AMBASADORUL TURCIEI LA BUCUREŞTI DESPRE LIBERALIZAREA VIZELOR "Sperăm să găsim o cale de mijloc, în negocierile UE-Turcia"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 august 2016

"Sperăm să găsim o cale de mijloc, în negocierile UE-Turcia"

"Nu există motive de îngrijorare cu privire la apropierea dintre Turcia şi Rusia"

Negocierile dintre Turcia şi Uniunea Europeană (UE) pe tema liberalizării vizelor continuă, iar acordul privind migranţii ar putea fi afectat dacă turcii nu vor obţine eliminarea vizelor, potrivit ambasadorului Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş.

Diplomatul turc a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "Negocierile continuă, nu vrem să lansăm ameninţări prin presă, este mai bine ca discuţiile să aibă loc în spatele uşilor pentru rezolvarea acestor probleme. Dar, Turcia şi-a asumat riscuri foarte mari, pe care alte ţări nu şi le-au asumat, în privinţa migranţilor, iar rezultatele au fost remarcabile (...) La schimb, Turcia a cerut rezolvarea problemei vizelor şi aşteptăm ca acestea să fie liberalizate până în octombrie".

Osman Koray Ertaş a adăugat: "Acordul între UE şi Turcia pe tema migranţilor presupune obligaţii din partea ambelor părţi. Turcia a făcut un pas curajos prin decizia de a lua înapoi pe oricine ajunge în insulele greceşti, nu doar sirieni, ci şi migranţi africani sau afgani. Noi ne-am asumat riscul şi am spus că suntem gata să-i primim înapoi, dar când îi luăm înapoi, nu ştim ce să facem cu ei. Încercăm să-i repatriem în Afganistan, dacă putem, iar dacă nu, încercăm să-i integrăm în ţară. Cine altcineva din Europa şi-ar asuma un asemenea risc? Noi ne-am asumat".

Diplomatul turc a subliniat că obligaţia UE în această înţelegere este liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci, în scopuri turistice.

Pe de altă parte, ambasadorul turc a afirmat că ţara sa îşi "normalizează" relaţiile cu Rusia şi Iran, aşa cum acestea erau până acum un an, nefiind vorba despre o nouă politică externă. Potrivit spuselor sale, această normalizare nu va afecta implicarea totală a Turciei în Alianţă Nord-Atlantică (NATO).

"Nimic nu este diferit în relaţia noastră cu Iran şi Rusia, comparativ cu acum un an. Până în noiembrie 2015, când avioanele de luptă turceşti au doborât un avion rusesc în spaţiul aerian al Turciei, relaţiile bilaterale erau deja destul de puternice cu Rusia şi cu Iran, dar asta nu ne împiedică să fim un aliat de nădejde al NATO sau un critic vocal al anexării ilegale a Crimeei", a spus diplomatul turc, adăugând: "Nu există motive de îngrijorare cu privire la apropierea dintre Turcia şi Rusia, care nu reprezintă o schimbare a relaţiilor, ci o normalizare a lor".

Osman Koray Ertaş a precizat că Turcia va continua să îşi întărească poziţia în NATO şi va continua "să fie un contributor net la securitatea Alianţei".

"Lovitura de stat a fost organizată cu certitudine de organizaţia lui Gulen"

Ambasadorul Turciei a făcut referire şi la "lovitura de stat" din ţara sa, afirmând că aceasta a fost organizată "cu certitudine" de către organizaţia lui Fetullah Gulen. Diplomatul a declarat: "Tentativa fără precedent la adresa democraţiei, a Guvernului şi a ordinii constituţionale a fost planficată de Organizaţia Teroristă Gulenistă. Am urmărit şocaţi mărturiile recente ale puciştilor şi ale altor martori (...) Lideri militari au recunoscut că sunt membri ai Mişcării lui Gulen, unul dintre aceştia recunoscând chiar că i-a pus microfoane în cameră fostului şef de stat major".

Osman Koray Ertaş a mai afirmat că o decizie referitoare la şcolile din România care ar fi finanţate de Fethullah Gulen aparţine autorităţilor române, dar Turcia "a tras un semnal de alarmă" în acest sens.

Osman Koray Ertaş: "Există o obsesie, din păcate chiar şi în România, cu privire la Erdogan. Există impresia greşită că el decide singur şi acţionează ca un monarh sau emir. În Turcia există un prim-ministru, există partide politice, partide de opoziţie, şi există şi presă de opoziţie".

Erdogan: "Occidentul susţine terorismul şi puciştii"

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat, ieri, Occidentul că "susţine terorismul" şi puciştii, în cel mai virulent atac lansat după tentativa ratată de lovitură de stat din 15 iulie, scrie AFP.

"Din nefericire, Occidentul susţine terorismul şi stă alături de pucişti", a spus şeful de stat, într-un discurs susţinut la Ankara, ca răspuns la criticile din Statele Unite şi ţările europene legate de amploarea epurărilor care au urmat puciului ratat, conform HotNews.ro.

"Cei pe care îi credeam prietenii noştri iau partea puciştilor şi teroriştilor", a repetat acesta, în cadrul unui forum economic.

Erdogan a acuzat şi faptul că scenariul loviturii de stat a fost scris din străinătate: "Această lovitură de stat nu a fost doar un eveniment planificat din interior. Actorii au acţionat în piesă după un scenariu care a fost scris din străinătate. Şeful statului turc îl acuza pe predicatorul Fethullah Gulen, care trăieşte în exil in Statele Unite, că este creierul puciului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu vrea nimeni o Europa musulmana

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb