O mulţime de informaţii care detaliază cât timp poate trăi coronavirusul pe suprafeţe precum metalul şi plasticul au circulat încă de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, dar când vine vorba de suprafeţele alimentare sunt puţine cercetări pe subiect. Nu există încă studii exacte cu privire la ce se întâmplă atunci când cumpărăm articole proaspete care nu vin preambalate, cum ar fi pâinea de la brutărie şi produsele de panificaţie.
Pe acest fond a circulat pe reţelele de socializare o notificare ce părea să vină din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prin care se recomandă evitarea produselor de panificaţie fără ambalaj, existând pericolul infectării cu viruşi. Sute de utilizatori au distribuit acest îndemn care a luat amploare în mediul online.
Mesajul care a circulat alături de sigla OMS arăta: "Este strict recomandat să nu mâncaţi produse de panificaţie, deoarece acestea nu sunt lavabile şi pot fi infectate cu uşurinţă de virus."
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a intervenit, însă, şi a precizat că informaţia este falsă şi a oferit asigurări că organizaţia nu a sfătuit oamenii să evite produsele de panificaţie şi, în schimb, a indicat utilizatorilor să se informeze de pe site-ul său official. Cu toate acestea, site-ul oficial al OMS nu oferă informaţii concrete şi detali specifice despre Covid-19 şi produsele de panificaţie.
Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a oferit câteva detalii despre transmiterea virusului prin alimente.
Un comunicat al FDA citat de presa internaţională informa: "Nu conoaştem, în acest moment, rapoarte care să sugereze că virusul Covid-19 poate fi transmis prin alimente sau ambalaje alimentare. Cu toate acestea, este întotdeauna important să urmaţi bune practici de igienă (de exemplu, să va spălaţi mâinile şi suprafeţele des, să separaţi carnea crudă de alte alimente şi să gătiţi la temperatura potrivită) atunci când manipulaţi sau pregătiţi alimente".
Multe brutării din întreaga lume iau măsuri de precauţie suplimentare pentru a se asigura că produsele proaspete din pâine sunt manipulate cât mai sigur posibil, indiferent că este vorba de purtarea mănuşilor şi măştilor de unică folosinţă sau folosirea cleştilor pentru a împacheta toate produsele.
În plus, există opinii care atestă că produsele de panificaţie ambalate sunt mai sigure în această perioadă, venind dintr-un mediu controlat, faţă de produsele neambalate, a căror manipulare nu se cunoaşte pas cu pas.
Martin D'Agostino, managerul secţiei de virologie la Campden BRI din Marea Britanie, a declarat pentru site-ul web bakeryinfo.co.uk că virusul a fost "relativ instabil" pe suprafaţa alimentelor, deoarece nu poate, din câte ştiu cercetătorii, să fie contractat prin ingestie. În schimb, Covid-19, ca boală respiratorie, se contractă prin inhalare, ceea ce înseamnă că alimentaţia este puţin probabil să fie sursa unei infecţii. Acesta recomandă practicile normale de igienă, cum ar fi spălarea temeinică a mâinilor înainte şi după manipularea produselor de panificaţie şi înainte de a mânca. De asemenea, este important să ne asigurăm că orice suprafaţă cu care intră în contact alimentele sunt curăţate corespunzător.
1. E vrăjeală curata
(mesaj trimis de Cristian în data de 05.03.2021, 07:51)
E vrăjeală curată.
Dar atunci când cumpărăm fructe și legume neambalate nu riscam sa ne infectam?
Dar atunci când punem produsele pe bandă la casa de marcat nu luăm virusu?
Dar atunci când luăm legume din piata?
De ce ar fi pâinea mai cu moț?