• UPDATE: Comunicat de presă Eurobank EFG
Într-un moment critic pentru Grecia şi în urma restructurării cu succes a datoriei suverane a ţării, băncile greceşti ar trebui să se ridice la nivelul provocărilor actuale şi să îşi asume responsabilităţile ce le revin faţă de Economie, Acţionarii şi Clienţii proprii.
Decizia comună a Eurobank EFG şi Alpha Bank de a crea cea de a 23-a instituţie bancară ca mărime din Europa s-a bazat pe beneficiile substanţiale pe care prognozată fuziune le-ar fi generat, nu numai pentru cele două bănci, dar şi pentru Economia Greciei în ansamblul său.
Intenţia Conducerii Alpha Bank de a propune revocarea deciziilor de fuzionare luate de Acţionari, decizii adoptate în deplină cunoştinţă a parametrilor şi cadrului de bază ai acordului de implicare a sectorului privat PSI+ şi într-un moment în care aprobările de la toate autorităţile competente de reglementare din Grecia fuseseră de mult obţinute, conduce la o pierdere potenţială de peste 4 miliarde de euro în sinergii combinate, conform valorii actualizate nete, după cum a fost estimat de consultanţii externi comuni. Acest lucru se produce într-un moment în care băncile greceşti sunt chemate să îşi consolideze semnificativ baza de capital. Mai mult, motivaţia de ansamblu a Alpha Bank nu este în concordanţă cu faptele de bază.
Eurobank EFG, după cum este potrivit pentru o instituţie financiară, a urmat cu consecvenţă deciziile Consiliului său de Administraţie şi ale Adunărilor Acţionarilor, aşa cum a făcut-o şi în cazul celorlalte fuziuni anterioare, finalizate cu succes.
Eurobank EFG va continua să îşi dezvolte cu succes activităţile de afaceri şi să contribuie în mod responsabil la efortul naţional pentru redresarea economică şi dezvoltarea Greciei. Ca întotdeauna, deciziile noastre strategice vor servi Interesul Naţional, Acţionarii şi Clienţii noştri.
----------------------------
• Mihai Bogza: "Ne desfăşurăm activitatea în aşa fel încât să asigurăm soliditatea Bancpost"
Alpha Bank a anunţat, ieri, că intenţionează să renunţe la fuziunea cu EFG Eurobank, din cauza impactului restructurării datoriei Greciei, potrivit unui comunicat al băncii.
Banca elenă va propune Consiliului Director să convoace o Adunare Generală a Acţionarilor (AGA) pentru ieşirea din fuziunea plănuită cu EFG Eurobank, din cauza impactului restructurării datoriei Greciei asupra sectorului bancar, se arată în comunicat.
"Conducerea Alpha Bank va convoca adunarea generală a acţionarilor unde va propune revocarea deciziei din 15 noiembrie", a anunţat un purtător de cuvânt al băncii elene, potrivit Reuters.
Un alt oficial al Alpha Bank a anunţat că adunarea generală a acţionarilor urmează să aibă loc pe 27 martie.
Un reprezentant al EFG Eurobank, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a afirmat, citat de Reuters: "Credem că tranzacţia era importantă şi ducea la sinergii semnificative, dar dacă Alpha nu o doreşte, nu putem avea un mariaj forţat".
Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost, subsidiara locală a EFG Eurobank, ne-a declarat că fuziunea dintre cele două grupuri bancare elene ţine de decizia acţionarilor.
Domnia sa ne-a precizat: "Realizarea sau nu a fuziunii dintre Alpha Bank Grecia şi Eurobank EFG reprezintă o decizie exclusivă a acţionarilor celor două bănci. În cadrul Bancpost, ca bancă românească, misiunea noastră este de a ne desfăşura activitatea în aşa fel încât să asigurăm în continuare stabilitatea şi soliditatea băncii în oricare dintre cele două variante, şi spre acest obiectiv sunt canalizate eforturile conducerii şi personalului băncii".
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost a adăugat că din punct de vedere operaţional, Banc-post nu este afectată şi îşi continuă activitatea ca până în prezent.
De asemenea, cele două bănci pot să funcţioneze separat, ca şi până acum, potrivit domniei sale.
În urma anunţului, piaţa a reacţionat pozitiv. Acţiunile Alpha Bank se tranzacţionau, la 12:15 ora locală, în creştere cu 4,23% pe bursa din Atena, în timp ce acţiunile Eurobank Ergasias se tranzacţionau în urcare cu 3%. În jurul orei 18:00 ora locală, acţiunile celor două bănci au început să scadă. Titlurile Alpha Bank au pierdut 2,82% ajungând la 1,38 euro, iar cele ale EFG Eurobank au coborât cu 3%, la 0,97 euro.
EFG Eurobank şi Alpha Bank au stabilit pe 15 noiembrie anul trecut să fuzioneze creând cel mai mare grup bancar din Grecia. Finalizarea acordului privind preschimbarea obligaţiunilor, încheiat între Grecia şi creditorii săi privaţi, a cauzat băncilor pierderi mai mari decât se aşteptau atunci când s-a stabilit fuziunea dintre Alpha Bank şi Eurobank.
Alpha Bank are o expunere de 3,5 miliarde de euro pe obligaţiunile guvernamentale greceşti şi ar urma să fie mai puţin afectată în procesul de preschimbare de obligaţiuni decât EFG Eurobank, care deţine bonduri guvernamentale elene în valoare de aproximativ şapte miliarde de euro.
Potrivit acordului convenit luna trecută, creditorii privaţi au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%. Pierderile reale care vor fi înregistrate în conturile creditorilor privaţi vor fi mai mari de 70%.