AMBASADORUL SUA: "China trebuie să convingă restul lumii că nu este un factor de instabilitate în strâmtoarea Taiwan"

V.G.
Internaţional / 20 august 2022

"China trebuie să convingă restul lumii că nu este un factor de instabilitate în strâmtoarea Taiwan"

China trebuie să convingă restul lumii că nu este un "factor de instabilitate" şi că va acţiona paşnic în strâmtoarea Taiwan, a declarat ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, în primul său interviu TV de când a preluat postul la Beijing în urmă cu şase luni, conform CNN, notează News.ro.

Burns a vorbit deschis despre reacţia Beijingului la vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan, la începutul acestei luni, la care China a răspuns lansând exerciţii militare ample în jurul insulei autoguvernante şi suspendând comunicările diplomatice cheie cu SUA.

"Nu credem că ar trebui să existe o criză în relaţiile dintre SUA şi China în urma vizitei -- vizita paşnică -- a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor în Taiwan... a fost o criză fabricată de guvernul de la Beijing. a fost o reacţie exagerată", a declarat Burns pentru CNN ieri de la Ambasada SUA.

Acum "este datoria guvernului de aici, de la Beijing, să convingă restul lumii că va acţiona paşnic în viitor", a spus ambasadorul.

"Cred că există o mare îngrijorare în întreaga lume că China a devenit acum un facytor de instabilitate în strâmtoarea Taiwan şi asta nu este în interesul nimănui".

Burns, un diplomat de carieră şi fost ambasador al SUA la NATO, a sosit la Beijing în martie pentru a ocupa ceea ce este probabil cel mai important post diplomatic al SUA, gestionarea relaţiilor dintre SUA şi China deja tensionate de o serie de probleme, inclusiv situaţia drepturilor omului în China. practici comerciale şi expansiunea militară în Marea Chinei de Sud.

Restricţiile din China legate de Covid-19 au redus, de asemenea, călătoriile diplomatice în şi din China, plasându-l şi mai mult pe Burns în prima linie în gestionarea relaţiei din ce în ce mai controversate dintre cele două mari economii ale lumii.

Acest lucru a fost clar în noaptea de 2 august, când Burns a primit o convocare pentru o întâlnire cu viceministrul chinez de externe Xie Feng, în ceea ce el descrie ca fiind momentul exact în care avionul care transporta delegaţia lui Pelosi a aterizat la Taipei.

"Am avut o întâlnire foarte animată, aş spune destul de tensionată", a spus Burns, descriind în detaliu pentru prima dată acea discuţie, care a fost confirmată atât de Washington, cât şi de Beijing la acea vreme.

"Am apărat speakerul. I-am apărat dreptul de a călători în Taiwan. Am apărat pacea şi stabilitatea pe care le-am avut în strâmtoarea Taiwan de aproape şase decenii", a spus Burns, adăugând că a provocat oficialul chinez să se asigure că guvernul de la Beijing. ar acţiona într-un mod care ar "promova pacea şi stabilitatea".

În schimb, a spus Burns, Beijingul şi-a elaborat răspunsul, inclusiv trimiterea de rachete deasupra Taiwanului, pentru a "intimida şi constrânge autorităţile din Taiwan" şi a "desfăşurat o campanie globală" învinovăţind SUA pentru ceea ce consideră că înseamnă subminarea stabilităţii în strâmtoarea Taiwan.

"Am fost foarte, foarte clari cu privire la (menţinerea politicii noastre). Problema este: un guvern va reacţiona într-un mod agresiv şi violent pentru a perturba pacea? Asta trebuie să preocupe pe toată lumea ", a spus el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb