Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat vineri, într-o postare pe Twitter, că ambasadorul României în Belarus, Viorel Moşanu, a fost rechemat pentru consultări, ca semn de solidaritate cu Lituania şi Polonia, subliniind că "presiunile" regimului de la Minsk asupra unor state membre ale Uniunii Europene nu ajută la dialog, scrie g4media.
"Am decis să îl rechemăm pe ambasadorul nostru în Belarus, pentru consultări, în spirit de solidaritate cu Lituania şi Polonia. Belarus trebuie să înţeleagă că presiunile la nivel diplomatic asupra statelor membre UE nu vor ajuta dialogul şi nu vor aduce rezultate pozitive", a scris şeful diplomaţiei române, pe platforma de socializare.
Viorel Moşanu a fost, în urmă cu o lună, unul dintre ambasadorii statelor UE care au vizitat-o pe laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Aleksievici, o oponentă a regimului de la Minsk.
Slovacia şi Republica Cehă au anunţat joi că şi-au rechemat ambasadorii din Belarus, după decizii similare ale Poloniei şi statelor baltice, într-un context de tensiuni între Minsk şi aceste ţări, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
"Am decis să-l chem pe şeful misiunii noastre de la Minsk pentru consultări în Slovacia, în semn de solidaritate cu Lituania şi cu Polonia. Măsurile luate de autorităţile din Belarus împotriva altor state membre UE sunt inacceptabile. UE rămâne unită în sprijinul său pentru poporul din Belarus", a scris pe Twitter ministrul de externe slovac Ivan Korcok.
De asemenea, ambasadorul ceh la Minsk va fi rechemat la Praga pentru consultări "pentru o durată de aproximativ o săptămână", a precizat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe ceh, pentru agenţia de presă CTK.
Estonia şi Letonia au anunţat deja măsuri identice.
Joi şi Bulgaria a anunţat că îşi recheamă pentru consultări ambasadorul din Belarus.
La finalul săptămânii trecute, Belarusul şi-a rechemat ambasadorii de la Vilnius şi Varşovia, în urma sancţiunilor europene contra funcţionarilor belaruşi acuzaţi de fraude electorale şi încălcări ale drepturilor omului.
În plus, Minskul le-a cerut Lituaniei şi Poloniei să-şi reducă numărul diplomaţilor aflaţi la post în Belarus, conform g4media.
Autorităţile belaruse acuză Lituania şi Polonia că sprijină manifestaţiile care zguduie Belarusul după alegerile prezidenţiale din 9 august, scrutin contestat de opoziţie şi pe care Aleksandr Lukaşenko - aflat la putere de 26 de ani - susţine că l-a câştigat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2020, 14:46)
Cum rămâne cu neamestecul in treburile interne ale altui stat??
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2020, 19:25)
Cum ramane cu neamestecul Rusiei in treburile interne ale Belarusului? Putin l-a imprumutat pe dictatorul Lukasenko cu 1miliard de euro si i-a promis ca trimite si forte militienesti care sa-i casapeasca pe cei care protesteaza pasnic in tara lor???????
2. Romania, goarna Vestului
(mesaj trimis de Cristian în data de 09.10.2020, 16:00)
Faptul că Romania a devenit goarna Vestului in în materie de Belarus e de un penibil pur.
Cea mai săracă țară din UE a căpătat brusc glas in materie de politică externă. Ce să-ți povestesc...
2.1. Omniprezent (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2020, 19:47)
Dvs. aveti o parere despre orice, mergand cu aceeasi retorica.... daca repeti un lucru de 10k de ori nu inseamna ca este adevarat, va recomand sa faceti un "duo" cu Vali, sau este alt cont/pseudonim pe care-l folositi.