Banca Centrală Europeană (BCE) amână până în toamnă orice discuţie privind o eventuală restrângere a măsurilor de stimulare monetară, întrucât aşteaptă ca inflaţia "să prindă din urmă" redresarea economiei, conform preşedintelui instituţiei, Mario Draghi.
Oficialul BCE a declarat ieri, după reuniunea de politică monetară: "În sfârşit înregistrăm o redresare solidă în zona euro, trebuie doar să aşteptăm ca salariile şi preţurile să urmeze acest trend. Trebuie să fim prudenţi, răbdători şi să persistăm în politicile noastre, deoarece nu suntem în afara oricărui pericol. Deşi actuala creştere economică ne dă încredere că inflaţia va ajunge treptat la ţinta BCE, procesul va fi de durată. O politică relaxată încă este necesară pentru stimularea inflaţiei".
Amintim că economia zonei euro a avut o creştere de 0,6% în primele trei luni din 2017, iar rata anuală a inflaţiei din zona euro a scăzut la 1,3% în iunie, de la 1,4% în mai, potrivit Eurostat.
Ţinta de inflaţie a BCE este de circa 2%.
Ieri, BCE a decis să menţină nemodificate dobânzile şi programul de relaxare cantitativă (achiziţii de active).
Dobânda de politică monetară a rămas, astfel, la zero, iar cea pentru facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%. Totodată, dobânda la depozitele overnight a fost lăsată la -0,40%.
BCE a precizat ieri: "Costurile de împrumut ar urma să rămână la acelaşi nivel o perioadă lungă de timp, iar Consiliul guvernatorilor este pregătit să majoreze volumul sau durata achiziţiilor de active dacă perspectivele economice se vor înrăutăţi".
BCE derulează un program de achiziţii de obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro pe lună.
Euro a urcat cu 1% ieri, după afirmaţiile lui Mario Draghi, ajungând la 1,1631 dolari.