Iordania şi România au un parteneriat excelent de peste 57 de ani, de când cele două ţări au stabilit relaţii diplomatice, a declarat ambasadorul României în Iordania, George Cristian Maior, într-un interviu acordat agenţiei de presă Petra, publicat astăzi, menţionează Agerpres.
Potrivit ambasadorului, România vede Iordania ca pe un partener, ca pe un contributor semnificativ la stabilitatea şi securitatea regională şi ca pe un exemplu strălucit de rezilienţă în faţa provocărilor comune.
În ceea ce priveşte cooperarea economică şi comerţul în ambele sensuri, Maior a declarat că naţiunea sa acordă o atenţie deosebită avansării legăturilor comerciale cu Iordania şi că cele două naţiuni ar trebui să plaseze securitatea alimentară şi cooperarea în domeniul energiei verzi în fruntea agendei lor.
''În ultimii ani, a existat o tendinţă de creştere a comerţului bilateral, de care au beneficiat ambele economii. Credem că o relaţie consolidată între naţiunile noastre va creşte exporturile Iordaniei către România. În plus, întreprinderile iordaniene pot profita de poziţia geografică a României, care oferă acces uşor la principalele pieţe ale UE. Prin urmare, încurajăm firmele iordaniene să investească în România şi să folosească naţiunea noastră ca un hub comercial şi de afaceri pentru Europa'', a declarat Maior.
Referindu-se la turism, diplomatul român a menţionat că Iordania a devenit recent una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Orientul Mijlociu. În 2022, un număr semnificativ de români au călătorit în Iordania ca urmare a numeroaselor programe de televiziune care promovează bogatul patrimoniu istoric şi cultural al Iordaniei.
Comunitatea românească din Iordania este formată din peste 5.000 de persoane, în marea lor majoritate membri ai unor familii mixte, potrivit lui Maior, care a adăugat: "Comunitatea românească nu este singura noastră resursă; în Iordania, avem peste 14.000 de cetăţeni iordanieni care şi-au petrecut anii universitari în România începând cu anii '70, de care suntem foarte mândri şi pe care îi considerăm adevăraţi prieteni ai ţării mele".
El a precizat că ambasada intenţionează să sprijine comunitatea românească prin organizarea de evenimente de celebrare a moştenirii culturale româneşti şi că ambasada intenţionează să lanseze un curs de limba română la Universitatea din Iordania (UJ, situată în capitala Amman) în 2023, de care să beneficieze atât iordanienii de origine română, cât şi iordanienii care doresc să studieze în România în viitor.
Ambasadorul a subliniat interesul României pentru extinderea cooperării bilaterale în domeniul educaţiei, citând un protocol iordanian-român recent care a crescut numărul de burse anuale acordate de România studenţilor iordanieni care studiază medicina de la 10 la 26. În prezent, sunt acordate până la 100 de burse în diferite domenii (licenţă, masterat, doctorat, specializare), potrivit lui Maior.
El a adăugat că stabilirea de relaţii directe între universităţile din România şi Iordania este un mijloc eficient de creştere a schimburilor de studenţi şi profesori, inclusiv prin participarea la programe europene precum Erasmus+.
Ambasadorul a precizat că, în cadrul unui recent dialog la nivel înalt între oficiali români şi iordanieni, a fost reiterat faptul că România are o susţinere de lungă durată, consecventă şi neclintită pentru implementarea soluţiei cu două state, care ar permite Israelului şi palestinienilor să coexiste în pace şi securitate, în conformitate cu dreptul internaţional.