Invazia rusă a Ucrainei a dus la necesitatea reevaluării priorităţilor Uniunii Europene, a declarat, astăzi, ambasadoarea Cehiei la Bucureşti, Halka Kaiserova, cu prilejul preluării de către ţara sa a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, relatează Agerpres.
Sloganul Preşedinţiei cehe este "Europe as a Task" ("Europa ca sarcină"), titlul unui discurs din 1996 al fostului preşedinte Vaclav Havel, a amintit Kaiserova, într-o conferinţă de presă.
"Deşi cuvintele lui Havel despre Europa au fost scrise într-o perioadă diferită şi într-o Europă diferită decât cea în care trăim azi, mesajul de bază şi moştenirea lor sunt încă puternice", a adăugat ea.
Halka Kaiserova a detaliat priorităţile mandatului ceh: gestionarea crizei refugiaţilor pe fondul războiului din Ucraina, planul de reconstrucţie a Ucrainei, securitatea energetică, securitatea alimentară, precum şi consolidarea rezilienţei la nivelul UE.
Ambasadoarea a evidenţiat şi angajamentul faţă de Republica Moldova, ţară candidată la UE, dar şi afectată de criza de securitate din regiune.
"Preşedinţia cehă ia foarte în serios situaţia din Republica Moldova şi este foarte conştientă de rolul strategic al Moldovei în acest context geopolitic. Azi are loc o reuniune informală a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne din UE, la Praga, şi pe agendă se află migraţia, situaţia de securitate cauzată de războiul din Ucraina, dar şi lansarea unui hub european de securitate în Moldova, care ar putea ajuta la controlul frontierei şi managementul securităţii în Moldova. Astfel, Preşedinţia cehă va fi permanent la curent cu situaţia. De asemenea, susţinem activitatea României, Germaniei şi Franţei legată de platforma de sprijin pentru Republica Moldova", a completat ambasadoarea.
Kaiserova a menţionat, totodată, eforturile pe care Cehia le va face pentru a debloca mai multe discuţii privind extinderea. "Vă asigur că Preşedinţia cehă ia foarte în serios chestiunea extinderii şi va încerca să acţioneze în sensul deblocării situaţiei şi discuţiilor pe diferite teme, inclusiv problema Schengen", a transmis ea.
Prezent la conferinţa de presă, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reiterat că una dintre priorităţile României la nivelul UE o reprezintă aderarea la spaţiul Schengen.
Evenimentele care au fost cauzate de criza din Ucraina au demonstrat încă o dată că România are atât capacitatea, cât şi angajamentul pentru a se confrunta cu provocări majore şi să asigure funcţionarea eficientă a graniţei externe a UE. România a trecut un nou test al rezilienţei şi solidarităţii când am gestionat valurile de persoane care căutau refugiu din calea războiului din Ucraina şi a arătat că poate face faţă situaţiei. O decizie pozitivă privind aderarea noastră va reconfirma în mod formal această evaluare. Ne bazăm pe susţinerea tuturor partenerilor noştri din UE în acest demers", a transmis şeful diplomaţiei române.
El a amintit că, de la începutul războiului, 1,5 milioane de ucraineni au ajuns în România.
"Războiul nu a creat doar victime şi refugiaţi, ci a crescut inegalităţile economice şi confirmăm importanţa securităţii energetice în UE. Acţiunile noastre în acest domeniu contribuie la obiectivul nostru comun de a consolida rezilienţa UE în toate domeniile", a evidenţiat Aurescu.
Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Ramona Chiriac, a arătat, în intervenţia sa, că Preşedinţia cehă este una "de război".
"Războiul s-a întors în Europa. Sperăm să fiţi şi o preşedinţie postbelică, care să demareze reconstrucţia Ucrainei, în spiritul unităţii, alături de parteneri care gândesc asemenea", s-a adresat ea reprezentanţilor Republicii Cehe.
La nivelul UE, a apreciat ea, "dacă este ceva ce (Vladimir) Putin nu a anticipat, acel lucru a fost unitatea noastră".
Chiriac a subliniat obiectivul existent la nivel comunitar de a atinge independenţa energetică faţă de Federaţia Rusă.
"Dacă vorbim despre dependenţa energetică şi despre eforturile noastre de a ne desprinde de Rusia şi în acest domeniu, pot spune că deja importăm mai multă energie şi gaz din Statele Unite ale Americii decât gaz din Rusia. Deja se întâmplă acest lucru. Facem ce am spus şi reducem dependenţa de Rusia", a completat şefa Reprezentanţei Comisiei Europene.