZ , opreste urgent gazele catre ELCEN !!! Altfel e penala treaba , se cheama JAF !!! 

    1. Ce treaba are primarul ales de doua luni cu datoriile istorice? Băsesti?

      Dar doctorul ce a facut ?

      LIKE./////////

      Nu vad de ce o persoana fizica, sa zicem din Baia Mare, care a cumparat actiuni la ROMGAZ, sa piarda din valoarea actiunilor detinute, datorita d-nei firea, care afirma fara gandire...ce afirma!

      Cum, nu sti? a spaguit. 

      face dosar penal Romgazului, pe persoana, si tuturor actionarilor ei pentru ca e fapta penala sa tai caldura si sa instigi la apararea drepturilor actionarilor! Sa nu ziceti ca nu v-a zis

      Citeste te rog....2.4 scris de zaza.

      Corecta opinia ixulescule.

    Asta ii papagalita nu primarita.

    Asta ati vrut asta aveti. 

    Fata tatii cea blonda si in prag de abuzuri, cele doua companii - Romgaz si ELCEN nu se afla in proprietatea statului (adica statul nu detine 100% din ele ca sa faca ce doreste, inclusiv sa ia decizii in defavoarea lor). Cele 2 companii au si alti actionari si orice decizie in defavoarea lor (care in esenta este abuziva) este si in defavoarea actionarilor. Ceea ce spui si doresti tu, blond-o, se numeste dictatura. Dictatura statului in niste companii care nu ii apartin in totalitate!!!

    1. LIKE

      Excelent punctat.

      Acționarul majoritar decide. E dictator. Plângi!

      Noroc ca actionarii de la Londra ai SNG nu prea inteleg romaneste.

      Pe naiba blondo! e cioara vopsita. 

      ca altfel pe 1 iunie ii faceau cadou lui Kony cartea File din poveste

      Actionarul majoritar ...decide...doar anumite situatii in cadrul societatii.

      Conform STATUTULUI societati situatii de natura alta in care pune in "pericol" societatea...trebuiesc luate decizii in unanimitate....asa ca las-o balta cu aprecierea. 

      În ce companii private acționarii mârâie la acționarul principal și în ce măsură prezintă vreun folos mârâiala?

      Când acționarul principal e statul vă permiteți? 

      Erau un mos si o baba, amandoi aveau cate o fata, fata mosului era harnica si frumoasa, iar fata babei era lenesa si urata. Intr-o zi baba, i-a spus mosneagului ca fata lui este lenesa si sa o goneasca din casa, mosul intristat isi trimite fata in lume, luandu-se dupa gura babei, fata intalni pe drum o catelusa cu labuta ranita, fata ingrijise catelusa si apoi pleca mai departe, tot pe drum zarise un pom neingrijit si plin de viermi, fata il curatase si mersera mai departe, pe drum, a intalnit o fantana cu apa murdara si nevaruit, fata s-a ocupat si de fantana si a plecat mai departe, mersera ce mersera si dadu-se peste un cuptor, gata sa se darame, fata reparasera cuptorul si a plecat mai departe.

      Actionarul majotiar la mama dumitale a decis in cazul tau A fost Vanghelie. Plangi!

      Ce intrebare stupida si ce mentalitate de sclav! Adica statul poate sa faca (dicteze) orice doreste in tara doar pentru,ca este "stat". Te-ai nascut sclav si daca nu iti schimbi mentalitatea (dealtfel, putin probabil asa ceva) vei muri tot sclav.

      mentalitate de sclav sau mentalitate de smecher . Pt amandoi statul este un "partener" vital !

      Din pacate in politica romaneasca domina fetele babelor. "Blonde" toate!

      Bine punctat!

      Ac'ionarul majoritar decide. Când aveți majoritatea urlația fraze cu ciocul mic, când aveți chef de scandal în număr mic băgați retorica securiștilor oprimați.

    Parcă București are cel mai mare PIB/capita din țara. Atunci de ce le subvenționam căldura la bogații României?

    Tot ce s-a întâmplat este din cauza politicienilor de 2 bani care dau pomeni electorale fără sa se gândească la consecințe!

    De subvenții trebuie sa beneficieze doar cei nevoiași care au într-adevăr nevoie!Nu sa falimentam companii pentru pomeni electorale! 

    1. Bravoo.

      Pertinenta opinia. 

      Marea parte a bucurestenilor o duc la fel ca restul orasenilor.

      PIB-ul ala grozav este dat de marile multinationale care isi au sediile aici. 

      Ei laso......care este salariu mediu in Bucuresti...ca doar bucuresteni sunt angajati la acele multinationale...nu ..???

    La mijloc este o mare păcăleală.

    ELCEN-ul suge de la doua oi. Dupa cum ii spune si numele (Electrocentrale), principala sa activitate este producerea de energie electrica. Pentru asta arde gaze, face abur sub presiune care invarte turbina. Aburul ala, daca n-ar fi RADET sa-l capteze si sa-l foloseasca la incalzire, s-ar pierde, pur si simplu in aer!

    Deci, de ce sa plateasca RADET gazul pe care il arde ELCEN sa produca curent si care isi ia banii pe energia electrica?!?  

    1. Extraordinar....perceptia matale...e mai presus decat ..un perpetuum mobile de speta 3 ..........candideaza te rog la un premiu nobel .

      Varianta matale de gandire este ca si cum ai introduce intr-un "nod energetic" o putere de 1 kW...si ai scoate o putere de 2 W...........Te rog ...lasa glumele "electorale". 

    Firea e " stirista" si uneori "gurista", asa ca nu trebuie sa ne asteptam sa inteleaga si sa dea solutii economice, dar si madam asta de la energie e tot pe langa subiect. Vine cu abureala, improvizatii si truisme crezand ca prosteste pe toata lumea. Dragutelor, daca nu aveti solutii concrete, de ce mai stati? De demisie ati auzit? Ca doar nu aveti, inca, o condamnare la locul de munca.

    ... de la 10% CAPITALISM ???

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb