Istoria noastră începe aşa: un ambasador se prezintă într-o audienţă. Este foarte supărat. Tocmai a apărut o carte în care suveranul său este calomniat. Îi spune celui care îl ascultă că asta nu se face. "Dacă ar fi apărut aşa ceva în ţara mea despre Domnia Voastră - asigură ambasadorul -, atunci autorului i s-ar fi tăiat capul, iar cartea ar fi fost arsă pe rug". Iar interlocutorul său îi răspunde: "Eu asta nu pot să fac. Însă, dacă Excelenţa Voastră o permite, am să îi comunic autorului ceea ce aţi spus, pentru a o include în următoarea ediţie a cărţii sale".
Anul era 1694. Ambasadorul cu pricina era trimisul Danemarcei, Edmund Scheel, trimis al regelui Christian al V-lea. Monarhul care i-a dat replica vitriolică este William al III-lea, cel care a ajuns pe tronul Angliei în urma Revoluţiei Glorioase.
Autorul cărţii care a declanşat reacţia ambasadorului este Robert Molesworth, care s-a bucurat de aprecierea unor luminarii precum John Locke, Jonathan Swift sau Francis Hutcheson. Este amintit astăzi ca unul dintre liberalii de frunte ai vremii sale.
Titlul cărţii era "O relatare asupra Danemarcei aşa cum era în anul 1692". A apărut doi ani mai târziu şi a devenit celebră foarte rapid. Astăzi este considerată o lucrare de pionierat în domeniul analizei comparate a regimurilor politice.
Robert Molesworth ştia despre ce vorbea. Între 1689 şi 1692 el a fost, la rândul său, ambasador extraordinar pe lângă curtea daneză. Adversarii săi locali pretind că a plecat cu coada între picioare, după ce a fost prins braconând iepuri pe domeniile regale. Episodul este, posibil, inventat. Molesworth nu putea avea mulţi prieteni la curtea unui suveran pe care îl acuzase că era influenţat de despotismul regelui francez Ludovic al XIV-lea.
Cât despre regele ofensat, Christian al V-lea, Encyclopaedia Britannica îl descrie ca fiind un "despot slab". Destul de popular în rândul poporului, el este creditat ca un reformator al sistemului legal. Pe de altă parte, s-a avântat în războaie care au secătuit visteria şi a fost cunoscut pentru un stil de viaţă discutabil. Se spune despre el că a dat ordin să se înnegrească geamurile de pe o latură a palatului său, pentru că nu suporta să vadă teritoriile pe care le-a pierdut în favoarea Suediei. A murit după ce a căzut de pe cal.
Pentru a înţelege contextul "Relatării asupra Danemarcei", să ne amintim că, la finele secolului al XVII-lea, în Anglia apare o "monarhie limitată", pentru care libertăţile şi drepturile individuale devin cheia de boltă a edificiului său constituţional. În contrast, unele state europene sunt considerate drept despotice. Aceasta este perioada clasică a absolutismului european.
Cum apare absolutismul? Pentru Molesworth, absolutismul danez este rezultatul unui declin al libertăţii. La început, popoarele nordice aveau dreptul să îşi aleagă regii, după cum aveau şi dreptul să îşi detroneze conducătorii tiranici. După 1660 însă, regimul a concentrat toată puterea în mâinile unui singur om.
Regimul dominaţiei absolute produce efecte. Unul dintre acestea este sărăcia. Dieta oamenilor simpli este atât de proastă, susţine Molesworth, încât pe străzi poţi vedea adesea indivizi care se tăvălesc pe jos cu spume la gură, datorită dietei de peşte sărat. Alcoolismul, de asemenea, este răspândit.
Absolutismul mai înseamnă şi taxe împovărătoare. Scopul acestei politici ruinătoare este acela de a întreţine mai mulţi soldaţi decât îşi poate permite ţara.
Curios, în regimul absolutist există şi o anume înclinaţie a claselor avute către cheltuieli extravagante. Acest lucru este explicat de incertitudinea care planează asupra proprietăţii private. Nimeni nu ştie dacă ce are astăzi va mai fi al lui mâine.
Învăţământul şi cultura sunt la pământ. Religia este utilizată în scopuri politice, fiind în slujba Statului.
Molewsorth este, în cele din urmă, optimist. Un asemenea regim, crede el, nu poate dura mult. Supuşii vor găsi mijloace să se împotrivească, iar diviziunile din rândul familiei conducătoare îl vor slăbi. În această privinţă, Molesworth s-a înşelat. A prezice viitorul nu este o ştiinţă exactă. Absolutismul danez a luat sfârşit abia în urma revoluţiei din 1848.
Să ne întoarcem acum la scena audienţei cu ambasadorul Scheel. Reacţia lui William al III-lea trebuie înţeleasă, de asemenea, în contextul său. În Anglia se forma, treptat, ceea ce a devenit mai aproape de noi regimul democraţiei liberale. Libertatea cuvântului şi a tiparului a ajuns să fie garantată. Acesta a fost un proces gradual. La sfârşitul anului 1694 a expirat legislaţia care îngrădea activitatea tipografilor, ceea ce a dus la apariţia unei prese politice diverse.
Despre Scheel nu au rămas prea multe informaţii. O rudă a acestuia, contele Christian Scheel, a devenit ambasador în Rusia, la curtea Caterinei cea Mare. Se pare că a fost otrăvit de favoritul ţarinei, Orloff, din gelozie.
Ce a înţeles Scheel din toată discuţia, sursele nu ne spun. Dar ne putem imagina. În 1669, ambasadorul unui despot oriental, sultanul Mehmet al IV-lea, este primit de regele Franţei. Ludovic al IV-lea a comandat pentru această ocazie o robă splendidă, cu pietre preţioase, care costase 14 milioane de livre şi a decorat special o galerie de la Versailles cu draperii din mătase. Ajuns la curte înarmat cu o scrisoare despre care a cerut, cu un ton imperativ, să fie citită, ambasadorul turc a observat că doar calul stăpânului său are mai multe diamante. După care s-a declarat ultragiat că regele Franţei nu s-a ridicat în picioare să îl salute.
În cele din urmă, tot a ieşit ceva bun de aici. Excelenţa Sa Mustafa Raca era un personaj care dorea să impresioneze. Îşi servea vizitatorii cu o băutură curioasă, adusă de sclavi, servită din ceşti din porţelan şi îndulcită cu zahăr. Şerveţelele erau din damasc, brodate cu aur. Oaspeţii o sorbeau tolăniţi pe nişte perne mari, după moda de la Stambul. Aşa au început parizienii să prindă gustul pentru cafea.
Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.
1. Erata
(mesaj trimis de Catalin Avramescu în data de 31.03.2015, 06:15)
"Ludovic al XIV-lea", evident, in penultimul paragraf.Greseala de frapa...
2. Harsti, harsti, harsti cu foarfeca la orice alusia
(mesaj trimis de Dobrogeanul în data de 31.03.2015, 10:42)
Ascutita sageata, tare coarda arcului care a sarutat-o inainte de-a pleca, sigura mina si ager ochiul arcasului!
Luati seama, insa, Excelenta, la vorba avertisment a Censorului (Cartarascu):
"Voievozii naste, moare,
Trec cirmirile subt soare,
Eu ramai orice ar fi....
(El) e cenzorul lui Voda
Personagiul la moda
Mai in oricare regat.
De-ndrazneste fitecine
Ca sa scrie ce nu-i bine
Opul sau far-de-rusine
Harsti, harsti, harsti l-am retezat!"
Asta in varianta soft, ca in cea hard, e mult mai rau: "Ce nu pute-a proslavire
Pute-a furca si topor"!!!!
3. Ok, so now what?
(mesaj trimis de Cristi C în data de 31.03.2015, 15:03)
N-am înțeles ieșirea ambasadorului rus. Nu îl cunosc, pare a fi ambasador de multă vreme. Cu câteva zile înainte avusese un interviu pentru Agerpres foarte diplomatic. Și își postează apoi reacția ce părea umană de a se frustra la tâmpeniile unor indivizi. Sigur că s-a interpretat ca atac la libertatea presei (deși omul spunea doar că presa centrală ar fi trebuit să fie mai chibzuită în a selecta opiniile pe care le distribuie - ce să mai vorbim de "fairness doctrine" de care și americanii s-au lăsat în marșul lor propagandistic pentru cucerirea publicului). Iar la final (pe care nu îl mai pot cita, pentru că a dispărut), ambasadorul spunea că își exprimă părerea deși se așteaptă la valul de reacții pe care aceasta l-ar provoca.
Astăzi reacția lui a dispărut și de pe site-ul ambasadei ruse și chiar și din arhivele internetului (ale motoarelor de căutare). O treabă făcută cu cap.
Ce mijloc mai eficient ca ambasadorul unei țări să obțină o întrevedere cu oficialii MAE de cel mai înalt rang, eventual privată (fără spionii americani ce există în MAE și citesc cablograme), fără ca nimeni din presă să nu bănuiască nimic? Se lansează o fumigenă și ambasadorul Rusiei este chemat la MAE.
Aș zice că este o temă bună pentru dl Codiță pentru a reflecta. Germania - Johannis - Rusia.
4. Ar trebui sa invatam
(mesaj trimis de Radu în data de 31.03.2015, 15:22)
Lasand la o parte aluzia la amenintarile ambasadorului Rusiei, am mai retinut:
"Nimeni nu ştie dacă ce are astăzi va mai fi al lui mâine.
Învăţământul şi cultura sunt la pământ. Religia este utilizată în scopuri politice, fiind în slujba Statului."
Gandindu-ma la bail-in-ul european care va veni si la situatia actuala a Romaniei, cred ca pagina de istorie prezentata in articol ar trebui sa ne ajute sa intrevedem un posibil viitor.
4.1. Ce amenințări? (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 31.03.2015, 16:02)
Despre ce amenințări vorbești, cetățene? Poate le citezi ca să ne lămurești?
4.2. postace din Petrograd (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Chisinger în data de 31.03.2015, 18:26)
Au dificultati bugetare la fabrica de trolli? Vad ca au angajat la discont.
4.3. Iar Burebista (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 31.03.2015, 21:20)
A dat drumul la proști pe net.
Eu nu am cum să îți explic ce este un troll. Efortul va fi inutil. Mai bine învăț o oaie să conducă un avion.
Despre valoarea comentariului tău nu pot spune decât că Udrea ar fi mulțumită și l-ar bifa. Înțeleg că postacii din garnizoanele politice sunt plătiți cu bani negri și cu sume cuprinse între 30 și 50 de bani (adică 0.5 lei) pe comentariu. Iar comentariul tău se potrivește perfect. Ai talent numai bun pentru oastea de orci. 100 de comentarii pe zi ori 20 de zile (că nu prea apare presă în weekend) te duce la 1000 lei pe lună, brut.
Un comentariu al unui troll ar fi fost unul ca acesta care urmează, inflamatoriu și nelegat de subiect. Pentru tine, la fel de capabil ca un troll de 50 de bani, ți-aș putea recomanda un loc de muncă printre gunoieri. Este o muncă mult mai cinstită și mai bine plătită decât aceea de postac politic (iar în București este și mai bine decât în Vaslui).
EVZ, apr 2012: "Peste 600 de persoane s-au înscris pentru cele 40 de posturi de gunoier scoase la concurs de o firmă de salubrizare din Vaslui
Reacţia a fost uluitoare: într-o săptămână, peste 600 de persoane au aplicat pentru posturi. Mai mult de 15 pe un loc!
Veniturile salariale ale unui gunoier la firma de salubritate din Vaslui sunt între 1.000 şi 1.500 de lei în funcţie de vechime. La acestea se adaugă şi sporul de ruşine care este de minimum 15% din salariul de bază."
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de gheorghe în data de 01.04.2015, 08:47)
postacul este incoerent :-)
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de Gigel în data de 02.04.2015, 04:13)
Nu e postac, e doar un frustrat de bucatarie care sta pe aici si se baga ca musca in lapte
4.6. Iar voi doi sunteți trolli (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 02.04.2015, 10:53)
Conform definiției. Ai înțeles Kissing-gear? Iar vouă vă rămâne deschisă oferta serviciilor de salubritate. Este o muncă mai onorabilă.
4.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.6)
(mesaj trimis de gheorghe în data de 02.04.2015, 13:33)
ai avut dreptate, tipul este obsedat ;-)
4.8. Ridică-te gheorghe (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 02.04.2015, 14:10)
La nivelul ridicat al articolului. Nu prea este clar cu cine vorbești. Dai replica la comentariul 4.6, deci mie, și folosești persoana a 2-a singular, referindu-te la un "tip", deci persoana a 3-a singular. Numele "tipului" este "gigel".
Știi că se spune "don't feed the trolls" și așa ar trebui să procedez cu voi. Adică nu da atenție boilor, într-o traducere aproximativă.
4.9. Postacului de la 4.8 (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de Arici Pogonici în data de 04.04.2015, 20:03)
Postacule, macar scrie ceva cu sens. Ai problema serioase, crede-ma
4.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2015, 10:22)
"Amice" Cristi C:
1. Nu e treaba ambasadorului Rusiei si nici a ta ce scrie presa romaneasca.
2. Vezi ca la noi se zice domnule iara nu cetatene. Ai priceput... cetatene?
3. Cand te-au instruit rusii tai nu te-au invatat sa schimbi numele periodic?
4.11. Trolli și aricii (răspuns la opinia nr. 4.9)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 05.04.2015, 12:08)
"problema serioase" c-o fi una, c-or fi mai multe, nu contează. Dacă afirmația vine de la un arici, atunci acesta intră în categoria de troll fără creier. Faptul că nu înțelegi sensul ar putea fi vina ta - chestie genetică.
4.12. Treaba mea, treaba ta (răspuns la opinia nr. 4.10)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 05.04.2015, 13:06)
Anonimule, îți repet ție întrebarea pe care Radu de la 4 a evitat-o. Care amenințări?
Bă, eu nu fac "domn" pe oricine. Prefer formularea franceză de cetățean. Să îți explic puțin contextul - sper în acest fel să contribui la transformarea ta în "domn". JJ Rouseau, Domnul Iluminist francez, ale cărui principii se regăsesc masiv la baza Revoluției Franceze și a societății franceze de astăzi, considera că un individ (biologic) devine "om" prin educația particulară de acasă (cei șapte ani, cum se spune pe aici) și devine "cetățean" prin educația civică a sistemului public. Titlul de "cetățean" devine astfel mai onorabil decât apelativul de "om".
Dar mai puțin onorabil decât cel de "domn". Ce nu avea cum să mai observe Rousseau este că atunci când sistemul public de educație și propagandă pompează informații distorsionate și manipulate, precum istoria României modificată semnificativ pentru a servi interesele comuniștilor români de portretizare a URSS ca inamicul natural, informații pe care nu le regăsești la cronicarii anglo-saxoni de pildă (că nu doar noi am studiat istoria Europei de Est), cetățeanul devine un zombie, programat să urască. Cum să numesc "domn" un astfel de zombie? Nici tu nu pari să treci testul.
1) Sigur că este și treaba ambasadorului și a oricui.
Cetățene, ambasada României la Londra face asta tot timpul. Nu numai la afirmațiile lui Nigel Farage și UKIP, dar și la recentul documentar de pe Channel 4, "Vin românii".
Ambasadorul Ion Jinga în UK a precizat ca ambasada si ambasadorul au reactionat "ori de cate ori am constatat, sau ni s-au semnalat situatii in care romanii au fost jigniti, nedreptatiti, umiliti".
"Jurnalism penibil": "Comunitatea romanilor a fost ofensata si se simte profund umilita. Suntem deranjati si preocupati de aceasta opera senzationalista de jurnalism penibil", a afirmat consulul Romaniei, citat de Bristol Post.
Nu este nicio diferență între reacția ambasadorului Rusiei și cea a diplomaților români.
La punctul 3, cetățene anonim, nu pot decât să îl citez pe Euripide (Bacchae): "cel care vorbește cu sens va părea nebun nebunului". Sau variantele traduse: "Talk sense to a fool and he calls you foolish; To the fool, he who speaks wisdom will sound foolish"
4.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2015, 15:18)
Cetatene... esti varza!
4.14. de Bruxelles (răspuns la opinia nr. 4.13)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 05.04.2015, 17:16)
Lasă chestiunea dacă sunt sau nu varză de Bruxelles (și atât de multele beneficii pe care le-ar avea). Problema ta este că nu poți găsi ABSOLUT NICIUN contra-argument la ceea ce susțin eu. Drum bun pe calea către a fi domn sau rămâi cu lighioanele din suflet și cap pe care decenii de comunism feroce ți le-au sapat cu dalta.
4.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2015, 18:51)
Bati campii lipsit de logica si de coerenta. Probabil ca, voi bolsevicii ati ramas cu nostalgia filozofilor francezi de cand v-au calcat soldatii lui Napoleon pe la 1812. Numa' ca vezi tu, asta n-ai invatat-o la scoala, Napoleon va si dat foc Moscovei.
Asa ca, cetatene bolsevic, poti tu scoate limba rosie ca fularul in jurul gatului obosind pe aici, ca tot degeaba. Pana una alta domnii Tismaneanu si Stan s-au impiedicat de adevar si l-au expus public sa vaza si altii:
Putin s-a inhaitat cu fascistii!!! Ce rusine!!!
Offf si doamna Le Pen asta nu si-a securizat corespondenta....!
Si ca sa se vada si din Rusia: in stricto senso cetatean inseamna oras al cetatii. In extenso, cetatean este cel care are cetatenie romana. Cetatenii romani sunt domni prin nastere. Cetatenii rusi se nasc
tovarasi si bolsevici!
Si ca sa iti citez dintr-un domn roman (vai ce pleonasm!): "Pashol na turbinka Cristi C."
4.16. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.15)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2015, 18:54)
Erata: "locuitor al cetatii", bineinteles
4.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2015, 19:23)
Alo KGB -ul? Taiati jumatate din portia de vodca lui Cristi C. Schimbati-i numele conspirativ si relocati-l in Nauru, ca asta a facut de ras maretele realizari ale lui Lavrenti Beria!
4.18. Ukaz (răspuns la opinia nr. 4.17)
(mesaj trimis de Gospodin Gheneral în data de 05.04.2015, 20:46)
Tavarish Cristi C., kakaia facut aicea? Fakut de ras meserie troll. Rade de tine tioti. Tavatish Cristi C, instruktaj degeaba. Dat ruble inapoi, redus consum vodka.
4.19. Mulțimea de nepricepuți va fi (răspuns la opinia nr. 4.15)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 05.04.2015, 23:48)
Distrusă de acest articol din Wall Street Journal. Asta dacă ar avea IQ>100.
WSJ: "Far-Right Flocks to Russia to Berate the West"
"“If you tried to have a conference like this in the U.S. or the U.K., it wouldn’t be allowed,” said Nick Griffin, the expelled former leader of the anti-immigrant British National Party. “Russia has shown it is more free than the West.”"
Evident că nu este adevărat până la capăt ce spune acest Griffin "dacă ai fi avut o conferință ca asta în US sau UE, nu era permis; Rusia a arătat că este mai liberă ca Vestul". Nu asta este motivul pentru care autoritățile au permis conferința (și nu proștilor, nu Putin a organizat-o), ci pentru a da peste nas arogantului de Vest, cum că el le știe pe toate și este leagănul libertății de exprimare.
"Speakers echoed Mr. Putin’s message, but added attacks on other alleged ills, including abortion, atheism, Freemasonry, and unbridled immigration that, if unchecked, will snuff out the Caucasian race.
Invitees included Udo Voigt, a senior figure in Germany’s extreme-right National Democratic Party, who drew rounds of applause with calls to oppose U.S. hegemony and to denounce homosexuality. "
Temele discutate sunt unele oarecum disputate de o minoritate la nivel european: avortul, ateismul, masoneria, imigrația fără limite, hegemonia US și homosexualitatea.
"Cas Mudde, un om de ştiinţe politice, care este specializat în extremism la Universitatea din Georgia, a declarat că adunătura generează semne de întrebare, deoarece Kremlinul are o multime aliaţi de dreapta în Europa care au mari fracţiuni parlamentare de control şi sunt partide politice important. Nici unul au fost la conferinţă, totuşi.
El a sugerat că unii conservatori poate nu s-au arătat la petrecere pentru că "nu vor să le fie afectată imaginea", iar Kremlin-ului în sine poate nu s-a implicat în planificare.
Conferinţa conservatoare a fost tăiată din scurt de o alertă falsă cu bombă în timpul zilei, dar numai după ce au terminat cele mai multe dintre vorbitori şi participanţii grăbiti au semnat o declaraţie finală."
Fără prostiile fără seamăn ale lui Tismăneanu, acea conferință a fost un act teatral de a da peste nas vestului care se consideră foarte liberal. Chiar și finalul ei, grăbit, cu a alarmă falsă cu bombă ne arată cum au stat lucrurile de fapt. Dar ce să faci cu propagandistul Tismăneanu și prostia lui din cap.
4.20. Harașo (răspuns la opinia nr. 4.18)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 05.04.2015, 23:55)
Nu dau rublele înapoi. Eu sunt capitalist și primesc acțiuni Gazprom și Rosneft.
Sper că se observă că mă folosesc de muniția dată de Wall Street Journal, un monument al capitalismului american. Nu citez din RT tocmai pentru a nu inflama spiritele și mai rău.
Dar relax, chinurile prin care treceți sunt normale. Eu pun doar o oglindă în fața voastră pentru a vă vedea cum sunteți. Și vedeți în oglindă poza Meduzei transformată de Atena într-o dihanie cu șerpi în cap. Iar vederea propriei imagini vă face să tremurați spasmodic.
4.21. monitorizare (răspuns la opinia nr. 4.20)
(mesaj trimis de Snouden în data de 06.04.2015, 07:50)
Cristi C sta toata ziua pe forum, 25 de ore din 24. Unele mesaje sint scrise ca din partea unui pensionar senil, iar in altele face pe cetateanul indignat. Cele mai multe sutn irelevante, fara legatura cu tema din articol. Cateva sunt de-a dreptul incoerente, lucreaza pe calculatoare vechi la Sankt Petersburg. Este acolo o echipa de samagonisti in frunte cu unul Musetoiu.
4.22. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.21)
(mesaj trimis de Snouden în data de 06.04.2015, 07:58)
Trolling for Putin: Russia's information war explained
AFP By Marina Koreneva
22 hours ago
Flags wave in front of the Soldier and Sailor monument during celebrations in Sevastopol on March 18, 2015, to mark one year since Russia's President Vladimir Putin signed off on the annexation of Crimea
Saint Petersburg (AFP) - Lyudmila Savchuk says it was money that wooed her into the ranks of the Kremlin's online army, where she bombarded website comment pages with eulogies of President Vladimir Putin, while mocking his adversaries.
"Putin is great," "Ukrainians are Fascists," "Europe is decadent": Savchuk, 34, listed the main messages she was told to put out on Internet forums after responding to a job advertisement online.
"Our job was to write in a pro-government way, to interpret all events in a way that glorifies the government's politics and Putin personally," she said.
Performing her duties as an Internet "troll", Savchuk kept up several blogs on the popular Russian platform LiveJournal, juggling the virtual identities of a housewife, a student and an athlete.
While the blogs themselves would be filled with apolitical content about life in Russia, she was paid to use the account identities to comment on other news sites and online discussions, leaving 100 comments on an average day.
Every morning, she says, she would get assignments for the day, a list of subjects on which to comment and ideas to propagate.
"Ukraine has approved a reform plan to secure IMF aid" was the title of one recent assignment that Lyudmila had kept on her cellphone.
The instructions were for her to respond to the potentially positive Ukrainian news story with negative comments, such as "For the Ukrainian government, military needs are more important than those of the people."
View galleryRussia's President Vladimir Putin gives a speech …
Russia's President Vladimir Putin gives a speech during a rally and a concert by the Kremlin Wal …
Savchuk spent two months as a cyber-warrior, or what fans of news comment sections call "trolls", because they join to provoke or to spread propaganda, ruining what would usually be exchanges of opinion in good faith.
She said she worked in a nondescript grey building on Savushkin Street in a busy neighbourhood in the north of the city of Saint Petersburg before quitting in March.
Her short job interview was conducted by a man who only gave his first name, Oleg. His first question was: "What do you think of our policy in Ukraine?"
"Like many others, I was seduced by their salary," said Savchuk, who is raising two children. Her monthly pay was 40,000 to 50,000 rubles ($700-870), considered good money in Russia's second largest city.
- 'Work is hard' -
The online onslaught of identical, often abusive Internet comments discrediting Russia's opponents, and especially the United States, while hailing the Russian government, began even before Russia's standoff with Ukraine.
A journalist with Novaya Gazeta opposition newspaper visited the Saint Petersburg agency in 2013 undercover and reported there were about 400 employees based out of a small building on the outskirts of the city.
Since then many Russian newspapers, and even foreign-language outlets that cover Russian events, have been forced to close comments sections because of the trolling torrent.
Local media reported that the operation moved to the larger, new four-storey building in October.
Now the Kremlin trolling centre's focus is the conflict in Ukraine, and it has reportedly added departments for people with foreign language skills and those able to Photoshop images.
Prospective trolls initially respond to employment opportunities on popular websites, where seemingly innocuous jobs titled "editor" or "content manager" are posted by an entity calling itself an agency for Internet studies.
AFP found job ads as recently as March 17 asking candidates to send a CV through a website. An automated reply then promises to contact the applicant in the future.
The employee turnover is huge, Savchuk said.
"The work is hard. You have to write an enormous amount and a lot of people were laid off since they lacked the skill or simply couldn't express these ideas."
Most of the staff are young, often students. "They were completely indifferent to politics and did not take anything seriously. For them it's just a way to earn money."
But there were also other kinds of employees roaming the building who were older and full of enthusiasm. "There weren't many of them, but for them this work was a true mission," she said.
The bland space -- christened a "troll factory" by some Russian media -- is closed to the public. In fact, the only clear sign of the agency's existence at all are the job ads.
Inside, most workers hardly speak to each other, often giving just a brusque "Excuse me, I'm in a hurry," said Savchuk.
Some seemed afraid to talk at all, she said: "They have cameras everywhere."
4.23. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.22)
(mesaj trimis de Snouden în data de 06.04.2015, 08:20)
Omul care vrea să fie „politruk-ul” propagandei ruse la Bucureşti
DE OLEG COJOCARU
Moscova a reinstaurat functia de politruk. Dar, fostul conducator pe linie de partid nu mai este ce a fost. Modernizat si transpus/deghizat in termeni actuali, acesta actioneaza sub chipul formatorului de opinie. Activeaza in „presa” de propaganda, care este vadit diferita de jurnalismul clasic. Este campioana a deontologiei in subiecte neesenţiale (neimportante pentru scopul propagandei) si cerber infricosator in subiecte sensibile, periculoase sau potential periculoase pentru „buna imagine” a „patronului” şi anturajului acestuia.
Dan Musetoiu, fost editor The Money Channel, vrea sa se lanseze ca „prim-politruk” al propagandei ruse in Romania. Jurnalistul a confirmat ca vrea sa lanseze un proiect editorial cu numele Russia Today, acelasi cu al televiziunii de stiri din Rusia, potrivit Reporter Virtual.
Pentru cine nu stie, Russia Today (RT) nu este doar o televiziune. E o retea globala de posturi tv si platforme web (deci pun accent pe instrumente media moderne) care vrea sa concureze alte retele globale gen CNN, BBC, DW etc. Dar mai important decat aceasta atat de capitalista dorinta, Russia Today este vocea propagandistica a Kremlinului, care nu are nicio legatura cu jurnalismul (nici clasic, nici modern).
Scopul declarat al platformei media este să descrie Rusia ca „un altfel de democrație”, și să sublinieze eșecurile Occidentului, scrie un coleg de presa. Descrierea insa se face uzitand tehnici propagandistice, care includ manipulare, minciuna, exagerare, calomnie etc. Evident ca toata aceasta dragoste de tara straina si intinare de reputatie profesionala (se presupune ca, la un moment dat, un „jurnalist” RT va dori sa plece) se tine cu bani grei. In reteaua RT un reporter incepator are salariu care pleaca de la 5.000 de dolari.
În Romania, în cadrul „demersului sau propagandist”, Musetoiu a depus pe 28 august o cerere la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) in vederea inregistrarii brandului „Russia Today”.
Cine este Dan MusetoiuDan Musetoiu
Fost editor la o televiziune de nisa / The Money Channel (TMC), a lucrat pe la mai toate televiziunile naționale.
A fost corespondent al știrilor TVR la Detroit (SUA) si realizator de emisiuni la postul pulbic. La Antena 1 a fost producător de știri, iar la Pro Tv și Național TV a deținut funcția de editor general știri.
La inceputul lui 2011 se alatura B1 TV in calitate de producator de stiri. Inainte de B1 a fost producator general la Agro Channel TV, iar pana la aceasta televiziune de nisa a făcut parte din echipa care a pus bazele televiziunii de știri Publika TV din Republica Moldova. Probabil ca in acea perioada si-a cultivat “respectul” pentru propaganda Kremlinului, aflata ca la ea acasa in peisajul televiziunilor bilingve (ruso-române) de la Chisinau.
Dupa B1 TV traseul sau profesional il aduce la TMC. Potrivit fostilor colegi, a colaborat foarte bine cu Daniel Apostol, redactor sef si ulterior director al postului, insa dupa aparitia in “schema” a lui Mihai Tatulici, trece in tabara acestuia. Dupa preluarea TMC de catre Mohammad Murad, il regasim pe Dan Musetoiu, pentru o vreme, in schema postului tv “relansat” in calitate de director general.
Fosti colegi despre Musetoiu: portretul oportunistului
“Are “talentul” sa se implice in cele mai dubioase proiecte. Din punct de vedere profesional pare OK, insa ti-o trage cand te astepti mai putin. Din acest punct de vedere nu are nicio greata”, spune un fost coleg despre Musetoiu.
¤¤¤
“Int r-o vreme a fost “omul” lui Dan Apostol, insa dupa aparitia in peisaj a lui Tatulici a schimbat tabara. Unii il lauda, altii din contra spuneau ca habar n-are. Cred ca in realitate, ca jurnalist de televiziune era undeva pe la mijloc”, povesteste un alt coleg.
4.24. am intrat in tura (răspuns la opinia nr. 4.23)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 06.04.2015, 08:43)
Acuma am intrat pe tura, l-am schimbat tot pe Cristi C. Dupa mine vine tot Cristi C. Care mai e treaba?
4.25. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.24)
(mesaj trimis de Adevaratul Cristi C în data de 06.04.2015, 09:01)
A se sterge postarea 4.24 ca si postarea 4.20. Eu sunt adevaratul Cristi C. Revenim.
4.26. revenire (răspuns la opinia nr. 4.25)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 06.04.2015, 12:03)
Mesajele anterioare sunt corecte. A nu se sterge. Revenim din nou dupa primirea materialului.
4.27. Idiotule (răspuns la opinia nr. 4.21)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 06.04.2015, 13:03)
Ești o cangrenă care nu va avea vindecare. Xenofob. Ce face ura din oameni! Probabil că așa te învață Vadim Tudor.
Pleacă de aici și mergi pe siteurile tale preferate, tricolorul, libertatea și alte mizerii. Nu arunca cu rahat pentru că te murdărești. Idiotule, ai auzit de adresă IP? Doar fiindcă scrii acolo un nume la semnătura comentariului falsificând opiniile, nu înseamnă că nu poți fi identificat și pedepsit. Încalci regulamentul utilizării acestui site. Ba chiar aflăm unde locuiești, unde muncești, cu cine te vezi, cât plătești facturile, cine te plătește.
4.28. Gunoaie de la RV eu nu citesc (răspuns la opinia nr. 4.23)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 06.04.2015, 13:19)
Simt că mă murdăresc. Acum ce urmează, ca în prostia ta, să ne aduci și materiale de la tricolorul sau alte hârtii de toaletă?
Dacă tot l-ai pus, află că nu este pentru nimeni interesant ce face un fost director de la Money Channel pe care l-a făcut praf. În fapt, în România, actul jurnalistic este de atât de joasă speță încât Russia Today, versiunea românescă nu va fi decât o versiune rusofilă a RV. Nu ar trebui să intereseze pe nimeni cu creier în cap, dar tu nu intri în acea categorie.
4.29. Nu puteai să traduci? (răspuns la opinia nr. 4.22)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 06.04.2015, 13:52)
Numai că vezi tu, mesajele pe care le descrie articolul ca fiind generate de trolli sunt sumare, fără substanță, fără context (cam ca ale multor anonimi xenofobi de pe aici). Asta fac trolli. Asta fac și postacii politici români de 50 de bani pe site-urile ziarelor.
Apropo', asta face și EU din 2013. Și mai jos, o să vezi că face și armata SUA din 2011.
The Telegraph: "EU to set up euro-election 'troll patrol' to tackle Eurosceptic surge"
"The European Parliament is to spend almost £2 million on press monitoring and trawling Eurosceptic debates on the internet for "trolls" with whom to debate in the run-up and during euro-elections next year amid fears that hostility to the EU is growing."
"Parlamentul European va cheltui aproape 2 milioane de lire sterline pe monitorizarea presei şi a căuta dezbateri Eurosceptice pe internet în care să dezbată în perioada premergătoare şi în timpul euro-alegeri anul viitor pe fondul temerilor că ostilitatea în Uniunea Europeană este în creştere.
Paul Nuttall, deputatul lider al UKIP, a atacat propunerea, care, a spus el, încalcă neutralitatea serviciului public EU prin transformarea oficialilor într-o "patrulare de trolli", urmărind internetul pentru a face nedorite şi provocatoare contribuţii politice în dezbaterile sociale din mass-media."
Și ghici ce, asta fac și americanii din 2011. Iar rușii vin ultimii la masă. Dar prostul de tine îi demonizează de parcă au inventat iadul.
The Guardian, "Revealed: US spy operation that manipulates social media"
"Military's 'sock puppet' software creates fake online identities to spread pro-American propaganda "
"Un software al armatei americane creează identități false online pentru a răspândi propagandă pro-americană"
"Armata SUA este în curs de dezvoltare a unui software, cu care vor să manipuleze în secret site-uri sociale mass-media prin utilizarea de profile online false pentru a influenţa conversaţiile pe internet şi a răspândi propaganda Pro-Americana.
O corporaţie din California a câștigat un contract cu Statele Unite Comandamentul Central (Centcom), care supervizează noi operaţiuni armate în Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, pentru a dezvolta ceea ce este descris ca un "serviciu de management online persona" care va permite unui militar SUA să controleze până la 10 identităţi distincte localizate la adrese peste tot în lume.
Proiectul a fost asemănat de către experţi de web cu tentativele Chinei de a controla și restrictiona libertatea de exprimare pe internet. Criticii probabil se vor plânge că va permite armatei SUA să creeze un consens fals în conversaţiile online, să înghesuie și să sufoce opiniile nedorite şi să sufoce comentariile sau rapoartele care nu sunt conforme cu obiectivele sale proprii."
Observă ce spune articolul din The Guardian: "să sufoce opiniile nedorite". Asta faci tu Snouden. N-ai avea curajul să faci ce a făcut Snowden pentru lume. Nu meriți nici măcar să îi faci pantofii.
4.30. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.29)
(mesaj trimis de Datcu în data de 06.04.2015, 13:57)
Nu inteleg ce te apuca tremuriciul. Get a life.
4.31. Oderint dum metuant (răspuns la opinia nr. 4.30)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 06.04.2015, 15:24)
Merci Datcu. În fine, apare un om. Îți respect sfatul și îmi închid contribuțiile la acest articol. Oricum trebuia să merg la Sochi la o partidă de tenis cu Putin unde voi socializa și cu Maria Sharapova. Vom avea în curând un tren de mare viteză cu Internet care îmi va putea permite să fiu online alături de dragii de voi în naveta mea dintre o baie în Crimea, un tur la farul Tarkhankut din vestul peninsulei unde voi actualiza periodic traiectoriile balistice ale "cadourilor" și o mică aventura la Sochi.
4.32. 112 (răspuns la opinia nr. 4.31)
(mesaj trimis de F.G. în data de 06.04.2015, 16:58)
halatul, cat e halatul?