Ministerul de Externe britanic l-a convocat astăzi pe ambasadorul Iranului în Regatul Unit în urma atacului comis joi asupra unui petrolier în Marea Arabiei şi despre care Londra consideră că Teheranul este responsabil, acuzaţii deziminţite de Iran, transmit agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.
''Ambasadorul Iranului în Regatul Unit, Mohsen Baharvand, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe de către secretarul de stat pentru Orientul Mijlociu, James Cleverly, ca răspuns la atacul ilegal comis asupra petrolierului Mercer Street pe 29 iulie'', a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office.
Potrivit armatei americane, această navă, gestionată de societatea Zodiac Maritime a miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost ţinta unui atac cu dronă. Doi membri ai echipajului, un român şi un britanic, au fost ucişi în atacul care nu a fost revendicat.
Dar Londra consideră că este ''foarte probabil ca Teheranul să fi atacat'' nava. Acest atac ''deliberat, ţintit şi ilegal'' constituie ''o încălcare evidentă a dreptului internaţional de către Iran'', a menţionat într-un comunicat ministrul de externe britanic Dominic Raab, care a avertizat că Londra ''lucrează împreună cu partenerii săi internaţionali pentru un răspuns concertat în faţa acestuia atac inacceptabil''.
La rândul lor, Israelul şi SUA s-au declarat sigure că atacul asupra petrolierului a fost efectuat de Iran. ''Pot spune cu certitudine absolută că Iranul a condus acest atac (...) Există dovezi pentru aceasta'', a susţinut premierul israelian Naftali Bennett, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Statele Unite ''sunt sigure că Iranul a desfăşurat atacul'', adăugând că Washingtonul ''se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de aceasta pentru o replică adecvată şi iminentă''.
Iranul a reacţionat negând orice responsabilitate şi a transmis luni printr-un purtător de cuvânt al MAE de la Teheran că va ''răspunde prompt şi puternic oricărei posibile aventuri''. ''Dacă au dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile nefondate, ar trebui să le furnizeze'', a spus purtătorul de cuvânt Saeed Khatibzadeh, care pe de altă parte a acuzat Londra şi Washingtonul că păstrează ''tăcerea'' asupra ''atacurilor teroriste'' care au vizat ''navele comerciale'' iraniene în Marea Roşie şi în apele internaţionale.
Publicaţia Wall Street Journal a relatat în martie, citând responsabili americani şi din Orientul Mijlociu, că Israelul a atacat de la sfârşitul anului 2019, folosind în special mine subacvatice, cel puţin zece nave care se îndreptau spre Siria şi care transportau cele mai multe dintre ele petrol iranian.