"Alpha Bank" rambursează statului un miliard de euro

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 octombrie 2009

"Alpha Bank" se alătură băncilor europene "Credit Agricole", "Société Générale" şi "BNP Paribas" (Franţa), care au început rambursarea banilor primiţi de la guvern în perioada crizei financiare.

"Alpha Bank" se alătură băncilor europene "Credit Agricole", "Société Générale" şi "BNP Paribas" (Franţa), care au început rambursarea banilor primiţi de la guvern în perioada crizei financiare.

Banca recurge la o ofertă de drepturi

"Alpha Bank", a treia bancă din Grecia, va rambursa aproximativ un miliard de euro (1,49 miliarde de dolari) din ajutorul financiar primit de la statul elen în perioada crizei financiare, urmărind astfel să-şi reducă legăturile cu guvernul şi să poată relua plata dividendelor.

Conducerea băncii elene a decis să lanseze o emisiune de acţiuni în valoare de 986 milioane de euro, prin care vor fi răscumpărate titluri preferenţiale. Oferta de drepturi presupune un schimb de 3/10 titluri (3 acţiuni noi pentru 10 deţinute), la un preţ de 8 euro/titlu. Emisiunea se va încheia la începutul lunii decembrie. Oferta de drepturi este subscrisă de un sindicat de bănci de investiţii, coordonatorul global fiind "JP Morgan Chase & Co". Din sindicat mai fac parte "BofA Merrill Lynch", "Morgan Stanley", "Deutsche Bank", "Citibank", "Nomura" şi "UBS".

"Alpha Bank" aşteaptă ca oferta de drepturi să-i majoreze cu 200 de puncte de bază rata de capital Tier 1, care era de 9,1% la finele lunii iunie.

În luna ianuarie, "Alpha Bank" a primit de la stat o injecţie de capital în valoare de 940 de milioane de euro, prin vânzarea de acţiuni preferenţiale către guvern, ca parte a planului de sprijinire a sectorului bancar elen, în valoare totală de 28 miliarde de euro (38 miliarde dolari).

"Am fost primii care am primit ajutor de stat, iar acum vom fi primii care îl rambursează", a declarat Dimitris Mantzounis, director general al "Alpha Bank", adăugând: "Emisiunea de acţiuni este aşteptată să ofere un volum suplimentar pentru finanţarea clienţilor noştri şi pentru accelerarea eforturilor noastre de a realiza o capacitate de finanţare solidă şi independentă, în condiţii de concurenţă".

"Alpha Bank" nu a plătit dividende în 2009, din cauza restricţiilor impuse de guvern băncilor care au apelat la ajutorul statului. Banca a fost într-o asemenea situaţie pentru prima dată după anul 1948.

Toate marile bănci elene, inclusiv "National Bank" şi "EFG Eurobank", au apelat la ajutorul statului ca să depăşească problemele provocate de criza financiară mondială. Planul de sprijin a prevăzut atât injecţii de capital, cât şi acordarea de garanţii guvernamentale

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb