ALINA GORGHIU: "Întărirea educaţiei juridice este o etapă importantă pentru a putea introduce votul la 16 ani"

G.D.
Politică / 21 ianuarie 2023

"Întărirea educaţiei juridice este o etapă importantă pentru a putea introduce votul la 16 ani"

Preledintele interimar al Senatului Alina Gorghiu susţine implicarea Parlamentului în protocolul de colaborare iniţiat de Ministerul Justiţiei vizând promovarea educaţiei juridice la toate nivelurile de învăţământ, argumentând că întărirea educaţiei juridice este o etapă importantă pentru a putea introduce votul la 16 ani, despre care a afirmat că este una dintre temele care îi sunt dragi, relatează News.ro.

În discursul rosit cu ocazia şedinţei comune a comisiilor juridice din Senatul României şi din Parlamentul Republicii Moldova, Gorghiu a remarcat că în noiembrie 2022, Ministerul Justiţiei a încheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Uniunea Naţională a Barourilor din Români cu scopul de a promova educaţia juridică la toate nivelurile de învăţământ: primar, secundar, liceal şi universitar.

"Un proiect ambiţios la care sunt chemaţi să participe reprezentanţii tuturor profesiilor juridice: magistraţi, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, mediatori, practicieni în insolvenţă, consilieri juridici, reprezentanţi ai societăţii civile, cu studii în domeniul juridic... dar am remarcat lipsa Parlamentului din acest protocol ... şi cred că putem remedia acest lucru! Avem mulţi parlamentari cu pregătire în domeniul ştiinţelor juridice şi cred că Parlamentul trebuie să fie parte într-un protocol de acest fel. Ca toate profesiile menţionate anterior. Şi pentru că prietenul meu, avocat, vicepreşedinte al Uniunii Avocaţilor, Daniel Fenechiu, este aici, îi lansez această provocare", a declarat Alina Gorghiu.

Ea a relatat că a primit mulţi elevi la Palatul Parlamentului, că a fost o mare plăcere să stea de vorbă cu ei, iar afimaţiile sale au în spate această experienţă.

"Ca parlamentari cu studii juridice, putem pune şi noi o cărămidă - două ... pentru ca tinerii de azi, generaţiile care vin după noi, să aibă o cunoaştere bună a dreptului. Una dintre temele foarte dragi mie despre care tinerii au cerut detalii a fost cea a introducerii votului la 16 ani. Şi cred că întărirea educaţiei lor juridice este o etapă importantă pentru aceasta! E important să ştie cum funcţionează statul român, care sunt instituţiile cheie, ce e cu Constituţia, cu drepturile şi libertăţile lor", a argumentat preşedintele interimar al Senatului.

În noiembrie 2022, Gorghiu anunţa că liberalii vor face toate demersurile pentru a introduce votul de la 16 ani.

"Ca tânăr, de la 16 ani ai dreptul să munceşti, dar nu ai voie să şi votezi. Mi se pare totuşi un soi de discriminare la modul că: bun, am 16 ani, am dreptul să muncesc, sunt mai informat ca o persoană, să zic, de 80 de ani, dar eu nu am dreptul să votez. Şi vă întreb: vi se pare normal? Eu cred că putem schimba asta. Deja un proiect în acest sens a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, doar că acest proiect prevede doar votul la europarlamentare pentru că pentru celălalt tip de alegeri este necesară schimbarea Constituţiei", a spus atunci Alina Gorghiu.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Cu Romania Educata deja ne-am lamurit,

    Dorinela bate campii  

    vot la 16 ani,

    probabil se vor vota conform mesajelor

    tik-tpk, face-buk si alte surse inteligente 

    analfabetismul functional sare de 20% dar le arata poze

    Bine ca nu cere vot de la cei de la gradinita,oare putem sa ii inrolam in armata pe cei de 16 ani daca au drept de vot,

    Miza este doar faptul ca la 16 ani ideile de stânga prind mult mai bine. Ideologii de gen, decriminalizare a drogurilor etc.....aceasta este unica și singura miza.

    Subiect drag neo-marxistilor.urmeaza scaderea varstei pentru sex,inclusiv pedofilie.aceasta duamna mi imi starneste o scarba profunda.

    1. Cine sunt cei ce flutura drapelul asta?La 16 ani tinerii viseaza la .....nu la politica.

    cu atat se remarca tuta , obedienta si slugarnicie fata de stapanii sorosisti . cand nu esti in stare de altceva , obedienta e scaparea ...

    Si de ce educatie nu mai trebuie intarita.Lunar apare un destept ce trebuie intarirea educatiei intr-un domeniu.Te intrebi,oare se mai face educatie in tara asta si ce ar trebui sa se faca in scoala

    PNL este cotat la 4% . Aceasta doamna nu va mai prinde un loc in viitorul parlament ? Alina Gorghiu ca senator jigneste elita intelectualitatii romanesti !

    Introduceți voi politica în școli de la 16 ani și o să vedeți! Votul corect ar fi de la 22 de ani de fapt ,atunci e o minimă înțelegere a vieții! Stiu că asta nu se mai poate,un bun câștigat e câștigat!

    Liberalii cred că tinerii îi votează! Dar merită să fie votați? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb