Alro a achiziţionat contractul cu Hidroelectrica în septembrie, printr-o tranzacţie cu Energy Holding

Alro
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 februarie 2007

Producătorul de aluminiu nu a primit niciun avantaj în plus faţă de contractul iniţial încheiat între Hidroelectrica şi Energy Holding, care era deja valabil până în 2013.

Compania a trimis mai mult de 15 scrisori în ultimii 2 ani, către Ministerul Economiei şi Comerţului, către Primul Ministru, către Consiliul Concurenţei, către Preşedinţie şi către alte autorităţi guvernamentale, în care explica nevoia de a avea contracte de furnizare a energiei electrice pe termen lung şi în care propunea modele de investiţii care ar permite ALRO să aibă acces în mod constant la energie electrică.

Toate aceste scrisori au rămas fără răspuns. Scrisorile au reprezentat singura acţiune realizată de către ALRO referitoare la furnizarea de energie electrică.

Pentru a-şi putea continua activitatea şi planurile de dezvoltare ca investitor strategic, ALRO a decis să investească 1 miliard de dolari în propria sa termocentrală. Acest fapt ar poziţiona ALRO în afara jocurilor de pe piaţa de energie şi ar acorda companiei independenţă energetică.

Orice acuzaţii de corupţie la adresa companiei ALRO sunt simple speculaţii pe care reprezentanţii ALRO le resping cu tărie

Producătorul de aluminiu ALRO Slatina (BVB: ALR) a achiziţionat, în septembrie 2005, contractul cu Hidroelectrica de la Energy Holding, în condiţii comerciale şi amiabile, în urma unor negocieri directe. Conform contractului, deja valabil până în 2013, ALRO a preluat obligaţiile existente între Energy Holding şi Hidroelectrica, fără să mai negocieze alte clauze în avantajul său. Contractul acoperă aproximativ 75% din consumul de energie electrică al companiei.

Cota de energie electrică acoperită de contractul achiziţionat de către ALRO este complet separată de energia furnizată către populaţie. Piaţa de energie pentru populaţie este o piaţă reglementată, în timp ce energia pentru marii consumatori industriali se tranzacţionează pe piaţa liberă a energiei.

Fiind cel mai mare consumator de electricitate din Româ­nia, cu aproape 8% din consumul naţional de electricitate, compania are nevoie de contracte de furnizare de energie electrică pe termen lung şi de costuri predictibile pentru a putea să rămână competitivă pe pieţele internaţionale.

Un contract direct cu ALRO vine în folosul producătorilor de electricitate datorită caracteristicilor de consum ale companiei. ALRO are un consum constant de electricitate, indiferent de ore, iar aceasta permite producătorului de energie să îşi organizeze capacităţile în mod eficient. Mai mult, ALRO este un consumator final de electricitate, energia fiind în totalitate folosită în procesul de producţie al aluminiului. Compania exportă 75% din producţie, ceea ce înseamnă 3% din exporturile totale ale României.

Mai mult, ALRO plăteşte pentru energie în avans, asigurând fluxul de numerar necesar producătorilor. Pe lângă preţul energiei, ALRO plăteşte şi taxele de transport şi de dis­tribuţie, certificatele verzi, accizele şi penalităţi pentru depăşirea profilului de consum.

Toate aceste avantaje ale unor contracte directe şi pe termen lung au fost prezentate de ALRO în numeroase scrisori adresate autorităţilor. Compania a trimis mai mult de 15 scrisori în ultimii 2 ani, către Ministerul Economiei şi Comerţului, către Primul Ministru, către Consiliul Concurenţei, către Preşedinţie şi către alte autorităţi guvernamentale, în care explica nevoia de a avea contracte de furnizare a energiei electrice pe termen lung şi în care propunea modele de inves­tiţii care ar permite ALRO să aibă acces în mod constant la energie electrică.

"Scrisorile care explicau situaţia ALRO au fost singurii paşi pe care compania i-a întreprins în relaţia cu autorităţile", spune Christian Wuest, Preşedintele Consiliului de Administraţie al ALRO.

"Respingem cu fermitate orice fel de acuzaţii privind orice fel de comisioane plătite către autorităţi", adaugă Wuest.

ALRO s-a adresat în repetate rânduri autorităţilor, cerând examinarea propunerii de segmentare a marilor consumatori de energie în funcţie de profilul de consum, propunând soluţii care sunt în vigoare în alte state din Uniunea Europeană. Toate aceste demersuri au rămas fără niciun fel de rezultat.

"ALRO este un investitor strategic, pe termen lung, în Româ­nia, cu planuri de dezvoltare pe următorii 20 de ani", spune Christian Wuest. "Dat fiind faptul că demersurile noastre nu au primit niciun fel de răspuns de la autorităţi, compania a decis să-şi construiască propria centrală termoelectrică, printr-o investiţie estimată la 1 miliard de dolari", adaugă Wuest. "Considerăm că aceasta este singura soluţie care va permite ALRO să nu mai depindă de piaţa de energie din România şi va permite realizarea investiţiilor pe termen lung".

Nevoia de contracte de energie pe termen lung este dictată de profilul industriei mondiale de aluminiu. Dată fiind ciclicitatea specifică acesteia, perioada actuală de preţuri ridicate la aluminiu va fi sigur urmată de o scădere a preţurilor.

Contractele de energie pe termen lung ar permite companiei să funcţioneze chiar şi în situaţia unor scăderi semnificative ale preţului aluminiului pe piaţa mondială.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb