Ţara noastră a exportat, în 2008, circa 129.000 de tone de produse ecologice, în valoare de 100 de milioane de euro, circa 80% dintre produsele exportate fiind materie primă. Teodora Aldescu, consilier pentru agricultură ecologică în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), a declarat: "Valoarea exporturilor de produse ecologice româneşti a crescut în 2008 cu circa 20 de milioane de euro, faţă de 2007, fiind estimată la 100 milioane euro. Cele mai importante produse exportate au fost fructele de pădure, zmeură şi afine, unde şi preţul obţinut a fost pe măsură, în jur de 220 euro/tonă, fiind urmate de cereale, oleaginoase şi proteice, miere şi lapte".
Domnia sa a precizat că firma "LaDorna", care deţine ştampila de export de produse ecologice, nu a ieşit anul trecut pe piaţa externă decât cu lapte procesat, nu şi cu brânzeturi. În privinţa cărnii, România nu are în momentul de faţă nici un procesator de carne pentru a face export, deoarece este permisă încă producţia paralelă, adică se fac în acelaşi loc şi produse convenţionale, dar şi ecologice, iar animalele nu sunt concentrate pe o anumită zonă, a explicat consilierul MAPDR, citat de Agerpres.
Datele finale pe 2008 obţinute din agricultura ecologică se vor cunoaşte abia la 30 iunie 2009, când România va trebui să le transmită Comisiei Europene. "Este greu să oferi date statistice exacte în acest moment pentru că nu există un cod vamal pentru produse ecologice şi pentru produse convenţionale. Ele sunt contabilizate la comun, iar noi folosim ca sursă comunicările venite de la importatori şi exportatori. Deocamdată, acestea nu au venit întrucât anul trecut această piaţă nu a mers foarte bine şi a rămas multă marfă pe stoc", a menţionat Teodora Aldescu.
În opinia consilierului MAPDR, în Strategia de promovare a exportului realizată cu Ministerul pentru IMM-uri există o susţinere pentru înfiinţarea mai multor unităţi de procesare şi cu toate că numărul acestora a crescut faţă de 2007, România rămâne totuşi un furnizor de materie primă ecologică pe piaţa externă. "La ora actuală, avem înregistraţi aproape 4.200 de operatori care funcţionează în agricultura ecologică şi din aceştia 89 sunt procesatori şi comercianţi, faţă de 48 câţi erau în 2007. Alături de procesatori a crescut şi numărul comercianţilor, dar şi al magazinelor specializate", a mai menţionat reprezentantul MAPDR.
În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu culturi ecologice, aceasta este estimată la 220.000 de hectare pentru 2008, comparativ cu doar 190.000 de hectare în 2007. Pe de altă parte, ţara noastră a importat, în 2008, produse ecologice în valoare de 8-10 milioane euro, mai mult cu 3-4 milioane euro decât în 2007, cele mai semnificative fiind gemurile, dulceţurile, cafeaua şi dulciurile.
În ceea ce priveşte consumul de produse ecologice pe piaţa internă, acesta este sub 1% în momentul de faţă şi, cu toate că oficialii MAPDR şi-au propus o ţintă de 5% până în 2013 şi o suprafaţă cultivată în acest sistem de 750.000 de hectare, nu sunt extrem de optimişti în atingerea acestei ţinte. Pe de altă parte, produsele ecologice sunt însă cu 20 până la 40% mai scumpe decât cele convenţionale