Am cheltuit doar 154 milioane de euro din fondurile POR

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 6 ianuarie 2010

Valoarea totală a contractelor încheiate este de 1,4 miliarde de euro

Constructorii au început anul 2009 cu mari speranţe în comenzile de la stat şi în demararea lucrărilor de infrastructură cu bani europeni. La vremea respectivă, ei credeau că autorităţile vor adopta aceste soluţii fireşti pentru ca sectorul construcţiilor să treacă mai uşor prin criza economică. Aşteptările lor au fost înşelate întrucât investiţiile autorităţilor centrale şi locale au fost mult mai mici faţă de necesar, iar majoritatea lucrărilor cu finanţare europeană încep abia din acest an.

Astfel, 2010 se anunţă un an şi mai dificil pentru constructori, în condiţiile în care am încasat, în 2009, doar puţin peste 150 de milioane de euro din fondurile Programului Operaţional Regional (POR), deşi contractele semnate depăşesc 1,4 miliarde de euro. Guvernanţii promit că grosul fondurilor POR se vor regăsi în economia anului 2010, dar constructorii au renunţat să mai spere în buna implementare a proiectelor europene. Guvernul nu s-a erijat în cel mai mare investitor pe timp de criză, aşa cum ar fi trebuit, iar bugetul de stat pe 2010 este unul de austeritate.

Proiectele depuse în cadrul POR până la finele anului trecut sunt în număr total de 2.828, cu o valoare de 6,9 miliarde de euro. Potrivit datelor furnizate ziarului BURSA de către oficialii Ministerului Dezvoltării, au fost aprobate, până la sfârşitul lui 2009, 1.488 de proiecte, în valoare de 4,3 miliarde de euro.

Numărul contractelor încheiate este de 551 la nivelul începutului lunii decembrie, aceste proiecte valorând, în total, 1,4 miliarde de euro. Oficialii Ministerului Dezvoltării ne-au precizat că, până la 30 noiembrie 2009, plăţile efectuate în cadrul POR se ridică la 154,17 milioane de euro, din care 130,3 milioane de euro reprezintă prefinanţarea acordată proiectelor contractate, iar restul sunt rambursări. Mare parte din aces-te plăţi (124,7 milioane de euro) a fost efectuată în cadrul Axei 2 a POR privind infrastructura de transport.

De altfel, în cadrul Axei 2, au fost depuse 303 proiecte în valoare totală de 2,66 miliarde de euro. Până la finele anului trecut, au fost contractate 95 de proiecte în valoare totală de 976 milioane de euro. Pentru acestea, au fost încheiate 48 de contracte de lucrări şi au fost înregistrate 46 de licitaţii electronice de contracte de lucrări. Conform datelor centralizate în decembrie de către responsabilii din Ministerul Dezvoltării, 54 de beneficiari au solicitat şi primit, în cadrul acestei Axe, prefinanţare I şi 20 de beneficiari - prefinanţare II. Alţi 24 de beneficiari au depus şi primit contravaloarea cererilor de rambursare. Principalele probleme înregistrate în implementare vizează, potrivit Ministerului Dezvoltării, derularea cu dificultate a procedurilor de achiziţie publică din cauza contestaţiilor depuse de ofertanţi şi reluarea procesului de licitare.

Conform sursei citate, Axa 3 a POR, privind infrastructura socială, are contractate 66 de proiecte în valoare de 135 milioane de euro, iar Axa 4 privind mediul de afaceri - 322 de proiecte în valoare de 74 milioane de euro. Pentru Axa 5, privind infrastructura turistică, au fost contractate 44 de proiecte în valoare de 193 milioane de euro.

În ceea ce priveşte gradul de utilizare a fondurilor POR, Regiunea Vest ocupă primul loc cu un procent de 126%. Pe locul 2 este Regiunea Nord Est (124,2%), urmată de Regiunea Centru (111,8%), Regiunea Nord Vest (107,1%), Regiunea Sud Vest (100,6%), Regiunea Sud (97,3%), Regiunea Sud Est (83,6%) şi regiunea Bucureşti-Ilfov (29,6%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb