Alina Gorghiu îi ia locul lui Klaus Iohannis în PNL

A.C.
Politică / 18 decembrie 2014

sursa: Facebook

sursa: Facebook

Actualizare 13:25

Alina Gorghiu este noul preşedinte al vechiului PNL, după ce a fost aleasă cu 48 de voturi, în defavoarea lui Ludovic Orban, care a obţinut numai 27 de voturi.

Gorghiu va ocupa funcţia de preşedinte al vechiului PNL şi de copreşedinte al PNL alături de Vasile Blaga.

---

Actualizare 12:30 Iohannis a anunţat în BPN depunerea mandatului de preşedinte PNL şi demisia din partid

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a anunţat, joi, în debutul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, depunerea mandatului de preşedinte al partidului şi demisia din PNL, urmând ca liderii formaţiunii să aleagă noul preşedinte PNL între Ludovic Orban şi Alina Gorghiu, conform unor surse liberale.

Iohannis şi-a anunţat depunerea mandatului, în debutul reuniunii PNL, din calitatea de preşedinte al partidului şi ulterior din calitatea de membru al partidului.

Klaus Iohannis urmează să depună duminică jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al Românei, într-o şedinţă solemnă a Parlamentului.

---

Actualizare 12:15

Şedinţa Biroul Politic Naţional al vechiului Partid Naţional Liberal, în cadrul căruia va fi ales preşedintele formaţiunii, care va fi copreşedintele noului PNL, a început joi la Palatul Parlamentului.

Prim-vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat joi, înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, că a venit să-şi prezinte candidatura la şefia formaţiunii şi să câştige un vot.

"Eu cred că toate trebuie discutate la vremea lor. Am venit astăzi să-mi prezint candidatura şi să câştig un vot. Despre ce se va întâmpla după discutăm şi eu şi Ludovic Orban, în aceeaşi măsură, vom fi amândoi la declaraţii. Nu pot să vă spun de acum cine câştigă fiindcă sunt absolut convinsă că va fi o competiţie deschisă, corectă", a spus Gorghiu, întrebată cum va face faţă unei copreşedinţii în noul PNL cu Vasile Blaga.

Ea i-a urat succes contracandidatului său, Ludovic Orban, şi a spus că îşi doreşte ca rezultatul acestei zile să fie un interimat care să ducă la consens în PNL.

"Nu am venit să-l provoc pe Ludovic Orban, nu am venit să contracandidez un amic, un coleg, ci am venit să transmit un mesaj colegilor din care să înţelegem că PNL are astăzi, prin plecarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni, prin câştigarea de către Klaus Iohannis a alegerilor, ocazia la unitate reală, de care nu s-a bucurat foarte mult în ultima vreme, şi are ocazia să stabilească odată pentru totdeauna, definitiv, dacă mai era nevoie, că este reala dreaptă în România", a mai arătat deputatul PNL.

Gorghiu a susţinut că oricare dintre cei 32 de vicepreşedinţi care puteau statutar să candideze la interimatul partidului ar fi făcut faţă unui colaborări cu Vasile Blaga, care crede că va fi foarte bună.

"Lucrul acesta ar trebui să fie ultimul care ar trebui să ne îngrijoreze pe noi, cei din PNL, şi pe colegii noştri din fostul PDL. Absolut oricine va merge cu inima deschisă mai departe în proiectul fuziunii cu PDL", a menţionat liderul liberal.

Ea a adăugat că se gândea mai demult la această candidatură, motivând votul din 16 noiembrie de la prezidenţiale.

"L-am informat pe preşedintele Klaus Iohannis, nu am ştiut care va fi poziţia domniei sale până ieri, la şedinţa informală, când mai mulţi colegi ai mei au insistat pentru a obţine o poziţie de la domnia sa, pe care o să o aflaţi de la dânsul", a arătat ea.

Gorghiu a afirmat că atât pentru ea, cât şi pentru Ludovic Orban nu mai este nevoie de nicio prezentare pentru colegii ei.

Prim-vicepreşedintele liberalilor a amintit că este membru al PNL din 2002 şi că a trecut prin toate etapele în această formaţiune, fiind patru ani consilier local, apoi parlamentar şi purtător de cuvânt al formaţiunii.

"Au fost experienţe politice pe care pe mine m-au marcat, m-au conturat politic", a spus Gorghiu.

Orban: Candidatura mea la preşedinţia PNL este susţinută de baza partidului

La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat joi că nu renunţă la candidatura sa pentru şefia PNL, adăugând că este susţinut "de baza PNL".

"În mod evident astăzi nu numai că nu mă retrag, dimpotrivă, îmi afirm cu şi mai mare tărie candidatura, pentru că eu consider că este o candidatură legitimă, candidatură care este susţinută de baza PNL şi este o candidatură care urmăreşte câteva obiective precise: punerea în practică a programului prezidenţial şi, în mod evident, dărâmarea cât mai rapid a Guvernului Ponta. (...) Este adevărat că eu am renunţat la preşedinţia PNL o dată, de curând, dar am renunţat în favoarea domnului preşedinte ales, Klaus Iohannis, şi retrăgându-mi candidatura am anunţat că îl susţin pe Klaus Iohannis pentru funcţia de preşedinte PNL şi mai ales îl sprijin pentru candidatura la Preşedinţia României", a afirmat joi Orban înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional al vechiului PNL care va alege un preşedinte interimar în locul lui Iohannis.

El şi-a exprimat încrederea că Biroul Politic Naţional "va ţine cont de dorinţa exprimată de baza PNL în procesul de consultare organizat în peste 30 de filiale judeţene".

"Am încredere că BPN va ţine cont de dorinţa exprimată de baza PNL în procesul de consultare organizat în care peste 30 de filiale judeţene, care mi-au acordat în marea lor majoritate, prin vot secret, încrederea politică. Eu cred că este important ca preşedinte al PNL să fie preşedintele care este susţinut de baza PNL. (...) De la începutul carierei mele politice mi-am căutat legitimitatea politică la firul ierbii, în baza societăţii, în baza PNL. Acţiunea mea politică, acţiunea mea publică se bazează pe consultarea permanentă a cetăţenilor, a bazei PNL", a afirmat Ludovic Orban.

Întrebat dacă este dezamăgit de faptul că Iohannis o susţine pe Alina Gorghiu, Orban a răspuns: "Eu nu i-am cerut lui Klaus Iohannis să mă sprijine, dimpotrivă, i-am spus că şi dacă ar avea de gând să mă sprijine nu trebuie să îşi manifeste această opţiune.

Faptul că domnul Iohannis a spus că o preferă pe Alina Gorghiu este dreptul domniei sale. Pe de altă parte, să ştiţi că, dacă voi ajunge preşedinte al PNL, eu garantez că PNL va deveni cel mai loial, cel mai serios partener al preşedintelui Klaus Iohannis în punerea în practică a programului prezidenţial".

Antonescu: Tinereţea este un atu şi în politică; îl susţin pe Orban la conducerea PNL

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, joi, înaintea şedinţei Biroului Politic în care se va stabili succesorul lui Klaus Iohannis la şefia partidului, că îşi menţine votul în favoarea lui Ludovic Orban, dar că în PNL competiţia este "normală şi naturală".

"Este o decizie sau o mişcare care face parte din arsenalul deciziilor care se iau într-un partid. Oricine dintre vicepreşedinţi, conform statutului, avea dreptul să candideze, deci mi se pare ceva normal", a spus Antonescu, referitor la decizia Alinei Gorghiu de a candida la şefia PNL.

El a spus să tinereţea reprezintă un atu şi în viaţa politică.

"Tinereţea întotdeauna chiar şi în politică este un atu. Evident că tinereţea nu este suficientă niciodată, dar nu cred că se poate face un enunţ general de felul un om tânăr cu necesitate poate conduce un partid şi nici enunţul un om tânăr nu poate conduce un partid. Sunt oameni tineri şi în general dacă observaţi media de vârstă a liderilor în politica europeană a scăzut. Gândiţi-vă două partide foarte vechi din Marea Britanie sunt conduse de oameni foarte tineri. Pentru mine tinereţea sau vârsta nu este un criteriu. Dl Quintus are, de exemplu, momente de mare tinereţe şi cunosc tineri care au fost în permanenţă bătrâni", a declarat Antonescu, înainte de şedinţa BPN al PNL.

El a arătat că îşi menţine susţinerea pentru candidatura lui Ludovic Orban la şefia vechiului PNL, însă a arătat că acest fapt nu are nimic din "dramatismul" pe care unii jurnalişti l-au afişat.

"Pentru mine nu este o bătălie între tabere. Pur şi simplu este un vot pe care îl dau şi îl dau cui am spus, ceea ce nu este un capăt de ţară sau vreo bătălie organizată între mai multe tabere, în niciun caz pentru mine", a afirmat Antonescu.

De asemenea, el a spus că dacă ar fi ştiut dinainte de candidatura Alinei Gorghiu ar fi încurajat-o, motivând că el întotdeauna a considerat că "toate văicărelile de genul cum am face să avem un singur candidat, cum am face să dăm toate voturile unui singur candidat, ca să nu spună lumea că partidul este împărţit, sunt nişte trăsnăi".

"Competiţia este absolut naturală în orice partid democratic, cu atât mai mult în PNL. Era bine să avem patru candidaturi, cinci, dar votul meu merge în direcţia pe care am spus-o", a adăugat Antonescu.

Cu privire la decizia lui Iohannis de a o susţine pe Alina Gorghiu la şefia PNL, el a spus că această hotărâre îi aparţine preşedintelui liberalilor.

El a mai spus că preocuparea sa pentru identitatea liberalismului este mare.

"Nu văd un motiv pentru care acum să cred că nu ar putea să facă asta. Nu are nimeni garanţii absolute, indiferent cine va fi ales, că lucrurile vor merge bine. În legătură cu niciunul dintre cei doi candidaţi nu am din capul locului temerea că nu ar fi capabili să facă un anumit lucru. Este o zonă de aşteptare, iar preocuparea mea pentru identitate este una majoră care depăşeşte cu mult confruntarea, competiţia dintre două sau mai multe persoane", a mai afirmat Antonescu, întrebat dacă are temeri că Alina Gorghiu nu ar putea să promoveze identitatea liberalismului.

---

Preşedintele în funcţie al PNL, Klaus Iohannis, şi-a exprimat susţinerea pentru candidatura Alinei Gorghiu la şefia Partidului Naţional Liberal, a afirmat ieri seară, la finalul reuniunii informale a liderilor liberali, prim-vicepreşedintele Teodor Atanasiu, potrivit surselor din presă.

Biroul Politic Naţional al vechiului Partid Naţional Liberal, în cadrul căruia va fi ales preşedintele formaţiunii, care va fi copreşedintele noului PNL, se va reuni azi la Palatul Parlamentului.

Senatorul Teodor Atanasiu a anunţat, ieri, că nu va mai candida pentru funcţia de copreşedinte al noului PNL şi că i-a solicitat să facă acelaşi lucru, cerându-i un ''gest de solidaritate'', lui Ludovic Orban.

''Domnul Ludovic Orban n-a fost în consens cu mine, a rămas să o contracandideze mâine (azi - n.r.) pe Alina Gorghiu. În schimb mă bucur că am reuşit să obţin sprijinul preşedintelui în funcţie al PNL, al domnului Klaus Iohannis, pentru această candidatură. I-am solicitat să ne spună foarte clar dacă o susţine pe Alina Gorghiu, propunerea pe care am făcut-o, având în vedere că iniţial mi-am depus candidatura cu susţinerea dânsului. Ne-a spus foarte clar tuturor că o susţine'', a precizat Atanasiu.

Prim-vicepreşedintele PNL a subliniat că, în momentul în care el a făcut propunerea ca Gorghiu să candideze, i-a cerut lui Klaus Iohannis să-şi exprime susţinerea pentru aceasta.

''Şi-a exprimat susţinerea. Cred că e suficient acest lucru. Astăzi Klaus Iohannis se bucură de o popularitate imensă nu numai în rândul electoratului din România, ci şi în interiorul PNL şi cred că mesajul a fost suficient de clar'', a mai spus Atanasiu.

El a opinat că, după ce Iohannis şi-a exprimat susţinerea pentru Gorghiu, vor fi foarte puţini lideri ai PNL care să nu înţeleagă rostul politic al acestor cuvinte.

''Cred că a fost foarte clar (Iohannis - n.r.) şi avem lideri politici înţelepţi în PNL'', a adăugat liderul liberal.

Iohannis consideră că a lucrat foarte bine cu Alina Gorghiu pe timpul campaniei electorale şi, de asemenea, va fi o comunicare foarte bună între Preşedinţie şi PNL dacă Alina Gorghiu va fi co-preşedinte al PNL, a mai spus Atanasiu.

''Într-o Europă în care conflictele regionale, conflictele locale, conflictele naţionale exacerbează, noi am fost priviţi cu extraordinară simpatie când am ales un minoritar preşedinte al României. Cam ce ar putea să păţească PNL când propune poporului român pentru prima dată o tânără, o femeie ca preşedinte de partid? Cred că doar simpatie putem culege'', a conchis Teodor Atanasiu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Alegerea Alinei Gorghiu este semnalul,dat tineretului neafiliat unui partid politic,ca poate incepe desantul tinerilor de vloare catre PNL.Este putin probabil ca si alte partide vor face aceasta oferta.

    1. Mai lasa ma gargara asta comunista, ca ne doare capul pe toti si inchidem pagina ziarului instantaneu ,citindu-te...

      Ce tot ne invartim ca la Ploiesti, Alina e una din cele mai sexy femei din Romania si eu voi vota cu liberalii pentru ca sunt baieti destepti din acest punct de vedere ; si nu e nimic ironic aici, sa pui o femeie frumoasa in fata e o dovada de desteptaciune... Restul e gargara tip Ghise... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb