Ambasadorii Olandei şi Finlandei şi-au încheiat mandatul în România

Alexandru Costea
Politică / 18 august 2015

Actualizare 14:30 Ministrul Aurescu s-a întalnit cu ambasadorul finlandez

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit astăzi în vizită de rămas bun, pe ambasadorul Republicii Finlanda la Bucureşti, doamna Ulla Väistö, cu prilejul încheierii misiunii sale în România, precizează un comunicat de presă al MAE.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au exprimat satisfacţia pentru evoluţia pozitivă a relaţiilor bilaterale româno-finlandeze în timpul mandatului ambasadorului finlandez în România şi voinţa comună de a dezvolta şi consolida relaţia bilaterală prin intensificarea dialogului politico-diplomatic şi a contactelor sectoriale în perioada următoare. Totodată, ambii oficiali au subliniat importanţa stimulării schimburilor economice şi a investiţiilor.

Au fost abordate, de asemenea, subiecte de actualitate ale agendei europene, precum şi necesitatea consolidării colaborării, la nivel european, dintre cele două diplomaţii, în perspectiva asigurării Preşedinţiei Consiliului UE în perioada 2019-2020, în cadrul Trio-ului de preşedinţii Austria-România-Finlanda. România va asigura Preşedinţia Consiliului UE în semestrul al doilea al anului 2019. De asemenea, cei doi diplomaţi au discutat despre sprijinul şi asistenţa necesare R. Moldova în parcursul său european, inclusiv în actualul context regional.

La finalul întrevederii, ministrul afacerilor externe a adresat mulţumiri ambasadorului finlandez pentru contribuţia la dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale şi a urat acesteia succes în îndeplinirea viitoarelor sale activităţi şi obiective profesionale.

(S.A.)

------

Actualizare 13:53 Aurescu l-a primit pe ambasadorul Olandei

Bogdan Aurescu l-a primit astăzi în vizită de rămas bun pe ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, Matthijs van Bonzel, cu prilejul încheierii misiunii sale la Bucureşti.

Ministrul Aurescu şi ambasadorul van Bonzel au analizat evoluţia relaţiilor bilaterale româno-olandeze şi au salutat consolidarea dialogului politic bilateral din ultima perioadă.

Acest dialog a fost concretizat prin consultări periodice la nivelul miniştrilor de externe din cele două ţări (ultima întâlnire bilaterală având loc la Bucureşti, în luna martie), dar şi prin intensificarea contactelor politice şi tehnice în diferite alte domenii (economie, justiţie, afaceri interne, apărare, afaceri sociale şi muncă, comerţ exterior şi altele), se arată într-un comunicat de presă al MAE.

În acest context, Bogdan Aurescu a evocat semnificaţia anului 2015 în planul relaţiilor bilaterale, prin aniversarea a 135 de ani de relaţii diplomatice, moment ce a va fi marcat, la iniţiativa ministrului român al afacerilor externe, şi prin prezenţa comună a celor doi miniştri de externe la concertul susţinut de Orchestra Regală Concertgebouw Amsterdam în cadrul Festivalului George Enescu, care se va desfăşura în luna septembrie, la Bucureşti.

Totodată, ministrul afacerilor externe a exprimat satisfacţie faţă de evoluţia ascendentă a schimburilor economice bilaterale (nivel record de peste 3,5 miliarde euro în 2013) şi a investiţiilor, salutând faptul că Olanda s-a menţinut, pe perioada mandatului ambasadorului Matthijs van Bonzel în România, pe primul loc în rândul investitorilor străini (peste 8 miliarde de euro capital investit).

Demnitarul român a evidenţiat faptul că România şi Olanda au o lungă şi bogată tradiţie a cooperării într-o varietate de domenii, atât bilateral, cât şi la nivel european, Olanda fiind un partener important al României. A evidenţiat potenţialul de a dezvolta şi consolida acest parteneriat, prin noi iniţiative comune la nivel european şi regional, pe domenii de interes reciproc, cei doi diplomaţi reiterând, în context, colaborarea româno-olandeză în promovarea de proiecte comune dedicate R. Moldova, faţă de care ambele state manifestă un interes sporit.

În cadrul convorbirilor au fost abordate şi teme de actualitate ale agendei europene, inclusiv aspecte privind consolidarea spaţiului Schengen şi perspectivele aderării României.

La finalul întrevederii, ministrul afacerilor externe a adresat mulţumiri ambasadorului olandez pentru contribuţia la dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale şi i-a urat acestuia succes în îndeplinirea viitoarelor sale activităţi şi obiective profesionale, se mai arată în comunicat.

(S.A.)

------

Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei, şi Ulla Väistö, ambasadoarea Finlandei la Bucureşti, vor fi primiţi astăzi de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în vizită de rămas-bun.

Matthijs van Bonzel a fost trimis la post la Bucureşti în decembrie 2011, fiind unul dintre cei mai activi ambasadori acreditaţi în România. El a fost primit de preşedintele Traian Băsescu abia pe 8 mai 2012. Partidul Laburist din Olanda, aflat în opoziţie, ceruse anterior Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, în contextul în care cercurile diplomatice considerau că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind aderarea la Schengen.

El va pleca din România în septembrie, fiind numit ambasador în Spania. "Am fost numit ambasador în Spania. O mare onoare. Vom pleca în septembrie. Ne va lipsi România. Cei doi copii vor rămâne aici", anunţa la începutul lunii iulie van Bonzel, pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al MAE olandez, Stella Ronner- Grubaèić, în prezent director de comunicare în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Haga, a fost numită ambasador în România şi Republica Moldova, potrivit Mediafax.

Ambasadoarea Finlandei la Bucureşti, Ulla Väistö, şi-a început mandatul în septembrie 2011.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Speram sa vina persoane mai echilibrate in contextul in care Finlanda si Olanda (doua tari de rahat dealtfel) au fost principalii nostri critici si bagatori de bete in roate.

    1. Bine ca s-a dus panarama asta de olandez,care credea ca este trimisul lui Dumnezeu in Romania.Era un paranoic(ca si secretarul ambasadei S.U.A si ambasadorul Germaniei)

    Noi de ce nu angajam niste oameni ca Jucan sau Macovei, fripturisti fara rusine pe care sa ii trimitem sa le bage la Finlandezi si la Olandezi strambe la orice doresc sa faca? Ave destui oameni lipsiti de caracter care sa stea sa faca plangeri. Macar ne-am castiga respectul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb