ALTĂ BELEA PE CAPUL "ERSTE" Proces pentru listarea BCR

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 februarie 2012

Proces pentru listarea BCR

Reprezentanţii "Erste": "Suntem convinşi că procesul prin care s-a luat decizia de a nu lista BCR a fost unul corect şi transparent"

Ioana Sfîrăială: "Obiectul cererii de chemare în judecată ţine de nerespectarea unor clauze contractuale şi nu de preţul acţiunilor"

"Erste" face o oferă minoritarilor de la BCR

"Erste Bank" şi Banca Comercială Română au fost date în judecată de către Ioana Sfîrăială pentru că nu au respectat obligaţia de listare a băncii fiică, prevăzută în contractul de privatizare.

Avocatul Ioana Sfîrăială, unul dintre acţionarii minoritari ai BCR, se ia acum în piept cu cea mai mare bancă locală, după ce, în luna decembrie, a câştigat un proces răsunător la Fondul Proprietatea, prin care se anula numirea Franklin Templeton în funcţia de administrator.

Ioana Sfîrăială ne-a declarat, ieri: "Am introdus, în urmă cu două săptămâni, o cerere de chemare în judecată prin care solicităm ca Erste Group să respecte clauzele contractuale de listare a BCR la bursă". Domnia sa ne-a spus că primul termen de judecată a fost fixat pe 7 septembrie.

Pârâţii sunt "Erste Group Bank" AG, "EGB Ceps Holding" GMBH (creat ulterior de Erste Bank şi care a preluat toate drepturile şi obligaţiile prevăzute în contract) şi Banca Comercială Română.

Ioana Sfîrăială cere instanţei să-i oblige pe pârâţi să răspundă solidar, în conformitate cu art. 3.2, lit. a din contractul de vânzare-cumpărare (n.r. listarea băncii în termen de 36 de luni de la încheierea contractului, respectiv de la 21 decembrie 2005).

Reprezentanţii "Erste Group" ne-au declarat că nu comentează cu privire la demersul doamnei Sfîrăială. "Suntem convinşi că procesul prin care s-a luat decizia de a nu lista BCR a fost unul corect şi transparent", au precizat aceştia.

"Erste Bank" a făcut tot posibilul să evite cotarea BCR. În 2009, a semnat cu SIF-urile (n.r. care controlau aproximativ 30% din acţiuni) un acord de amânare a listării cu doi ani, care însă lăsa foarte puţine şanse pentru îndeplinirea efectivă a condiţiei asumate la vânzarea băncii. Ulterior acordului din 2009, "Erste" era obligată să listeze BCR doar dacă toate SIF-urile cereau împreună listarea sau dacă Erste se înţelegea în acest sens cu trei societăţi de investiţii financiare.

Anul trecut, după ce "Erste" a agreat cu patru SIF-uri (n.r. acord la care a aderat ulteior şi SIF "Moldova") ca acestea să-şi lichidizeze participaţiile, acţionarii BCR, întruniţi în AGA în noiembrie 2011, au respins listarea băncii.

Mircea Ursache, şeful departamentului pentru administrarea intereselor statului în economie al PSD şi fost preşedinte AVAS, ne-a declara, în luna septembrie a anului trecut, că încălcarea condiţiei de lis-tare a BCR ar putea crea un precedent foarte periculos şi că statul are la dispoziţie acţiunea în instanţă pentru a impune respectarea contractului.

La acea dată, Sebastian Vlădes-cu, fost ministru de finanţe şi preşedintele Comisiei de privatizare a BCR, spunea că din momentul în care statul român a vândut şi ultima acţiune la BCR, nu a mai avut, din punct de vedere tehnic, niciun rol în luarea deciziilor în BCR, iar listarea era o problemă de rezolvat între acţionarii minoritari şi cel majoritar.

Erste oferă minoritarilor de la BCR 1,09 lei/titlu

Erste Bank a propus acţionarilor minoritari ai băncii din România un preţ de 1,09 lei/titlu, apropiat de cel dat anul trecut SIF-urilor şi de cel oferit în 2010 într-o altă ofertă de cumpărare adresată angajaţilor BCR.

Erste vrea să preia astfel 0,36% din titlurile BCR, pachet pentru care ar urma să plătească peste 62 milioane lei (14,3 milioane euro).

Ioana Sfîrăială ne-a declarat: "Nu am primit nicio propunere din partea Erste Group". Domnia sa ne-a spus că obiectul cererii de chemare în judecată ţine de nerespectarea unor clauze contractuale şi nu de preţul acţiunilor.

Oferta de cumpărare se derulează în perioada 6 - 24 februarie, potrivit unui anunţ al BCR, citat de Mediafax.

Oferta lansată în această săptă-mâ-nă este a treia pe care grupul aus-triac o face acţionarilor minoritari ai BCR, după cea derulată la finele anului 2006, imediat după privatizarea băncii, şi cea din septembrie 2010.

În 2006, Erste le-a oferit salariaţilor BCR un preţ de 6,5 euro pentru o acţiune sau posibilitatea de a primi în schimb acţiuni la grupul austriac (o acţiune Erste pentru 6 acţiuni BCR).

Ulterior, în septembrie 2010, Erste a propus un preţ de 14,03 lei/titlul, iar atunci valoarea nominală era de 1,3 lei/acţiune. În aprilie 2011 valoarea nominală a fost diminuată la 0,1 lei/acţiune, iar numărul de titluri a fost multiplicat cu 13, astfel că dacă Erste ar fi oferit în acest an aceeaşi valoare din 2010, preţul ar fi fost de aproape 1,08 lei/acţiune.

Printre acţionarii minoritari ai BCR se regăsesc în special angajaţi sau foşti salariaţi ai băncii, dar şi casa de brokeraj Actinvest, firmele Carina Import Export şi Milord Impex şi fondul de investiţii Certinvest Dinamic.

Scrisorile de acceptare a ofertei lansată în această săptămână pot fi depuse până la 24 februarie.

Erste deţine în prezent 89,13% din acţiunile BCR, iar SIF Oltenia, singura care nu a vândut titluri BCR, are aproape 6,59%.

Din acţionariatul BCR urmează să iasă în acest an SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana, care au anunţat recent că au decis să mai cedeze o parte din titluri către Erste, în baza acordului agreat în luna septembrie. Celelalte două SIF-uri, SIF Moldova şi SIF Transilvania, au vândut anul trecut toate acţiunile BCR pe care le aveau.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Sa vedem; suntem tare curiosi: "sfiraie" ceva sau nu!. 

    1. Cand nu vrei sa dai ceva inseamna ca are pret. Noi nu ne vindem tara dar am ales sa cedam prin actiuni dreptul de proprietate cu consecinte in disponibilizarea de personal in repartizarea profitului in modul de exploatare a resurselor de petrol gaz sare hidroenergie ... Muntii nostri...dar E DEMO cratie (adica vointa majoritatii) Nu sfaraie s-a cam ars

    Banuiti cam cine ii intoarce ceasul Ioanei ?

    1. Important este sa il unga bine !. 

    Puteti face diferenta? Ceausescu a "oferit" o suta de lei; austriecii 0,1 banuti in plus - fata de anul trecut !!.

    Vor accepta asa ceva minoritarii??. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb