Ambasade închise şi personal evacuat în Yemen

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 august 2013

SUA le cer cetăţenilor americani să părăsească "imediat" Yemenul

MAE le recomandă cetăţenilor români care urmează să călătorească în străinătate să se intereseze asupra condiţiilor de securitate

Statele Unite le-au cerut, marţi, cetăţenilor americani să părăsească "imediat" Yemenul, din cauza gradului de ameninţări cu atentate "extrem de ridicat" în această ţară, potrivit Mediafax.

Acest avertisment al Departamentului de Stat are loc după închiderea mai multor ambasade şi consulate americane în Orientul Mijlociu şi în Africa, din cauza unor ameninţări cu atentate Al-Qaida împotriva intereselor americane.

În comunicat, Departamentului de Stat "încurajează cetăţenii americani să-şi amâne călătoria în Yemen, iar pe cetăţenii americani care trăiesc în prezent în Yemen să plece imediat".

Considerând gradul de ameninţare "extrem de ridicat", Departamentul de Stat a "ordonat retragerea personalului guvernamental american neesenţial din Yemen".

"Organizaţiile teroriste, între care filiala Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), continuă să fie foarte active în Yemen", avertizează comunicatul.

"Guvernul american rămâne foarte preocupat în legătură cu eventuale atacuri împotriva unor cetăţeni americani (aflaţi în vizită sau rezidenţi în Yemen) şi instalaţii americane, întreprinderi şi interesele americane şi occidentale", anunţă comunicatul.

AQPA, considerată ca fiind una dintre grupările cele mai active ale reţelei teroriste fondate de către Osama Ben Laden, este suspectată că a pregătit în ultimii ani numeroase atacuri împotriva Statelor Unite.

Avertismentul Departamentului de Stat are loc la câteva ore după efectuarea unui atac cu avion fără pilot american, soldat cu uciderea a patru presupuşi membri ai Al-Qaida în Yemen. Nu se ştie dacă există vreo legătură între cele două acţiuni.

Oficialii americani vorbesc foarte rar despre programul secret de raiduri cu avioane fără pilot în Yemen şi nu au putut fi contactaţi pentru a oferi declaraţii.

Alerta cu privire la posibile atacuri ale Al-Qaida a antrenat, de asemenea, închiderea altor ambasade occidentale, mai ales la Sanaa.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a emis o avertizare de călătorie la nivel global, valabilă până la sfârşitul lunii august, pe fondul temerilor privind un complot al reţelei teroriste Al-Qaida, cetăţenii americani fiind îndemnaţi să dea dovadă de vigilenţă în timpul deplasărilor externe. Potrivit ziarului The New York Times, la originea măsurilor speciale de securitate se află comunicaţii între lideri ai reţelei Al-Qaida interceptate de serviciile de spionaj americane. Washingtonul precizează că avertizarea de călătorie expiră pe 31 august, recomandându-le cetăţenilor americani să fie vigilenţi în străinătate.

Statele Unite au evacuat personalul diplomatic neesenţial din Yemen, pe fondul riscului terorist

Aproximativ 75 de membri ai personalului ambasadei Statelor Unite din Yemen au fost evacuaţi, marţi dimineaţă, la bordul unui avion american, anunţă un oficial SUA, sub protecţia anonimatului.

Avionul a fost escortat de un alt aparat şi a decolat spre baza americană de la Ramstein, în Germania.

Marina Comercială britanică, plasată în alertă maximă în zonă

Londra, care şi-a evacuat personalul de la ambasada în Yemen marţi, a plasat în alertă maximă Marina Comercială care navighează în largul coastelor yemenite, de teama unui atentat.

Ministerul Transporturilor a ridicat la nivelul trei, reprezentând maximum, nivelul de securitate în largul coastelor Yemenului, a declarat pentru AFP Neil Roberts din cadrul asigurătorului Lloyd's Market Association, coroborând informaţii publicate de The Times.

Contactate, autorităţile britanice au refuzat să confirme trecerea la acest nivel, clasat ca "excepţional" de către Organizaţia Maritimă Internaţională (IMO).

"Yemenul se afla pe lista (cu regiuni sensibile) de o vreme, din cauza Somaliei, dar a fost plasat la nivelul trei, un lucru neobişnuit. Este un semnal adresat navlositorilor, care le transmite că riscul a crescut în mod semnificativ", a spus Neil Roberts.

Asigurătorii au clasat coastele Yemenului ca zonă sensibilă de cel puţin cinci ani, din cauza apropierii de Somalia, victimă a numeroase acte de piraterie.

Potrivit lui Roberts, creşterea nivelului de alertă sugerează existenţa unei ameninţări mai concrete, într-un context tensionat şi închiderea a numeroase ambasade occidentale, cu cele americană şi britanică în frunte, în Yemen.

MAE le cere ambasadelor din zone cu potenţial de risc să evalueze "situaţia pe linie de securitate"

Ministerul Afacerilor Externe informează marţi că a dispus misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare din zonele cu potenţial de risc evaluarea situaţiei pe linie de securitate în scopul clarificării eventualelor ameninţări existente la adresa cetăţenilor români şi informării acestora.

Totodată, MAE le recomandă cetăţenilor români care urmează să călătorească în străinătate să se intereseze asupra condiţiilor de securitate din regiune, inclusiv prin contactarea misiunilor diplomatice ale ţării noastre.

Precizarea diplomaţiei române vine după ce SUA au închis 19 dintre ambasadele şi consulatele pe care le au în Orientul Mijlociu şi în Africa, până pe 10 august, ca urmare a unor ameninţări considerate credibile. Franţa, Marea Britanie şi Germania şi-au închis şi ele pentru moment ambasadele din capitala Yemen, Sanaa.

Norvegia şi-a închis pentru public ambasadele din Arabia Saudită şi Iordania, ca urmare a ameninţărilor cu atentate ale Al-Qaida, a anunţat, luni, Ministerul de Externe de la Oslo.

Potrivit AFP, Norvegia a ridicat totodată nivelul de securitate la alte ambasade ale sale din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi la unele posturi sensibile, precum cel de la Nairobi.

Interpol a lansat sâmbăta trecută o alertă globală de securitate, invitând toate ţările membre ale organizaţiei de cooperare poliţienească la vigilenţă crescută în faţa ameninţării Al-Qaida.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb