Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, a transmis, astăzi, în plenul Parlamentului, recunoştinţa ţării sale pentru sprijinul acordat de România la toate nivelurile, menţionând că războiul declanşat de Rusia a luat foarte multe vieţi, dar Ucraina rezistă agresiunii ruse şi va învinge, informează Agerpres.
"Vă mulţumesc în mod sincer pentru această întâlnire care marchează un an de la rezistenţa eroică a Ucrainei pentru integritatea teritoriului său suveran, care comemorează victimele războiului brutal şi neprovocat stârnit de Rusia împotriva Ucrainei şi care consolidează solidaritatea şi legăturile de prietenie între Ucraina şi România. (...) Mă folosesc de această ocazie pentru a exprima gratitudinea profundă faţă de dumneavoastră şi toţi românii pentru răspunsul rapid la nevoile ucrainenilor şi pentru tot ajutorul dat în ultimul an", a afirmat ambasadorul Ucrainei, în şedinţa comună a Parlamentului care a marcat un an de la declanşarea agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
El a spus că acest război a luat foarte multe vieţi, adăugând şi că mulţi ucraineni s-au bucurat în România de siguranţă şi de o primire generoasă.
"Apreciem sprijinul României pentru ucraineni, la toate nivelurile, al oamenilor, societăţii civile, sectorului privat, Parlamentului şi Guvernului. Mulţi dintre dumneavoastră aţi fost implicaţi personal", a mai spus acesta, adăugând că "România a fost în prima linie a răspunsului umanitar din primele ore ale războiului şi a arătat un sprijin consecvent în numeroase domenii".
Diplomatul a arătat că anul trecut a fost marcat de atrocităţi oribile ale forţelor invadatoare, de atacuri teroriste împotriva civililor, tortură, violuri, deportarea forţată a miilor de ucraineni în Rusia, inclusiv copii, distrugerea în masă a infrastructurii civile, iar, în prezent, autorităţile investighează zeci de mii de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.
"În ciuda suferinţelor de pe câmpul de luptă, Rusia încă menţine obiectivele iniţiale - să distrugă statalitatea Ucrainei. Ucraina doreşte pace, nu îşi doreşte stabilirea sferelor de influenţă, ci o pace de durată, conform principiilor Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite. Ucraina rezistă agresiunii. Încă suntem convinşi că Ucraina va învinge", a mai spus Ihor Prokopchuk.
El a mai susţinut că Putin s-a confruntat deja cu un eşec strategic în îndeplinirea planurilor sale, iar regimul rus a crezut că Ucraina şi Europa este slabă, dar s-a dovedit că a greşit.
"Solidaritatea cu Ucraina nu este o chestiune de alegere morală de a fi de partea corectă a istoriei, ci un interes pentru toate ţările care cred în principiile legii internaţionale. Este clar că miza este mai mare decât Ucraina, afectează alte ţări şi întreaga Europă", a opinat acesta.
Potrivit lui Prokopchuk, Ucraina este recunoscătoare României pentru asigurările că îi va oferi asistenţă cât timp este necesar.
"Avem de a face cu un război complex în secolul XXI, iar răspunsul nostru trebuie să fie oportun, complet şi eficace. Trebuie să câştigăm acest război şi să facem Rusia să se retragă în interiorul graniţelor sale", a mai transmis el.
Ambasadorul a precizat că trebuie consolidat regimul de sancţiuni împotriva Rusiei şi este necesară izolarea Federaţiei Ruse în cadrul organizaţiilor internaţionale "ca pe un regim terorist care nu respectă legea internaţională".
El a reamintit că există şi un război informaţional, susţinând că Rusia încearcă să dezbine ţările.
"Anul trecut, un an foarte dificil, a adus o nouă dinamică între relaţiile dintre Ucraina şi România, făcându-le mai puternice şi mai diverse, inclusiv în ceea ce priveşte conectivitatea. (...) În ciuda războiului, Ucraina este dispusă să discute toate temele de pe agenda bilaterală, în special drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, minoritatea română din Ucraina şi cea ucraineană din România. Trebuie să consolidăm relaţiile bilaterale şi înţelegerea reciprocă prin relaţii interparlamentare", a punctat ambasadorul.
Diplomatul a admis că războiul va continua. "În final, vă mulţumesc tuturor pentru sprijin, însă războiul continuă. Trebuie să ne concentrăm asupra asistenţei în continuare acordate Ucrainei pentru a câştiga", a afirmat diplomatul, subliniind că este nevoie în continuare de sprijin bilateral şi multilateral pentru "a învinge agresorul rus şi pentru a restaura pacea de durată în Ucraina şi pe continentul european".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2023, 19:30)
Ukraina trebuie ajutata maxim .
Partidul AUR trebuie desfiintat URGENT !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2023, 21:25)
Bine. Sa ne unim cu Ucraina si tu sa fii trimis pe front.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2023, 21:56)
Exact atat stie si putin, desfinteaza urgent. Doar ca tu ai alte interese si te crezi mai grozav.
Pe ambasador nu-l doare gura sa vorbeasca, dar de 30 de ani nu i-a impiedicat nimeni sa nu saboteze scolile si bisericile romanilor din ucraina.
Acum sapa prin canalul bastroe in cautarea navei rostock?
Asta in timp ce ne falimentam agricultorii ca sa-i sprijinim.
Cam asta-i relatia dintre noi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2023, 21:13)
veste proasta, nu vrem multumirile lui.
Romania trebuia sa fie impartiala.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2023, 22:58)
Nici un cuvintel de la ambasador despre
distrugerea Deltei Dunarii ?!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2023, 00:48)
Ucraina are TOATE acordurile guvernului roman,
ptr. lucrarile canalului Bastroe,DE ANUL TRECUT !!!
ne iau de fraieri
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2023, 23:24)
Sunt romanca din ukraina . Eu acum sunt in romania si vreau sa sa stii ca in ukraina nu ne persecuta nimeni . In ukraina a ramas sotul si cumnatul sa lupte contra rusalor. Armata ukrainei va lupta pana cand rusii vor pleca
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2023, 00:54)
Trebuia sa ramai sa lupti in Ucraina,
daca esti sincera
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2023, 06:05)
Corect.