Ambasada SUA ne trage din nou de urechi

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 23 ianuarie 2014

Ambasada SUA ne trage din nou de urechi

Butcher, Ambasada SUA: "În România, nimic nu este sigur în ce priveşte fiscalitatea"

"Piaţa românească de capital, una dintre cele mai scumpe din ECE"

Deşi lumea se aştepta la un discurs festiv cu ocazia aniversării a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti, oficialul Ambasadei SUA Duane Butcher nu a ratat ocazia să critice Guvernul şi instituţiile pieţei de capital. Într-un discurs "americănesc" ca la carte, în care trecerea în revistă a unor puncte pozitive reprezintă introducerea unor critici, Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA în România, a spus: "România este a şaptea ţară membră UE ca număr de locuitori, însă rezultatele economice sunt sub aşteptări, iar marea parte a populaţiei nu simte încă efectele creşterii economice în îmbunătăţirea nivelului de trai. Benjamin Franklin, unul dintre părinţii fondatori ai SUA, spunea că «Nimic nu e sigur în această lume, în afară de moarte şi impozite». Companiile care îşi desfăşoară activitatea în România au aflat că aici nimic nu e sigur nici în ce priveşte fiscalitatea".

Butcher a dat drept exemplu taxa pe construcţiile speciale care a fost publicată în Monitorul Oficial, la doar o zi distanţă după ce proiectul fusese postat pentru dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Finanţelor, fără a avea un studiu de impact privind veniturile bugetare şi cheltuielile companiilor, dintre care multe sunt deţinute chiar de stat.

Creşterea economică rămâne, potrivit oficialului SUA, mult sub potenţial, deşi România are rezultate destul de bune, la nivel macroeconomic.

"Piaţa românească de capital, în urma celor din alte state membre UE"

Reprezentantul Ambasadei SUA susţine că piaţa noastră de capital este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor administrative şi a celor de tranzacţionare percepute atât de BVB, cât şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Domnia sa a amintit că piaţa românească de capital este în continuare în urma celor din alte state membre UE: capitalizarea bursieră a BVB reprezintă doar 1,27% din cea a Bursei germane de valori şi 12% din cea a Bursei de Valori de la Varşovia.

Domnul Butcher a adăugat: "În 2012, capitalizarea bursieră reprezenta în Germania 45% din PIB, în Austria 36%, iar în Polonia peste 40%. Comparativ, la sfârşitul anului 2013, chiar şi după succesul ofertei publice iniţiale pentru Romgaz, în România, capitalizarea bursieră reprezenta totuşi mai puţin de 13% din PIB.

Pentru a putea valorifica întregul potenţial al pieţei sale de capital, România trebuie să mai realizeze progrese în modernizarea structurii sale financiare de reglementare, care ar face-o mai atrăgătoare atât pentru investitori, cât şi pentru emitenţii de acţiuni.

De exemplu, scăderea comisioanelor de tranzacţionare şi reducerea cerinţelor birocratice pentru investiţii ar ajuta la creşterea atractivităţii pieţei de capital din România pentru investitori.

Accesul la piaţa de capital din România rămâne dificil. Conform unui studiu recent, deschiderea unui cont de tranzacţionare în România poate dura până la şase luni, în timp ce în cele mai multe dintre ţările dezvoltate din Europa Centrală şi de Est durează doar câteva ore".

Butcher: "Suntem pregătiţi să ajutăm la conturarea unui plan pentru efectuarea de consultări transparente pe tema redevenţelor pentru petrol şi gaze"

Duane Butcher consideră că ofertele publice iniţiale ale companiilor energetice şi licitaţiile pentru licenţe în domeniul petrolier şi al gazelor, programate pentru 2014, ar putea avea o influenţă benefică asupra creşterii economice a României dacă sunt realizate corespunzător.

Butcher a transmis că SUA ar dori să se implice în conturarea unui plan pentru efectuarea de consultări transparente pe tema redevenţelor pentru petrol şi gaze. Domnia sa a spus: "Este posibil ca interesul investitorilor să scadă dacă România îşi elaborează strategia energetică într-un mod netransparent, dacă nu aplică eficient codul de guvernare corporativă în toate companiile sale de stat şi dacă nu organizează consultări transparente şi nu realizează studii de impact al modificării sistemului de redevenţe.

Ambasada SUA susţine ferm o mai mare transparenţă şi consultarea guvernului cu toate părţile implicate, inclusiv cu companiile şi reprezentanţii societăţii civile, în privinţa aspectelor legate de taxare şi reglementare, inclusiv cu privire la modificarea sistemului de redevenţe pentru petrol şi gaze, plănuită de guvern.

De exemplu, suntem pregătiţi să colaborăm cu guvernul pentru a ajuta la conturarea unui plan pentru efectuarea de consultări transparente, care să includă toate părţile, pe tema redevenţelor pentru petrol şi gaze".

Liviu Voinea: "Pregătim un pachet de măsuri pentru stimularea cererii interne"

Ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea a anunţat că Guvernul pregăteşte un pachet de măsuri pentru stimularea cererii interne, care va conduce la creştere economică.

Domnia sa a precizat că nu se va proceda la creşterea taxelor în 2014: "Vreau să dau un mesaj de predictibilitate fiscală. Pentru 2014, avem nevoie de măsuri care să stimuleze sectorul privat şi în zona de investiţii, şi în zona de consum şi în zona de creare de locuri de muncă. Pachetul de măsuri va fi discutat cu partenerii internaţionali. Important este ca măsurile să fie neutre din punct de vedere bugetar. Nu avem în vedere creşterea cheltuielilor bugetare".

Liviu Voinea a mai precizat că vine cu un mesaj de susţinere din partea Guvernului pentru piaţa de capital, în condiţiile în care statul şi-a respectat, anul trecut, calendarul de listări, şi are asumate alte listări, în acest an.

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, consideră că statul se poate implica direct în dezvoltarea pieţei de capital, prin eliminarea barierelor care afectează negativ dezvoltarea pieţei.

În prezent, un grup de oameni din piaţă lucrează la înlăturarea obstacolelor majore care împiedică piaţa de capital românească să devină o structură modernă de generare a fluxurilor de capital.

Minele Berbeşti şi Alunu vor fi scoase din CE Oltenia, înainte de listare

Minele Berbeşti şi Alunu (judeţul Vâlcea) vor fi scoase din Complexul Energetic Oltenia, înainte de listarea companiei, cele două unităţi de exploatare a lignitului urmând să fie preluate, împreună cu peste 1.000 de salariaţi, de CET Govora, potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie.

Dumitraşcu a precizat că statul va respecta calendarul de listări şi privatizări convenit cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede listarea unui pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia până în luna octombrie a acestui an.

De asemenea, Guvernul s-a angajat să listeze până în iunie un pachet de 15% din Hidroelectrica (prin majorare de capital) şi să vândă pe bursă 51% din titlurile Electrica SA.

Şeful Direcţiei de privatizare afirmă că statul va asigura toate condiţiile tehnice pentru listarea în termenul convenit pentru cele trei companii, dar oportunitatea momentului va fi decisă de consultanţii angajaţi.

Statul a reluat licitaţia pentru desemnarea intermediarului listării Hidroelectrica, iar la termenul limită de luni au depus oferte un număr de cinci consorţii, din care fac parte JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Deutsche Bank.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Suntem clapaugi si ne place :)

    Pe piata de capital din Romania dai un ban dar stai in fata esti protejat de institutii si entitati profesioniste si poti dormi linistit cand ASF chiar si prin purtatorul de cuvant lucreaza pentru tine clientul "adevaratul stapan" al pietei de capital.

    In Romania taxele si comisioanele platite de investitori chiar daca sunt de pana la zece ori mai mari decat in alte piete dezvoltate ele abia acopera salariile si cheltuielile din ASF, salarii care sunt pe aproape dar nu le-au atins pe cele din SUA si sunt garantia ca persoanele care beneficiaza de ele nu pot fi corupte. 

    Aici nu se intampla fraude, suveici si escrocherii ca in SUA pentru ca supravegherea si controlul sunt facute cu mult profesionalism si meticulozitate, investitorii nu sunt furati iar ASF vegheaza ca o lupa uriasa la integritatea pietei prin echipele de control si comisari sai adevarati cavaleri jedi ai pietei de capital. 

    Enron, Lehman si alte scheme din SUA nu vor prinde niciodata aici pentru ca vor fi raoid eliminati din piata cu clienti cu tot ! 

    Prin Mircea Ursache ASF tine o permanenta legatura cu BVB, DC, AB, AIPC,BFMS, SIF-urile,pragurile, FP si ceilalt actori ai pietei de capital spre beneficiul si protectia actionarilor de la minoritari pana la cei care trebuie sa faca oferta sau au peste 5%, si armonizeaza permanent legislatia romaneasca cu cea europeana la standarde greu de inteles si pentru pietele dezvoltate sau ambasadori rau intentionati. 

    Domnule Ambasador Butcher, chiar daca comisioanele vor mai creste in functie de nevoile institutiilor pietei, chiar daca taxele si impozitele vor mai creste in functie de dorintele statului, chiar daca intermediarii si clientii lor vor disparea, - la ASF cand acest plan maret de dezvoltare a pietei de capital va ajunge la final, sigur va fi cineva sa dea o amenda, un comunicat si sa stinga lumina ! 

    Bineinteles ca este gluma ! 

    1. Bravo domnu buch..un loc in aga la fp?sau nu sunteti demn de de el?prea putine vorbe despre statul de drept?totusi spuneti cam multe despre redevente care trebuie sa fie zero si salariul pt. romani dat de multinationalele americane 50 de parai iar impozitul platit in state eventual! bravo un loc in amcham cand va expira contractul cu statul american atunci!

      Piata de capital trebuie sa fie un motor al economiei. Inca nu functioneaza. Avem reglementari care se bat cap in cap si impozite. Ex. la FP nu exista prag iar la sifuri exista. Nu sunt societati cu acelasi profil? Apoi sa recunoastem asa cum unul de la meteorologie a ajuns pe linie politica la supravegherea circulatiei aeriene sunt convins ca la institutiile de supravegherea ale pietei de capital usor vom gasi juristi, agronomi, etc... Ca o ducem prost se vede de pe luna. E vina noastra ca am ajuns ca pe linie politica sa avem tot felul de ”experti”...

    Ambasada SUA stie de cazul HARINVEST?

    Am sa prezint din nou ce inseamna ASF si fostul CNVM , poate citesc si niste ochi avizati si cu oarecari puteri de decizii aceste comentarii!:

    Legat de comisarii CNVM , as vrea sa va aduc la cunostinta urmatoare situatie aberanta , care persista intr-un stat ce se vrea european ( din anul 2008 o taraim in procese !): 

    Cu putin timp inainte de declansarea crizei financiare /imobiliare am investit aproape toate munca mea in actiuni pe BVB . In anul 2008 , CNVM -ul a decis suspendarea actibitatii societatii de brokeraj prin care desfasuram activitatea , astfel toti cei aprox 500 detinatori de actiuni si clienti ai acelei societati de brokeraj am fost lipsiti de dreptul nostru de propietate asupra actiunilor , inclusiv a disponibilitatilor banesti pe care uni le aveau in conturi .Precizez ca , chiar daca acest CNVM ar fi gasit nereguli la firma de brokeraj , nu avea nici un drept asupra propietatii clientilor , deci e strigator la cer si inadmisibil ca deja de 6 ani , la 500 de oameni li s-a luat pur si simplu dreptul de propietate , de catre acesti comisari patiti regeste pt ce ??? 

    Inca suntem in judecata pt a reintra in posesia actiunilor ( ce a mai ramas din valoarea lor pt ca a scazut f mult valoarea lor )si recuperarea prejudiciilor care se ridica la sume importante .Sugerez ca acei comisari "competenti " sa fie trasi la raspundere si sa raspunda inclusiv cu averea personala ! 

    Aceasta se intimpla in Romania , stat care se pretinde european !! 

    Va rog sa aveti in atentie cazul de la Oradea , pt ca este o tragedie pt sute de oameni . Va stau la dispozitie cu informatiile necesare .

    Multumesc ! 

    1. adresa mea de mail : denis0044@yahoo.com

    Dear Mr. Butcher,

    marele Franklin a avut intr-adevar dreptate in ceea ce priveste death and taxes. Totusi am putea follsoi formularea UE din Jurnalul Oficial din 01.06.2013 si am spune ca they are essentially identical, insa pe noi brutele asa ceva nu ne sperie, poate acesta este si motivul slabei colectari... 

    1. ASF...BVB...DP CENTRAL = MAFIAAAAAAAA!!SUA STIE???

      PAGUBITII DE LA HARINVEST AU PIERDUT TOT DIN CAUZA SUPRAVEGHERII DEFECTUASE FACUTA DE ASF LA HARINVEST ...SUA STIE???

      Si platesc impozit pe PROFIT pt. actiunile care le-au fost furate. Fiscalitatea romaneasca rulz!

      Virgil Bestea a devenit Virgil Brutus. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb