În perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024, inspectorii sanitari-veterinari au aplicat amenzi de 9,617 milioane de lei şi au retras de la comercializare 10 tone de produse alimentare şi peste 5,8 milioane de ouă, în urma controalelor în unităţi din industria alimentară, informează Agerpres.
În urma controalelor efectuate recent, inspectorii ANSVSA au verificat peste 7.000 de unităţi autorizate şi 830 de mijloace auto, incluzând supermarketuri, pieţe, abatoare şi unităţi de alimentaţie publică. Acţiunile au vizat prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi combaterea comerţului ilegal cu produse din carne de porc provenite din zone de restricţie pentru Pesta Porcină Africană (PPA).
Au fost aplicate amenzi de 9,617 milioane de lei şi au fost retrase de la comercializare 10 tone de produse alimentare şi 5.817.443 de ouă de consum. Sancţiunile au fost impuse pentru nereguli legate de depozitarea, etichetarea, manipularea şi comercializarea produselor alimentare în condiţii de igienă necorespunzătoare.
"Datorită eforturilor depuse de echipele de control, nu au fost raportate cazuri de toxiinfecţii alimentare în această perioadă, ceea ce reprezintă un rezultat excelent al acţiunilor noastre de protejare a sănătăţii publice", a transmis Alexandru Bociu, preşedintele ANSVSA, citat în comunicat.
ANSVSA monitorizează constant operatorii din industria alimentară pentru a asigura un comerţ sigur cu alimente, protejând astfel sănătatea publică şi contribuind la un turism sigur. Consumatorii sunt încurajaţi să fie atenţi la produsele achiziţionate, să verifice etichetele şi condiţiile de păstrare pentru a se asigura că respectă standardele de siguranţă alimentară.