AMBASADORUL RUSIEI, DESPRE PROTESTE: "Evenimentele recente nu oferă un teren favorabil pentru un dialog româno-rus"

Andrei Stan
Politică / 11 februarie 2017

Valery Kuzmin (sursa foto: captură Youtube)

Valery Kuzmin (sursa foto: captură Youtube)

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a declarat, vineri, că evenimentele recente din România nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog între cele două state, dar şi-a exprimat speranţa că Guvernul României, deşi "e angajat într-o agendă diferită", va găsi loc şi pentru dialogul româno-rus, transmite Agerpres.

Kuzmin a afirmat: "Din păcate pentru relaţiile noastre, evenimentele recente nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog. Pentru că în prima jumătate a anului trecut toată lumea se pregătea pentru alegeri, Guvernul avea un mandat foarte scurt. Aşteptam să vină un nou guvern cu un alt mandat pentru a începe un dialog plin de substanţă. Acum, din nou, Guvernul dumneavoastră e angajat într-o agendă diferită. Sperăm că vom găsi loc în această agendă, dar, evident, instabilitatea politică nu este încurajatoare".

Pe de altă parte, referindu-se la fondul problemei, diplomatul rus a afirmat că subiectul ţine de "suveranitatea necondiţionată a naţiunii române" şi nu este o temă la care să răspundă Rusia.

Valery Kuzmin a adăugat: "Nu ne revendicăm rolul de mentori, este treaba voastră. (...) Credem că avem nevoie de o vecinătate stabilă, prosperă şi prietenoasă în jurul graniţelor noastre şi sperăm că România (...) va fi gata (...) pentru un dialog multidimensional între ţările noastre".

Ambasadorul a mai spus că recentele declaraţii ale Ministerului rus de Externe nu aduc elemente noi în descrierea situaţiei în care se află relaţiile româno-ruse.

"Nu spune acolo că România reprezintă o ameninţare pentru Rusia, ci că acţiunile politicile ale liderilor români care fac din România un avanpost, (...) în particular al elementelor sistemului global al apărării anti-rachetă americane, acestea reprezintă o ameninţare pentru Rusia", a susţinut Kuzmin.

Ambasadorul a precizat că de la venirea sa în România a auzit "multe retorici nu foarte prietenoase" la adresa Rusiei.

Serghei Lavrov califică drept provocatoare acţiunile NATO la frontierele Rusiei

Acţiunile NATO în apropierea frontierelor ruse au un caracter provocator şi destabilizator, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, într-un interviu apărut vineri în semioficiosul Izvestia, potrivit RIA Novosti.

"Acţiunile întreprinse de Alianţă în regiuni adiacente frontierelor ruse au, fără dubii, un caracter provocator şi destabilizator", a insistat Lavrov, referindu-se la desfăşurarea de contingente militare suplimentare în Polonia şi statele baltice.

"Între altele, se duc discuţii cu privire la posibilitatea unor prezenţe similare a aliaţilor în alte ţări din Europa de Est, în special în Bulgaria şi România", a mai spus Lavrov.

Şeful diplomaţiei Moscovei a plasat în categoria de acţiuni provocatoare şi "realizarea consecventă de către ţări membre separate ale blocului a planurilor naţionale de modernizare a forţelor armate şi construirea de noi infrastructuri militare, precum şi creşterea semnificativă a numărului şi amplorii exerciţiilor în apropierea frontierelor noastre".

Lavrov a precizat, citat de RIA Novosti: "O deosebită îngrijorare suscită construcţia în continuare a sistemului de apărare antirachetă al SUA în Europa, asupra orientării reale antiruseşti a căruia noi nu ne-a îndoit niciodată. Astfel, «noua veche" politică a NATO privind descurajarea Rusiei, inclusiv decizia unilaterală cu privire la îngheţarea completă a cooperării practice cu noi pe linie civilă şi militară duce la o creştere a neîncrederii şi la subminarea echilibrului existent de forţe în Europa".

Alianţa Nord-Atlantică şi-a suspendat cooperarea cu Rusia în 2014 din cauza rolului jucat de Moscova în criza din Ucraina şi a decis consolidarea flancului său estic în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Federaţia Rusă şi a conflictului separatist din estul teritoriului ucrainean. Kievul şi Occidentul acuză Moscova că sprijină cu arme şi combatanţi rebelii separatişti proruşi, dar Rusia neagă aceste acuzaţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Rusia trebuie sa invete sa respecte Romania si asta trebuie sa inceapa cu arogantul ambasador trimis in Kisseleff din Bsarabia !

    1. Prin urmare !......Despre Justitie ! Eu nu cred exista diferente majore intre modul cum se face justitia la dvs. si la noi ! Eu asa am impresia excelenta voastra~..~poate ma insel desi nu cred_!!!_...Deci iata 1 punct. comun in relatile bilaterale dintre cele doua state~..Ce mai imi place mie la tara dvs.!..Este Huuuuges, imensa, mergi o saptamina cu trenul de Est la Vest..Deasemeni la dvs. in tara tradatorii de neam si patrie si implicit cozile de topor care daca ar putea v-ar vinde tarisoara scumpa impreuna cu resuresele sale pe bucati unora si altora de regula si din ce observ Eu nu mai apuca pensia decit daca fug de tot din tara, si la fel ca si in America primesc cadou citeva gloante, sau o otrava fara de leacuri_ceea ce e de laudat pina la urma~...Mai departe..Daca ajung vreo data acolo intii o sa vizitez Moskwa ca asa se cade iar apoi neaparat trebuie sa merg si sa ma cazez intr-o fosta unitate militara transformata in pensiune, dar atentie ! Sa aiba amenajat un MIC poligon de tragere cu arme de diferite calibre si marimi, ca ne-am saturat le vedem doar prin jocuri video~..mai vrem sa le si simtim in minuta noastra_..Nuu_??..Oare o sa ma satur de tras la tinte multe ???....Vreeem ARMEEEEEE_multe~excelenta voastra____~Yeeeesss~!~.....Ar me multe si pe alese gasesti la tovarasii nostri domni~~Rusi~~!!~~......

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb