Alina Gorghiu: "Nu se pune problema de muşamalizare în cazul accidentului de la 2 Mai"

F.D.
Miscellanea / 26 august 2023

Alina Gorghiu: "Nu se pune problema de muşamalizare în cazul accidentului de la 2 Mai"

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a subliniat că nu se pune problema de muşamalizare a situaţiei în cazul accidentului din staţiunea 2 Mai în care doi tineri au fost ucişi, după ce au fost loviţi cu maşina de un şofer drogat. Gorghiu a precizat că cei vinovaţi vor plăti. Ministrul Justiţiei s-a referit şi la înăsprirea pedepselor pentru cei care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri ori fără permis de conducere, relatează News.ro.

"Exprim, în primul rând, compasiunea mea pentru situaţia prin care trec aceste familii. E o tragedie de care se vorbeşte în aceste zile şi vă mărturiesc că sunt şi eu extrem de mâhnită, nu în calitate de ministru al Justiţiei, ci în calitate de mamă, de om care vede aceste drame, pornind de la situaţia că are doi copii acasă, şi îmi doresc să înţeleagă toată lumea cât de important este să conjugăm efortul ca să combatem acest fenomen al drogurilor. Nu se pune problema de muşamalizare a acelei situaţii. Am văzut determinare din partea ministrului de Interne care nu ascunde gunoiul sub preş, a dispus un control. Vom avea cu toţii aceste concluzii cât de curând. Ministerul de Interne le va face publice concluziile raportului şi cei care s-au făcut vinovaţi în aplicarea legii vor plăti cu siguranţă", a declarat Alina Gorghiu, sâmbătă, în cadrul unei televiziuni.

Ministrul Justiţiei a dat asigurări că şoferul care a produs tragedia de la 2 Mai nu poate scăpa cu suspendare.

"Mai departe va fi ancheta desfăşurată, deja a fost audiat cel care a produs tragedia, vor fi sigur şi alte probe administrate, dosarul va ajunge în instanţă şi conform legislaţiei în vigoare nu poate să scape cu suspendare. Este o lege în vigoare care nu permite celor care consumă alcool la volan, celor care consumă droguri la volan sau care conduc făcă permis şi care produc accidente care duc la moartea victimei să obţină suspendarea executării pedepsei", a amintit Gorghiu.

Întrebată de ce nu se pot înăspri pedepsele pentru astfel de şoferi, Gorghiu s-a referit la modificarea legislaţiei.

"Permisul se suspendă pe perioada cercetării. După hotărârea din instanţă, indiferent care e hotărârea, sigur au oportunitatea să îşi ia permisul după o perioadă de timp. Chiar în aceste săptămâni discutam cu colegii mei, la Camera Deputaţilor, Cameră decizională, există un amendament de modificare la legea circulaţiei şi un amendament prin care dacă persoana condamnată la închisoare pentru faptul că a omorât o persoană, fiind băut sau drogat la volan, această persoană nu mai are posibilitatea să îşi recupereze cred că pe cinci ani permisul de conducere", a precizat Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei s-a mai referit şi la educaţia tinerilor şi a spus că în şcoli ar trebui accentuată dimensiunea fenomenului privind drogurile.

"Această preocupare de îmbunătăţire a legislaţiei există permanent şi va fi. Însă, întotdeauna cred că picăm într-o capcană. Discutăm despre un caz punctual, dureros, dar cred că ar trebui să ne lărgim orizontul şi să discutăm despre tot fenomenul. Aş vrea să introduc aici menţiunea care se numeşte educaţie. Am fost aseară la Mioveni, în Argeş, am discutat foarte deschis cu peste 100 de tineri între 14 şi 21 de ani. I-am întrebat dacă ştiut ei în proximitatea lor, părinţi, prieteni care se droghează. Toţi au răspuns: da. Fenomenul ăsta este foarte apropiat de tineri. Dacă nu ne străduim să accentuăm dimensiunea asta a educaţiei în şcoli, dacă familia nu o să se uite cu foarte multă atenţie cum face dialogul cu aceşti tineri şi nu o să încerce să îi înţeleagă, dacă statul nu o să le asigure la începutul consumului ajutorul de care au nevoie, cu ajutor de specialitate, dacă statul nu o să fie prezent în teren la evenimente sociale sau culturale sau dacă statul nu o să se concentreze pe ce e important să rezolve, nu pe cât rezolvă, atunci vom avea cantitate şi nu calitate", a spus ministrul.

Alina Gorghiu a explicat că ar trebui alocate resurse şi pentru combaterea traficului mare de droguri.

"Sunt extrem de multe sesizări. Numai că ţinta pe care cred eu că ar trebui să o fixăm şi să o urmărim şi să alocăm resurse de toate tipurile este aceea de destructurare a grupurilor de crimă organizată. Combaterea traficului mare. Legislaţia s-a modificat, privind drogurile şi etnobotanicele, şi au crescut şi pedepsele pentru trafic naţional şi pentru trafic internaţional de droguri, astfel încât pedepsele sunt mai mari decât pentru omor, decât pentru trafic. Dar lucrurile acestea le rezolvă DIICOT cu 14 procurori în structura naţională", a precizat Alina Gorghiu.

Potrivit ministrului, numai anul trecut a fost confiscată o tonă de droguri. Ea s-a referit şi la unele dosare mari de trafic de stupefiante care au fost trimise în judecată.

"Anul trecut s-a indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor o cantitate de 1 tonă de droguri. Anul ăsta, de la început şi până acum, au fost destructurate 31 de grupări care acţionau pe linia traficului de droguri. (...) Am văzut că în 2 Mai a fost o hibă în aplicarea legii, care a generat o tragedie fără margini şi regret incredibil de mult acest lucru. Însă în iulie s-a trimis în judecată un dosar foarte mare de droguri de risc şi mare risc, în iunie s-a trimis în judecată dosarul Meduza, tineri şi adulţi implicaţi în constituire de grup infracţional organizat şi trafic de droguri în şcoli. Se lucrează", a concluzionat Alna Gorghiu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Chiar asta se întâmplă.Pe părinții drogalaului îi întreabă cineva de unde au banii, sau e normal așa?Scursurile alea sfidează pe fata toată societatea si deja lucrează să-și scape drogatul, nicidecum să plătească pentru ce a facut.Ca toate scursurile în aceeași situație de altfel.Din păcate toți se bucura cat vor suge de pe urma drogatului și nu le pasa de nimic altceva.Asta e societatea, sistemul și coana mare știe foarte bine, dar se baga in seama.

    Alin Gorghiu: "Nu se pune problema de..."

    Chiar așa? Îi schimbați sexul pe față (nu sună prea bine, hm)? 

    Nu pasati vina si responsabilitatile catre scoli pentru ca ele nu pot sa faca totul, sa educe copiii, sa ii protejeze contra drogurilor, sa ii invete bunele maniere, sa ii invete meserie, sa ii invete masurile de prim ajutor, de protectie antiincendii, despre investitii, despre societate, de una, de alta. Nu este fizic posibil pentru ca nu ajung 24 de ore pe zi.

    Unde sunt parintii si mai ales mass-media in povestea asta? 

    Mass-media si in special televiziunile comerciale (Antena 1 si ProTv) ne sufoca cu seriale si showuri de mistocareala (de-aia tinerii iau totul in bascalie), de orgii sexuale, de vulgaritati, de povesti idioate (facand din idioti vedete nationale), de barfe si in general de multa nocivitate ridicata la rangul de virtute mass-media. 

    Cum luptam impotriva drogurile eficient? 

    Cu un serial de televiziune bine regizat si cu mare impact emotional in care (episoade distincte); 

    - Episodul 1, tanarul se drogheaza, famila stie, incearca sa il convinga sa renunte, dar tanarul continua sa o faca, distantandu-se de familie, colegi, prieteni, ajunge in final in spital, mama lui se imbolnaveste de atata durere si moare. 

    - Episodul 2, tanarul de bani gata, pe cale de a se casatori, dar si iubitor de cluburi, este vanat de dealeri care ii pun droguri la dispozitie, ajunge dependent de ele, se drogheaza, se distanteaza de cei apropiati, ia o supradoza si moare chiar inainte de nunta deja programata. Tragedie si durere pentru toata lumea. 

    - Episodul 3 aceeasi poveste, dar de data asta colegii de scoala stiu ce se intampla, iar prietenul cel mai bun evita sa spuna familiei si politiei ce se intampla cu subiectul care in final ajunge sa moara de la o supradoza, iar cei care stiau, in frunte cu prietenul cel mai apropiat ajung sa aiba remuscari (ca sa stimulam prin asta si o reactie adecvata a societatii si a mediului studentesc). 

    - Episodul 4 - Parintii, ahtiati dupa averi si procurarea lor pe orice cai, neglijeaza total educatia unicului copil care intra in anturaje dubioase, ajunge sa se drogheze si in final devine o leguma, iar toata averea stransa de ei, adesea calcand pe cadavre, ajunge la stat (pentru ca si unii parinti, in speta cei care nu inteleg ca cea mai buna investitie posibila este educatia copilului, trebuie educati) 

    Episoadele 5...20 variatii pe aceeasi tema, dar cu cazuri diferite (eventual adevarate, preluate din cazuistica fenomenului). 

    Daca aceste episoade (neaparat cu mare impact emotional, ca sa aiba efectul scontat) vor fi prezentate generatiilor de elevi incepand cu clasa a V-a (pentru cei de liceu este prea tarziu acum, dar se poate incerca si acolo), atat la scoala (la dirigentie, de exemplu), dar si la televizor, cu siguranta acele generatii de elevi, carora astfel li se va inocula aversiunea fata de droguri, vor fi salvate. In acest caz nici nu vor mai fi necesare masurile si lupta (aproape inutila, din cate se observa pana acum, dar costisitoare) impotriva traficantilor si comerciantilor de droguri pentru ca acestia pur si simplu vor disparea din lipsa cererii. 

    Aceasta poate fi chiar un proiect european (Romania sa il puna la punct, pentru ca actori si regizori buni avem si apoi sa il comercializeze sau eventual sa il ofere europenilor ca sa existe o combatere eficienta pe scara larga a acestui flagel). 

    Abordarile de tipul fluturasi, lozinci, discutii antidrog sunt absolut penibile si fara vreun efect (decat asupra banilor pe care ii consuma inutil) pentru ca lipsesc constanta si mai ales impactul emotional. Numai impactul emotional poate produce efecte puternice si de durata asupra fiintei umane.

    Statul trebuie sa se axeze mai mult decat a facut-o pana acum pe distrugerea cererii in mod natural (prin constientizarea in randul maselor de elevi si al parintilor a efectelor distructive produse de consumul drogurilor), decat prin distrugerea fortata, prin constrangeri. 

    AGh: nu se pune problema de musamalizare… doar de tergiversare si bagare sub pres!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb